icon

Je správne, že rodičia neriešia pohrebné výdavky?

31. jan 2024

Len sa chcem opytat, ci si myslite, ze je to v poriadku. Sme obycajni priemerni ludia, moji rodicia su v dlhoch, niektore financne problemy sposobene vecami mimo ich kontrolu, niektore zbytocnym rozhadzovanim penazi, ked mali. Ziadnu rezervu nikdy nemali, a ani teraz. Je podla vas v poriadku, ze to rodicia neriesia? Asi automaticky ocakavaju, ze deti by pohreby zaplatili. Nerozpravala som sa s nimi o tom, mam normalne obavy, ze sa budu hnevat, ked si dovolim nieco take im vobec povedat. Len chcem vediet vas nazor, ci byt ticho, ci nie. Ako som vravela, sme obycajna rodina a pracujuca trieda, take vydavky by boli zbytocne zatazujuce. Dakujem za kazdy nazor

Strana
z4
autor
1. feb 2024

Starostlivost o deti, majetok, uspory a podobne

tilly
1. feb 2024

My sme pochovávali babku pred dvomi rokmi, niečo cez 3000 to bolo.
Moji rodičia aj svokra majú odložené peniaze na pohreby. Všetci traja sú finančne gramotní.
Ale keby peniaze nemali, alebo by si ich užili počas života, tak by sme im pohreby zaplatili. Moja svokra má presnú predstavu. Oni do nás dali určite viac peňazí za náš život.
Ja som momentálne v stave (ktorý sa za tych 40 rokov, čo tu dufam budem este smradiť 🤣, môže 40 krát zmeniť) že si šetriť na pohreb nebudem, nechcem pohreb. Už som aj svojim chalanom hovorila, že nech ma dajú spopolnit a do kochlika so zeminou a nejaký nenáročný kvet nech tam nasadia.

alenamihal
1. feb 2024

Moji rodicia aj svokrovci maju na ich pohreb...sami sa vyjadrili,ze nechcu ,aby ich deti platili...ocividne by nam nevadilo sa poskladat a zaplatit vsetko...ale chvalabohu moji rodicia vzdy mali uspory pre pripad..takze je to individualne...este aj moja skoro 90rocna babicka ma uspory na jej pohreb a chce velky kar hahahaa
napr.mojho muza bratranec nemal za co pochovat svojich rodicov,co je smutne...

lubina
1. feb 2024

je normalne setrit si. Uz aj moji stari rodicia si setrili na pohreb, ved to nie su male peniaze. A tak isto aj moji rodicia a aj svokrovci maju peniaze odlozene. Vlani zomrel moj otec a mama mala peniaze pripravene. V celom tom smutku sa nemusela aspon o pohreb bat. Je to podla mna normalne, ze ludia si setria na pohreb, dokonca poznam ludi, co uz aj miesto maju zaplatene, aby s tym nezatazovali deti...

la_dolce_vita
1. feb 2024

Tato diskusia ma prinutila trosku sa zamysliet a tiez mam nazor, ze clovek by mal byt na take pripraveny, je to sucast zivota. V nasej rodine to tak kazdy mal, ze boli uspory a ja som taka ista. S vekom coraz viac myslim na zabezpecenie a na svoje deti, aby nemali so mnou ziadne starosti. A to som rozvedena. Dvaja manzelia hospodariaci spolu by nemali mat v takom veku dlhy, prave naopak. Mali by byt zodpovedni. A chapem autorku, ze ju to trapi. Dnes ma kazda mlada rodina dost vlastnych vydavkov..

sashabb
1. feb 2024

@lukbe u nás napríklad nie sú trávnaté plochy, čiže niečo také ako hovoríš bohužiaľ nie je možné.

stanislavicenka
1. feb 2024

@monicazbb napisala si, ze autorka by aspon ten pohreb mohla zaplatit, ked sa o nu ako o dieta starali. Rozumies tomu, ze rodic je povinny sa starat o svoje deti? Tie deti sa nepytaju same na svet, a nie su schopne sa o seba postarat, to je pravna povinnost rodicov. Ona im nema byt za to vdacna, to je ich povinnost.

