Je svadba v dnešnej dobe nemoderná?
Nechcem tu rozvijat dakaje diskusie na totu temu, a tak som zvolila otazku. Zaujimaju mna vase nazory, skusenosti... lebo.... s partnerom sme spolu 3 roky, mame 4 mesacnu dcerku, ktoru sme planovali a velmi sme ju obaja chceli, no nie sme manzelia. Partner uz raz zenaty bol, rozviedol sa uz dlhsie pred tym, ako sme sa zoznamili, a viem aj to, ze nie svojou vinou, s exmanzelkou nie je v kontakte, lebo odisla do zahranicia.
Spolu sme sa o svadbe nikdy nerozpravali a ja nemam odvahu na tu temu zaviest rozhovor....aj ked nas vztah funguje bezproblemovo, vieme spolu hovorit o vsetkom, mame sa velmi radi, o dcerku sa starame obaja rovnako, aj ked priatel chodi do roboty a ja som na materskej, pomaha mi s nou, aj s domacnostou mi pomoze, nema problem navarit, upratat, da sa povedat ze nemame jediny problem....
no tema svadby je akosi tabu a asi aj dlho bude, lebo ked sa ho posledne moj stryko opytal, ze kedy bude svadba, odpovedal mu, ze to nie je moderne.... ja by som sa vsak raz rada za neho vydala......ale vobec neviem, ako mu to dat najevo. Asi som staromodna, ale myslim si, ze v tomto ohlade by mal prvy krok spravit muz. Ale co ked sa nedockam....
Ja si myslím, že túto otázku ste mali mať vyriešenú predtým, než ste počali dieťa 😕 veľmi zaujímavý spôsob toto. A čo ak ti povie, že on už svadbu nechce? Hlavne si pamätaj, že aj keby svadbu nechcel, tak by si sa nemala cítiť dotknutá, pretože ti žiadnu nikdy nesľuboval a telepatiu neovláda, takže to, že "ty by si sa za neho raz chcela vydať" nevedel.
svadba vôbec nie je nemoderna, možno sa len boji. ale tak mu povedz, že aspon kvôli dieťaťu, nech mate rovnake mena a nemate problemy s uradmi, ked bude chodiť do školy a tak. ked ste manželia, môžete sa seba hocičo vybaviť. mate väčšie pravomoci, je to praktickejšie. takže je nielen moderna ale aj prakticka. ktovie, ako prebiehal rozvod, možno preto sa boji. no mal by muž urobiť prvy krok, ale ak sa len porozpravate, to ho ešte nežiadaš o ruku.
..robiť deti je moderné a najlepšie bez papiera,aby sa cítil moderne..najviac ma pobavila veta "rozviedol sa nie svojou vinou.."hehe,takých chudáčikov poznám.. 😀
v dnesnej dobe je uz svadba asi fakt nemoderna,
lebo "modnost, modernost" je tak na jednu sezonu, cize max.jeden rok, raz frci napr. lososova, inokedy je moderna fialova, raz tapety, potom farebne steny, alebo nalepky na stenu a pod.
pre mna je svadba rozhodnutie na cely zivot, v dobrom aj zlom, kym nas smrt nerozdeli, a som strasne rada, ze aj moj muz to vnimal rovnako a vzali sme sa. Nejde o nejaky papier, ale o to, ze ja aj on sme to deklarovali jeden pred druhym a pred svedkami, cize si na to casto spomeniem uprostred hadky, ked mam pocit, ze sa chcem dat zajtra rozviest 😀 😉
cize moderne to dnes asi nie je, najma ak to ti dvaja myslia fakt vazne spolu....
odhliadnuc od lasky, vernosti a tychto napurpurovanych sladkych veciciek je v sucasnosti sobas dobry busines. v minulosti zili ludia bez sobasov, honosnych hostin, bojov o majetok a div sa div, zili a prezili.
dnes sa vydat/ozenit oplati hlavne po pravnej, majetkovej stranke a aj svadby z rozumu, ci pre schengenske viza, ci kvoli zelenej karte su v oblube. nemenej dolezite su dedinske svadby typu si tehotna, tak sa vydas a to v kostole, alebo co by na to susedia povedali? olaski cigani na nasom uzemi maju zvycajne dohodnute sobase. ak sa zisti, ze zena je nepoldna, rodina zenicha ju nemilosrdne vyzenie od tepleho rodinneho kozuba a mozu sa mat mladi radi ako kone.
ale ano... neda sa to generalizovat, tak ako sa neda povedat, kto je lepsi, horsi, modernejsi, tradicnejsi. kazdy nech si zije svojim zivotom a nech si strci predsudky typu NEMOHLA BY SOM... do pr....
zopar linkov:
http://zena.atlas.sk/svadba-z-lasky-alebo-z-roz...
http://www.cas.sk/clanok/289845/tajomstvo-zory-...
http://www.noviny.sk/c/zaujimavosti/chces-sa-ze...
http://michalovce.korzar.sme.sk/c/6568615/91-ro...
