Je svadba až taká dôležitá?
Ahojte, chcela by som počuť Váš názor. S priateľom sme sa rozhodli stavať dom. So všetkým ideme na polovicu, aj čo sa úveru týka. Pozemok priateľ mal, polovicu dal prepísať na mňa. Rodina však na nás tlačí, že najprv svadba a potom zvyšok, ale my to tak nechceme. Chceme mať najprv kde bývať, to je pre nás priorita a až potom riešiť ostatné veci, je to podľa Vás zlé rozhodnutie? Svadbu si chceme platiť sami a chceme ju riešiť až neskôr.
@dai co si uviedla je trochu ine, prijali ponuku, boli da sa povedat uz jednoi nohou svoji. Mna ale zaujima ci je ten problem v zene, ze spolu chodia, poziada ju o ruku, a ona mu povie ze nie, lebo bla bla bla. Ci je ona zabrzdena alebo je to tak (bolo tu tu uz spominane) ze muz sa nechce viazat ale full servis to ano, a zene nic ine neostava len skakat tak ako on piska. Doslova. Chcem pocut / citat ten pravy dovod. Este som od muza nepocula, ze vsak sa lubime tak naco ten papier, neriesime svadbu, atd. vacsinou len od zien. A chlap pri tejto teme mlci ako partizan. Nebude to tym ze si pre istotu nechava nudzovy exit.
@dai tak tomu verím, že tie vzťahy stroskotali na tom, že žena chcela svadbu a muž nie.
@sardinka335 ja som asi z inej planéty, lebo u nás sa svadbou vôbec nič nezmenilo, žiadny posun som nezaznamenala a už sme vlastne mali byť aj "prechodení", ale nejak nás to asi minulo 😀 Ja som si akurát dala urobiť nové doklady a to bola celá zmena. Ale tak my asi nie sme ani jeden úplne štadardný typ človeka. Poznáme sa 25 rokov, prežili sme spolu prvú lásku, potom sme sa rozišli, zišli znova, prežili spolu kopec vecí, ktoré by veľa párov položili...jedna svadba pre nás asi nemohla byť prelomová záležitosť 😀
@alaguema tak asi sme na rovnakej planéte, ja to vidím tiež tak, že okrem priezviska môjho sa po svadbe nič zásadné diať nebude, žijeme ako muž a žena už teraz, prežili sme si toho teda sakra dosť, že je to nastálo vieme aj teraz, že nie sme ešte svoji neznamená = odchod bez problémov, alebo o niečo jednoduchšie po morálnej stránke , aspoň pre nás.....
@staronova no tak v to to uznavam ze mate pravdu . Ale tak hovorím ze nám to nechýba . A tak raz chceme svadbu ale ked si predctavime kolko peňazí tam pôjde tak no .... Nemáme nazviš momentálne. Aj ked chcem len malu svadbu tak u mna šaty biele musia byt a to nieje najlacnejsie aj oblek obručky atd . Ale tak raz možno 🙂
@alaguema vztah sa ma posuvat, ak sa dvaja nehybu vpred, vztah upada
@sardinka335 jasne, tou otazkou som si len jasne uvedomila ze nie, nechcem. Bolo to o nom. Lebo pte mna je manzelstvo institucia, ktoru si vazim a s dobrym clovekom to stoji za to
@katuliena82 no to si tvrdila už v tom prvom príspevku. Ale stále mi chýba vysvetlenie, ako svadba posunie ten vzťah. Konkrétne ako?
@alaguema Ahoj necitala som vsetko len ma tema zaujala, a tvoj posledny prispevok som precitala ako prvi a posledny😀 Ja som sa vidala po 8 rokoch vstahu. A po 3 rokoch od zasnubenia. Ja osobne si myslim , kazdy z nas je uplne iny kazdy ma talent na nieco ine, kazdy ma nazor na veci uplne ini a kazde chce zit svoj zivot po svojom. A tak isto kazdy vstah je ini. Su vstahy kde proste hadky musia byt a funguje to, a zase niekde hadky niesu vobec... a milion inich pripadov. Lucia aj veci uplne inak prezivaju a aj si uzivaju. Unas bola svadba krasna tak isto zasnuby. Romanticke v Karibiku. Vela ludi sa nas pitalo tuto istu otazku preco svadba co to zmeni? Kam nas to posunie ? Nevedeli sme... Ale teraz po roku to mozem povedat. Nas svadba neposunula pretoze nemala kam 😀 Ale bolo to krasne ked sme si povedali slub. Pretoze ked niekomu nieco slubis a myslis to uprimne tak je co silne a krasne. Hned rano ked sme sa zobudili sa ma manzes spytal ako sa vispala moja krasna mazelka? A vtedy som sa citila trosku ako niekto ini. Bolo to krasne. Po roku od svadby a po 9 rokoch partnerstva mozem povedat, ze nikdy som mojho muza nelubila viac. Dovtedy sme boli dvaja ludia co sa spoznavali ale teraz sme davaja ludia co si nieco slubili a to uz nieco znamena... Sorry ze taky dlhy ale to je moj nazor... ale len moj kazdy clovek to ma nejak inak aj kazdy vstah...
