icon

Je správne, že rodičia neriešia pohrebné výdavky?

31. jan 2024

Len sa chcem opytat, ci si myslite, ze je to v poriadku. Sme obycajni priemerni ludia, moji rodicia su v dlhoch, niektore financne problemy sposobene vecami mimo ich kontrolu, niektore zbytocnym rozhadzovanim penazi, ked mali. Ziadnu rezervu nikdy nemali, a ani teraz. Je podla vas v poriadku, ze to rodicia neriesia? Asi automaticky ocakavaju, ze deti by pohreby zaplatili. Nerozpravala som sa s nimi o tom, mam normalne obavy, ze sa budu hnevat, ked si dovolim nieco take im vobec povedat. Len chcem vediet vas nazor, ci byt ticho, ci nie. Ako som vravela, sme obycajna rodina a pracujuca trieda, take vydavky by boli zbytocne zatazujuce. Dakujem za kazdy nazor

lenkalienka321
31. jan 2024

Myslim, že na pohreb rodičov by som peniaze neľutovala. Aspoň túto úctu by som im prejavila, nech by už boli akýkoľvek.

autor
31. jan 2024

@oslo1 Myslela si na vsetko, vau, aj ja by som si takto chcela vsetko pokryt.

Stale nerozumiem, co je na tom take nepochopitelne, ved to su vazne a dolezite zalezitosti. Tu nejde o to, ze mam vacsi stres z platenia ako zo samotnej straty.... ach... zbytocne vysvetlovat na stokrat

ahhola
31. jan 2024

Nuz stare dobre zvyky, mat na truhlu a kar sa uz vytracaju na strane ludi pred smrtou, aj potomkov, ktori su schopni za pohrebne peniaze ist k moru a pribuzneho zakrtkovat do zeme v kartonovom obale, ano, su taki a ani to neodsudzujem, nakolko neboztikovi uz vsetci mozu... Ak po rodicich nieco ostane, dom, pozemok, zmier sa s tym, ze to raz budete musiet ⚰️⚰️zatiahnut, no s dlhmi je to horsie.

lavender94
31. jan 2024

Myslím si, že pri dnešných cenách pohrebov je zodpovedne si na ten svoj šetriť s nechcieť to od deti. Nechcem tým povedať, ze by som rodičom pohreb nezaplatila, veď budem aj dediť, tak prečo nie. Ale neviem si predstaviť takú finančnú záťaž prenechať môjmu dieťaťu.

diewcatqoo
1. feb 2024

Zo zakona, v pripade, ze prijmes dedicstvo, zodpovedas za naklady pohrebu a taktiez aj za dlhy neboheho. Takze ano, budes to musiet zackvakat, ak chces dedit. Ak si nesetria rodicia, odkladaj si ty nieco bokom, aby sa nestalo, ze ta takyto vydavok potom prekvapi.

vkatush
1. feb 2024

U nás doma to má tuším každý poriešené, našetrené, sporenia či odložené.
Pohreby sú u nás veľmi časté (nevýhoda veľkej rodiny) a keď máš zháňať niekoľko tisíc za pár dní, v smútku/šoku, popri všetkých vybavovačkach a ak náhodou na tom sama nie si až tak dobre (a to je jedno, či dlhy, hypotéky, nízky plat, materská, malý dôchodok, vážne diagnózy, bez práce,...), je dobrá vec, keď ti aspoň finančná ťarcha odpadne.
Takže normálne by som s nimi o tom hodila reč ako s dospelými osobami.

Ja som minule na svokrovcov rovno vyrukovala s otázkou "ako si predstavujete smrť?", fakt z ničoho nič pri káve a rozprávaní sa o akciách v Kauflande 😁. Najprv boli v šoku, ale vedia, ako to myslím. Pýtala som sa čo ak umrie skôr svokor, čo ak svokra, čo ak sa nebudú vedieť sami starať o seba, ako sú na tom s majetkom/úsporami, ako pohreb,...

Ujo si už dávno všetko spísal a dal jeho sestre, so všetkými inštrukciami, všetkým napísaným na ňu, ak by sa mu niečo stalo, aby vedela, komu čo rozdeliť, kde čo má, ako si všetko praje.