erikavesela
1. feb 2024

@oslo1 toto san ba sk urobit neda

katulienkax
1. feb 2024

ten pohreb by sa mal vyplatit napriklad z ich majetku, ak vlastnia dom, ktory zdedis, tak z toho rozdielu. Ale ak maju dlhy az po usi a viac ako hodnota domu tak neviem neviem. ALe nejde len o pohreb, kazdy by mal mat rezervu na hocijake vydavky. Napr ja mam zivotnu poiztku, takze ked umriem, minimalne z toho budu nejake peniazky

katulienkax
1. feb 2024

@stanislavicenka presne, ja som sa dobrovolne rozhodla mat deti, az ked som sa ako tak zabezpecila. Viem ze choroba sa predvidat neda, ale mnohe tu na MK maju deti skor ako maju vlastne byvanie, potom maju dlhy az po usi. Ja som toho nazoru, radsej deti nemat, ako ich priviest do chudoby. A kludne nech aj SK vymrie, chceme predsa vzdelany, pracujuci narod a nie silou mocou milion deti na davkach

erikavesela
1. feb 2024

@monicazbb ty aj citas, co pises?..ti rodicia sa sami rozhodli, ze budu mat deti a teda je ich povinnostou sa o ne aj postarat...nik okolo rodicov nelieta aj neoplodnene vajicko, ze chce ist na svet...

h2
1. feb 2024

Nečítala som komentáre, ale ak by aj mali našetrené "na pohreb", tak to nefunguje tak, že sa ten pohreb zaplatí z toho. Jedine, že by mali tie peniaze niekde doma v obálke. Ak by si šetrili v banke, tak sa po smrti účet zablokuje a peniaze idú do dedičského konania. Z toho sa potom odrátava suma za pohreb, ktorú dostane ten, kto to zaplatil a predloží doklad od pohrebnej služby. Predpokladám, že po rodičoch bude okrem dlhov čo dediť (nehnuteľnosť?). Hanba by ma fackovala, keby som sa mala mamy pýtať, či má dosť peňazí na pohreb a kde ich má, nech ich viem v prípade potreby použiť.

uglybetty1234
1. feb 2024

Ahoj, moja mamama pohrebne poistenie a ja mam disponentne pravo nakladat s jej uctom. Ak umrie, vyberiem peniaze a vsetko uhradim. Setrila si na to a ja som za to rada. Tiez sa tak planujem pripravit. Naco robit detom starosti.
My s manzelom sme si uz zaplatili urnove miesto. Je to par eur na veeeela rokov. Bude tam aj moja mama.
Su to dolezite otazky a mali by sa riesit bezne v rodine.

tamitamitami
1. feb 2024

Ja to normálna vec o ktorej sa treba rozprávať.
Maja babka s dedkom majú niečo po 70ke, pred pár rokmi normálne povedali čo a ako si želajú a sami sa vyjadrili že majú odložené peniaze. Tak isto si našetrili na domov dôchodcov keby raz prídu do stavu že sa jeden o druhého nevedia postarať. Sami sa vyjadrili keď šli do dôchodku že si to takto predstavujú a nechcú nikoho zaťažovať.

Moji rodičia sú mladý, majú len niečo málo po 45ke....takže s nimi som túto tému neriešila ani veľa, veľa rokov nebudem.

Ale myslím si že ak v určitom veku (dajme tomu 65+) túto tému človek neotvorí sám je na mieste aby sa ostatný informovali.

janickacrazy
1. feb 2024

No podľa mňa sa s nimi porozprávať môžeš na túto tému, ale keďže si písala, že majú dlhy a požičiavajú si peniaze aj na bežné výdavky, tak nejaké šetrenie na pohreb u nich naozaj nehrozí. Neviem, či majú aspoň nejakú nehnuteľnosť, ak nie, tak ozaj možno zdedis len dlhy alebo sa vzdas dedičstva. A je vás viac súrodencov?

monicazbb
1. feb 2024

@stanislavicenka Je rozdiel postarať sa o dieta z povinnosti a je rozdiel starať sa s laskou. Ak teda bolo o autorku postarané nie z povinnosti ale z čistej lasky, čo predpokladám, tak by sa mala bez ohľadu na ich finančnú gramotnosť zaplatiť pohreb....
Inak je fakt umenie najst problem v každej odpovedi ...ma fakt nenapadlo že to niekto dokáže 🙄

caroline_
1. feb 2024

Ja si myslím ze by si na to šetriť mali, takisto keď budem mať deti si budem šetriť ja, aby som s tým nemusela zaťažovať pozostalých.

