icon

Je spravodlivé zvýhodniť jednu dcéru pri dedičstve?

Dnes o 14:26

čaute, chcela by som poznať nestranný názor na situáciu v rodine. rodičia mali 3 dcéry, najstaršia sa vydala skoro, jej muž bol však lajdák, alkoholik - celé zle. ostala bývať aj s 2 deťmi v rodičovskom dome. mladšie sestry z domu odišli a rodičia im pri odchode (pred cca 20-25 )rokov prispeli určitou čiastkou na nové bývanie. tieto 2 dcéry sa osamostatnili, majú vlastné bývanie, rodiny. Dcéra, ktorá ostala bývať s rodičmi sa rozviedla, ostala sama s malými deťmi a dlhmi po bývalom manželovi. Rodičia ju celý čas podporovali, platili čiastočne aj jej dlhy. Dlhé roky neprispievala ani na energie. Otec zomrel a ostala po ňom finančná čiastka, ktorú chce matka spravodlivo rozdeliť medzi 3 dcéry . Podľa nej je spravodlivé, že dcére, ktorá býva s ňou dá väčší podiel z tej sumy, pretože jej nikdy nedala žiadnu hotovosť, tak ako tým 2 dcéram, ktoré z domu odišli. Je toto rozdelenie podľa vás spravodlivé?
Viem, že matka môže tie peniaze deliť ak chce, ale ona sa vyjadrila, že takto je spravodlivé.

Strana
z2
anonym_9786d4
Dnes o 14:28

@anonym_autor KEĎ TO POVIE MATKA, TAK TO SPRAVODLIVÉ JE! BODKA.

anonym_e38e42
Dnes o 14:35

Ak nezanechal závet, dedí sa podľa zákona, matka nemá čo deliť otcove peniaze.

anonym_412050
Dnes o 14:36

@anonym_autor áno je to spravodlivé ..ďalšia otazka

anonym_9900b5
Dnes o 14:38

Áno je

anonym_8af3cb
Dnes o 14:44

určite treba brať do úvahy fin. prilepšenie ktoré dostali 2 dcéry. Preto by mala dcéra č.1 dostať viac.

alenka58
Dnes o 14:45

matka to takto vidí takto spravodlivo, je to len jej vec a keď ti prispeli v minulosti videla si to spravodlivo že tvojej jednej sestre nie? aj keď zostala s nimi bývať určite im pomáhala, keď nie finančne tak ináč, nechaj to na mamu

zuzubb007
Dnes o 14:46

Spravodlivé je to rozdelit ako uzná matka za vhodné, ta jedna dcéra sa určite starala nakupovala, varila, odviezla a podobne ak tie zvyšné dve sa ozvali raz sa sto rokov chápem mamu

zuzana76
Dnes o 14:53

@anonym_autor ano, financne by mali dostat deti rovnako, to, ze ona tam byva, tak aj ona urcite zase pomohla svojim dielom, mozno k lekarovi zaviezt, ale ak matka nema tie peniaze vybrate a schovane v ponozke a su na ucte, a ak neexistuje zavet, tak to bude urcovat notar, nie?

13uzivatelka11
Dnes o 14:53

Sa čudujem že vám to príde spravodlivé. Prvé dve dcéry síce dostali peniaze na štart a nové bývanie, ale tretiu dcéru dotovali roky. Platili za ňu dlhy a mala zadarmo bývanie. To sa neráta ako peniaze?

januska12323
Dnes o 14:54

Matka nemôže rozdeľovať peniaze podľa seba, keď sú v dedičstve tak ona aj dcéry dedia podľa zákona.

ekira1
Dnes o 14:55

@anonym_autor tak snáď peniaze po otcovi sa dedia podľa zákona, nie? Ak ste sa nevzdali dedičstva. I u nás to rodičia rozdelili spravodlivo, mali nachystanú rovnakú časť peňazí pre každé dieťa, akurát, že potom sa rozhodli, že súrodenec potrebuje peniaze viac ako ja. Tak jeden súrodenec dostal svoj diel a druhý súrodenec dostal svoj aj môj podiel a ja som nedostala nič..

zuzana76
Dnes o 15:00
@13uzivatelka11

Sa čudujem že vám to príde spravodlivé. Prvé dve dcéry síce dostali peniaze na štart a nové bývanie, ale tretiu dcéru dotovali roky. Platili za ňu dlhy a mala zadarmo bývanie. To sa neráta ako peniaze?

