Je to emočný manipulátor, alebo ja strácam rozum?

zuzanavanhoog
6. aug 2020

Po dlhom váhaní potrebujem názor, pretože som sa v sebe stratila. Mám niečo po 40-tke a za sebou veľmi turbuletné vzťahy ktoré mi ponúkli možnosť spoznať psychickú, fyzickú a emočnú manipuláciu, násilie. Bola som jednoducho naučená služiť iným, maximálne submisívna duša bez akýchkoľvek vlastných potrieb. Rodinní príslušníci a chlapi na mne vo vzťahu zvykli cudzopasiť z rôznych dôvodov, finančné, emočné a neviemešte aké. Keď som na to prišla, tak som ich opustila a začala od začiatku. No život ma učí opäť a znova.

20 rokov som žila v zahraničí a po 3 obrovských pádoch som sa vrátila na rodnú hruď. Vyčerpaná, zničená a straty všetkého, vrátane detičiek. Nasledovalo 7 rokov sebapoznania, zmeny, transformácie. Počas tejto doby som vošla do ringu a zápasila s každým vlastným nedostatkom osobitne, plus spracovanie detstva, rodičov a zmeny mojích toxických a deštruktivných nastavení, ktorými som sa celé roky riadila. Dnes sa hodnotím ako pekná inteligatná emočne vyzrelá žena, samozrejme že vo mne kvária nedostatky.


Pred 2,5 rokmi som spoznala muža. Na prvý pohľad dobrák od kosti, zniesol by pre mňa aj modré z neba. Citlivý, jemný, trochu zoženštelý ale ja som mala zase príliš veľa mušzkej enerie, tak to by neprekážalo. 
Na začiatku som mala obrovské problémy pretože pochopiť, že sa muž môže k žene chovať ako ku princeznej, som len ťažko verila. Darčeky, výlety, slušné a elegantné správanie, vždy s úsmevom na perách, život bez akéhokolvek stresu… no mala som si na čo zvykať. Do roka sa mi začali objavovať mailočkosti, ktoré mi nedali spávať. V prvom rade som vôbec nemohla spať a vedľa neho už vôbec nie. často som menila miestnosť, štuple v ušiach, akékoľvek tinktúry a čaje… 
S iniciatívou k intímnostiam som začínala vždy ja. Vravel mi, že mi neche ublížiť a preto radšej čaka na signál odo mňa. Bol extrémne pomalý a nerozhodný, ja zase rýchla, aktívna, akčná a rozhodnejšia. Hodnotila som to tak, že sa musím naučiť žit v peknom a stabilnom vzťahu ako žena, takže chybu som pripísala mne. Ospravedlňovala som sa slovami že "ja si musím zvykať, ja som zvyknutá na samotu, ja nie som dostatočne žena, ja som príliš emotívna, preháňam atď..
Napriek tomu, že ma naučil krásnym veciam, nemohla som si pomôcť ale spánok sa mi nezlepšoval, aj keď som sa z časti prispôsobila jeho životu, napríklad spomalila som, nestresovala som sa, neponáhľala som sa. Raňajkovali sme aj dve hodiny, na čo som ja nebola zvyknutá..všetky pekné veci, výlety, posedenia, debaty…no ten pocit, že niečo nie je v poriadku, nemizol. 
Chýbal mi mužský aktívny prístup. Neznášal hádky, ktiriku alebo čokolvek negatívne a odmietal ich. Vždy, keď som čo i len trošičku pritvrdila, aby boli veci jasnejšie, aby sa mi napríklad pozrel na auto pretože mi tečie olej, tak gestom mi naznačil, aby som netlačila že všetko sa dá povedať aj krajšou cestou a že on to spraví. Vytáčalo ma to a potrebu mať normálnu zdravú hádku som prehltla. Nehádame sa a naučila som sa vravieť len pozitívne veci. "Veď to nie je také zlé však?" Komunikácia bola, aj dnes je, príliš …slušná. Akoby som to vysvetlila: Ja viem, že je pekné keď sa dvaja rešpektuju a ďakujú si, vždy som to chcela, ale to elegatné správanie akoby sme boli v 18 storočí, už nezvládam. Každú vlastnosť,ktorá mi na ňom prekážala, som sa snažila pochopiť, prijať, pretože sa venujem sebarozvoju a už rozumiem viac, tak som zmenila seba, pretože takto by sa to malo, nie? 
Chválil sa so mnou a celé mestečko obdivovalo jeho priatelku, pretože som, ako iní vravia, krásna, samostatná a inteligentná žena, veď na to nie je nič zlé však, ak sa muž svojou ženou chváli? 
podporovala som ho, pretože celý život žil na jednom mieste s rodičmi a konečne začal staviať dom, aby sme mali kde bývať. Vďaka mne je jeho život aktívnejší a bohatší. Otvorila som mu oči, pochopil a zmenil vzťahy v rodine atď. Zmenil stravu, začal športovať.
 No ja som ostávala vždy akási vyčerpaná a unavená a mne život akoby stagnoval. Zanechala som jazykové hodiny, prestala chodit do fitka. Veď som mala muža, venovali sme sa, po práci, jeden druhému a cez víkendy mali úžasné výlety. Ale predsa som to nebola už ja, tá aktívna a spoločenská. 
 Dva krát za 2,5 roka som sa mu snažila peknou cestou vysvetliť, že mi chýba trochu energie a záujmu z jeho strany, takej mužskej energie, ochrany a záujmu. často v ňom vidím toho 4 ročného chlapčeka, ktorý sa túli k jeho matke, špúli pery, keď na neho poviem niečo zlé. Keď som si s ním 2x sadla a rozumne predložila, že mi vo vzťahu niečo chýba, urazil sa a odišiel. Potom sa nerozprával, no vždy všetky chyby skončili u mňa a ja so sa cítila vinná. Jeho odpovede boli typu: “veď to ty si sa rozhodla, veď to si len nespala a si unavená, veď to ty by si mala relaxovať..veď ja som sa ta pýtal…No on si myslel, že nemá chyby. 
Ked idem na navštevu napríklad k mame, 1 deň dospávam, pretože som vyčerpaná, a nemám byť z čoho. Na každý moj problém si nájdem dôvod, ale nikdy nie je dôvodom on. Takýto slušný, elegantný muž predsa nemôže byť vinný, však? Aj rodina mi vraví, “jej aký je zlatý a slušný..” 
Vždy hľadám chybu v sebe a to som upravila už kopec deštruktívnych vzorcov. No neviem prečo mám pocit, že jeho správanie nie je zdravé. Také “ulízané” “slušné” “zdorilé” 
Samozrejme, že sa za 2,5 roka čo-to zmenilo k lepšiemu ale včera som mu opäť povedala, že zrejme sme príliš odlišný ľudia a možno by bolo jednoduhšie, keby sme si našli iného partnera. 
Musí predsa vidieť, že nie som šťastná,bez úsmevu. Cítim, že to nie som ja, život vo mne úplne umrel a vzrušenie kompletne. Neviem prečo ale cítim ako keby závidel alebo bol povýšenecký. 

