Je strýko závistlivý a kritický?
Zdravím vás,
bol u nás na návšteve strýko. Je starý mládenec, žije sám v 1-izb. byte.Pred nedávnom prišiel do dôchodku, povedal nám koľko mu vymerali, je to priemer, iní dôchodcovia majú o dosť menej. Veľa fajčí, nevarí si, lebo, žeby musel umývať riad. Väčšinou je na suchej strave. Alebo ide do fastfoodu, kde veľa platí. Za tie peniaze (alebo aj menej) by mohol mať v reštaurácii menu. Teplú varenú stravu.
Ale. Keď príde k nám, vždy hovorí, že máme všetkého veľa a načo nám to je. Nie sme útratní, do obchodu nechodím každý deň. Nemyslím si, že pre dvoch ľudí je napr 10 jogurtov veľa, keď idem na nákup väčší raz za 5 dní. Alebo 5 kg ryže, ktorú som kúpila v akcii. Keď som mu to takto vysvetlila, že ja pravidelne varím, lebo sme zvyknutí na teplé jedlo, tak povedal, že máme teda menej jesť. Ale, že zásoby nemám robiť. Podotýkam, že nie som nákupná maniačka a nakupujem s rozumom.
Čo si o tom myslíte ?
@viestta Obmedziť jeho návštevy u nás. Je mi ho aj ľúto, ale inak to nevidím.
@jakubrianka Áno. Tá jeho návšteva bola spojená aj s obedom. A ešte som muďalšie jedlo zabalila aj domov. A vždy som tak robila.
Hm, kde presne videl tie zásoby? 🤔 Napr. 5 Kg ryže. To iste nemáš na linke. Vôbec by som mu nehovorila o zásobách našich potravín.
Možno sa u vás tak opustil a všetko na neho doľahlo. Muži samotu znášajú horšie a zvlášť keď došiel do dôchodku. Treba ho asi niečím zamestnať. Ako som písala, sama musíš vedieť či došlo k zmene v jeho správaní príchodom do dôchodku, alebo taký bol aj predtým.
@heni79 Písala som tu, že som si vyberala alobal zo špajze a videl tie veci.
Vetd y môžeš začať mudrovať o jeho životných návykoch. Daj mu pol hodinovú kázeň o tom, aké škodlivé je fajčenie, koľko peňazí to stojí, potom mu povedz aky nezdravý je fast food, povedz mu že je tučný, že by sa mal viac hýbať. Začni mudrovať aj ty, možno ho to prejde.
On svoje peniaze mina na cigarety, suche rohliky a fastfood, vrcholom jeho gastronomie je natret maslo na chleba a potom ten nozik umyt :D
Ty sa na neho ides urazat preco? Ze povedal, ze mas vela ryze a jogurtov? Nemozes z toho spat ci co? :D uplna banalita, ak je toto vas jediny problem pri nedelnom obede
@diewcatqoo my keď sme boli traja, mali sme doma 21 jogurtov - pre každého na každý deň jeden, z toho manžel má tie veľké 320g…
@kitycat Keby to povedal raz, neriešim
Áno, už som dočítala. Prepáč, písala som prv, ako som pozrela celú diskusiu. Prestaň mu baliť jedlo, kašli na neho. To bude asi najnormálnejšie riešenie. On je zjavne dosť nevďačný. A závidí. A možno by aj sám chcel rodinu, no nemá ju. Tak je ufrlaný.
@heni79 Obmedziť kontakt s ním na minimum. Zrejme nám nič iné nezostáva ...
Ja som v zivote nekupila 5kg ryze, ani v akcii. Ja b akcii kupim nax. 2 kila. Snad ani pocas prveho covidu, kedy sa vsetci zasobovali ako o dusu spasenu som takro nenakupovala. A 10 jogurtov ? No, ja tak sem tam kupim. Vacsinou po 5-6 ks. Ale my sme 5ti ( 2dospelí, 3 deti). Ja napr. nezvyknem robit nejake prehnane zasoby. I tak potom vela krat neustriehnene zaruku a vyhadzujeme. Ale aj moja segra mala u nas take poznamky, ked videla spajz, ze jak my mame toho vela nakupeneho. Ale ona je zas extrem minimalisticka, ta sa vsetkeho zbavuje, ziadne zasoby nerobi. Tak neviem ci vy prehanate s nakupovanim. Ale ved ked vsetko nakoniec spotrebujete a nevyhadzujete a neprejedate sa, tak strykove reci jednym uchom dnu druhym von. Je to jeho postreh, jeho vnimanie, ok. Vy to mate inak v domacnosti zariadene.
