Je správne žiadať príspevok od partnera na bývanie?
Ahojte prosím o radu...bývam s priateľom 6 rokov.. býva v mojej chalupe do ktorej nevlozil ani jeden cent.. platí polovičku elektriny , vody, plynu. Prosím vás myslite ze v poriadku keď sa chdem dohodnúť na nejakom finančnom vyrovnaní. ze chcem od neho aspoň 100-150 eur na mesiac aj spätne. ( on si mysli ze je v poriadku to takto mat nastavene , ze je to moja chalupa tak ze on nebude prispievat na nic ina na energie..lenze ja na to aby som to mohla predtym robit som musela setrit odopierat si. On si všetky peniaze minul neodlozil nic. Neminul na mna..zeby mi cosi kupil niekam ma vzal, pozval.Poviem vám nejde mi o tom peniaze ale o ten princíp . Ako by ste s s ak tomu postavili..plánujeme tu byvat on nechce ísť nikde aj ked som mu to navrhla ze teda nech ideme teraz bývam tam kde on to vybaví bude všetko platiť a ja sa budem podieľať len na energiach a zatiaľ nasetrim..ja neviem rozmýšľam správne..co myslíte , poradte
Tak mu povedz nech okamžite vráti peniaze za auto.
Tvoja situácia je bohužiaľ veľmi zlá a neostáva ti nič, iba nepovoliť a vyriešiť ju. Priateľka mojej dcéry to mala podobne. Trvalo to tiež dlho. Ale nabrala odvahu a rozišla sa a dnes už má nového partnera a s ním druhé dieťa. Samozrejme po svadbe.
mal by platit 1/2 nakladov na energie + najom. Pytat to teraz spatne je sproste, to si mala rozmyslat skor, ale ak nesuhlasi ani so zmenou do buducna, urobila by som z neho rychlo expriatela a vystahovala ho prec.
Musis si rozmysliet, ci ti tento vztah este nieco dava. Ci je ako.partner a otec dobry. Pretoze ostane veci okolo rodiny velmi nedava. Ci nebudes mat menej vydajov a menej roboty bez neho. A viac kludu.
@autorka Je o velmi komplexna tema a kazdopadne zalezi len na tom ako sa par dohodne. Ak s tym obaja suhlasia, tak je fer aj platit, aj neplatit. Za mna mozem povedat, ze na muza, ktoremu by vyhovovalo byvat len za "polovicu energii" by som sa nedokazala pozerat inak ako na neatraktivneho a neschopneho bula.
Za mňa by ti mal platiť aj mimo energii na druhú stranu daná hodnota musí zodpovedať nehnuteľnosti a lokality.
Ak je to malá stará chalupa v hlasovej doline kde ceny nehnuteľností idú po 50.000€ tak 150€ je veľa.
Rovnako aj platiť spätne nieje správne
@betulinka1 niektoré ženy vyjdú chlapov lacnejšie jak nejaká prostitútka 🤣
@david1202 presne na to som narážala. Ma to chlapec dobre vymyslené.
@domkakvet ale on tie veci realne opotrebovava. Mal kupit aspon pracku, chladnicku. Obcas za svoje vymalovat, opravit. Ona ho obskakuje, vari mu, perie mu, zehli mu. Co jej on dava? Aku pridanu hodnotu?
Myslím si ze všetky tie žienky co považujú za nehoráznosť aby frajer/frajerka platil nájom by rýchlo zmenili názor keby 5- 10 rokov splácajú svoju nehnuteľnosť, financujú všetky opravy, kupujú spotrebiče, nábytok, matrace a ten druhý by si to zadarminko bez prispenia užíval… Nehnuteľnosť ma vlastníka ale zariadenie je spolocne, spolocne by ho mali financovať lebo spolocne to používaním opotrebujú
Autorka vy máte totálny bordel v spoločných financiách, mali by ste si jasnejšie stanoviť pravidla. Spíšte a zratajte si všetko co platíte, co treba, co sa splatilo.
Vieš tvoj chlap je možno lakomý, ale tie hranice si nastavuješ ty sama. Pochop ze ľudia si dovolia iba to co im sama dovolíš.
Hlavne sa o tom rozprávajte, pomenujte veci pravými menami. Auto už ti teda splatil, zrejme ho ale stále používate obidvaja tak nieje celkom jeho.
dohodnite sa ako ďalej. Žiadnu polku hypotéky nech ti neplatí, dohodnite sa budto na pravidelnom najme alebo teda zariadení, spotrebičoch .. A ty trochu uznaj aj jeho pracu na tom dome, ked rekonstrujete narobí sa tam dosť, takže aj to je vklad
Prepáč ale do takejto hlúpej situácie si sa dostala sama, je to tvoje rozhodnutie a neschopnosť povedať nie. A tvoja závislosť na ňom, sorry ale ten komentár o to. ako odkladal zavolanie firmy na strechu, ved to je smiešne co si nevieš zohnat firmu sama?