stanislavicenka
1. feb 2024

@monicazbb nie, pleties hrušky s jablkami

majusik1304
1. feb 2024

Autorka, určite sa neboj ich reakcie. I keď je to blbé, chápem. Moji rodičia samy od seba si uzavreli pohrebné poistenie, s tým že mne sa to vyplatí. Bola to naozaj veľká pomoc, som im za to veľmi vďačná, lebo naozaj nie je to lacná záležitosť a treba to vyplatiť ešte pred pohrebom. Po otcovej smrti som si aj ja uzatvorila pohrebné poistenie, a to som mladá ale človek nikdy nevie. Dnes sme tu a zajtra už nie. ....ale pre zaujímavosť, tiež mám istého blízkeho príbuzného, ktorý si nedovidi ďalej od nosa, ženu a deti nemá a tiež rozmýšľam že budem musieť pomaly na jeho pohreb začať šetriť. Ako jeho najbližšia príbuzná.... takže tak. Je to podľa mňa o zodpovednosti človeka. Veď skús tak ,že im uzavries to pohrebné poistenie, a ak by oni nechceli platiť, tak môžeš ty. A ak zomrú po dvoch rokoch od začiatku poistenia tak ti vyplatia plnú výšku poistného... aspoň v slsp to takto je. Oplatí sa to, nie je to vysoka suma,..ta mesačná

11bodka11
2. feb 2024

@vanilkovazmrzka ty kde zijes? Ja nepoznam stareho cloveka co by si nesetril na pohreb. Moje obe stare mamy maju nasetrene a ich deti su oboznamene s tym kde tie peniaze su.

janinah
2. feb 2024

@h2 mňa by zas hanba fackovala nepovedať deťom.kde sú peniaze na môj pohreb a nezabezpečit im k tým peniazom prístup hneď.nie až po dedičskom konaní.Moj otec podelil majetok ešte počas svojho života.kazdy z troch deti bol spokojný a nijaké dedičstva sme nemuseli riešiť Tiež to tak urobím.

daniela1911
3. feb 2024

Absolútne nechápem dôvod, prečo ste niektoré autorke naložili. Tu nejde o to, že je lakomá zaplatiť pohreb. Ale o fakt, že jej rodičia očividne nevedia hospodáriť. Dom asi nejaký majú, ale aj nejaké dlhy? To čo známená? Pôžičky? Sú už dôchodcovia alebo pracujúci?
Každopádne, auroka je úplne normálna a nielen s rodičmi ale aj s inými súrodencami by mali mat debatu o hospodárení rodičov. Nie len či majú na prípadny pohreb, ale celkovo ako hospodária, či niečo nepotrebujú, či sa nezadlžuju a pod.

kikulienka94
3. feb 2024

ja príspevok chápem, môj otec roky sporí na pohreb po 20e mesačne (má 62 :D, tak neviem či chce našetriť na kar pre celé mesto :D) každopádne je dobré na to sporiť, prípadne mať odložené peniaze, nie každá rodina vie dať len tak zo dňa na deň 1000 a viac eur na pohreb.

mamcotka
18. feb 2024

No povinní nie su ale je to sebecké hlavne tie dlhy .. takze by som im to povedala ze ak takto pristupujú k životu budu tak aj po smrti. Ja osobne na pohreb našetrené nemam ale velmi by ma mrzelo keby to museli platit moje deti ked nic nemaju.. ked im neviem nic nechať. Tak ale ja mam este cas to dohnať .

kamatopo
18. feb 2024

@mamcotka to o tom ,,čase,,je dosť silné tvrdenie🤔nikto nevieme koľko máme času ☝️.

viky173
18. feb 2024

Nie je ich povinnostou si setrit na pohreb a urcite nie je normalne, aby si im to prikazovala. A hadam Ty si im uz splatila to vsetko, co do teba cely zivot investovali, ked sa tak trasies, aby si im nahodou nemusela platit poslednu rozlucku.

princezna_bosorka
8. jún 2024

kasli na to, ked sa rodicia spravaju nezodpovedne, odmietnes dedicstvo po nich a pohred nech zaplati mesto. Drsne, ale ucinne....

Strana
z4