Je správne, že manžel nič nezdedil?
Dievcata.poprosim vaš nazor.mama mojho muža sa vidala pred 20r.jej novy muž mal neobyvany dom a pozemky.spoločne prerobyli dom,ktorom teraz byvaju.maju spolu 1 syna.myslite ze je spravodlive že vsetko zdedil ich syn a moj muž nič.
Ale tu vlastne ani technicky vzaté nejde o dedenie... Pokiaľ bol za života všetok majetok prevedený na jedného zo synov, tak nie je žiadne dedičské konanie, lebo zosnulý v čase smrti nevlastnil nič. Verím, že aspoň právom dožitia je ošetrená strecha nad hlavou pre manželku zosnulého...
@minenkak no zomrel jej manžel - teraz ako manželka má po jeho smrti nárok na majetok rovnakým dielom ako jeho bio syn /hoci ho nadobudol pred ich manželstvom/. Po jej smrti ten jej podiel zdedí zasa jej syn. Autorka stále píše, že dedil len jeho syn - ale dedila aj matka jej manžela - pokiaľ sa teda dedilo zo zákona a nie zo závetu. Neopomenuteľným dedičom je iba dieťa - nie manžel/manželka, závetom mohol majetok odkázať len jemu - no matka sa môže domáhať podielu na súde ak preukáze, že tam vložila peniaze .
Dievcata ja viem kto ma dedit zo zakona,to vsetko je ok.ale z ludskeho hladiska si myslim,ze ja by somto synovi nikdy neurobila,ved aj on je clovek a tiež ma pravo po mame niečo zdediť.ale ona neurobila nic preto .praveze pred smrtov musela ona dohodnut veci,aby nezdedila ona nič,iba syn.muž po zdrav.stranke nebol ok.
@kate211 jasne ze stykal mali stale pekny vztah.biolog.otec uz davo nezije
Ten novy muz vedel velmi dobre ze nejaka uplne cudzia baba sa bude triast o jeho pozemky a dom, tak to zariadil Tak aby bolo iste ze jeho majetok zdedi jeho syn. Tvoj muz mà narok na dedicstvo po svojom bio otcovi . A tie $ co jeho mama dala do toho domu Ved tam zila .žije. Z toho mala vas ma teraz vyplatit? Ked jeho mama je chudobna tak nebud lakoma a nesud ju. Hlavne ked detom dala vsetko co mohla ked boli male . Teraz by sa tvoj muz mal vediet o seba postarat Sam a svoj majetok zveladovat so svojou manzelkou.
To je tvoj uhol pohľadu,že by to matka nemala spraviť deje sa to a hojne, tá matka nemohla rozhodovať o majetku keď nebol jej
A chceš povedať, že matka tvojho manžela mala nejakú veľkú finančnú hotovosť, ktorú do toho domu dala? Nebolo to skôr tak, že jej nový manžel ju prichýlil vo svojom dome aj s jej dieťaťom, ktoré ona mala s bývalým manželom (biologickým otcom tvojho muža) a poskytol im u seba ubytovanie?
To, že jeho mama nevlastní nehnuteľnosť, neznamená, že nebude mať po nej čo zdediť. Určite má hotovosť a hnuteľné veci. Na to budú mať po jej smrti nárok jej deti. Čiže tvoj muž a jeho nevlastný brat.
ale matka nic svojmu synovi neurobila, bezne sa deje dedenie presne takto, novy par si spolocne prerobi byvanie a ich spolocne dieta sa automaticky stane vlastnikom. Prepisu to rovno. Je to proste tak a netreba sa nad tym zamyslat.
Ale tu ľudské hľadisko nemá čo robiť. Tvoj muž má dvoch rodičov, po ktorých dedí: svojho otca, po ktorom už dedil, keďže už dávno nežije a svoju matku, ktorá ešte žije. A jeho nevlastný brat má tiež dvoch rodičov. Prečo nevlastný brat má dediť po dvoch ľuďoch a tvoj muž po troch? Keby jeho biologický otec bol milionár, dal by tvoj muž zo svojho dedičského podielu po ňom niečo svojmu nevlastnému bratovi, ktorý nie je syn toho milionára? Lebo ľudské hľadisko? No nedal, prečo aj, však? Tak prečo čakáš, že by tvoj muž mal mať nárok na dedičstvo po mužovi, ktorý nebol jeho otcom?