Aj my mame podobnú situáciu doma, tiez keby poviem mužovi ze oddnes nemusí platiť nájom v mojom dome a v domácnosti už nemusí nic robit tak by neprotestoval 😀
Tá nehnuteľnosť je tvoja. Prečo by niekto pričetny investoval do nehnuteľností kde nič nevlastní. To by som neurobila ani ja.
Predsa platí náklady na energie, časť stravy.
@stanulienkat ale to nemusí byt iba chyba toho chlapa, už sú spolu dlho tak si ho takto zvykla….
Pokazí sa práčka, ona kúpi za svoje a ešte mu aj operie 🤦♀️ Možno keby ma chlap všetko špinavé tak by tu práčku šiel kúpiť on sam ..
Platí jej polku hypo, ma na starosti rekonštrukciu domu, auto majú spolocne. Oni sa len nerozprávajú narovinu o financiách a chode domácnosti, to je cele
@lujza123 ale na takuto zakladnu vec nepotrebuje VŠ, ani siahodlhu komunikaciu. To je o charaktere. Nenapadne ho, ze ked tam byva skoro zadarmo, ze kupi raz za 10 rokov pracku, skrinku za 60e, nieco do kuchyne...?? Ze poumyva, povysava, uci sa s dietatom?? Co je bulo?
Nuz. Aj sama si za to mozes.
Ok investovat do "cudzieho" nebude. Ok. To by nerobil nik. Ale polovicu?! Okej. Energie. Strava. Nejaky ten najom? Uz aj ked byvas uplne u cudzieho platis aj najom. Nie len energie. Rezia? To su tiez naklady ktore platime aj v skolke...
polovica nakladov aj na dieta? Oblecenie. Vylety.... to este budes mat veselo. A verim ze ti (s)plati aj polovicu auta?!
Spis si na papier vydaje. Co si kde kolko dala nech to aj realne na papieri vidi.... a az potom to daj na polovicu.
Je to tvoja nehnuteľnosť nemusí platiť...za zveladenie tvojej nehnuteľnosti.. lenže to potom by som ho aj tak bral. Ako spolubývajúceho a nech platí nájom...
Kedze uz mate dieta a ste de facto rodina, ocakavala by som od partnera iny pristup a nie to, ze bude na mne parazitovat. Zobrat si ta nechce, to uz hovori za vsetko, kalkuluje a ty mu este darujes auto a vytvaras domov. Ak by ma toto vsetko frustrovalo ako teba, tak by som ho davno vykopla, bez auta samozrejme, ak ti ho ovsem bude ochotny vratit..
@stanulienkat no to je ten problem, ked dvaja spolu byvaju u jedneho z partnerov, ked sa rozidu, tak potom co s tou chladnickou? Ja predpokladam, ze ju niekde pozve napr. na veceru a v domacnosti pomoze. Lebo take veci ako chladnicka sa naozaj po rozchode nemaju ako riesit.
Ja som zastancom toho, aby ludia pracovali na vztahoch, ktore sa daju zachranit, netreba sa hned vzdavat. Ale, tu by som urobila jasny rez a poslala by som ho niekam. Mas byvanie, vyzeras ako sikovna zena, takyto partner je pre teba zavazim na nohe, nic ine.
@katkabetka1000 jaaaaaj..pomooooooc. kde je skutocna pravda? Kazdy idete svoje a uplne inac. Ona spomínala v texte letnú terasu. Ty letnu terasu s kuchynkou-to je zas úplne niečo iné.
@stanulienkat toto
@katkabetka1000 je ten frajer? Sa tu stretli? Nasli? Prisli popisat? Tak nech si pekne citaju uz 6 stran... mozno na nieco pridu.
@maryetta ja by som na toto nemala nervy.😁 A uz vobec v 30 rokoch na 20 rocneho pubertiaka.😁
Keby ste bývali inde platil by polovicu nájmu. Môj názor je ze berieš to správne . Takže by som nastavila že suma za mesiac 400 tak 200e za mesiac až ti dá keď idete úplne vo všetkom na polovicu . Chalupa vždy potrebuje nejaké tie upravy ak nedával ani na bežné opravy nič tak pýtať spätne a podla toho ako sa zachová vieš čo je zač a či sa oplatí vôbec s takým byť
Cize ta chalupa je vlastnictvo rodicov?
No čítala som všetkého stránky tak ty za celú dobu kúpiš aj práčku, ladičku a on nepotrebuje prať? To malo ísť na polovicu a nehnevaj sa prečo sa auto kupovalo za tvoje peniaze a písané je na neho? Akože moje peniaze tak je písané na mňa. A ešte on na nom jazdí však chce jazdiť tak nech si kúpi. Akože vo veľkom porozmýšľaj či ten vzťah ma význam.
Je správne cely život žiť so ženou a nechať ju všetko platiť?
Je správne opotrebovavat zariadenia a neuhradí no ve? Keby som chlap, aj ja chcem takú "blbú" ženu. Prepáč, ale toto ozaj nie je v poriadku. A prečo si vôbec na neho napísala auto???

@hankab ja som písala o investíciách do domu , nie spotrebné veci