Je svadba až taká dôležitá?
Ahojte, chcela by som počuť Váš názor. S priateľom sme sa rozhodli stavať dom. So všetkým ideme na polovicu, aj čo sa úveru týka. Pozemok priateľ mal, polovicu dal prepísať na mňa. Rodina však na nás tlačí, že najprv svadba a potom zvyšok, ale my to tak nechceme. Chceme mať najprv kde bývať, to je pre nás priorita a až potom riešiť ostatné veci, je to podľa Vás zlé rozhodnutie? Svadbu si chceme platiť sami a chceme ju riešiť až neskôr.
@sardinka335 Presne ako pises. Mne slo aj o moj pocit zodpovednosti. Ak by som priatelovi porodila deti, ak by som s nim riesila byvanie a by ma nechal (aj manzel zenu opusti, cize sa to nikdy neda vylucit), tak by som si to vycitala, ze som dobrovolne riskovala stastie mojich deti. Ale teraz, ked sme sa vzali, viem, ze som spravila vsetko preto, aby moje deti mali otca, ze ich otec mi oficialne pred ludmi slubil, ze ma neopusti a bude so mnou vychovavat deti. Slubil to nie len tak, aby bolo, pretoze teraz, ak by ma chcel opustit, bolo by to zlozitejsie, neda sa len odist a zabudnut, ale treba poriesit rozvod. V prvom pripade by som si to vycitala ovela viac, plus samozrejme rodina by ma podporila v stype, ze chuda, ale tak co sa dalo cakat, mala si byt opatrnejsia a nemat deti s frajerom. V druhom pripade by som si to vycitala menej a okolie by jeho bralo za hlupaka, nie mna. Cize podla mna ten papier nie je len papier. A nejde o ziadnu zmenu vo vztahu, ale skor o ochotu vyjadrit druhemu takemu doveru, ze si zatvorime aj tie zadne dvierka, ktore v skutocnosti nepotrebujeme. O taku ohladuplnost k buducim detom, ze si sice obaja doveruju, ale kvoli tym nevinnym bytostiam co raz pridu, su ochotni si to povedat aj oficialne, aby ten druhy nemusel mat ziadne velke pochybnosti.
@natalym Hodnota ktorej dôležitosť je často veľmi skoro pošliapaná. Až 40% manželstiev končí do 5 rokov rozvodom.
Nie som apriori proti manželstvu ale verím že sa dá žiť aj bez neho i keď v istom smere prináša isté výhody, za stabilnejšie by som ho však nepovažovala.
@marcelatje V súčasnosti sú všetky hodnoty pošliapané. Najvyššou hodnotou je majetok a peniaze. Obyčajné papieriky.
Ľudia sa zle rozhodujú pri výbere manžela. Preskočia deje, ktoré predchádzajú spoznávaniu. Namiesto držania za ruky si rovno urobia dieťa. Potom keď nastane najmenší problém, tak sa jednoducho rozvedú. Veď je to ľahké.
mna nezaujima ze 40% manzelstiev konči rozvodom - prečo by som takto mala premyšlať, ze sa rozvediem. Lebo tak premyšla x ludi? Nerozvediem....zijem takto, s tymto presvedčením. Jasne ze stať sa moze všeličo, ale ak uz dopredu kalkulujem ze ved aj tak to nevide...no tak jasne ze to nevide lebo k tomu tak budem aj pristupovať - mozno len podvedome. Dá sa zit aj bez ,,papiera,, a pokial všetko funguje tak ako ma tak prečo nie...ale pride jediny problém, nedajboze smrt ,,priatela,, a tu x zien vyplakava ako sa neznašaju so svokrou, švagrinou a neviem kým ...potom pridu sudy o byty, majetky a družka to moze mat velmi tažke...a hlavne ked su aj deti v tom pripade by som chcela byt aj pravne zazichrovana. Nikdy nevieš...dnes je tak a zajtra...
Dneska veru už stabilné nie je nič.
kazdy mame ine priority. Su ludia co si myslia, ze svadba je zarukou stastneho zivota 🙂 a pritom to tak vobec nie je
@natalym hovoríš, ze ,,dá sa zabezpečiť,, ale máš to zabezpečene? Asi nemaš...a 99% nema lebo nikto nerata ze sa mlademu niečo stane...samozrejme nikomu nič take neprajem len to su take vratke argumenty lebo väčšina nič zazichrovane nema.
@zabkazelena007 Ja si to nemyslím, to si myslíš Ty čo si myslia iní. Alebo si jasnovidka?
@zabkazelena007 a tvrdí tu niekto ze manzelstvo je zarukou šťastia? Nevšimla som si.
@sardinka335 Ja som vydatá.
Ako čo, závet sa nedá napísať?
@natalym tak pardon ....len to vyznelo tak ze nie...
Kazdopadne napisat sa da....ale otazka je kolkati ho maju napisaný? Stavim sa ze 99% nema nič...pokial nie su problémy tak človek na toto nemyslí ved je čas....
@sardinka335 Tak ani je svadba, tak sa treba zariadiť, nie? 😉 A ani svadba nezaručí tieto majetkové veci.