Včera mi na našu diskusiu odpovedal, že si myslí, že medzi nami nie je žiadny problém a že to len ja mám príliš veľa starostí (hľadala som si prácu) (on stavia dom), a že na vzťah nemáme čas. Ak mu naznačím niečo o zmene vo vzťahu, hneď sa chytí toho, že staviame predsa doma a bol to náš spoločný projekt, že sme sa dohodli. Pravda je však taká že to bol jeho celoživotný sen a financuje si ho úplne sám. Ja som ho nakopla a konečne sa pohol z miesta. Súhlasil, že ked bude hotový, tak sa nasťahujeme a rozdelíme náklady. 
Ja mám svoj dom a svoje náklady, svoje investície a financie, svoju prácu, svoje starosti, plus tie jeho okolo stavby domu. Keď sme sa včera rozlúčili, povedal že aby som nezabudla že ma miluje. No ja tomu akosi neverím, vždy mám obrovské pocity viny a nestutočne váham . 
Vždy mám pocit že sa na dorého len hrá aby som ho neopustila. Možno, že pod maskou je niekto iiný, jeho osobnosť...no keď som mu to chcela pekne naznačiť, 3 mesiace sme sa rozišli a nekomunikoval. Nie som schopná od neho odísť pretože ma trápi jedna veta: “čo ked sa mýlim, veď on je predsa taký "dobrý a slušný" a nikdy mi nechcel zle” ..ale už nevládzem a nemám chuť. 
Mám jedného skvelého osoobného poradcu a ten mi pred rokom vravel aby som si dala pozor na “emočne závislých mužov, aby som si dala pozor a na vzťah s ním." Som pripravená byť manželkou a možno aj matkou, viem že mal môj osobný poradca pravdu ale ja som vynaložila maximálne úsilie aby mi tento krát vzťah vyšiel. 