Moj muz nikdy snimi nebyval.ale uz koncim nejdem viac rozpisovat.vidim,ze sa nerozumieme.ja som to myslela z ludskej stranky.
A co sa ti na tom nezda ferove? naozaj nerozumiem. ved ten dom ani pozemky neboli vlastnictvom tvojej svokry, bolo to vlastnictvo cudzieho chlapa. ake ludske hladisko ty tu hladas? vsak to je to iste, akoby si chcela dedit po nejakom cudzom cloveku.
Teba je do toho veľký prd aj napriek tomu, že ide o manžela. Jeho matka sa rozhodla ako sa rozhodla a je potrebné to rešpektovať.
No tak potom tvoj muz dedil po biologickom otcovi, nie? Ten druhy syn dedil taktiez po svojom biologickom otcovi.... Alebo si myslis, ze ma tvoj muz dedit po jednom bio otcovi a polovicu po nahradnom otcovi a ten druhy syn len polovicu po otcovi?
Ci aka ma byt podla teba ludska stranka?
Autorka, ďalšia vec je, že ak by ten dom na toho syna neprepísali, tak po smrti toho pána by dedila jeho manželka polovicu a jeho syn druhú. A potom, po jej smrti, by tvoj muž zdedil štvrtinu. Brat by mal 3/4 a ak by chcel v dome zostať bývať, musel by tvojho muža vyplatiť. A keby na to nemal, musel by dom predať. Jeho otec zrejme nechcel, aby to takto dopadlo. Mama tvojho muža s tým nemá čo robiť, ona nebola vlastníčkou.
@kate211 po bio otcovi nezdedi on nič
A preco nezdedil nic? To ho vydedil? Ci prepisal majetky? A preco to urobil, ked mali pekny vztah?
Ale tu mama aj keby chcela nemôže nič spraviť, dom nebol jej a zas ten chlap asi chcel aby dom zdedili jeho dieťa a nie cudzie
Ale to už nie je problém nového manžela jeho mamy, že jej prvý manžel nezanechal deťom vôbec nič. Prečo má on na to doplácať svojím majetkom? Z ľudského hľadiska? Takto to ale nefunguje. Tvoj muž nech má na svojho bio otca ťažké srdce, že nič po ňom nezdedil. Nie na de facto cudzieho chlapa.
Autorka a keby tvoj muž mal dieťa a žijete v tvojom dome,chcela by si ,aby to dieťa niečo dedilo po tebe a tvojej vlastne dieťa ,by ho museli vyplácať z tvojho vlastného domu
Nič ste nepochopili.to ze nič nezdedil po bio otcovi je v poriadku.nic zle som nato nenapisala.je to ok bolo to uz davno,bol maly
No dobre, ale to, ze nic nezdedis po svojom rodicovi, tak to davaj za vinu im. Nemozes chciet dedit po cudzich. A ten majetok bol manzela jeho matky. Ten majetok nebol ani jeho matky, ani jeho otca. Ja tiez nemozem chciet dedit majetok manzela mojej matky, ktory este vlastne on zdedil po svojich rodicoch.
Prečo ale chceš aby dedili aj tvoj muž,aký je nato dôvod
@minenkak kon3cne normalna otazka.moj majetok by bol napísaný na nase deti.ale manzel ktory by dom opravolal,daval donho peniaze tak urcite by dedil aj on.to by som neurobila,ze by som naňho nemyslela.
Ale ak dava niekto do nejakeho domu peniaze, ma pozadovat, nech je na liste vlastnictva. To je chyba matky tvojho manzela. Preco vlastnil dom len jej manzel a matka tvojho manzela tam nemala ziadny podiel?
Ale toto je medzi manželmi a nie medzi majiteľom domu a nevlastným dieťaťom

A tvoj muz sa so svojim biologickym otcom stykal? Alebo na neho cely zivot sral? Takto ho 'vydedia' mozno obaja oteckovia - biologicky aj novy. Snad aspon ta zena nejaky majetok nadobudla.