jaj a ja ak sa niekedy vydam, tak len kvoli vdovskemu dochodku ale momentalne to odkladam na neurcito 😉
nie kvoli sucastnym majetkom, pocitu bezpecia, pocitu zaopatrenosti.
co ak sa nieco stane....
dakujem, neprosim. mam rada tento pocit 😎
Ja som sa vydávala po desaťmesačnej známosti a sme spolu už nádherných 20 rokov a 3 nádherné deti .A nikdy som ani na chvíľku nezaváhala či je to moderné alebo nie 🙂 .a myslím si že ak by nebola svadba moderná nechodila by som fotiť svadby a tak dokumentovať ich najšťastnejšie chvíľky 🙂 nechválili sa tým a ani nerobím reklamu len jedno poviem Láska je najkrajšie kedykoľvek a kdekoľvek : 🙂
ja nepochopim len jedno... v dnesnej dobre par spravi rozhodnutie urobit si dieta beho chvile(stylom jeeej mame sa radi a sme spolu uz pol roka spravme si babo) , ale do svadby sa im nechce, preto sa vzdy pytam ... coskor je na cely zivot? svadba-papier alebo dieta, ktore bude mat do konca svojho aj vasho zivota toho isteho otca, geny, gesta....
takze za mna urcite poradie rande- svadba - dieta...
+ nemyslim, ze prave svadba moze za rozvody , za rozvody moze nekomunikacia a dalsie problemy, ktroré su veciou osob a nie svadby(svadba je 1 den a po nom nastava rovnaka realita ako aj pred nou, hlavne ked ste spolu predtym byvali) tj. ci nastanu problemy a rozdelia vas po svadbe -ked zacnete byvat a riesit deti, prachy atd alebo bez nej je uplne jedno,lebo vas rozdelia prave tie problemy a nie svadba
a teraz k tebe teruskaa - urcite by ste sa mali o tom porozpravat a ty by si mala hajit nielen svoje zaujmy ale aj zaumy svojho dietata. Mala by si mu povedat, preco si ho chces vziat a ake klady v tom vidis, pokial ani tak nebude ochotný urobit kompromis ci ustupok tak by som sa asi pytala, ci nas ma dostatocne rad....
Podla mna to nie je o nemodernosti. To len dnesna doba dava priestor pohodlnym rieseniam. Ak s niekym chce clovek byt, tak mu svadobny slub na cely zivot da, bez toho ci sa bude okolie pozerat na modnost. Nechcem dostat ziadne kriticke komentare k mojmu prispevku, len konstatujem, ze svadba nie je otazka mody. To len alibizmus dnesnej doby sa skryva za nemodernost. Pekny den!
Ahoj citam co vsetko tu pisete. Ja zijem s mojim partnerom uz vyse 4 rokov spolu v jednej domacnosti a mame spolu dve deti
samozrejme niesme manzelia...raz sme mali na plane ze sa vezmeme ale akosik sme dali od toho ruky prec...a teraz sice zaftipkujeme ale ze by sme sa o svadbe rozpravali to nie. Nestazujem sa som momentalne na materskej stara sa o nas, plati ucty vsetko ale nehovorim urcite by som chcela mat jeho priezvisko
Jasnééé že je moderná 🙂 A pýtal sa ho to strýko, a nie ty... vieš, stýrkovi predsa nemusí povedať pravdu...
za otázku nič nedáš - jasné, nepýtaj sa ho : vezmeš si ma.... ale večer ked dieťatko spí, skús túto tému nadhodiť, že si premýšľala a ....
Možno sa dalšej svadby bojí.. každopádne - za otázku nič nedáš, nenúť ho :D :D
Nemozem si pomoct, ale nemyslim si, ze svadba je otazkou mody ... no ak by aj bola, moda sa vzdy cyklicky opakuje, ludia sa teda radi a vracaju k tomu, co bolo moderne a tak vlastne nemoderne nie je nic 🙂
ani ja by som sa uz druhy krat nevydavala
keď sme žili spolu len tak, neriešila som to. potom sme chceli kúpiť pozemok, začať stavať, brať úver...takže manželstvo toto všetko právne ošetrilo. doteraz si robíme srandu, že sme sa zobrali kvôli peniazom. boli sme spolu už 11 rokov a až toto nás donútilo dať to na papier.
otázka znela, či je svadba moderná? no, podľa toho ako si ju urobíš....v blízkom rodinnom kruhu, s priateľmi alebo s tetkami z desiateho kolena....nepovedal predsa, že manželstvo nie je moderné. Môžete sa zobrať v tichosti v intímnej atmosfére, bez zbytočnej potreby to vopred niekomu oznamovať.
teraz keď máme dieťa, neviem si predstaviť žiť len tak bez papiera, mám radšej istotu "krytého chrbta".