@13uzivatelka11 bolo by treba vediet kolko tie dlhy boli a kolko dali realne rodicia, to ze u nich dcera byvala neberiem ako terno, ak teda neprepise matka na nu aj dom/byt, lebo vlastne po smrti matky tato dcera nebude nic mat, len podiel na dome/byte u rodicov a bude bud musiet vyplatit surodencov, alebo hladat nieco pre seba. Kym teda oni budovali svoj domov, ona nic nemala a tiez asi vrazala peniaze do rodicovskeho domu. Lebo ak dlh po jej ex bol 10 000 a rodicia jej dali 5000 ale ti surodenci predtym dostali po 30 000 kazdy, tak to je trochu rozdiel, nie? Tym padom ona dostala len vlastne 5000, stravu hadam platila nieco aj ona, urcite nezili uplne zadarmo u rodicov.

ivik4
Dnes o 15:02

Ano

janinah
Dnes o 15:03

Verim,ze surodenec s pobabranym zivotom by vymenil akekolvek peniaze za sťastny rodinny zivot. Nie kazdemu toto vyjde,rodicia to vidia a je normalne,ze viac pomahaju tomu slabsiemu,tiež by som tak urobila.Zavidiet vlastnemu surodencovi je tak prízemne,ze až.

lenka.25
Dnes o 15:09

My sme traja súrodenci a rodičia sj za života nám pomáhajú / pomáhali tak ako komu bolo treba , nie rovnako . Či to je spravodlivé neviem, príde mi to správne .

anonym_ec38ca
Dnes o 15:09

@anonym_autor Nech to urobí akokoľvek, nikdy to nebude z pohľadu všetkých zúčastnených spravodlivé. Vždy sa nájde niekto, kto sa bude cítiť okrátený, aj keby dostal viac, ako ostatní.

Relatívne spravodlivé by to bolo, keby tie peniaze rozdelil medzi dcéry rovnakou čiastkou (trebárs nech si ona nechá nejakú väčšiu časť a zvyšok nech rozdelí na tretiny). V podstate tak, ako by sa dedilo podľa zákona.

Každá z dcér potrebuje peniaze.

Najhoršie delenie je také, že teraz dám jednému a druhý dostane neskôr. Ten druhý (tretí) neskôr už nedostane zvyčajne nič a keby aj, tak mu bude málo, ak dostane rovnakú čiastku ako ten prvý, lebo ... inflácia. Ak dostane viac, .. lebo inflácia... potom bude nespokojný zase ten prvý.

anonym_715b69
Dnes o 15:13

Fuha, tazka otazka ale ja by som tie peniaze asi rozdelila len medzi tie dve, ktore sa odstahovali. Pri tej, ktoru roky dotovali by som sa bala, ze ich znova nejak preflaka. Nie je to pre mna zodpovedny clovek.

krasneleto
Dnes o 15:18

jedna vec je ako to vidi matka, druha ako zakon... ak nie je zavet, matka to moze vidiet akokolvek... dostanu vsetky tri rovnako. mozno to ale myslela tak, ze svoj ciastku da k tej rovnakym dielom rozdelenej medzi tri, jednej z nich... a z tohto pohladu je to v poriadku, moze so svojim spravit co len chce...

alenka58
Dnes o 15:23
@krasneleto

jedna vec je ako to vidi matka, druha ako zakon... ak nie je zavet, matka to moze vidiet akokolvek... dostanu vsetky tri rovnako. mozno to ale myslela tak, ze svoj ciastku da k tej rovnakym dielom rozdelenej medzi tri, jednej z nich... a z tohto pohladu je to v poriadku, moze so svojim spravit co len chce...