A ja plánujem môjmu manželovi (prípadne mamke, ak by sme nedajbože s manželom umreli naraz) tiež nechať všetky inštrukcie, účty, sporenia, heslá, neviem čo... Už by to mal dávno v našom "dôležitom" šuplíku, ale chcem pridať aj rozlúčkový list (nie samovražedný), ale k tomu sa neviem dokopať, zväčša sa rozrevem pri predstave, takže uvidím, či sa ho dožije (plánovaný vtip😁).

muchotrafka298
1. feb 2024

Vacsina starsich ludi usetrene ma aspon nieco. Dnes pohreby a hlavne pomniky nie su vobec lacna zalezitost. Vela ludi si kupuje hrobove miesta uz za zivota /za par rokov s tym vo vacsich mestach bude problem, lebo pozemky na cintoriny proste nebudu/. My sme napriklad kar nerobili, pozvali sme najblizsiu rodinu na obed do restauracie. Sesternica zo stredneho Slovenska mi hovorila, ze uz sa dnes ani velke kary nerobia, ze to je pre vela ludi nakladne. Pomniky tiez nie su za par stoviek a nie kazdy pozostaly ma minimalne dve tisicky na pomnik.

gladys_07
1. feb 2024

Ja som asi z inej planety, ale ja som neznasala ked nasi zacali s tym ze musia pomaly setrit na pohreb. Uzi si tie peniaze kym zijes. Ked otec zomrel, drvivu vacsinu nakladov sme prebrali my deti. Takisto ked zomrela svokra, svokor platil nieco ale vacsinu prebrali jeho deti. Bez mihnutia oka. Bez skriepok. Dokonca dvaja zo surodencov, co zarabaju lepsie, platili viac ako treti, z vlastnej iniciativy, nech to financne zatazenie nanho nie je nefer.

Chapala by som keby sama finacne stradas, ale pises ze mate nieco odlozene…mne to prislo ze je to to posledne co mozem pre cloveka, ktory ma vychoval spravit a nelutovala som ani cent.

maryetta
1. feb 2024

Niekedy mlady zomrie skor ako rodic.
Ale to len tak pomimo.
Kazdopdne mojich rodicov ani neviem. Svokra ma nasetrene. Viem ze aj nejaku poistku ma. A tusim niekde v skrini aj kopku oblecenia ze co obliect do truhly 🙈
V tvojom pripade by som sa skor bala aj tych dlhov. Neviem v akej vyske ale ak detit tak budete dedit aj tie dlhy. Toho by som sa bala ozaj viac ako uhrady pohrebu.

0kristina0
1. feb 2024

Ja nesuhlasim s prvym prispevkom. Resp. suhlasila by som ak by rodicia nemali dlho a nezili lahkovazne. Je v poriadku nemat na pohreb ale co uz v poriadku nie je, je zanechat dlhy svojim detom.

jarka_black
1. feb 2024

Vložím sem vymazaný príspevok. Nie, susedovi som nepredávala. Zadarmo som mu poradila. Od konkurencie nedostal informácie, ja som mu pomohla zorientovať sa. A áno, ostal pri konkurenčnej ponuke.
A teraz si poviete: hlúpa jarka.

zero1
1. feb 2024

pohreb vie bežného človeka poriadne vyžmýkať od peňazí. ako sa hovorí, dnes si človek nemôže dovoliť ani umrieť. väčšina Slovákov nevidela ani tých 1000€ nikdy pokope a to je proste fakt.

banderaska29
1. feb 2024

vieščo, ja ta obdivujem že si rodičom už nie raz finančne pomohla a pritom si mladá žena, ktorá by mala investovať do seba a nie do rodičov, ktorí sa vlastnou blbosťou dostali k dlžobe.

ja Ťa absolutne chapem, prečo to riešiš. je to ale taka tema, o ktorej sa priznam, neviem, ako by som povedala priamo rodičom...chcem ta však podporiť v tvojom uvažovani

stanulienkat
1. feb 2024

Pohreb nebol nikdy lacna zalezitost. Ani za sociku. Normalny clovek sa snazi tym nezatazit deti, rodinu. Uz moji strari rodicia si odkladali na pohreb. Detto rodicia. Ak sa mne nieco stane, tiez mam odlozene. Clovek by mal byt trochu zodpovedny. Ak sa to financne neda, tak sa to zaplati z dedicstva.

sashabb
1. feb 2024

Dievčatá a vy viete vôbec reálne ceny? Teraz moja teta riešila pohreb 1900€ a pomník jej vypočítali na 4200€. A to nežije vo veľkomeste. To je ozaj taká malá suma, ktorá sa vášho rodinného rozpočtu vôbec nedotkne?

lukbe
1. feb 2024

@sashabb pohreb je pohreb, ale nechápem ľudí, ktorí dávajú takto pomníky. Môže mi niekto povedať k čomu to je, ak človek nie je práve milionár?

raszuz
1. feb 2024

@viestta asi tak, predvčerom sme riešili pohreb svokry, a pani nám povedala, že máme rátať okolo 1800 plus a to už má hrobové miesto, aj pomník.

sense
1. feb 2024

Mne keď povedala mama ze si šetrí na pohreb a ze ma aj poistku tak som na ňu pozerala ci si myslí že sa ne postarám o jej dôstojnú rozlúčku. Na to mi povedala ze co ma bude zaťažovať aj tak by to bolo všetko na mne (mam ešte 2 súrodencov).
Za mňa je to v poriadku. Síce sme sa na svet nepýtali. Ale mama/rodicia ta vychovali a tiež to nebolo zadarmo.
A teda ešte som nepočula od nikoho žeby sa bránil dedičstvu po rodičoch, ale zaplatiť aspoň pohreb by bolo za ťažko?
Možno sa to netýka teba.bolo to myslene vseobecne keďže píšeš ze majú rodicia dlhy.
Véd im založ poistenie ty, je to ozaj par eur, keď nevedia rodicia hospodáriť. Takisto mat pomník nie je povinnosť ani hrobové miesto.