@teruskaa ahoj, nenapadlo ti, že asi chcel ten tvoj priateľ len "odpovedať" na dotieravú otázku od človeka, ktorého to fakt nemusí zaujímať ... my sme napr. na svadbe vôbec nemali strýkov a tety ...(a mám ich teda dosť...) len rodičia a súrodenci😉
takže...aká otázka taká pdpoveď ...
ste spolu tri roky a máte malé dieťa, ak ti to predtým vyhovovalo - žiť v partnerskom vzťahu, možno tvoj priateľ-otec tvojho dieťaťa očakáva, že to stále platí ... nič sa nemení ... nehovorili ste o tom? ...mohli by ste ... ako hovorí môj skoro 6 ročný synátor, treba ísť do ďalšieho levelu ... možno časom svadbu plánuje, len ... predpokladá, že ťa teraz zaujíma skôr starostlivosť o malé dieťa😉 ... netuším... takto tu len tápame a nič nevyriešime...vlastne, ty si chcela len názor ...na modernosť, resp. nemodernosť svadby ... tak podľa môjho názoru je svadba právny akt ... tak sa nedá povedať, či je moderná, alebo nemoderná ...jednoznačne uľahčí život v niektorých veciach (zmeniť doklady- ak si vezmete manželovo priezvisko, je v dnešnej dobe fakt minimum, čo musíte urobiť - benefit z toho je oveľa vyšší🙂) ...
PS: skús sa spýtať, možno budeš prekvapená ...
podla mna ked uz mate dieta mali by ste sa zosobasit... mne osobne sa nepaci ked ma matka jedno proezvisko a otec druhe... ja vydata este nie som a sme spolu 7 rokov no viem urcite ze v blizkej dobe svadba bude... skus len tak nadvhodit temu svadba akoze nic uvidis ako sa zachova... nemusite mat velku svadbu ale ak to tak citis ze chces byt zanho vydata urcite sa s nim o tom porozpravaj a ak mu na tebe zalezi myslim ze ten jeden papier koli tebe podpise. drzim palce 😉
On si ťa nechce zobrať. Keď máte dieťa naozaj nemáte dôvod otáľať. Predsa len vydatá čo i len týždeň máš väčšie práva ako družka po dobu 30 rokov. A svadba môže byť krásna vec. Možno tvoj priateľ ani nevie aké je to pre teba dôležité. Ale skús mu na túto tému napísať list. Proste mu napíš všetko čo chceš povedať ale nemáš odvahu (a keďže sa jedná o list tak tam môžeš napísať všetko možné bez prerušovania). Ani nemusíš byť u toho keď to bude čítať. Ale dostaň to zo seba. Možno ti povie že svadbu nechce a možno o nej začne aspoň rozmýšľať. Neskúsiš, nezistíš 🙂
tvoj partmer je pravdepodobne niekde v hlbke zraneny este z predchadzajuceho manzelstva.....svadba (lepsie povedane chapme manzelstvo) nie je len papier..... preto si myslim, ze to nie je nemoderne, je to podstata....a je prirodzene, ze tuzis po takom zvazku, len ako som uz pisala, skripe tam minulost.... skus sa ho na to opytat, urcite sa ti podari najst vhodny cas..... ak mu nezveris svoje tuzby, ako len moze uvazovat, ci a ako sa daju splnit....
Pre mna je svatba o tom, ze Ta ten druhy berie taku aka si a slubuje byt s Tebou v dobrom aj zlom. Nie je to pre mna o dedicstve alebo vyzivnom...
Zavazok, ci uz pred Bohom alebo ujom na obecnom urade.
Ak nie je ten druhy pripraveny na takyto zavazok - cize svatbu oddaluje az odmieta - pre mna to znamena jedine - vztah neberie vazne ☹
Co sa tyka toho, kto ma nadhodit temu - volajte ma staromodna - ale ja to cakam od chlapa, nikdy by som svatbu nenavrhla sama.
To nie je o móde. To je rozhodnutie na celý život, či s tým dotyčným chcem ostať alebo nie. Je to o láske, vzájomnom porozumení atď. Ano z právneho hľadiska je to len papier, ktorý z vás urobí rodinu, ale aj bez toho ide o to, či ten vzťah chcem posunúť niekam ďalej a byť zaň zodpovedná, pretože tu osobu, ktorú si vezmem ľúbim 😉
zaskočilo ma, že sa ho bojíš spýtať sa na svadbu. Nech už je jeho reakcia akákoľvek, máte spolu dieťa, žijete spolu, máš právo vedieť jeho názor aj keď bude negatívny. Tak sa ho na to spýtaj a povedz mu aj svoj názor.
jáj až teraz som si všimla že je to stará diskusia
@teruskaa to nie je o dobe,ale o ludoch,co.je pre nich podstatne. Pre mna-nas s manzelom bola a je.

pozri ja som sa ho spytala len tak medzi recou co keby sme si v juli kupily tu sedacku a v auguste by sme investovali do svadby?on len prikyvol ze dobre tak ale malu rodinnu ,no ale ja som casom pridavala napady a staznosti ze sa vsetci nezmestime na zahradu (chcel zahradnu svadbu)tak sme mali nakoniec krasnu svadbicku.neboj sa spytat nic tym nestratis iba ziskas.Drzim palce!