@krasneleto finančnú čiastku chce rozdeliť medzi 3 dcéry, čiže ako jeden z dedičov myslí tým svoju čiastku predpokladám, chce peniaze len pre dcéry, ak tie peniaze nie sú v pančuche

buberova
Dnes o 15:31

Kto sa staral o rodičov keď potrebovali? Automatický sestra lebo s nimi býva alebo ste sa rovnocenne striedali?

marhulka13
Dnes o 15:37

A toto je situácia, kde je viac uhlov pohľadu. Ja by som radšej bola dcérou, ktorá sa osamostatnila ako ta, co zostala doma. Takže mne tento model príde spravodlivý. Ešte aj kvôli tomu, že po smrti matky budú pravdepodobne dediť dom všetky tri, dve si prilepšia a ta jedna bude zháňať bývanie. Skôr by mala rozmýšľať teraz sa postaviť na vlastné

autor
Dnes o 15:42

Dcéra, ktorá tam býva sa o rodičov nestarala ani nestará. Otec zomrel náhle a mama je zdravá, samostatná. Doteraz vari, perie, žehlí, pre všetkých. Na údržbu domu tiež neprispieva, všetko platili rodiča. Celá rodina jej vždy pomáhala.

patrike
Dnes o 15:43

1. Toto nie je dedicstvo v pravom slova zmysle, to by sa totiz riesilo u notara zo zakona a bez zavetu by sa peniaze delili medzi matku a deti (u tych kazdemu rovnako).
2. "Spravodlive" to nebude nikdy, to je vec subjektivneho vnimania.
3. Matka ma teraz nejake peniaze, o ich pouziti moze slobodne rozhodnut a dat kazdemu (aj falosnemu doktorovi z internetu) kolko uzna za vhodne, to je jej vec. Z pravneho hladiska ide o dar, kde opat moze dat vsetko aj na charitu a dceram nic.
4. Caka vas velka zabava po smrti matky, ked sa budete ruvat o rodicovsky dom ako besne psy. Ak sa navzajom nebudete vediet vyplatit, ste paradne v sachu.

autor
Dnes o 15:50

Podľa vašich názorov vidím, že je to asi normálne, že keď je niekto šikovný, snaží sa, vie "gazdovať" s peniazmi tak sa musí uspokojiť s tým, že ten druhý, ktorý sa nechá celý dospelý život dotovať, tak tomu sa prispeje naviac.
Budete takto pristupovať aj k svojim deťom?

anjelicek26
Dnes o 15:54

My sme tri sestry, na Slovensku zije len jedna... ktora je rodicom po ruke a oni jej... o par rokov budu vo veku, kedy to bude skutocna a narocnejsia pomoc... ja dedit nechcem nic a viem, ze druha sestra zijuca v zahranici tiez nie... takkze su aj take moznosti, ze niekto nejake dedicstvo neriesi, nepotrebuje.

A k autorke - mame patri polovica a dceram kazdej 1/3 tej druhej polovice... nech mama nevymysla delit deti rozdielne, len to zlu krv narobi.

anonym_681985
Dnes o 15:56
@anonym_autor

Podľa vašich názorov vidím, že je to asi normálne, že keď je niekto šikovný, snaží sa, vie "gazdovať" s peniazmi tak sa musí uspokojiť s tým, že ten druhý, ktorý sa nechá celý dospelý život dotovať, tak tomu sa prispeje naviac.