Môže mať dlhy, nemanželské deti, živnosť a pod.
Fakt v nemocnici sa ma nikto nepýtal či som manželka, ani manžela. Normálne ma informovali aj jeho. Zrejme problém by nastal keby tam prišli tri panie v rôznom čase.
@sardinka335 Nikde nie su statistiky, kolko partnerstiev s detmi konci rozchodom. To by ma celkom zaujimalo, to porovnanie.
@zabkazelena007 No to je mozno najvacsi problem. V mojom okoli mam dost casto pocit, ze sa ludia beru, aby si ten stastny zivot zarucili. A ze sa ten druhy zmeni, ze sa to zlepsi, lebo ved sa vzali. A potom su sklamani a sa cuduju.
@natalym tak u mna bolo dost dolezite co by sa stalo keby sa jednemu z nas nieco stalo - nie len smrt, ale aj vazna choroba, potom su aj vyhody ako odpocet dani na manzelku a podobne.. ako som uz pisala, vsetko sa da osetrit, ale zlozitejsie ako jednym slubom na urade..
proste kvoli detom som chcela ist do manzelstva, ale pre nas vztah sa nic nezmenilo - boli sme taki isti pred svadbou aj po nej - boli sme pre seba doleziti aj bez papiera..
akceptujem, ak na manzelstvo pozera zo stranky vztahu, ja to ale nedokazem, pretoze bez manzelstva sme zili 8 rokov a je to medzi nami rovnake aj teraz v manzelstve.. som proste prakticky, neromanticky clovek a uz sa asi nezmenim 😉
@natalym @sardinka335 baby ste sa tu do mna pustili 🙂 ja som to napisala na zaklade toho, co som sa pocas par rokov podozvedala, od kamaratov a kamaratiek ktory sa brali. Tristvrtina z nich to brala tak, ze svadbou maju istu krasnu buducnost a jedno s druhym 🙂
@marcelatje no zalezi aj s kym ides do toho manzelstva. 40 % rozchodov nie je dovod manzelstvo, ale x dalsich faktorov ktore su tam, a tie sa neriesia.
@zabkazelena007 Tak na začiatku si to myslí každý a aj s tým do toho ide, však inak by to asi nerobil. To je dosť blbé si povedať na začiatku, že však dáko bude, nie? 🙂
U nás nebolo ani žiadne požiadanie o ruku. Raz sme tak ležali v posteli a rozprávali sme sa, že aké je to na figu, že sa musí zase baliť a ísť preč, že keby sme bolo manželia, tak by sa nemusel baliť a prenášať furt veci, tak sme sa dohodli, že sa vezmeme.
No @jana_eyre čisto z praktických dôvodov...............
A manželova rodina asi že: ,, No konečne.......,, 😀
@cervenaruza123
neviem, kolko priatelstiev s detmi konci rozchodom, iba som citala, ze ti, co sa nevezmu, tak 95 % sa rozide.
ale najst par dvoch slobodnych ludi, co maju deti nad 10 rokov (spolocne) je skor zazrak....v reálnom zivote taky ziadny nepoznam
Zákon nechráni neformálny vztah muza a zeny tak, ako hráni inštitút manzelstva....Uz ked sme len pri streche nad hlavou tak citujem : Spoločným bývaním, prípadne aj investíciami do bytu (hoci aj vysokými) alebo nahlásením trvalého pobytu v byte, ktorý patrí partnerovi, nevzniká žiadne právo k bytu a vlastník bytu sa môže kedykoľvek domáhať toho, aby jeho partner tento byt vypratal. Vlastník môže tiež kedykoľvek zrušiť nahlásený trvalý pobyt osobe, ktorá k bytu nemá žiadne právo (vlastnícke právo, spoluvlastníckeho právo, nájomné právo, právo doživotného bývania a podobne). V radoch verejnosti prevláda názor, že tam, kde mám nahlásený trvalý pobyt mám právo bývať. Nie je tomu tak, nahlásenie trvalého pobytu má len evidenčný charakter a žiadne práva k nehnuteľnosti tým nevznikajú.
A dalšie body:
- vzájomná vyživovacia povinnost manzelov - medzi druhom a družou nevznika
- bezpodielove vlastnictvo manzelov - medzi druhom a družkou nevznika
- nemožnost osvojenia dieťaťa
- pokial druh nededi zo zavet (kolkati maju zavet že?) nastupuje dedenie zo zakona
- nárok na vdovske ma len manzel, manzelka a na odškodnenie v pripade urazu jednorazové odškodnenie z dôvodu smrti v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania majú len manžel, manželka a nezaopatrené deti...
A teraz idu aj dane a samozrejme len na manzelku si moze manzel uplatniť nezdanitelnu čast...
Proste tých vecí je vela, ktore manzelstvo upravuje ale spoluzitie na divoko az tak nerieši.
@katuliena82 ja som nepovedala ze s nim nechcem riesit sobas...kazdy tu uz prekruca..keby som bola vydata, byvala so svokou a vyplakavala by som tu ake mame s nou problemy, pustili by ste sa do mna ze sme si najprv mali poriesit byvanie a az POTOM svadbu 😀

@natalym najlepsie napisane