Je strýko závistlivý a kritický?
Zdravím vás,
bol u nás na návšteve strýko. Je starý mládenec, žije sám v 1-izb. byte.Pred nedávnom prišiel do dôchodku, povedal nám koľko mu vymerali, je to priemer, iní dôchodcovia majú o dosť menej. Veľa fajčí, nevarí si, lebo, žeby musel umývať riad. Väčšinou je na suchej strave. Alebo ide do fastfoodu, kde veľa platí. Za tie peniaze (alebo aj menej) by mohol mať v reštaurácii menu. Teplú varenú stravu.
Ale. Keď príde k nám, vždy hovorí, že máme všetkého veľa a načo nám to je. Nie sme útratní, do obchodu nechodím každý deň. Nemyslím si, že pre dvoch ľudí je napr 10 jogurtov veľa, keď idem na nákup väčší raz za 5 dní. Alebo 5 kg ryže, ktorú som kúpila v akcii. Keď som mu to takto vysvetlila, že ja pravidelne varím, lebo sme zvyknutí na teplé jedlo, tak povedal, že máme teda menej jesť. Ale, že zásoby nemám robiť. Podotýkam, že nie som nákupná maniačka a nakupujem s rozumom.
Čo si o tom myslíte ?
Strýka do toho veľké nič. Vôbec by som túto tému s nim neriešila. Ako vôbec vie, koľko ryže mate doma? 🙂
Popravde, varím denne, ale 5 kg ryže a tak som doma nikdy nemala. Nerobím si zásoby. Ale rovnako netuším, aké zásoby a či majú doma moja sestra alebo dcéra. To je fakt každého osobná vec.
Pozri, je to dôchodca, má svoj vek, ved nakoniec nič zlé nepovedal, už má také tie svoje muchy strýko. Jedným uchom dnu, druhým von a hotovo🤭
Autorka, a aj ostatni, nemusite sa obhajovat, kolko jogurtov a ryze kupujete. .a nikde nepisem, ze je to blbe mat tolko toho doma. Pisem len, ze ja som tolko doma snad nikdy nemala. Mne je jedno, kolko coho kto kupuje 🙂
@abbey1 Už som písala o tom alobale, ktorý som vyberala zo špajze a on videl v nej tú ryžu.
@diewcatqoo Pohoda 🙂 veď ja na teba neútočím. Ani by som to tu neriešila, keby to tu povedal raz. Ale ako píšem, ani po vysvetlení neprestal. Opakoval viac krát a neodbytne, "bez móresu", až to človeka UNAVILO.
Aj keby to povedal 10x, tak mu poviem, ze jeme vela jogurtov a hotovo.
Ako keby ti povedal, ze nevies varit a potom si to encha zabalit, ale riesis koninu
@kitycat Ja viem. Sú dôležitejšie veci na svete. Ale každý je inak nastavený. ... a čo keby prestal riešiť on ? A nevytváral únavnú atmosféru ?
. ..."Ale ani počuť, že mu s tým máme dať všetci pokoj"
tak mu toto isté povedz,keď ti zas bude niečo pindať.A kľudne aj hlasnejšie,lebo možno je nahluchlý.
Ale ved si ofrflala jeho sposob zivota tiez. Naozaj toto jednym uchom dnu a druhym von, ved to nejde z jeho penazi :D
Stary mladenec na dochodku, sa rozprava max s holubmi tak sa ventiluje
Ja nikdy nepochopí to, že sa ľudia nevedia ozvať.A prečo si mu s úsmevom nepovedala, že tiež mu nekecas koľko vyfajci cigariet, alebo prečo platí za jedlo 8 eur.Stary mládenec nemá šajnu koľko sa minie, keď sa pravidelne varí.Co sú to 2 kg ryže spravíš rizoto, koložvárska a pár x príloha je po ryži.6 jogurtov máme na pár dní vôbec ho nerieš.
Nie si malé decko, aby ťa poucoval.
Ja pomáham tým, čo si to aj vážia .Ty mu navaris aj zabalis na domov a on ta na oplátku skritizoval?Nabudúce by dostal len rozok ak vôbec.
Mne je jedno kto ma čo doma. Pokial sú to veci trvanlivé, máš to kde ulozit a kúpila si za dobrú cenu, prečo nie? Len nechápem prečo to takto hlupo komentuje keď sa k vam ešte aj chodí najest a ty mu ešte aj nabalíš… Nabuduce mu to okomentuj že máš toľko preto, aby sa aj jemu ušlo.
@maminkadeticiek tiež kupujem 5 kilové balenie ryže. Nechápem aké mŕtve peniaze. Stojí to možno 10€ a je to trvanliva potravina, vydrží niekoľko mesiacov. Kúpim ju tak tri krát do roka a aspoň viem ze ju doma mám keď ju chcem a nemusím myslieť na to ze tam mám posledných par zrniek, lebo väčšinou na to prídem ked uz ju chcem sypať.
@stanulienkat veru tak, zrkadlit mu jeho reči. Bežné sme mali doma po 5 kg ryže, múky, cestoviny, soli, keď bola v akcii úplne prirodzene. Veď kto by behal do obchodu zakaždým pre nejaké potraviny, keď aj ten obchod bol otvorený iba cez našu pracovnú dobu. to potom stačilo 2- 3 x len zbehnúť po čerstvé rožky a šunku do večierky alebo malých potravín, kde tých akcií bolo minimum.
Milý strýko, ty sa netráp našimi zásobami, kupujeme to a toľko ako vyhovuje nám, nie tebe. A keby neprestal, tak mu urobím takú prednášku o suchej a fastfoodovej strave, že mu bude v hlave duniet až do vianoc. A pri ďalšej návšteve ani nečakám kým začne on, začnem ja a pekne medovo ale fest.
A čo keby si zmenila tému, keď bude o tom hovoriť. Normálne mu skoč do reči a opýtaj sa na niečo. Kľudne si aj vopred priprav otázku. A keď bude chcieť znova začať, tak daj ďalšiu otázku. Keď bude neodbytný, tak mu rovno povedz, že je to vaša domácnosť a nech sa nestará. To je jeho názor a váš názor a život je iný, ze sa o tom nechcete rozprávať.
Na sprosté reči treba sprostú odpoveď
V zásade sú dva spôsoby riešenia.
Jeden je konfrontačný - to je ten, v ktorom Ti radia, že máš strýkovi rázne odpovedať, ohradiť sa, nepozývať... Môže vyvolať zášť a ohováranie po rodine.
Ten druhý Ťa dokonca v niečom obohatí: keď sa naučíš odfiltrovať jeho reči a naučíš sa ich nevnímať možno až s meditatívnym postojom, tak si ušetríš vlastné zdravie a nervy.
Ale Ty nechceš rady, však?!
Zazneli tu mnohé.
Chceš pochopenie.
Áno, je prehnane kritický a iný už nebude. Nepochopí Tvoje vysvetlenia a Tvoje gazdovanie.

tak ked on zacne do teba rypat sonzasobami vrat mu to s obedami a casom prestane