@anonym_autor
Cítim, že ťa to veľmi hnevá a nesmierne sa ťa to dotklo. Vieš ide o peniaze, nie o náklonnosť či lásku.
Ak si predstavíš, že sestra je určitým spôsobom postihnutá, rodič sa snaží postihnutému dieťaťu pomôcť najviac, práve preto, že ho považuje za neschopného zvládnuť postarať sa o živobytie sám.
Asi to nemá čo so spravodlivosťou nič spoločné. A už vôbec to nemusí znamenať, že má toto dieťa radšej či mu nadŕža.
Ver, že by mama bola rovnako rada, keby sa sestra pozviechala a osamostatnila. No teraz, keď ostala mama sama, bude sestru a jej deti asi viac potrebovať, aby sa dokázali o seba postarať, mužská ruka tam bude chýbať. Sestre fakt nie je čo závidieť...

13uzivatelka11
Dnes o 15:57
@zuzana76

@13uzivatelka11 bolo by treba vediet kolko tie dlhy boli a kolko dali realne rodicia, to ze u nich dcera byvala neberiem ako terno, ak teda neprepise matka na nu aj dom/byt, lebo vlastne po smrti matky tato dcera nebude nic mat, len podiel na dome/byte u rodicov a bude bud musiet vyplatit surodencov, alebo hladat nieco pre seba. Kym teda oni budovali svoj domov, ona nic nemala a tiez asi vrazala peniaze do rodicovskeho domu. Lebo ak dlh po jej ex bol 10 000 a rodicia jej dali 5000 ale ti surodenci predtym dostali po 30 000 kazdy, tak to je trochu rozdiel, nie? Tym padom ona dostala len vlastne 5000, stravu hadam platila nieco aj ona, urcite nezili uplne zadarmo u rodicov.

@zuzana76 a čo ak je to naopak, že sestrám dala v konečnom dôsledku menej, ako minula na tretiu sestru za tie roky dokopy? Píše, že roky neplatila ani energie, takže jedna vec je, že každý sa môže dostať do ťažšej životnej situácie a vtedy mi príde úplne v poriadku, že pomôžu rodičia, ale tretej sestre to evidentne vyhovovalo a nemala ani snahu sa postaviť na vlastné nohy.

simca06022011
Dnes o 16:01

@anonym_autor no moj nazor je ze dedi sa podla zakona a teda po ocovi, polovicu manzelka, zvysok si rozdelia tri dcery. Ja by som skor sadla so vsetkymi detmi a dohodla sa, lebo zomriem aj ja a co s nimi bude?? cize by sme sadli, poriesili rodicovky dom, dedicstvo po otcovi atd.. ak ma ta dcera byvajuca u mamy uz vysporiadany zivot dlhy atd, tak by sme dohodli prepis domu, a vsetkeho aby vsetci dostali spravodlivo = primerane. lepsie je ked sa vsetci dohodnu spolu. My sme sa dohodli so surodencami, moj otec tiez so svojimi bratmi, u nas to takto chodi, nik nema potom reci, ani nie je ukrivdeny, elbo sa dohodnu a suhlasia. Chcela by som aby sa to poriesilo podobne ak by islo aj o moje deti, napr aj s tym, aby dcera co byva doma bola zabezpecene a napr po smrti neskoncila na ulici, lebo deti sa budu vadit "ze ty si dostala vtedy a ty vtedy, ty si tu byvala, nebyvala, starala si sa, nestarala". Zbytocne.

jaond19
Dnes o 16:09

Ja teda neviem, ale dcere so zbabranym zivotom sa pomohlo až až.... Roky zadarmo byvanie v prvom rade. Ja by som rozdelila trojmo. Ale ak matka rozmysla v zmysle ze chuderke najviac, co tam po nazoroch inych...

anonym_131a25
Dnes o 16:19
@anonym_autor

@anonym_autor autorka vzdy sa pomáha viac tým neschopnejsim detom s tým sa jednoducho treba zmieriť. Prisla si si sem po názory, tak si dostala dost. Stoja ti tie peniaze za rozhadanie sa so sestrou? Mozno to bude cele este inak

Strana
z2