Je svadba až taká dôležitá?
Ahojte, chcela by som počuť Váš názor. S priateľom sme sa rozhodli stavať dom. So všetkým ideme na polovicu, aj čo sa úveru týka. Pozemok priateľ mal, polovicu dal prepísať na mňa. Rodina však na nás tlačí, že najprv svadba a potom zvyšok, ale my to tak nechceme. Chceme mať najprv kde bývať, to je pre nás priorita a až potom riešiť ostatné veci, je to podľa Vás zlé rozhodnutie? Svadbu si chceme platiť sami a chceme ju riešiť až neskôr.
@behati presne tak 🙂
ach jaj, asi prestavam rozumiet tomut svetu a tejto dobe....homosexualne a lesbicke pary sa domahaju vsemozne svadieb, aby im boli umoznene a heterosexualne pary sa biju do hrude, ze ziadnu svadbu nepotrebuju pretoze je to len papier, ktory nic negarantuje! Nestacim krutit hlavou...a ani pocetni pravnici, ktori denne riesia taketo spolky a la certove volky, kedy sa nasledne, po rozchode ci inej udalosti, tahaju ludia o majetky...nuz...kto chce kam.... 🤐
@behati ale daj pokoj s tou karmou...to uz ine nemate ako tento kyd? Kazdy nech si zije ako chce - tu sa hovorilo prevazne o vyhodách a nevýhodách zväzkov ako je manzelstvo a druh, družka....kto to pochopil ako odsudzovanie asi sa v tom našiel. good luck s novym partnerom.. 😉
@jabadaba svět se v prdel obrací... 😀 😀 😀
@jabadaba trefny opis momentalneho diania...fakt sa podaril 😉
@behati budem Ti trosku oponovat - zla skusenost z manzelstva nie je dovod zanevriet nan. To sa bezne totiz stava aj v partnerskych zvazkoch. Aj ti sa rozchadzaju, podvadzaju ci si inak ublizuju. Len to nikto statisticky neregistriuje, deje sa to mimo vedomie spolocnosti. Rozvody su evidovane, preto mame aj lepsi prehlad o rozpadoch manzelstiev. Ale o krachu partnerstiev ani netusime co do statistiky ich vyskytu. Deti su ovela vaznejsim a vacsim zavazkom ako manzelsvo. Ak sa nebojim mat s muzom dieta, snad je zbytocne sa bat povedat mu jedno "ano". Treba skor uvazit s kym to dieta ideme mat, to sa uz totiz nenapravi tak ako napr. zle manzelstvo. 🙂 😉
@sardinka335 doslovne! Ja nestacim zirat a potom, ze kto prispieva k celemu tomu psychopatickemu sialenstvu, kde sa uklada este aj o taky zaklad spolocnosti ako rodina. Dobre to robia, spolocnost je uz tak zmagorena, ze sa ide bit do prs ako su iste veci prezitkom. A tot, zaroven sa inej skupine bulika, ze je to prave svadba (ten prezitok), ktora je ich pravom, za ktore sa maju bit! Rozumies tej schizofrenii? Lebo ja nie, len co to tusim. 😝
@terezka1947 dik. 🙂 😉 Nemozem ta lajknut, nefunguje mi to. Tak ti takto dakujem. 😅
@jabadaba ja by som ti za tento koment dala aj 1000laikov....
@terezka1947 🙂 dakujem.
@lenka2232 nečítala som už ku koncu všetky komentáre, ale odpoveď na tvoju otázku - svadba nie je taká dôležitá, ak to vy tak necítite (ja som vydatá), svadba je o tých dvoch, ktorí sa berú. A áno, svadba môže byť aj veľkolepá, kedy stojí peniaze alebo len o štyroch ľuďoch.
