icon

Je správne platiť polovicu za obed po krste?

28. okt 2023

On mal prítomných na rodinnom obede 4 ľudí a ja 5. Obed stal cez 170€ s prípitkom.
Po obede hovorí že mu mám poslať polovicu z účtu. Prekvapilo ma to, lebo som čakala že ako hlava rodiny po krste prvorodeného syna sa zachová ako gentleman a takéto niečo anilen nebudeme musieť riešiť. Nemame spoločný účet, on slušne zarába a ja som na MD. Len ma zaujima čo si o tom myslíte
A nie nie som z tých ktoré sa potrebujú všade len pozývať, nemám problem s platením účtov ale pri takejto príležitosti sa to podľa mna nehodí.

loliki
28. okt 2023

Kto koho pozýval? Ak sa nemienite brať a nežijete ako rodina, ja ho chápem. On pozval svoju rodinu, Ty svoju, tak je to logické. Kto vymyslel obed v reštike? Ako ste sa dohodli na platení? To malo byť vyjasnené dopredu. Ak ste sa nedohodli, je to aj tvoja chyba. Ty si čakala, ale nepovedala si mu, čo od neho očakávaš.

mamina7070
29. okt 2023

no proste z jeho pohladu netvorite rodinu ja by som si obratom pripravila navrh na zverenie syna a navrh na vyzivne a preplatenie nakladov suvisiacich s tehotenstvom
a to myslim bez srandy proste to urob

toto neni muz pre rodinu ale hnusna lakoma atrapa chlapa

complyc
29. okt 2023

Možno ich berie ako rovnocennych. To je len dobre

palicka
29. okt 2023

@chodec15 2kg zemiakov pre 11 ludi? To fakt?

terezka1947
29. okt 2023

Ono pri žiadnej príležitosti sa to nehodí,nie iba pri tejto.
Predsa keď spolu žijete,máte dieťa,tak si Hama nevydelujete peniaze.
Zjavne asi iba ty si myslíš,že ste rodina.
V rodine su peniaze naše,nie moje a tvoje.
No ja mám zastaralé názory:pre mňa je najprv svadba,potom dieťa.

natalienka12
29. okt 2023

@palicka On okolo obchodu ani nešiel 😀 2kg zemiakov by stačilo na šalát ale zabudol na sterilizovanú zeleninu, pohár zavaráných uhoriek, cibuľu, veľkú majonézu atď nehovoriac o tom, že majonézový zemiakový šalát a kuracie rezne sú jedlo ako z krčmy 4. cenová a na takú udalosť ako krstiny sa absolútne takéto mastné lacné jedlo nehodí.

natalienka12
29. okt 2023

Čo sa týka názoru na príspevok autorky, nedá sa jednoznačne odpovedať. Autorka síce píše o "priateľovi", ale zároveň uvádza, že nemajú spoločný účet. Otázne je, či vôbec o priateľa ide, či žijú spolu a ako majú rozdelené financie. Je možné, že on ju ako priateľku vôbec neberie a vníma ju len ako matku svojho dieťaťa, ktoré sa im "podarilo", ale rodinu netvoria. Chlapcovi je jasné, že bude musieť to dieťa živiť, ale nie je ochotný vykrmovať členov jej rodiny, ktorých si ona zavolala. Ťažko sa vyjadriť, keď nevieme, na čom sa dohodli, a ako to medzi sebou vôbec majú.

zuzanockamt
29. okt 2023

Chcela som napísať svoj názor, ale ...
Ale súhlasím s @loliki, dobre to napísala.

la_dolce_vita
29. okt 2023

Neverim, ze bol doteraz gentlemanom. Nechcela by som s takym vztah ani dieta. Je to smutne, zena na materskej nech plati. Takze nie, neimponovalo by mi to, mna by to sklamalo. Taky je zrejme novodoby trend, ale toto su dosledky toho, ze su zeny prilis emancipovane ☹

tamitamitami
29. okt 2023

Nič mu neposielaj, radšej si sadnite a vysvetli mu ako má rodina fungovať. Nech začne normálne veci vnímať a nemáte problém v tejto oblasti aj neskôr.