@silvike Veci nevyhadzujem. Spotrebujeme všetko a v záruke. Zas 5 kíl ryže, nie je 20 kíl.
@silvike Na 2 kila ryže a 6 jogurtov povedala, že máte prehnanú zásobu. Myslím, že u ľudí bežný normál.
@gov On si nevie vážiť veci ...
@diewcatqoo my sme dvaja a bežne mám 10 jogurtov,chodím na nákup 1x za týždeň.Aj ryž sa u nás dosť míňa,ale nekupujem ju vo velkom množstve naraz,lebo by som to neuniesla.
Sranda, no ja mam momentálne v chladničke 12 jogurtov🤭a to som sama. Zjem niekedy aj 2 denne. No a čo? 🤷🏼♀️Strýko by u mňa nechápal.....
Chudák strýko, za svoj názor, obmedzenie kontaktu. Povedala by som mu, že tomu nerozumie. Že vedi s domácnosť inak ako on a nech ho netrápi koľko jogurtov, alebo ryže kúpim. Viac by som to nerozobetsls, ale obmedziť preto kontakt?
@bielasovicka a keby videl moju mrazničku😂
@rozculena Veď to, aj my máme radi ryžu. Tiež veľa míňame. Keď idem pešo, kúpim iba nejaké veci čo sa jedia čerstvé. Pečivo, šunka, ovocie ...
Ťažšie veci si kúpim, keď ideme autom, aby som to nemusela vliecť. Napr. aj tých 5 kg akciovej ryže
5
@rozculena aj moju🙄
No aby mi niekto pindal do toho, co si ja za svoje peniaze kúpim, este taku nezahrali... Autorka aj keby si mala 20 kil ryze a 30 jogurtov, je to vasa vec, vas nakup za vase peniaze... Nabudúce ked bude mudrovat by som mu povedala, ze z jeho penazi to neplatis
@laila22 Každý sa musí chrániť. Prečo si púšťať do svojho domova negativitu.... Jeho názor. No tak dobre, je to jeho názor, ale ja by som si nedovolila takéto komentovanie u niekoho na návšteve. Ja nechcem byť zlá harpia, ale každý nech si so svojím názorom vyskakuje doma.
ja by som s ním urobila asi krátky proces,keď by mi už vyslovene liezol na nervy.
Keď by najbližšie prišiel na obed,tak by som mu nič nedala a povedala by som mu,že nemám,lebo som podľa jeho rád prestala nakupovať....
absolutne by ma takato stratena existencia nerozhodila
povedala by som mu
myslis ? hmm aha
a anovies kolko ma stal tneto obed pre teba ?
kontakt by som neobmedzovala kozno by som mu zistila kde sinvie objednat obedy v blizkej jedalni
@soncafarma Kebyže mu niečo takéto poviem, tak by sa veľmi urazil. Bola by som pre neho nevychovaná. A ohovoril po ďalšej rodine.
Nech sa urazí, však tiež nie je veľmi vychovaný keď také veci u cudzích komentuje.
@mamina7070 My sme mu o tých obedoch hovorili viacerí z rodiny. Že by mal teplú váru, polievku aj hlavné jedlo. A že by to bolo prospešnejšie aj lacnejšie pre neho ako fastfood, alebo rožky so šunkou. Ale ani počuť, že mu s tým máme dať všetci pokoj 🤷🏼♀️

Strýko je osamelý, prišiel do dôchodku a zistil že je sám ako prst v malom byte. Možno je tak nervózny sám zo seba, chce sa socializovať a nevie o čom má s vami rozprávať. Sama musíš vedieť či je a bol vždy závistlivý, ale to by si si všimla. Osamelí ľudia si často nevaria, lebo im samým nechutí a tiež to môže vnímať ako zbytočnosť. Skúsila si ho pozvať na obed či nechce ochutnať nový recept?