icon

Je správne, že manžel nič nezdedil?

9. máj 2024

Dievcata.poprosim vaš nazor.mama mojho muža sa vidala pred 20r.jej novy muž mal neobyvany dom a pozemky.spoločne prerobyli dom,ktorom teraz byvaju.maju spolu 1 syna.myslite ze je spravodlive že vsetko zdedil ich syn a moj muž nič.

h2
9. máj 2024

Čiže chceš tým povedať, že ak by si ty, len ty sama, mala vo vlastníctve dom a tvoj manžel by mal deti z predošlého vzťahu, tak by si celá šťastná nechala jeho, zdediť po tebe podiel na dome, z ktorého potom po jeho smrti budú tvoje deti vyplácať tie jeho?

minenkak
9. máj 2024

A to,že by si to neurobila ty,neznamená,že to neurobí niekto iný.To je všetko uhol pohľadu a dohody medzi manželmi

miadi
9. máj 2024

Z ludskeho hladiska je vsetko v poriadku. A teba ako mamzelku to uz uplne zbytocne trapi. To mozes teraz vymyslat co by si ty urobila na mieste toho zosnuleho. Ale on sa zachoval v poriadku voci svojej rodine . Jeho zena mà kde zit a jeho syn vlastni jeho dom. Syn jeho zeny dedil po svojom otcovi uz davno . Tak kde je problem ? Ked umre svokra dedit bude tvoj muz polku jej $ . A vobec ta nemusi trapit co ona investovala do domu v ktorom zije.

minenkak
9. máj 2024

Inak autorka zbytočne to miešaš, majetok medzi manželmi je ich vec a dedičstvo zas iná

h2
9. máj 2024

@kate211 Lebo to sa len tak hovorí, že dávala tam peniaze, lebo tam bývala. Určite to nebolo tak, že by zaplatila z vlastného novú strechu, alebo okná.

minenkak
9. máj 2024

@miadi pekne a výstižne napísané 👏👍

michelle567
9. máj 2024

No dom bol jeho. Chcel ho nechať len svojmu synovi tak ho ešte zažíva prepísal. Mama by s tým nespravila nič. Nebol to jej majetok. Čo mala proti tomu akoze podniknúť? Lebo ona ho neprepisala keďže nebol jej. Píšeš že matka mala byť proti tomu. Ale ona s tým nič nemala, jej manžel so svojím majetkom mohol spraviť čo chcel a aj spravil. Nedávala by som to mame za vinu.

minenkak
9. máj 2024

Inak ak tam mama dávala peniaze mala si ich pýtať od muža a mala ich rozdeliť medzi obe deti a mame má dve deti nie iba jedno ,tvojho muža,druhý syn dostal od otca jeho vlastný majetok ,nie majetok ich matky

la_dolce_vita
9. máj 2024

A este doplnim, ze bolo nerozumne od tvojho muza vrazat peniaze do cudzej nehnutelnosti. Pomoc na dome formou prace povazujem ako gesto dobrej vole, ale tiez nemusel.

miadi
9. máj 2024

Autorka Podla tvojej logiky by svokra mala teraz do smrti jest rozky a vsetky svoje $ odkladat pre tvojho muza aby mu vykompenzovala ze ho mala s chlapom po ktorom nebolo take dedicstvo ako zabezpecil jej druhy muz ich synovi ? Aby to bolo z ludskej stranky v poriadku pre teba ? Lebo vsetok majetok jej muza nadobudnuty pred svadbu bol stale jeho a mohol si snim robit co chcel. Tvoja svokra teraz nic a vlastne nikdy nevlastnila . Ona z pravneho aj ludskeho hladiska moze este ziadat od svojich synov vyzivne. Takze vlastne Mozes byt rada ze nechce $ ona od vas .

zuzana111984
9. máj 2024

@autorka či je to morálne sa dá polemizovať, ak bol majetok jej druhého muža a ona sa tam len prisťahovala, je logické, že muž ho chcel zanechať LEN svojmu synovi. To či a koľko tam za 20 rokov investovala nevieme, možno zarábala len toľko, že jej to pokrylo stravu a bývanie. Keby po smrti prvého muža zostala sama a išla bývať do podnájmu a všetko míňala na život, tvoj muž by po jej smrti taktiež nič nezdedil ako teraz. Prečo by mal teda profitovať z peňazí cudzieho muža.
Inak, keď už teraz vie, že po mame nič nezdedí, tak nebude mať dilemu, či matku doopatrovať alebo prispievať na dom seniorov. Nech sa postará druhý synáčik ;)

miadi
9. máj 2024

@zuzana111984 wow toto by nemala byt dilemma ci sa o mamu postara ked vie ze nic nezdedi . To je cista vypocitavost . Ani druhy synacik po nej nic moc nezdedi to by na nu mali Podla tvojej logiky zalozenej na dedeni kaslat obe deti . Obaja synovia maju rovnako moralnu povinnost sa o mamu postarat rovnako. Hoci im kazdemu dala ineho otca a ine dedicske pomeri po nich . Obom Snad dala rovnaku lasku a vychovu starostlivost.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
lujza123
9. máj 2024

Ja si myslím ze nieje fér aby sa matka vzdavala dedičstva v prospech mladšieho syna.
Vy tu všetci vidíte len ze pozemky a dom bol mužov. Ale prerobili ho spolocne. Rekonštrukcia starého domu stoji minimálne 100 000 eur a ak do toho ta žena investovala svoje peniaze a pracu tak minimálne tu hodnotu - 50 tis by po nej mali zdediť jej 2 synovia, nielen jeden. Ale to je jej svedomie.
Snáď ju mladší syn nechá dožiť v jeho dome, lebo sa kľudne moze stať ze bude na staré kolena bezdomovkyna.

