icon

Je to lenivosť alebo skrytá porucha?

27. aug 2024

Chcem vedieť Váš názor , len zo zaujímavosti.
Ja - Od malička som bola celkom dobré dieťa , na základnej škole som mala samé jednotky. Ale bola som strašne neporiadna. Aj keď som sa perfektne učila (samé jednotky a prezentovala som školu na súťažiach v recitovaní a diktátoch) , zabúdala som si pomôcky , v puberte som večne strácala mobil (napr.zabudla som si ho v autobuse ) , strácala som peňaženku , kľúče , raz som si školskú tašku zabudla v škole . Doteraz mi to ostalo .Nemôžem brať antikoncepciu lebo proste viem že by som ju nebrala pravidelne , teraz som brala týždeň antibiotiká, ale stále som zabudla dať si ich , keď som si aj dala budík tak zvonil keď som akurát uspávala dcérku , tak si hovorím dám si neskôr , potom ma to napadlo až o 10 hodín že ups nedala som si ...manžel sa stále sťažuje , že mi niečo hovoril ale absolútne si to nepamätám (alebo som nevnímala?), večne niekam položím mobil a dobre dlho ho hľadám , pípne mi edupage že treba niečo napr zaplatiť alebo poslať do školy zabudnem na to , atď...vedela by som rozprávať . Na všetko musím mať zoznamy , pripomienky.
Máme syna 13 rokov a on to isté . Bola som s ním aj v CPP , na odporúčanie učiteľov,pretože ho veľmi chvália že on len z počúvania na hodine sa naučí na jednotku , ale absolútne sa nevie sústrediť na hodine , hrá sa s perom , vyrušuje atď doma keď ho skúšame ,tak isto všetko ho zaujíma len ten diktát nie. Stráca veci , je roztržitý , keby píšem príklady tak píšem do rána , tiež si už školskú tašku zabudol doma keď išiel do školy , atď ...V centre mu dali jeden test vyplniť a potom pani povedala , že nemá poruchu sústredenia .Ale v škole nám tvrdili , že cez tú konkrétnu pani psychologičku neprešlo ani jedno dieťa , že by malo poruchu a keď rodičia išli k ďalším, porucha sa potvrdila ...tak neviem . Nezdá sa mi to .
Dnes sme s mužom mali debatu , myslíte že je to lajdáctvo , alebo za tým môže byť nejaká porucha ? (Myslím u oboch syn aj ja )

autor
27. aug 2024

Ešte pridám môj názor , doteraz som si myslela že to bude lajdáctvo , ale mám ďalších dvoch súrodencov ktorí sú veľmi zodpovední , a výchovu mali rovnakú ako ja , preto pripúšťam aj tú druhú možnosť.

pribinak
27. aug 2024

Obyčajná nedôslednosť

Ak by mal poruchu pozornosti tak by ta bombardovali zo školy že nedáva pozor na hodinách nevie čo sa deje, take dieťa bude mat len veľmi ťažko dobre známky lebo udržať pozornosť celu hodinu je nad jeho sily

zobaka
27. aug 2024

ja som si myslela, ze mam add, tiez neporiadok aj ked sa snazim, nedokazem ho udrzat, ale nakoniec mam "len" depresiu a uzkosti🙈

jamidea
27. aug 2024

Treba sa zacat snazit, podla mna cista nezodpovednost. Ako pises,nauci sa na hodine a ine ma v pazi. Proste zbytocne veci. Ale zial aj tzv.zbytocne veci treba riesit. V skole vyrusuje ,lebo ma toho malo, tak bol moj ako prvak. Nuda. Treba vstupit trochu do seba a posnazit sa

autor
27. aug 2024

@jamidea
@pribinak
@zobaka ďakujem za odpovede , asi som dúfala že za tým bude niečo iné , nie len naša nedôslednosť 😄 na druhej strane som samozrejme rada , že mám zdravého syna ❤️

anjelicek26
27. aug 2024

Nepozornosť,nedoslednost, Add.. to je jedno, áno je to otravne pre okolie a aj človeka samého.. upomienky v mobile vela zachránia a partner, co proste prestane brblat a berie to "proste to tak je" a v hlave vždy ma aj tvoje termíny a nacas sa opýta,či si niečo nezabudla... syn je presne taký, ja to už neriešim... učiteľky vedia, ja viem, na jednej strane mega inteligentné dieta, na druhej úplný bordelar a myšlienky vždy úplne niekde inde.. on bude potrebovať vždy šéfa,co mu bude stáť za zadkom a hovoriť makaj.. najdeme🤣🤣🤣

januska12323
27. aug 2024

Choďte na vyšetrenie inde keď tejto neveríte. Laicky myslím, že tam niečo bude.