@ninkababika pekne napísané 🙂 a súhlasím 🙂
@ninkababika toto zas si myslím, že nie je pravda, že nie je kam sa posúvať vzťah, vždy je ho možné posúvať , povedala by som, že nevyhnutné
@alaguema nie svadba, ale vychova deti urcite, stavba domu, kupa bytu, spolocne podnikanie , atd...ak sa necitia 8 rokov na deti, ziju si viac menej slobodne tak pride velakrat stagnacia. Cim nevravim ze ludia maju mat deti aby da nexacali nudit, ale treba v zivote hladat vyzvy. Ak je par bezdetny a su obaja cinorodi, tak mozu byt velmi stastni. Ale byt spolu roky a nevyvinut snahu dopredu vztah znici. ,,prechodeny vztah,, pouzivaju ako termin psychologovia
@katuliena82 áno, zjednodušene - spoločné projekty. Ale to môžu mať a obvykle aj majú aj nezosobášené páry a chýbať môžu aj v manželstve. Deti sú veľkou skúškou vzťahu, to budeš mať možnosť čoskoro pochopiť. Je to krásny spoločný záujem a obrovské puto, napriek tomu na tom veľa vzťahov stroskotalo. Únava, každodenná zodpovednosť, povinnosti, málo spoločného času osamote.
Myslím, že rovnako ako môže byť prechodený vzťah, tak isto môže dopadnúť aj manželstvo a nie je to vina nejakých externých okolností, alebo nedostatku stimulov. Je to stále chyba tých dvoch ľudí, ktorí si k sebe nevedeli, alebo nechceli cez problémy hľadať cestu. To nenapraví opakovaný svadobný obrad, ani obrúčka na ruke. To proste musia chcieť a nájsť v sebe energiu a vôľu vzťah budovať a je úplne jedno, či sú, alebo nie sú manželia. Ver mi. Som vydatá 7 rokov, žili sme spolu 3 roky predtým a poznáme sa 25 rokov, prešli sme jednou hlbokou manželskou krízou, máme dve detičky, dva zreformované domy a aj to spoločné podnikanie. A predsa to jeden čas vyzeralo veľmi, veľmi zle. Našťastie sme to ustáli a vyšli z toho ešte lepšie, ako predtým. Ale otriaslo to niektorými mojimi presvedčeniami a asi aj preto mi tieto vznešené reči o manželstve prídu trochu komické 🙂
@alaguema o tom je cela diskusia, niekto si to vsetko spravi bez sobasa, ja by som do rodenia, kupy bytu, podnikania s partnerom bez obrucky nesla
@alaguema ja som tiez nie najmladsia, nemyslim ze je to vznesene vyjadrenie z mojej strany. Ale na vazne zavazky by som mala odvahu len s clovekom, ktory sa neboji vziat si ma a o ktoreho ja stojim aj oficialne 🙂
@alaguema neviem... my sme sa brali ked sme spolu chodili 5 rokov a 4.5 roka spolu byvali ( 2 roky z toho vo vlastnom, inak v podnajmoch v 1 izbe ), zobraty sme cez 10 rokov a predsa ked sme mali svadbu tak som citila ze sa nas vztah posunul na inu uroven - zasnuby boli romanticke, na svadbe sme sa uz dohodli, platili sme si ju sami...Co sa zmenilo? ja som to uz popisovala, zmenil sa moj pocit a myslim ze aj jeho - ze som uz jeho zena a nie frajerka ( frajerka som mohla byt kohokolvek, vzdy som to vnimala ako chodenie spolu - vlastne jediny dlhy vztah som mala len s mojim muzom ale napriek tomu som to stale vnimala ako chodenie spolu , aj napriek tomu ze sme spolu zili, kupili na polku byt... byt zenou je uz rodina - neviem to vysvetlit inak - proste tym ze som sa stala jeho zenou akoby som sa viac odputala od povodnej rodiny a priputala k nemu - napr. dokedy sme neboli zobrati kazdy travil vianoce u svojich rodicov, ked sme sa vzali tak sme automaticky zostali spolu - stale u rodicov ale na prestriedacku spolu🙂 ako moze to zniet ako banalita ale vianoce su pre mna velmi dolezity nabozensky a rodinny sviatok a dost to vystihuje tu zmenu v mojich pocitoch🙂 )