Ja by som mu už v prvom momente dala nejako humorne na javo že takto teda veci fungovať nebudú 😅.
Asi by som mu odpovedala niečo v štýle: Ako tvoja budúca manželka ti to samozrejme zaplatím ale večer v naturáliach 😂 a bolo by po diskusii.
Možno mal naozaj nejaké zatmenie mozgu a nenapadlo ho že už prišla tá fáza kde sa účet rozdeľovať nepatrí.

martinka13
29. okt 2023

V prípade, že spolu žijete by bolo vhodné, aby si si s ním pohovorila a budúcom fungovaní domácnosti. Ako si budete deliť náklady na chod a aj na dieťa. Ty so svojím príjmom veľa vody v blízkej dobe nenamútiš. Keby ste boli manželia, bolo by to iné. ...

ibrunova
29. okt 2023

Takže teraz asi všetky nákupy domov platíš ty, on si drží svoje peniaze, čo potom , keď prejdeš na rodičák?

palicka
29. okt 2023

Ak spolu zijete ci nezijete - ja by hrdo zaplatila. A zarovwn pytala vyzivne na dieta i na seba. No a samozrejme tyzdenne fakturovala za starostlivost o domacnost, upratovcske prace, zehleniw a varenie a v pripade, ze sa stravuje u teba, prispevok na stravovanie, skoda, ze gastrace uz nie su...

laurita285
29. okt 2023

Však nie ste rodina, prečo by to mal platiť? Ty máš svoj plat, on má svoj plat jediné čo máte reálne spoločné je dieťa. Teda polovicu účtu máš zaplatiť samozrejme ty.

zenazaba
29. okt 2023

Urcite si riadne zvazila, s kym si urobit dieta. Gratulujem 👍

babulkomale
29. okt 2023

V zivote by mi nenapadlo platit nejakemu priatelovi krst jeho dietata....ci to spolu aj zijete?
Priezvisko ma dieta po kom?
Otrasne...

zmrzlinka2021
29. okt 2023

Autorka, ako hospodárite?

ema22270
29. okt 2023

170e za tolko ludi podla mna ani nie je vela, na taku udalost sa s tym dalo pocitat a samozrejme, mal by mat priatel na to vyhradene peniaze, ked si na MD taketo veci by si snad platit nemala. Ale to musit ty vediet, aky je celkovo, ako mate rozdelene financie? Lebo toto by u nas nehrozilo, ja hradim tiez veci - aj na uver, energie, prispievam atd z penazi co dostanem na RD, ale manzel hradi uplne vsetko ostatne, oblecenie, jedlo, vylety, tankovanie, poistky, proste vsetko a peniaze pouzivam aj ja z jeho uctu, platim jeho kartou, ale mame oddelene ucty. Na financiach sa vieme dohodnut vzdy.

tana85
29. okt 2023

@romi2706 bola by si prekvapena, ze v nasom okoli sme skoro jedini, co maju spolocny ucet. Mnohi aj v manzelstve maju svoje ucty a povedia si kto co mesacne plati (jeden nakupy, druhy hypo a energie) a takto funguju

3009
29. okt 2023

@tana85 budeš prekvapená ja som s mužom 43 rokov a máme oddelené účty.

zmrzlinka2021
29. okt 2023

@tana85
@3009 to je jedno, či je jeden alebo dva účty, vždy to ide v manželstve zo spoločných peňazí a je jedno, kto ich má na účte.

mk1111111111
29. okt 2023

@tana85 ved toto, vsetci chcu oddelene ucty a potom to tak vyzera

mk1111111111
29. okt 2023

@zmrzlinka2021 ano, ale tu zjavne jeden peniaze ma a druhy nie

lucimichi
29. okt 2023

@palicka my na hody robíme z 2,5 kg zemiakov šalát s rezňami pre 10 ľudí a to ho jedia 2 krát a my s mužom ho ešte jeme také 2 - 3 dni. Takže normálka.