aký je váš názor po prvom prečítaní? Ja viem iným radiť, je to vždy ľahšie ako sebe samej. Dík.

ckocka
6. aug 2020

@zuzanavanhoog Prečo hladať na jednej alebo druhej strane nejakú chybu alebo vinu? Jednoducho sa k sebe nehodíte.

mondolina
6. aug 2020

Nemyslím si, že by sa to zlepšilo, láska nie je len o dobrote a slušnosti.
Vyčerpáva Ťa, to vidíš sama.

paulinoocka
6. aug 2020

Podla mna sama vies, ze taketo nieco nechces, tak preco to preboha este natahovat. Cim rychlejsie z toho vztahu vykorculujes, tym podla man pre teba lepsie

joliette
6. aug 2020

myslím, že ty si jedna z mála žien, ktorá nedokáže žiť s mužom, ani taký ani onaký, prvých šesť viet je o sklamaní, násilí a parazitovaní od mužov a ked príde "slušňák" tak ani to nie je ono

daisylucky
6. aug 2020

Z tvojho príspevku sa nedá určiť, či ťa citovo manipuluje. Samozrejme keď sa uráža, ide o pasívnu agresivitu, ale veľa ľudí to robí, ide o to ako sa s tým vieš ty vysporiadať. Problém je možno v tom, že sa ti jednoducho nepáči, lebo je možno trochu zzenstely. A prídeš mi úplne popletená a vôbec nie sposobila radit iným. A ten tvoj osobný poradca je aspoň certifikovaný psychoterapeut? Sama si si prešla aspoň ozajstnou psychoterapiou? Lebo nechápem z čoho cerpas tie svoje názory... Vyzerá, že si prekracovala svoje hranice, tým ako si sa o neho starala a stále máš tendenciu byť obeťou, takže ešte skus na sebe ďalej pracovať, ale s odborníkom (certifikovaný psychoterapeutom) a nie dakym sarlatanom.

nairia
6. aug 2020

velmi analyzujes svoje predchadzajuce skusenosti a sustredujes sa na odstranovanie svojich nedostatkov, traum a podobne, a potom podvedome u sucasneho partnera hladas nejaky ten vystrazny majacik, co by mohlo byt znamenim, ze treba utekat... na druhej strane mozme citat, ze ti vadi jeho spravanie v niektorych situaciach a nie si v tom vztahu stastna... zostavat s niekym, lebo je dobry, nema vyznam, pokial ty sama sa v tom vztahu trapis. odovzdali ste si navzajom, co ste si odovzdat mali a asi sa treba posunut dalej

jaskolka
6. aug 2020

Nevyzerá, že by bol nejaký manipulátor, alebo niečo podobné. To sa inak prejavuje... Možno poviem hlúposť, ale akoby bol "pre teba pridobry". Na jednej strane vravíš, ze si zažila turbukentne vzťahy, mužov, čo boli možno agresívni, zlí, či nejako ta využívali. Ale očividne aj tento človek, ktorý podľa opisu je zrejme jemnejší, citlivejší, ti nevyhovuje. Ťažko povedať, prečo, mozno aj kvôli veku, čím je človek starší, ťažšie sa "zziva" s iným, má svoje predstavy a chce svoj štýl, svoje pohodlie, zle sa prispôsobuje(problémy so spánkom pri niekom druhom napríklad, ide do "tvojej zóny"). Možno by si bola spokojejsia, keby, ste sa len stretávali, ale býval by každý sám, teda do istej miery mat svoje súkromie, aj vzťah. Len asi jemu by to nestačilo, tak potom by opäť boli problémy.... Úprimne si myslím, že povahovo sa k sebe nehodíte, "nerezete spolu"ani nie preto, že niekto je horší, či lepši... Len ste každý iný....A zrejme potrebujete aj inú polovičku

lucka_ke
6. aug 2020

ja nechápem tú zmenu u teba - 33 rokov si bola submisívna, podrobená, všetkým si slúžila a teraz si ty tá akčná, čo neznáša pomalosť? buď som taká alebo taká vo svojej podstate, či sa mýlim?