yeon_bouw
27. aug 2024

Nie si náhodou prostredná zo súrodencov? 😀

hankab
27. aug 2024

Vitam v klube autorka, ako by som o sebe citala. Vzdy jednotkarka, mam vysoku skolu, v praci mam svoj system ako tak, dobre poslusne decko. Ale nemam v sebe taku tu poriadkumilovnost, nevytocu ma bordel doma (narozdiel od mojho chlapa), odkladam veci na najneskorsiu moznu chvilu, zabudam ked mi kazde chlap nieco vybavit, casto meskam. Kluce som v praci zabudla xy krat, aj penazenku obcas, alebo zabudnem v rychlosti rano zamknut vchodove dvere (nastastie mame plnu branu s gulou, alebo okna ked rano vetram a cez den je teplo. Ked idem na nakup, co nemam napisane na papieri zabudnem kupit aj ked len idem pre 3 veci, kupim 2 a za boha si neviem spomenut na tretiu 🙈
Nerobim to narocky, zacala som si vela pisat, davat pripomienky, no stava sa aj tak.

fion22
27. aug 2024

@pribinak synovec má adhd a teda učiteľky sú/ boli z neho na prášky, lebo on akoby nedával pozor, alebo sa s niečím zabával a vyrušoval, ale...keď sa ho opýtali, tak im zopakoval doslova čo hovorili pred chvíľkou...keď bol menší presadili ho úplne dopredu, samého. Učil sa na samé 1...ale to nemusí byť pravidlo pri adhd, add. záleží aj od prístupu a nervov učiteľky (v minulosti by sa s ním nikto nemaznal a poslali by ho rovno do osobitnej)

revikat
27. aug 2024

@autorka z tvojho opisu som sa našla v mnohom 😄 možno je to len typ osobnosti, skús si urobiť test napr. na emiero.sk 🙂 osobnosti s posledným písmenom P (ja INFP) sú prirodzene roztržité, zábudlivé, neorganizované

pribinak
27. aug 2024

@fion22 ani v minulosti by ho neposlali do osobitnej, aj vtedy sa robilo testovanie kde sa dieťa nachádza na intelektovej stupnici

Ale áno, veľmi veľa závisí od učiteľa čo je ešte zvládnuteľné a čo už je za jeho hranicou

autor
27. aug 2024

@yeon_bouw ja som najmladšia 😏😄

yeon_bouw
27. aug 2024

Jaaaj 😀😀 lebo presne akoby si o mojej staršej sestre písala, tak som myslela, či to nebude nejaká povahová črta prostredných 😀 ona bola tiež dobrá žiačka/študentka, ale ten organizačný talent a vnímanie 🙈🙈 tiež sa ma pýta na niečo, čo som jej hovorila/vysvetľovala pred 10-15 minútami, zapípa jej pripomienka, ak sa hneď nezdvihne a nespraví, čo potrebuje, tak to nespraví buď vôbec alebo o 2 dni 😀 niekde niečo položí, zabudne na to, potom hľadá. Keď sa spýtam, kde to mala naposledy v rukách, aby sme zúžili plochu, tak pokýve plecami, že keby si pamätala.. 😀 proste taký jej svet. Neviem, či je to povahou, alebo má nejaký problém s krátkodobou pamäťou, nikdy sme to neskúmali, už sme si z rodiny zvykli 😀

iwesska
27. aug 2024

Mam doma to iste 2x a obaja maju ADHD. Manzela sice nikto nediagnostikoval,ale po tom,co vidi na detoch aj sebe,je presvedceny,ze to zdedili po nom.

