Je spravodlivé platiť navyše za bývanie u rodiča?
ahojte čo si myslite o situacii- byvam v byte s dcerkou, ktory patri mojej mame. za tie roky co tu byvam, som to tu dala nejak dokopy a aj pekne zariadila. to co jej odchadza z uctu za byt( vratane internetu, elktrika plyn vsetko vsetko) jej v plnej vyske platim. teraz mi volala, aby som jej platila este navyse 150€ , lebo ze chce posielat mojmu bratovi a sestre, ze oni su ukrateni… brat a sestra maju vlastne byvanie daleko daleko odtialto. su bezdetny. som dost v pomykove a neviem co si mam mysliet….
Sama si si odpovedala - surodenci bohuzial moznost zadarmo byvat nemali, tak ako Ty. Ano, mozno na ukor toho ze nemaju deti, maju vyssiu kvalifikaciu, lepsiu robotu, alebo odisli do zahranicia.
Nepride mi na tom nic nemoralne, ze mama chce urcitym sposobom "pomoct" aj im. Uvedom si, co by si robila bez toho aby si mohla byvat v maminom byte. Platila s dietatom v garsonke 400-700 eur? (Podla mesta). Ked vravis ze k hypo sa kvoli platu nedostanes, tym padom z nizsieho platu pri dietati ani nasetrene nebudes mat.
Nevidim na tom nic nemoralne - ale vidim potrebu si sadnut s mamou a surodencami a normalne sa dohodnut. Pripadne radsej navrhni ze ak mama uz s bytom nerata a nechce ho, ak maju zaujem, nacenite, dohodnete, a mozes ich postupne z bytu vyplacat.
Vsetko sa da. Zalezi aj na vztahoch.
@lonely66 Jasne, plne rozumiem tomu co pises, aj ked osobne si myslim, ze tu naozaj museli zauradovat surodenci, ako pisal aj @frflos_nespokojny.
Ak by som sa mala vzit do danej situacie a napr. moja sestra by ostala byvat aj s rodinou u nasich rodicov dlhodobo, tak by mi bolo uplne ukradnute, kolko plati mojim rodicom a uz vonkoncom by som neprijala ziadne peniaze, ktore by mala platit nazvys preto, aby mi ich rodicia nasledne davali. To som ale ja a moje vztahy v rodine...To, ako to ma autorka je uz jej problem. Ako som pisala vyssie pravo na to jej mama ma, takze v podstate ani neviem, co chce autorka tymto prispevkom dosiahnut. My jej mamu, ci surodencov zjavne nebudeme vediet presvedcit o opaku 🫣😁.
Podľa mňa je to správne aj ty sama musíš uznať, že tebe mamina pomohla a ostatní súrodenci môžu byť nahnevaný, že aj oni majú nárok, takže mala by si jej automaticky dávať viacej to ta malo napadnúť hneď, mohla byť prenajat a zarobiť 300-400 euro mesačne na tom, je to rodina ale, keď už všetci majú mať rovnaký diel bez ohľadu na situaciu
@really8 preco by sa to malo odratat? Maximalne sa moze odratat alikvotne prerabka napr. nova kuchyna, kupelna, okna, podlahy, dvere, ak by investovala autorka. Nabytok nie, ten si moze autorka zobrat kamkolvek chce. Ale aby sa im teraz odratavalo z dedicstva, a preco? Potom by sa aj jej malo odratat rovnako, kedze ona tu hodnotu dostava inak ako v peniazoch.
@oceanahory ako ale to je na palicu dosť, že pýta nájom od dcéry … mne to hlava neberie, zvlášť keď povie že chce posielať súrodencom???
@really8 a z čoho vyplácať, keď je byt matkin a matka ešte zije? Ved matka môže ten byt ešte predať a užiť si peniaze.
Pochybujem, že súrodencom chýba nejakých 75e. Môže to byť aj priateľ matky. Síce konšpirácia, ale ktovie.
Koľko teraz platiš a koľko budeš platiť ak dáš naviac 150 eur
Na tvojom mieste by som sla do podnajmu, ktory nebude vyvolavat hadky a zavist v rodine a mama, nech si uziva cudzich ludi v podnajme. Kazdemu sa moze obratit karta v zivote a rodina je na to, aby si pomahala.