Dedičský zákon je spravodlivý, len ľudia vymýšľajú a potom to takto dopadne

minenkak
9. máj 2024

@lujza123 matka sa predsa ničoho nevzdala,otec ,majiteľ domu to spravil za života

autor
9. máj 2024

@lujza123 aspon niekto ma chape.prerobili vsetko,tam ani voda ani wc nebolo.nik nechcel od nich dom,a ni peniaze.mali jeden malinky pozemok,manzel si myslel,ze ho dostane.mama mu ho kedysi slubila(dohodla sa z manzelom)

miadi
9. máj 2024

@lujza123 tak si myslis zle Lebo matka nic take neurobila. Nicoho sa nevzdala nemala sa coho. Mala 0 pravo rozhodol jej muz ona sa mohla len pozerat namietky mohla mat a to je tak vsetko.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
kate211
9. máj 2024

A koho bol ten malinky pozemok? Manzelovej matky? A ako sa dostal do ruk toho druheho syna?

vevesh
9. máj 2024

No ja tu cumim😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫ako, je mi jasne, ze na dedictsvo sa nema spoliehat a ze dany clovek si so svojim imanim moze za zivota robit, co len chce. A ano, clovek si ma sam na seba zarobit. Ale ruku na srdce- nikoho z vas by nezamrzelo, ze matka, vsetko co ma, da mladsiemu bratovi a vam nic, len oci pre kukanie? A uz duplom, ked ste nemali bohvie aky start do zivota (otec zomrel, nenechal nic). Peniaze a majetky by nemali byt na prvom mieste, ale v srdci to cloveka zaskrie, ze nie je pre rodica na rovnakom mieste ako dalsi surodenec ci novy/a partner(ka)....

miadi
9. máj 2024

Tak muz nech zabudne na ten malinky pozemok co mu mama nemala slubit a ak sa tak dohodla s muzom mala si na to spomenut a mohol to darovat .. ale tak Nebolo to jej slubit mohla modre z neba. Tak si kupi tvoj muz nejaky iny pozemok. A vase deti ho zdedia rovnako na casti. A moc $ nevrazaj do vasho domu zbytocne odloz to na ucet nech maju deti co dedit. Aby si nebola taka zla mama ako svokra .

h2
9. máj 2024

@vevesh A čo také dala matka mladšiemu synovi? Matka nie je vlastníčkou žiadnej nehnuteľnosti, ani nebola. A navyše ešte žije!

lujza123
9. máj 2024

@miadi
@h2
manželstvo je predsa právna zmluva, naco si ju potom pán bral ked nechce aby po ňom jeho žena dedila? Mohla byt len frajerka nie?

kate211
9. máj 2024

@vevesh Matka nikdy nic nevlastnila. To mala svojho manzela prinutit, aby on svoje majetky daroval jej synovi z predchadzajuceho vztahu? A ako ho mala prinutit? So sekerou v ruke, ci ako?

Ved ten prvy syn moze byt rad, ze sa niekto o neho a jeho matku postaral. Ci to je automaticke, ze postaram sa zdarma a dam majetok synovi zeny, ktory je pre mna cudzi?

Vdaka manzela autorky je kde? Ved to neni automaticke, ze niekto prichyli samozivitelku, este aj s deckom.

h2
9. máj 2024

Autorka, keď sa mama dohodla s manželom, že malý pozemok bude tvojho muža a tvoj muž mal dobré vzťahy s mamou, jej mužom a svojím nevlastným bratom, nech to mame a bratovi spomenie. Verím, že brat nebude mať problém mu to prepísať. (Ale je to na jeho dobrej vôli, nemusí.)

miadi
9. máj 2024

@vevesh si nepochopila ze ta matka nemala nic ? ?? Ze to dal jej muz otec svojmu synovi??? Preco by mal cudzi dedit po nom ? Ked ho nikdy neosvojil vzdy bol jej syn nie jeho ? Ked ho nikdy nebral ako svojho . Ta matka nic nemala a nic nedala. Boliet to moze uplne zbytocne ze mama nebola financne gramotna.

h2
9. máj 2024

@lujza123 To sa ľudia majú brať len kvôli dedičstvu? Iné dôvody pre to neexistujú? A nechcel, aby po ňom dedila, lebo má dieťa, ktoré nie je jeho a bude dediť zase po nej.

canany
9. máj 2024

Ja by som tieto prispievatelky chcela vidiet v pozicii autorky, ako sa pousmeju, ze ved co na tom, ze tam chodili robit, pomahat, mali slubene nieco, pridu este teraz poupratovat zadarmo po smrti manzela svokry a na stare kolena, ked mladsi vyhodi matku z domu, ju prijmu domov a na stare kolena dochovaju.
Z pravneho hladiska je to ok, z etickeho je to smutne. Exmanzel ma brata od ineho otca, ktory zomrel v skorom veku a aj novy otec k obidvom synom pristupoval tak, ze ak daju nieco jednemu dostane aj druhy. Bez ohladu na to, ci bol vlastny, ale vyzeneny.

pimpulka
9. máj 2024

ja sa nestacim cudovat, autorka od zaciatku jasne napisala o co ide , a tu sa este aj na tretej strane odveci toci a jedna druhu tu tlapka okolo toho ze potom aj prvy syn bude dedit po nej a ake to je fer a fuj skareda autorka...autorka jasne napisala ze nema co dedit, kedze svokra prepisala vsetko na mladsieho syna a tym kvazi "vydedila" starsieho...a ano aj podla mna to neni fer ale bohuzial take veci sa stavaju a mrzi ma to:(