@dai prítomnosť, alebo absencia týchto pocitov závisí asi od toho, aký má žena k manželstvu vzťah. Tá, pre ktorú je to vytúžená vec, to asi vníma ako ty. A tu by bolo fajn pochopiť, že to sú vaše subjektívne pocity, že nie každá žena tak veľmi túži po legalizácii svojho vzťahu, každý má tie priority inde a pre niekoho je veľmi dôležitý krok aj rozhodnúť sa s niekým žiť. Pre mňa to bolo mega dôležité rozhodnutie a keď mi to vtedy ešte frajer navrhol, tak som si vypýtala rok na rozmyslenie 😀 Vážne. A on mi ho dal. Sťahovala som sa po 11 mesiacoch presne 🙂 ...a brala som to veľmi vážne. Je to aj úplne zjavné v komentároch, kto má k manželstvu aký vzťah. Ja tolerujem, že máte manželstvo na piedestále, je to v poriadku, ale nemusí to tak mať každý, nie? 😉
@alaguema jasne ze nemusi😉 a mozno naozaj sem prispievaju zeny tvojho typu hlavne... ale fakt je ze stale vaecsina tych zien sa vydavat chce a jednoducho len navonok hraju ake su s tym v pohode😉 ten moj poeticky prispevok bol skor taka odpoved na otazku o ak zmenu islo v dlhodobych vztahoch... ja som inak silny realista aj ked teda svet vidim skor optimisticky- aj moj nazor na manzelstvo a jeho trvanie ci netrvanie sa viac menej zhoduje s tvojim - celkovo uspesny vztah vyzaduje obrovsku davku snahy a prace a zaujmu a..... hlavne teda ten dlhorocny ak ho stale chceme mat pekny a funkcny ( ja som inak podobne ako ty spolocne byvanie zvazovala nas spolocny byt - neisla by som do toho keby som nevedela ze s tym chlapom chcem raz zalozit rodinu ( spolocne byvanie bolo z nudze cnost - v ba su podnajmy velmi drahe a ja som si po skole viac ako polku izby dovolit nemohla🙂 )
@alaguema tak tak 🙂 kazda sme ina, su typy ktore po svadbe netuzia a nie je to pre nich dolezite 🙂
@dai poznam vo svojom okoli aj ja take zeny, dokonca mame jednu v rodine. Kazda jedna sa vydat chcela, ale ti ich debily sa nemaju ani po rokoch vlacenia k cinu. Obcas, v amoku, pri hadkach, nasledne ziapu ako ich viac menej pri nich nic nedrzi...smutne takto sa prisposobovat nanutenemu vzorcu suzitia. Pojat zenu oficialne za manzelku nie, z toho maju pani strach, ale plodit dieta so zenou, ktorou si nie su isti, to uz im desive nepride. Divne zmyslanie, pre mna nepochopitelne, pretoze vytvorit novu ludsku bytost je neporovnatelny zavazok a dozivotna zodpovednost nez to manzelstvo. Ked uz teda by nemalo z nejakeho dovodu vyjst. Zrusit sa da kedykolvek. Dieta nie.
@jabadaba Tak ako to oni maju uletene tak aj my ale na opacnej strane. Oni odoberu aj bez vaznejsich dovodov a my zase nechame deti nech u zlych rodicov zhynu... Dufam ze sa nakoniec dopracujeme ku rozumnemu stredu:
http://zpravy.aktualne.cz/r~38132188e85411e5904...
@alaguema s poslednou vetou suhlasim. A ci ich maju uvaznene? 😀 Maju. Mentalne uviazli v jednom vztahu, s ktorym nie su spokojne. Cisto zo zvyku. Co ja nikdy nepochopim, mna by uz davno nebolo. Je to divne, mna si chcel vziat kazdy chlap. Mohla som byt vydata uz zopar krat. Ais preto, ze kazdy hned vedel pokial si moze dovolit so mnou vyhupavat. 😀 Kazdy ako si zariadi. 😅

@bestmate ja som odmietla. Krátko na to sme sa aj rozišli. Vlastne keď s tým vyrukoval, tak som si uvedomila, že to nie je muž, s ktorým by som chcela stráviť zvyšok života a mať sním deti. Ono táto debata naozaj ženy posúva do role nejakých bytostí, ktorých jediným cieľom je vydať sa za každú cenu. Ja sa s tým ale nestotožňujem. Dlhé roky som sa nechcela vydať vôbec. Zmenila som názor až keď sa nám narodila prvá dcérka. Vzali sme sa keď mala pol roka 🙂 Nie z nudy, ani kvôli titulu, ale pre tie praktické dôvody a výhody manželstva. Chceli sme to obaja, žiadne prehováračky ani z jednej strany sa nekonali. Dohodli sme sa, o pár týždňov na to som dostala prsteň a do dvoch mesiacov sme boli manželia.