Je to fér?
Ahojte, chcela som sa opytat na nazor. Zijeme s priatelom v zahranici a mame 4 mes. Babo.
Tu materska konci ked ma dieta 2 mesiace a ide do jasli. To si nedokazem predstavit aby som spravila. Praca mi chyba áe proste nie dieta ma potrebuje, najskor som ochotna tam babo dat ked bude mat rok. No tym padom som teraz bez prijmu. Moj partner zaraba dobre ma 28 na hodinu len casto do roboty aj nejde ci uz je problem na jeho strane( zaspi) alebo na zamestnavatelovi.. no ale stale chce aby sme vsetko (okrem najmu ten mame 30-70%) platili na poli. Ze teda mi tu moju cast bude pisat a potom mu splatim.. nepride mi to fer staram sa o domacnost a babo snad to je nateraz moja najdolezitejsia praca..
fakt nie som nejaka leniva zenska co sa rada necha vydrziavat, rada pracujem a vzdy som si vedela dobre zarobit.
No myslim ze je to nateraz jeho úloha ako uloha chlapa sa o nas postarat.. co si myslite?
Takže keď zaspí, tak radšej nejde do roboty vôbec? Čudujem sa, že vôbec ešte prácu má.
Nečítala som teda ostatné komentáre, ale ak chce 50% nákladov, nech má aj 50% tvojich zodpovedností... nájdi si nejaký polovičný úväzok a dieťa daj jemu... kludne by som mu ho/ju doniesla do jeho práce, že na staraj sa, ja si idem zarábať na svoju polku nákladov. Rovnako domáce práce, rovnako všetko.... a just by som si to zariadila tak, aby som mu cvakla aj polku nájmu.... neni to podla mňa proste ok, že on chce od teba aby si sa na 100% starala o SPOLOČNÚ domácnosť a SPOLOČNÉ dieťa a ešte mu platila 50% nákladov... tým pádom on má 50% nákladov (dobre s nájom viac ale chápeme sa) a 0% starostí s domácnosťou a bábom... toto nie...
Ak chce fungovať na zákl. dohody z 50-tych rokov, kedy žena sa stará a muž posyktuje financie, tak nech dodržiava aj svoju časť dohody a nie len vyžaduje tú tvoju... a prepáč, ale aby si spisoval dlh??? Takú ešte nehrali...
Druhá možnosť, dobre, nech si teda spisuje a začni si aj ty.... zisti si, kolko stojí na hodinu opatrovatelka pre bábätko, upratovačka alebo gazdinka a zapisuj ty pre neho, koľko dlží on tebe. A potom sa kludne vyúčtujte, keď to chce takto.... keď jemu neni trápno, ani tebe byť nemusí...
Ja nechapem, ako zena na materskej moze muzovi niečo " dlzit" Nech on dostane doma bez prace a ty chod do roboty a zapisuj mu dlh, najom, strava, energie počas toho roka a ze čakas, že ti buduci rok v decembri da dajme tomu 1500× 12=18 000 a sleduj ten kyslý ksicht, ako sa zatvári
@linda97 ako takto , partner je pekný vôl, a teba chápem, že chceš byť s dieťaťom aspoň do roka doma. a čo sa týka tých jasiel zase prrrr ono to nie je také jednoduché....kamarátka vo švajci...tiež tri mesiace materská a potom dajte dieťa do jaslí a icte robiť...ha, ibaže ona nie je švajčiarka a partner tiež nie...čiže švajčiarske jasle by ju vyšli polku jej zárobku ako upratovačky v hoteli! čiže makaj, bud od dieťaťa a zostane ti bez tak len ani nie polka z tvojej výplaty! jasne že ked švajčiari každý rodič zarobí 5000 mesačne tak môžu dať dieťa do jaslí za 1000 eur...ale ked zarobíš ako slovák vo švajci 2000 eur tak už tá matika veľmi neladí. podotýkam, že sa vrátila domov na SR , nezvládali to..
Takýto podobný prípad mala moja kamarátka v Taliansku,ale muž bol Talian a stihol spraviť dve. Doslova ušla s deťmi naspäť domov a jedno mala v perinke. A po 10 rokoch jej prišli platiť dane čo ju ten dilino nebol schopný ani odhlásiť z bydliska🤦.
Daj si určiť výživné. Neviem teda kde v zahraničí si, ale o výživné môžeš požiadať aj keď spolu žijete. A žiaľ keď ste to nemali vydiskutovanr predtým ako to spravíte keď sa dieťa narodí, tak byť rok doma bez ničoho nejde a partner je kreten. Sorry. Skusila by som si hľadať prácu na čiastočný úväzok v zahraničí nič výnimočné a pri dieťati sa striedať.