jj298
29. okt 2023

@mk1111111111 tak dvaja rozumni ludia vedia fungovat k spokojnosti aj s oddelenymi uctami. Vzdy sme sa s muzom vedeli dohodnut resp sme sa tak nejak automaticky spravali “ferovo” v kazdej zivotnej situacii

grof_monte_christo
29. okt 2023

Autorka, ty si ho v príspevku nazvala hlavou rodiny, ale on ňou naozaj nie je, je to tvoj priateľ a tvoja rodina sú pre neho cudzí ludia. Čo si o ňom myslime my, je úplne jedno, ty máš s ním dieťa a takéto veci si musíte vydiskutovať vopred.

denisah6
29. okt 2023

Mne by sa to tiež nepáčilo. V prvom rade sa momentálne staráš o vaše dieťa a predpokladám, že aj o domácnosť.
Ja som asi naozaj staromódna konzerva, ale u mňa postup - chodenie, zásnuby, spoločná domácnosť, svadba, dieťa je správne poradie, potom sa dá dosť problémom predísť. Kasa je spoločná, pretože každý prispieva k chodu domácnosti najlepšie ako vie, či už je to vyšší príjem, varenie, upratovanie a podobne.
Neviem si predstaviť, že by odo mňa muž pýtal polku za niečo, veď sme sa rozhodli ísť do reštaurácie, tak to ťaháme spoločne, zo spoločných peňazí.

My sme sa dohodli, že rodičovský príspevok budeme odkladať a dáme na šetriace účty, pretože to nepotrebujeme a vieme pohodlne vyžiť z jeho zárobku, nikdy nič neofrflal, čo som kúpila, či už pre deti, pre seba alebo pre neho. Dokonca často kým som chodila do školy ešte a nebrigádovala som, mi kupoval veci, do školy, oblečenie, už sme spolu žili vtedy u našich rodičov zvlášť na poschodí, takže všetko okolo domácnosti financoval on. Keď aj ideme spoločne na nákup, vždy platí manžel, veľmi veľmi zriedkavo platím ja. Pretože to, že môže mať vysoký príjem, je aj moja zásluha, že mu uľahčujem jeho prácu, starám sa o jeho účtovníctvo, objednávky a o deti a domácnosť.

Úplne chápem, že nie vo všade to funguje tak, že si môžu dovoliť rodičák/materskú v plnej výške odkladať, ale aby žena z materskej ťahala na polovicu všetky výdavky, rovnako ako pre dieťaťom, je pre mňa nemysliteľné.
Veď ten chlap o tom dieťati vedel tiež, mal čas sa pripraviť a myslím, že je prirodzené, že by mal svoju rodinu v tejto situácii zabezpečiť. A naopak, v prípade, že muž má nejaký problém (zdravotný/strata práce atď), má byť žena podporou a dostatočne schopná na to, aby vedela udržať výdavky pod kontrolou a zabezpečiť príjem.

Ak aj vám to nevychádza s financiami úplne super, to sa všetko dá vykomunikovať.

natalienka12
29. okt 2023

Oni nie su manzelia, damy! Preco by mali mat spolocny ucet? Ako jeho “priatelka” nema narok ani na vyzivne pre seba, len pre dieta. Eventualne ma narok do 2 rokov veku dietata, len na PRISPEVOK na vyzivu nevydatej matky, co nie je vyzivne na takej urovni ako manzelka, kde je poziadavka zakona rovnaka zivotna uroven manzelov.

kvetinka1918
29. okt 2023

Debil🤞keby mne toto spraví manžel sa spýtam že jeho strana a moja strana je už naša spoločná rodina a žiadne rozdiely v Tom proste nebudú či sa mu to páči alebo nie a po druhé nič mu neposielaj za"svoju rodinu" máte spoločné dieťa tak by sa mal prepnúť 😃

natalienka12
29. okt 2023

@lucimichi Salat ano, ale tento pan zabudol ingrediencie do salatu zapocitat, to bola pointa. Ako samostatnu prilohu mas zemiaky pre 11 ludi malo, myslim 2 kg