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lavender273
6. aug 2020

Zrusene konto, zbytocne drat klavesnicu.

anita6666
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mareka49
6. aug 2020

Neveris, ze by mohol byt dobry.
Si poznacena z predoslych vztahov.
Kde muz bol iniciatorom, dominatorom, motorom.
Pises, ze si sa zmenila, ale co ked vlastne chces "opat takeho"?
Tento tvoj novy mi pride ako klidas, pohodak, dobrak.
Neveris mu jeho miernu povahu.
No nie je to tak, ze sa ti jeho mierna povaha nepaci?
Asi si isla z extremov do extremu na opacnej strane.
Rozculuje ta uz teraz.
Skor mam pocit, ze vase cesty sa rozidu.
Malokto mozno bude chapat preco, ale..
Podla toho co pises, by si s nim asi nevedela byt stastna.
Zda sa mi, ze chces aby ti vyhovoval, ale nie je tomu tak

larisalarisa
6. aug 2020

Nvm....neschopnosť riešiť problémy alebo ich riešiť bagatelizaciou mi príde ako manipulácia. Ak sa nemôžete pohádať bez pocitu viny....je to na figu. On je dobrý.....ale, kde sú vaše potreby. Ak máte pocity , ktoré nie sú príjemné, tak odíďte.

giuli
6. aug 2020

Velakrat si si v tvojom prispevku odpovedala....chyba ti "zivocistvo",take to muzske....ste prilis odlisni a ty nebudes nikdy stastna,pretoze ti zacnu na nom tieto veci az prilis prekazat.....

26ka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janinah
6. aug 2020

Od prvého odseku mám pocit,že to píše novinárka,čaká na naše názory a celý príbeh je vymyslený.

lucka_ke
6. aug 2020

@26ka jáj sám sobě koučem 😉

modrava
6. aug 2020

neverim ze si realna 🙂

lucka_ke
6. aug 2020

dúfam, že nezmažú aj mňa, ale 26ka napísala toto: https://vanhoog.blog.sme.sk/

daisylucky
6. aug 2020

@lucka_ke 👍 no tak to sa celkom strapnila týmto príspevkom na mk, možno tu chcela získať nové zákaznícky, ktorým by,, radila,, 😃

modrava
6. aug 2020

@lucka_ke a ako ste tak rychlo na nu dosli? ze by to mala byt prave ona? je nejako viac znama? alebo uz mala pokusy na mk?

daisylucky
6. aug 2020

@modrava asi dali nick do googla...

lucka_ke
6. aug 2020

@modrava ja nie, 26ka to postla a ja len valím oči, koučka sa pýta takéto veci? keď sa živí koučingom?

modrava
6. aug 2020

@lucka_ke
@daisylucky
asi mam poobednajsie mentalne dno.. som si ani neprecitala nick autorky 🙈😂

modrava
6. aug 2020

@lucka_ke ako koucka by mala mat ohad.. ako neprepalit pribeh a spravit to uveritelne

daisylucky
6. aug 2020

@lucka_ke no kvalifikovaná evidentne nie je...

gagik
6. aug 2020

@zuzanavanhoog tak ja si myslím o tejto tvojej klientke,ze problem je hlavne v nej. Je zahladena prilis sama do seba,na kazdom chlapovi skor alebo neskor najde nejaku chybicku, cely tento jej zivotny postoj je potencovany skutocnostou,ze nema deti. Problem pri budovani vztahu je aj jej vek, kedy uz jej miera tolerancie k chybam partnerovi je nizka, ak by mala zo vztahu deti, tak aj jej postoje k partnerovi by boli menej kriticke.

medulienka81
6. aug 2020

@zuzanavanhoog byť sama sebou vo vzťahu je pre mňa základ. Toto by ma ubijalo. Nehľadaj stále v sebe chyby, každý ich robí ale to je život. Nikto nemôže byť v kuse slušný a dobrý a bez chýb. Mate falošný vzťah.

karpina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sunny8
6. aug 2020

Pošli ho za mnou 😁😁 ja toto môžem 😁 tutuli mutuli cukrové reči galantnost zdvorilost slušnosť jemnosť ♥️😁