Ja osobne ako matka by som to takto neriesila, ze by som dcere s dietatom vyuctovala navyse 150 euro. Skor by som to brala tak, ze ok, tejto dcere pomaham takto. Ostatnym detom by som pomohla inou formou, nie posielanim 75 euro mesacne. Teda ak by som na pomoc mala financie.
Ktovie ako ju to napadlo, ci zauradovali deti, alebo partner.
@biba_18 Tak je to naozaj diskutabilne. Ja chapem pohlad aj z tej druhej strany, ako pise aj @lonely66.
Myslim, ze tu budu este dalsie veci, ktore autorka nespomenula...my predsa nemozeme vediet, ake su tie vztahy v ich rodine a preco su take, ake su. Pre mna je tiez nepochopitelne, preco chce matka peniaze za najomne od vlastnej dcery, ked plati vsetky ostatne vydavky a rovnako nepochopitelne, preco su vobec ochotni tie peniaze surodenci prijat 🤷. Pravdepodobne je to vsak aj tym, ze vychadzam z vlastnych skusenosti, pocitov a vztahov s rodinnymi prislusnikmi.
@liv1 moze sa to odratat. Bol to len navrh ako surodenecke dobre gesto ak sa na tom vsetci 4 dohodnu. Lebo az mama nebude a bude sa dedit tak ostane bez domova.
@andreakotesova sak zije a co? Ved dedenie sa da riesit aj pocas zivota.
@oceanahory nič nie je diskutabilné. ak ja mám a ty nemáš, nerobí mi problém ti pomôcť - pokiaľ to nezneužívaš. chýba mame 150€? ja by som bola v šoku ak by také niečo povedala mama, v šoku…
@biba_18 a co ak aj súrodenci žijú od výplaty do výplaty a musia si od úst odtrhnúť, aby platili hypotéku? Možno im zvýšili úrok na hypotéke, celkovo všetko zdraželo, mozno prave preto teraz prišlo mame ľúto, po rokoch, že aj im chce nejako pomôcť, keď jednej dcére takto pomohla.. Co by naozaj urobila autorka, kebyže mama zomrie? Aj tak by si musela zobrať úver a vyplatiť tých súrodencov.. Ja chápem aj autorku, ze je to pre ňu zrazu veľa, ale chápem aj druhú stranu, ak nezarabaju tisíce..
@biba_18 to mne pride take, ze jedno dieta si urobi dieta skor nez sa zabezpeci, takze nezodpovedne. Preco by ostatni surodenci mali byt ukrateni? Je zdrava? Moze pracovat? Ma dve ruky? No tak treba nieco robit. Nie vyciciavat mamu, ktora by tiez z toho mohla mat davno slusny prijem a nema. Ale mamy pomahaju. Asi jej to uz pride dlho a ma pocit ze ukracuje ostatne deti. A to je tiez ok. Avsak podrobnosti nepozname.
@13uzivatelka11 aha. hypotéku. môžu ísť tiež do podnájmu, či? ☺️ aj do garsonky by mohli, tam až také vysoké nájomné nie je … a tak by sme vo fabulácii mohli pokračovať… ale mňa toto nebaví, budem sa opakovať - u nás v rodine je to nepredstaviteľné…
@dekys pokial to nezneuzivas, pripadne aj sama ponukla,že tam môžete bývať,príde mi to divne. Ak neminas navyse náklady, nechápem čo rieši. Toto robí ale aj moja svokra, všetkým deťom rovnako. Synovi jednému kúpili umývačku, tak nám dala cca rovnako korun,ze aby to bolo Fer,pozerám,že z akeho dôvodu? Je iné k deťom pristupovat za mlada rovnako,ale v dospelosti? Pokial sa to nezneuziva,dôvod,že oni sú ukrateni je zas asi,ze mama mala problem nejaký v detstve a odnesie si to ďalšia generacia...dúfam,ze to coskoro vyriesite s byvanim,drzim palce

@lonely66 ako kompromis. Ze by ich v podstate uz teraz zacala vyplacat. Ako si spisu zmluvu tak bude.