Je spravodlivé platiť navyše za bývanie u rodiča?
ahojte čo si myslite o situacii- byvam v byte s dcerkou, ktory patri mojej mame. za tie roky co tu byvam, som to tu dala nejak dokopy a aj pekne zariadila. to co jej odchadza z uctu za byt( vratane internetu, elktrika plyn vsetko vsetko) jej v plnej vyske platim. teraz mi volala, aby som jej platila este navyse 150€ , lebo ze chce posielat mojmu bratovi a sestre, ze oni su ukrateni… brat a sestra maju vlastne byvanie daleko daleko odtialto. su bezdetny. som dost v pomykove a neviem co si mam mysliet….
@dekys Z moralneho hladiska mi to pride troska nefer, ale tak pravo na to ma. Byvas v jej byte, ty si tam vlastne iba najomnik...
Aj tak to budeš musieť nejako riešiť. Podľa správania mamy bude problém. To bývate spolu?
Super matka.
Tak teoreticky.. teraz je to tak pol na pol ... nieco si tam porobila, ale zase byvas tam "zadarmo" (ostatni surodenci si asi museli kupit za vlastne byt)... asi preto chce mama poslat aj im, aby z bytu nieco mali...
Otazka ostava, co po smrti mamy... Lebo teda keby si im aj teraz neposielala nic, tak ako to vyriesis potom - vyplatis ich z 2/3? Budes mat z coho? Lebo to by som bral ako taky komplexny problem...
Ak napriklad (teoreticky) ich potom nebudes musiet vyplacat, ale toto im staci navzdy, ta asi fajn...
To, ze oni maju vlastne byvanie a su bezdetni ... a ze ty nedostanes hypo je irelevantne (z pohladu spravodlivosti)
Takže bývaš v jej byte a ona vlastne pýta nájomné - si dospelá, inde by si ho tiež platila 🤷
skor si myslim, ze niektori surodeneci do toho vlozili trocha usilia.
ale treba si polozit otazku ak mama nebude co potom?
Koľko platíš za to všetko? Okrem tých 150 čo chce.
Súhlasila by som s tým pod tou podmienkou, že byt prepíše na teba. Lebo tak to chodí, že ak jedno dieťa ostáva v rodičovskej nehnuteľnosti, vyplatí súrodencov. Inak asi nie, keďže si len nájomník a nič ti nepatrí. Takisto keď nejaké dieťa žije s rodičom, platí súrodencom, až keď sa dom prepíše na neho.
Tak som sa s tým teda stretla v mojom okolí
ak som spravne pochopila ty platis najom svojej mame a ona chce okrem toho este 150€?! to by som jej povedala, ze si najdem komercny podnajom a budes na tom rovnako... za mna to nie je fer, rodina si ma pomahat, ale nie tak ze ty budes financovat svojich surodencov, ak na to nema nech im neprispieva raz aj tak zdedite vsetci byt po mame takze budes musiet bud vyplatit surodencov alebo sa odstahovat
no a co si investovala do bytu mas? vsetko co sa neda odniest, platila ona? lebo ako majitelka by mala :DD a potom sa mozete bavit o najomnom.
Nestazoval sa nejaky surodenec? asi by som si s nimi zavolala, ci je tam taky problem ze im chyba taky peniaz.. 🙂) a ak nie je problem, tak by osm si pohovorila s matkou
Ako je v pohode platit najom, a tak, ale v takom pripade naozaj udrzu robi majitel. 150EUR nie je vela. A enerige a veci okolo bytu, to je automaticke, ze plati ten co tam byva.
A dopredu by som sa aj skusila dohodnut co z bytom potom, aj so surodencami.. lebo nieco sa stane a cely byt ako je a mozno aj so zariadenim (neviem) pojde do dedicstva a budete riesit...
my sme mali so sestrou taku fer dohodu, ze ona chcela byt po rodicoch, tak sizobrala hypo,ale iba na tu cast, s ktorej ma surodencov v dohodnutej sume vyplatit. A hypo jej schvalili. Vybavene.
Kolkoizbovy byt v akom meste? Podla mna je to ok. Keby si tam nebyvala ty, mama ho moze prenajat a mesacne slusne prilepsit.
Tak ale na druhej strane ma mama pravdu.. Ty tam bývaš v podstate len za energie a súrodenci majú zrejme nehnuteľnost na hypotéku. Takže žiadne "vlastne" bývanie.. A je to jedno ci majú alebo nemajú deti.. Aj svokra takto celkom nespravodlivo dopadla.. Jeden brat dostal pozemok, kde si postavil dom, druhý brat si prerobil rodičovský dom na penzion a svokra po smrti otca dostane akurát tak nejaký podiel pozemku, ktorý je v podstate nepredajny.. A tiež ju to občas trápi, že je to celkom nefer voči nej..
A hlavne. Zacni mysliet na to, ako si kupit nieco za svoje. Nepocitat cely zivot s maminym bytom a pomocou.
ako to mate s inymi financiami? pomaha ti s malou s varenim ? prispievas aj na to? ak ta cena bytu vyjde rovnako ako podnajom -odstahuj sa-nebudes nikomu na krku a ani nemusis byt vdacna ... to ze sa surodenci maju lepsie je ich sikovnost ..ale mama ma stale aj ich ..nielen teba
nuž byt je mamin a je uplne jedno čo si o tom myslíš ty alebo ženy na MK, ona má právo rozhodovať kto v ňom bude bývať a za akých podmienok
Ako, mna by zaujimalo, kolko si do bytu vrazila, mas nejaky podiel na byte zdedeny od otca, az potom sa da povedat, ci to spravodlive je alebo nie.
@lonely66 Tak je to asi aj o vztahoch medzi surodencami. Moja sestra zila dlhsie ako ja s rodicmi a nikdy som neocakavala, aby mi rodicia nieco platili, dokonca neocakavali ani od sestry, aby nieco platila 🤷. Takze je to velmi individualne...
Pekne davaj mame 150e a dohodnite sa ze sa zaplatena suma odrata z podielu surodencov pri dedeni. Mama ma pravdu.
nepises do coho si vrazila peniaze (okna, dvere, elektroinstalacia, kupelna...)
Mne sa to zdá vzhľadom na to, že bývaš iba za takú sumu ako by si bola majiteľom bytu, úplne v poriadku že mama od teba pýta nájomné (v smiesnej sume oproti reálnym trhovým cenám).
Ako tu už niektoré kočky správne spomenuli - mama prichádza o príjem z prenájmu bytu, čo predstavuje niekoľko tisíc eur ročne, aj keby sme sa bavili iba o 1i byte. Čiže oproti súrodencom je situácia taká, že ty zarábaš na tom že bývaš iba za náklady (ušetrené financie za komerčný nájom alebo hypotéku sú tvojim príjmom). Ja chápem aj teba, že jednoducho ti s platom hypo nedajú, ale ak by si nemala mamin byt za náklady tak sa aj tak musíš nejako zariadiť. Takto máš vlastne šťastie.

Chystáš sa tak žiť celý život?