Z pohľadu praktických záležitostí, čo sa týka úveru a majetku, tak okolie vám radí správne. Väčšinou ti tu píšu, čo ak sa niečo stane, čo keď jeden z vás zomrie. Ale čo ak sa rozídete a nie v dobrom? Čo potom s tým úverom a domom? Budeš mať na ďalší úver, aby si ho vyplatila z jeho polovice? Budeš ochotná mu predať svoju polovicu? Delenie majetku je zložitejšie v prípade rozchodu, keďže, ak sa nemýlim, to nie je zákonom ošetretné ako v prípade rozvodu. Píšeš, že svadbu zatiaľ nechcete, lebo nechcete bývať ani u jedných, ani u druhých rodičov. Z toho mi vychádza, že spolu ešte nebývate. Áno, je super, že si chcete najskôr poriešiť spoločné bývanie, ale byť na vašom mieste, najskôr by som išla do podnájmu, prípadne niečoho menšieho vlastného, ako hneď do domu. Najskôr si vyskúšajte, či vôbec viete spolu žiť so všetkým, čo k tomu patrí. Ak už budete mať vysoký úver a dom na krku a nebodaj zistíte, že neviete spolu fungovať, tak čo potom?
Zatiaľ ti tu nikto nenapísal osobnú skúsenosť (aspoň som to nepostrehla), ak sa pár rozišiel, teda nemusíš mať predstavu, čo to obnáša. Pracovala som s úvermi, takže ak máš záujem, môžem ti napísať pár príkladov, ako to môže skončiť.
@jabadaba ja s tebou súhlasímv prvom a druhom príspevku, ale nie v treťom. Rodina je aj nezosobášený pár a ich deti. Vo vzťahu rodičia - deti. Len vzťah medzi partnermi nie je právne upravený. Ale rodina existuje z hľadiska zákona a biologicky. A to je presne to, čo dvaja homosexuáli nikdy mať nebudú, nech by sa aj brali rovno vo Vatikáne s posvätením samotného najvyššieho hráča tejto prosperujúcej firmy 😉
@mima4 veď áno. Presne to som napísala. Ten útvar štyroch, alebo viacerých ľudí, si právom hovorí rodina, pretože biológia nepustí. To, že muž a žena nie sú z pohľadu práva príbuzní, nemení nič na tom, že spolu s deťmi tvoria rodinu. Deti sú pokrvné putá. Bezdetní zosobášení ľudia sú z hľadiska zákona príbuzní, ale kde je nejaká rodina? Rod je od slova rodiť. Kde sa nič spoločné nenarodí, je rodina len úvodzovkách. "Rodina" dvoch jedincov, ktorí nemajú spoločné potomstvo je len kultúrny konštrukt. To proste homosexuáli a lesby nijako "nepreštia"...toť pointa môjho príspevku na margo príspevku od @jabadaba , na ktorý som reagovala.
@alaguema Biologia nepusti - "Rodina je biosociálna skupina tvorená aspoň jedným rodičom a dieťaťom." - toto je rodina. Biologia nic nehovori o tom ze povodne to dieta splodili dvaja a jeden zomrel, nic to nehovori o tom ze to dieta ten rodic nasiel opustene na ceste atd...
Takze ked je opustena matka s dietatom je rovnako rodina ako nejaky par co si dieta adoptoval alebo aj homosexuali s detmi. Nezavisle ci budeme mat nejako rodinu definovanu v zakonoch alebo ustave toto su rodiny a su rozne ale len take ako na nejakom reklamnom obrazku ako muz+zena+chlapec+dievca.
@hiro práve biológia hovorí jedine len o tom, že jeden, alebo obaja sú rodičmi. Všetko ostatné je výmysel. Ak niekto našiel dieťa na ceste a vychová ho, tak klobúk dole pre ním a zaslúži si všetok obdiv, ale tomu dieťaťu to nie je rodina. Je to pestún, alebo tútor, ako sa správne kedysi veci definovali. To, že dnes sa vieme hrať na rodinu v akomkoľvek zložení, je čistý blud. Homosexuálny pár, ktorý si adoptoval dieťa (u nás ešte nie je možné), sa môže na rodinu hrať. Ale nikdy to nebude rodina odvodená od slova rodiť, teda zakladať novú generáciu svojim genofondom. Bude to nejaká náhrada rodiny a to dieťa bude skôr, či neskôr hľadať svoje vlastné korene.