supermario
27. aug 2024

Ja som psycholog a mam uplne to iste. Pomohlo mi ked som si sam dal spravit diagnostiku inteligencie, tam mi ukazalo, ze aj ked som nadpriemerne itneligentny, jedna sfera ma katastrofalne hodnoty - bola to pamatova zlozka. Chod do CPPP a poziadaj, je to free a sama zistis na com si 😉 p.s. ak budes mat pamatovu zlozku ok, bude to zrejme znamenat, ze si lajdak 😀

anjelicek26
27. aug 2024

@supermario inak keď toto syna testovali, tak inteligentný ze až, dlhodobá pamäť výborná,krátkodobá pamäť prakticky neexistujuca🫣🫣🫣 Je to náročné pre všetkých..

autor
27. aug 2024

@hankab áno , na ten bordel a sústavné meškanie som aj zabudla , to ma tiež charakterizuje 😄 muž je presný opak maximálne zodpovedný ,nikdy nikam nemešká , má skvelú pamäť , takže ťažko sa mu to chápe

autor
27. aug 2024

@supermario ďakujem , o takejto možnosti som netušila , myslela som že sa tam venujú iba deťom . Ale láka ma ísť , musím si tam zavolať

hankab
27. aug 2024

Moj je presne rovnaky, vsimne si kazdu omrvinku na stole, ma rad poriadok okolo seba, najradsej by bol keby sme mali doma nonstop vsetko ciste a upratane. Je organizovany (omnoho viac ako ja), mysli na detsily, co vsetko treba vybavit a vybavi vsetko hned, bezodkladne, aby mu to “nestalo na stole”. Ked ide z domu prec, skontroluje uplne vsetko, jemu sa nemoze stat aby nieco zabudol zatvorit, odlozit, vybavit, zaplatit. No, ma to so mnou tazke, lebo ja som jeho presny opak 🤷🏻‍♀️😅

autor
27. aug 2024

@pribinak ešte dodám že syn nemá dobré známky , resp. má "len" dobré...teraz v 7.ročníku mal napríklad na začiatku školského roka tri štvorky , na konci ani jednu a na Tom sme aj makali aby to tak bolo (ale veľa trojek) .Ale áno , písala som , že pani učiteľka sa vyjadrila že z počúvania na hodine sa naučí na 1tku a to mu tak v prvých troch ročníkoch stačilo , ale čím ďalej tým horšie známky má 😏

mell27
27. aug 2024

Ja som na tom rovnako, v škole som excelovala, mám vysokú školu, doktorát, ale môj život je čistý chaos. 😂 Aby toho nebolo málo, našla som si poriadkumilovného muža s výbornými organizačnými schopnosťami. 🤦 On ma, chudák, nevie pochopiť, ale už sme sa naučili nejako fungovať. 😃 Bojujem s tým už roky, nejaké pokroky som urobila, ale je to aj tak veľká bieda. 🤯

pribinak
27. aug 2024

Tak ho daj odtestovat ešte niekde inde, ale je mozne že mu opäť vyjde rovnaký výsledok

autor
27. aug 2024

@hankab presneaj toto , všetko odkladám až kým už "nehorí" a môj muž opačne 😄 tak som rada , že niesme sami , mne to dosť komplikuje život a ešte keď vidím že syn je po mne 🥴 budúca manželka bude rada

hankab
27. aug 2024

Je nas takych vela, aj ked su to asi skor vlastnosti pasujuce na muza, pri nich sa to akosi az tak neriesi, lebo vacsina zien je velmi dobre organizovana. Mozno prave preto si hladame tieto typy, prirodzene ich pritahujeme aby sa to cele vyvazilo. Aj ked sme take protipoly, ze nase polovicky su z nas obcas na nervy 😅 my sa napriklad uz polroka hadame kvoli tomu, ze ked som menila pracu v r.2021, tak teta uradnicka na urade prace ma oneskorene zahlasila do zdravotky a chyba mi tam pokryty 1 den. ZP sa zobudila po 3 rokoch a prisiel mi od nich dopis, ze ak nevydikladujem ten 1 den do 8 kalendarnych dni, tak si ho budem musiet zaplatit. To by znamenalo volat na uz zrusenu pobocku UP v meste, kde som predtym zila. Nasledne to riesit s nejakym zastupom v inom meste a ziadat tetu uradnicku, aby pozrela v archive 3r stary zaznam a vybavila to cele v ZP. Nestoji mi to za to, fakt nie, radsej nech mi poslu vyzvu a tie 2€ zaplatim z uctu. Moj je z toho na nervy, ze ako to preboha mozem povedat, co ked sa mi to tam rokmi narata a exekutor mi pride zhabat dom za nevyplatene zdravotne poistenie 🤣
Btw, cca pred rokom mi prisla taka ista vyzva zo ZP vydokladovat 1 den z r.2013. Zaplatila som im vtedy tusim 6 centov kedze som nedohladala 10r stare dokumenty. Ale svojmu extremne organizovanemu chlapovi to ako argument nestaci a som proste “nezodpovedna” 😂