@domca1408 prepáč ale už ani vo svajci ne zarobí slovak len 2000 e pokiaľ robí na 100perc. A nie všetky jasle sú súkromné kde platíš 120 na deň. Máš aj jasle subvencionivane kde platíš podľa príjmu rodičov, plus máš potom nižšie dane nakoľko môžeš požiadať o zníženie základu daní o betreuungakostten. Coje od minulého roka až 12tis nie 6 tis ako doteraz. A ak by ozaj zarábali tak málo tak majú nárok na pramienverbilligung a Krankenkasse im zaplatí štát co je úspora 2ja dospelý a dieťa cca 700-1000e.
A ak majú ozaj obaja len po 2tis tak sa im neoplatí vo Švajčiarsku žiť.
@linda97 kde chodíte na takýchto magorov? Nech mi nikto nehovorí,že sa neprejavil aj predtým takto. Spravíte si decko s magorom a potom sa tu ľutujete. Inak si myslím,že v poriadku nebudete ani vy, keď si hľadáte takéto typky. Píšem v plurali preto ,lebo ako tu čítam na MK nie ste zďaleka jediná...
@linda97 povedz mu, ze platis v naturaliach. Mne to pride chore. Je cudzinec, ci Slovak?
Príde mi to úbohé z jeho strany... Nevedela by som si predstaviť, s takým človekom byť...
Nie, nie je to fér a nie je to ani normálne. Fakt s takýmto človekom plánuješ žiť?
@linda97 Úprimne? Mat takéhoto na krku, tak ho pošlem veeeeelmi rýchlo do teplých krajín 🤮 Radšej by som ostala s babatenkom sama, ako mat pri sebe takého "partnera" 🤦♀️🤦♀️ Načo chcel potom dieťa, keď ta stavia do takýchto situácií??? Mne dodnes znie v ušiach veta od mojej polovičky..."Ked sa rozhodneme mat drobca, chcem, aby si si materskú naplno užívala 🥰 Ostatné nechaj na mňa, ja sa o vás postarám 🥰" A stará sa 💗 Užívam si a viem, že sa na neho môžem spoľahnúť 💗 A to mame už drobcov dvoch 💖
@linda97 prečítala som to môjmu mužovi, a odkazuje, že sa ti čuduje, že si ešte s takým chlapom, že už si mala byť het, pokiaľ možno doma na SK u rodičov, keď máš možnosť (neviem, nečítala som celú diskusiu), a že aby ťa ešte neposlal dorovnáť rozpočet iným spôsobom... a to už nebudem ani písať, čo povedal, aby si žiadala všetko preplatiť ty od otca tvojho dieťaťa (keď si zostala doma), určite minimálne polovicu platu upratovačky, kuchárky, opatrovateľky, pobytu v jasličkách, práčky atď., že ešte by mal doplácať on tebe ....
Čo sa týka mňa, neviem si predstaviť, že by muž po mne požadoval polovicu za hocičo, čo by kúpil, a hlavne v čase, keď si bez príjmu. A keď budeš mať príjem, tak mu ho budeš celý odovzdávať, aby si splatila dlh? Veď budeš celkom na ňom ekonomicky závislá ...
Musím sa toho môjho opýtať, kedy dostanem účet za dve deti ....
Ahojte neviem do akej skupiny mám ísť ... Ale mám jeden veľký problém....hrozí nám to že nás vyhodia s podnájmu 😭 mám 3 deti....sociálka mi už skončila....no keď sa vrátim naspäť k mame do 1izboveho bytu má pravdepodobne bude riešiť sociálka a deti tiež....sama sociálka povedala že ak sa vrátim naspäť k mame že mi ich vezmú 😭 chcem sa spýtať naozaj mi ich vezmú keď sa vrátim naspäť k mame do 1 izbového bytu? A plus keď sa to sociálka dozvie keďže sú na mne zaťažené a nemajú ma doslova radi 😭😭😭
Priateľ asi nie je Slovák či? Nie v každej krajine je normálne byť tak dlho s dieťaťom doma ako na SK. Ak sa v jeho krajine ženy vracajú do práce po 2 mesiacoch, tak chápem, že v jeho očiach si "lenivá ženská čo sa nechá vydržiavať". Nech to znie akokoľvek hrubo 😒 Toto ste si mali vyriešiť pred dieťaťom, ale pokiaľ žiješ v jeho krajine a nie je ochotný ti platiť, tak jedine jasle a do práce. A neboj sa, funguje takto množstvo žien 🙂 Na Slovensku je iná kultúra.

@babovka2321 no uz vidim ako si pary diskutuju o tom kto sa postara o rodinu ked bude dieta 🤔. Som dost predvidavy clovek, ale ani by ma nenapadlo zapochybovat, ze muz. Ale asi preto, ze neboli ziadne znamky, ze sa bude spravat ako ch.j 🤦♀️.
Autorka, tvoja sprava mi dvihla tlak. Ze zratavat a potom mu to splatis 🤦♀️. Tak ty teraz vycisli hodiny stravene s dietatom ako opatrovatelka ci jasle a kazdu hodinu upratovania, varenia, prebalovania a nocneho vstavania. Kks ze takito este existuju…