@alaguema VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA RODINY
Rodina je forma dlhodobého solidárneho spolužitia osôb spojených príbuzenskými vzťahmi, v ktorej sú dospelí členovia zodpovední za výchovu detí. Existujú v nej dva základné vzťahy: príbuzenstvo a manželstvo. Príbuzenstvo definujeme ako vzťah medzi jedincami, ktorý vzniká buď sobášom alebo pokrvnými väzbami v otcovskej alebo materskej línii. Pod pojmom manželstvo rozumieme oficiálny, sociálne akceptovaný sexuálny zväzok dvoch dospelých jedincov.(Giddens.,1999)
@hiro pozri to je poučka u wiki a to je povedane A ale nie aj to B....jeden rodič a dieťa je neuplna rodina..nie je to rodina v pravom slova zmysle - ine citácie uvadzaju rodinu ako socálnu skupinu 2 a viacerých osob čo skor dava zmysel - nakolko jedným z hlavných cielov rodiny je mnozenie sa a zachovanie rodu....ostatne funkcie mozu plnit napr. aj neplodne pary a homosexuáli ako je ochranna funkcia, ekonomicka atd....ale rodinu v pravom zmylse slova nikdy nevytvoria.
Na rodinu sa mozu hrat aj muž, zena a dvaja psici ale rodina ako taka to nie je....dnes uz akekykolvek patvar ludia v ramci bezbrehej tolerancie uznaju za rodinu.
@alaguema na toto: "Ak niekto našiel dieťa na ceste a vychová ho, tak klobúk dole pre ním a zaslúži si všetok obdiv, ale tomu dieťaťu to nie je rodina. Je to pestún, alebo tútor, ako sa správne kedysi veci definovali. To, že dnes sa vieme hrať na rodinu v akomkoľvek zložení, je čistý blud. " Cize, ak je dieta adoptovane, zapisanych ma v rodnom liste osvojitelov, nie su rodina? Ved tzo dieta ma rovnake prava ako biologicke deti. To, ze sa na neho jeho bio rodicia napriklad vyprdnu to ho dehonestuje na to, ze nikdy nebude on a adoptivni rodicia chapani ako rodina? Ci ako si mam vysvetlit tvoje slova?
@cecil36 šak jasne ze su rodina len to nie je ta ,,zakladna,, rodina zalozena na manzeloch a ich potomkoch...to je uz ina forma rodinneho spoluzitia. Lebo pre spoločnost je dolezite aby par sa mnozil - to je zakladna a odlezita funkcia rodiny - rozmnozovanie bez toho by žiadna spoločnost nebola - lebo by neboli ludia.
@sardinka335 a co brani rodicom s adoptovanym dietatom sa rozmnozovat? Poznam rodinu ked k vlastnemu si osvojili este jedno...

my s mužom(ešte nie je mojim manželom)to tak máme.Úver sme brali na polovicu, dom sme kúpili na polovicu a v prípade, že sa niečo stane, dedí ten kto prežije. Momentálne už máme deti, takže oni majú prednosť v dedení. V júny máme svadbu ale pre nás je to len právna formalita. On je mojim mužom na celý život v dobrom aj zlom, v zdraví aj chorobe, v bohatstve aj chudobe kým nás smrť nerozdelí už 7rokov. Takto to cítim a rovnako to cíti aj on akurát náš zákon sa na to pozerá inak. V prípade smrti ja nemám právo ako jeho družka ani len pohreb vybavovať lebo najbližší príbuzní sú jeho rodičia(deti máme maličké). O tom koľko problémov by nešťastie, choroba či smrť priniesli a to nemyslím emocionálnych ale právnych a ekonomických ani nehovorím. Vy ak sa chcete zobrať už dnes, tak sa vezmite. Ak o 10rokov, tak počkajte a na reči iných sa vykašlite. Dedičstvo viete právne veľmi dobre ošetriť a brať sa len pre spokojnosť iných nemá význam