victoriab
27. aug 2024

@hankab ty si tusim ja, dobodky to iste

victoriab
27. aug 2024

@hankab este aj chlapov rovnakych 🤐

marianarem
27. aug 2024

Podla mna to nie je lajdactvo. U mna doma vidim uz tretiu generaciu takejto osobnosti - svokor, manzel aj syn. Samozrejme, da sa tomu pomoct, manzel si nasiel uz celkom dost sposobov. Ma aplikaciu, ktora ho upozornuje, co vsetko treba spravit. Tiez vsetko vyznamnejsie, co spravi, si v tom momente nadiktuje do diktafonu (co je len dalsia aplikacia) a neskor si zapise do pocitaca. Vedie si tabulku s vydavkami atd. Proste vsetko si zapisuje, eviduje, aby sa nestratil. Tiez vecne meskanie sa velmi zlepsilo, odkedy zacal nosit rucickove hodinky. Cisla na digitalnych mu akosi nic nehovorili, na tych rucickach vidi nejako jasnejsie, kolko casu este ma. Proste snazi sa, ale aj tak je to tam, stale je dost dezorganizovany, jednoducho sa taky narodil.

victoriab
27. aug 2024

@mell27 moj mi dal na narodky diar, ale hups, ja tam zabudam zapisovat 🤣 nic pre mna 😁

moonlight1210
28. aug 2024

To je o tom, ze si nepovies “potom neskor”, ale “idem teraz hned”.

Teba vcelku manipuluje aj mozog. Lebo z odkladania mas podvedome prijemne pocity. Ze sa nieco nemusi hned. Vznika tam taky falosny pocit akoby oddychu.
Niekto to ma aj preto, ze ho stresuju nove veci, casove limity. Citi z nich tlak, co mu je neprijemne, tak sa tomu vyhyba (casto az dokonca prokrastinuje, teda robi radsej ine “dolezite” veci, hoci vtedy su nepotrebne, ale dava mu to potrebny ukludnujuci pocit, ze “naozaj nemohol, nebol cas na to”).

Povedat si v duchu “to potom neskor” mu prinesie ulavu, teda prijemny pocit. Mozog potom tlaci na to, aby veci odkladal, vypustal, zabudal. Lebo je to prijemne. Zavislost na tom prijemnom.

Potrebujes nahradit “to potom” myslienkou “idem hned”.
A aby bola mozgu prijemna, tak si ju zdovodni trebars “idem teraz hned, nech to mam z krku, mam od toho klud a uz na to nemusim mysliet, nech mam potom viac volneho casu nicim sa nezaoberat”.
Taka vizia nasledneho velmi prijemneho zisku.

A na zabudanie dolezitych veci si urobit zvyk “idem z domu/do obchodu/vystupujem z auta/autobusu/… skontrolujem si narychlo kluce, mobil, penazenka - mam, mozem ist”.
Doma potom tieto veci automaticky vykladat na jedno, vzdy to iste miesto. Nikdy inde. Hned po prichode, pri vyzuvani, vybrat, odlozit. Jednym tahom. Automatika.

A na mobil nos teda kapsicku na pase doma, ak mas tendenciu polozit ho, kde ti zrovna od ruky odpadne.
Nebudes vyzerat stylovo, ale ked mas pohodlny mozog, musis ho trestat. Neda sa nic robit.