sashabb
1. feb 2024

@lukbe neviem čo si predstavuješ pod pojmom pomník? veď to nie je nič nadštandardné. Pokiaľ daný človek (rodina) nemali hrobové miesto tak, čo majú urobiť?

lukbe
1. feb 2024

@sashabb určite nie niečo za 4800, napr. len obyčajnú akoby kamennú dosku s menom, nápisom na tráve. U nás to tak vidím. Určite to toľko nestojí.

baboobchod
1. feb 2024

Píšeš, že rodičia sú zadĺžení. Takze sú povinní uhrádzať svoje záväzky veriteľovi a nie si na čokoľvek “šetriť”. To len tak btw…

janulik2008
1. feb 2024

My sme cvakali babke pohreb stal 1.000€

magdusaaa
1. feb 2024

Moji obaja rodicia ,maju poistku ,ktoru si platia ,aby mali z toho pohreb zaplateny,aby sme my deti nemali starosti s pohrebom..Ocino mi zomrel na rakovnu a do 24 h mamine vyplatili peniazky na pohreb,takze je to velmi dobre platit si takuto poistku pre pripad nudze,pretoze nie kazdy si moze v dnesnej dobe aj pohreb dovolit.

kiwi3
1. feb 2024

v zivote by som od rodicov nepytala peniaze na pohreb a ani ci maju nasporene. 1. pride mi to neuctive, 2. snad nie su bezdomovci, maju nejaku nehnutelnost alebo aspon iny majetok, ktory deti zdedia a pytat od nich nieco za 1 az 2 tisic mi pride v tejto suvislosti uplne trapne

janulka1802
1. feb 2024

Moja svokra mi už xkrát rozprávala o tom, že kde má odložené peniaze, šaty na pohreb. Berie to úplne normálne ako aj ja. Avšak s mojimi rodičmi túto tému otvárať je totálne tabu.

zuzulkika
1. feb 2024

Nemáš sa začo ospravedlňovať.. je to normálna otázka týkajúca sa života...nehrajme sa na moralistky

autor
1. feb 2024

@stanulienkat @banderaska29 @zero1 @vkatush dakujem za komentare a pochopenie, o co tu vlastne ide, vazim si to ❤️

Ale dakujem za uplne vsetky nazory a skusenosti. Ano, mame nieco odlozene, ale ako vravim, take dve-tri tisicky, potom o niekolko mesiacov mozno zase, a ak by sa aj nam nedajboze nieco medzitym prihodilo... my svoje veci mame poriesene, mame male deti, nemuseli sme na dlh kupovat auta alebo zariadenie do bytu atd. Ale ako vravim, sme iba obycajni ludia, uz akekolvek dovody na to mame, ze sme na tom finance tak ako sme, ako spomenula @vkatush. Tiez myslim na moje deti, tu dve-tri tisic, tam, nieco sa prihodi, nedoplatok, auto, no cokolvek, tisice sa rozkotulaju, no a moje deti co? Celkovo moja rodina, ano? Chapem, je to posledna rozlucka, samozrejme, ze ak to pride, postarame sa o to, no chcela som vediet, ci aj ostatni to neriesia ako moji rodicia alebo riesia ako ja. Svojich rodicov lubim, ale uplne pragmaticky, v tazkych casoch a zarmutenosti, urcite by bolo lahsie aspon tu malu ciastku neriesit. Ale ked nie, tak nie, no pride mi to zodpovedne. Tiez nechcem nechat moje deti alebo rodicov platit za moj pohreb, ak by sa stalo nieco mne, pre nich zbytocne dalsie starosti. Dost je to traumatizujuce pochovavat blizkeho, tak si to pripravim ako mozem.

autor
1. feb 2024

@janulka1802 Presne, u nas to iste, uplne tabu, co je skoda.

@zuzulkika Dakujem 🙏

egonsk
1. feb 2024

Vies, bude to zniet hnusne, ale mrtvemu je uz absolutne jedno co sa bude diat s jeho telom a teda castokrat si ludia nechcu sporit na svoj pohreb. Su to mrtve peniaze, ktore radsej minu na cokolvek ine, co mozu za zivota si uzit.

autor
1. feb 2024

@egonsk Ano, ja chapem aj tuto stranku, len uz ked sa zamyslim sama nad mojou smrtou, tiez nechcem takuto chvilu mojim blizkym este viac stazovat napriklad. Uz ako bolo spominane, nielen peniaze, ale aj oblecenie, zavet, list na rozlucku, doklady, hesla atd, prakticke veci...