icon

Je to mamahotel?

30. dec 2021

Ahojte.Dokedy je to viac menej akceptovateľné bývať s rodičmi?Mám 26 rokov a stále s nimi byvam.Stym,že nestravujem sa za ich peniaze,sama si samozrejme upratujem,periem, atď..Aj napriek tomu sa sa povedať,že byvam v mamahoteli?

babulkomale
30. dec 2021

@bmuller presne toto som aj ja tak urobila, mama by mala napnuty rozpocet keby som tam nebola a ja by som platila niekde stovky eur cudzim, to nemalo zmysel. Ked som sa odstahovala tak sme jej financne pomahali.

patus_2
30. dec 2021

Nie, nie je to mama hotel. Mama hotel by to bol, tak by ti mamka varila, prádla, platila všetko. Ty si teraz v super situácii, môžeš šetriť a za pár mesiacov/ rokov budeš mať slušný základ. Nechápem, prečo by si sa mala sťahovať nasilu preč a ísť bývať s niekým do podnájmu, len preto, že ľudia povedali. Ak také bývanie vyhovuje obom stranám, nie je čo riešiť 😊

iv007
30. dec 2021

Ja som bola mlada a odvazna a kupila som si aspon maly 1izb.byt ako 23 rocna,ale mala som 2 prace a poctivo setrila plus samozrejme hypo.Dnes uz byvam vo vacsom a ten maly prenajimam pokial sa da a casom predam alebo zanecham svojim detom.Mam v blizkom okoli 51 rocnu kamosku ktora "uviazla" v detskej izbe slobodna s rodicmi seniormi 70nikmi a vidim na nej ako sa trapi a uplne ostarla s nimi..Daj si ciel a najdi stabilnu pracu,stale su dobre uroky v bankach.Casom bude dostupnost len horsia a horsia.Drzim palce💙

lesana25
30. dec 2021

Inak ľudia zvyčajne za bývanie v hoteli platia, takže mama hotel je v tomto prípade trochu nepresný termín 😁

vilma7
30. dec 2021

Podľa mňa nie, v mojich očiach by bol mama hotel, keby si prišla domov a dostala navarené, naložené, umyli by po tebe Road, upratali tvoju izbu, oprali a ožehlili prádlo.

vlastnynazor
30. dec 2021

26rokov podla mna nie je este tak vela, aby si sa stresovala, ze byvas u rodicov, ak ti to tak vyhovuje. Aspon si mozes lahsie nasetrit potrebne peniazky na neskorsie vlastne byvanie. A to hovorim z vlastnej skusenosti, kedze som pocas vysky byvala na intraku a po vyske na podnajme (nebola moznost byvat u rodicov, cestovat cez 3 hodky do prace a opat cez 3 hodky spat, to by som nedala), cize financny start som mala viac stazeny ako domaci. Preto ak ta nelaka este odist od rodicov, resp.aj ked u nich byvas, si samostatna, tak sa nestresuj mamahotelom, aj keby si z teba robili ostatni srandicky. Hlavne si setri, neskor ked si budes kupovat vlastne aj ked s hypotekou, tak to nasetrene ocenis 🙂.

madeline1
30. dec 2021

Ano

desore
30. dec 2021

@betulinka1 Presne. Cestovat, spoznavat krajiny, mentalitu inych narodov. Ja sa az za hlavu chytam, ked citam, ako 20 rocni riesia spolocnu domacnost, problemy, financie, deti.
Usadia sa prilis skoro, prilis skoro na to, aby dozreli, pochopili urcite veci v zivote.

katkamatka7
30. dec 2021

@desore Jop. Výraz ,,mama hotel" páchne slovenčinou. Spoznať iné krajiny a iné mravy a opäť nájsť to, čo znamená ,,byť doma".

mandarinka555
30. dec 2021

Áno....dá sa povedať, že je to "mamahotel" 🙂Ale môžeš byť v kľude, lebo moja kolegyňa má 45 rokov, býva s rodičmi v 3 izbovom byte a v detskej izbe so svojim bratom, ktorý má 41 rokov. Rodinka na pohľadanie....

elizabet173
30. dec 2021

@mandarinka555 ci pána!

deti95060810
30. dec 2021

žiadny mama hotel to nemusí byť... ja som roky bývala u rodičov aj s deťmi a mm - samozrejme pomáhali sme v záhrade, na poli .... platby sme mali podelené. A keď sme sa odsťahovali do svojho tak mama mi vyčítala že sme sa nemali odsťahovať....

deti95060810
30. dec 2021

@mandarinka555 nechápem... 🙄😨

ninusa221
30. dec 2021

Mama hotel je podľa mojho názoru že nič nerobiš mama ťa obskakuje ešte ti aj naberie papať ( to zvyknu hlavne chlapcom) a potom to musime my odnaučiť 🤥

evaachesa
30. dec 2021

Pokiaľ nemáš po 30tke a blízko k 40tke, tak to je ešte v pohode 😅

kluska
31. dec 2021

je to mamahotel jednoznacne, to, ze sa staras o seba a ze stravu si kupujes, to je velke plus, ale neplatis zbytok, neplatis najom, elektriku, vodu. A co internet, telefon, kozmetika a domace potreby? ked sa nieco pokazi, tiez to neplatis. Keby si byvala sama alebo s niekym, vsetko by bolo na teba, od najmu az po toaletny papier. Akurat tvoj vek je este ok a pokial mas dobry vztah s rodicmi a netaha ta velmi ist do svojho, tak nemas sa kde ponahlat. Je fajn, ze sa snazit ulahcit zivot svojim rodicom. Myslim, ze robis co mozes a snazis sa, ale stale je to mama hotel.

annamalaga
31. dec 2021

Nie nieje. Pokial si chceš ešte niečo prisporit ku hypotéke , tak radšej doma ostan ako platiť nájom cudziemu, nakoľko dnes treba mať aspoň tých 10%. A vieš , koľkí dnes aj s rodičmi bývajú , nieje to take jednoduché mať vlastne , veď to tu vidíš ( koľko neviest musí bývať so svokrovcami)Pokial máš v pohode rodičov , nemusíš sa trápiť niekde v podnájme.

gabika0825
31. dec 2021

Ak máte veľký dom a ste založený na tom že tam bývali predtým 2-3 generácie tak nie je to divne podľa mna každého osobná vec kto u koho byva. Ja poznám rozne prípady. Na dedinách to bolo normálne vždy, čo mám rodinu na dedine tak majú veľký dom a bývajú tam 3 generácie najmladší s rodinami aj s ich deťmi. A nikto na nich nepozerá zle, že mama hotel a podobne. Ale tak ak bývate v byte kde sa tlačíte, celkovo si myslím že človek v takom veku potrebuje svoj priestor, teda ja už som byvala sama v tvojom veku, lebo by som si nevedela predstaviť, že nemám svoj priestor či už na navstevy, alebo celkovo deliť si kuchyňu s niekym, nemať klud po práci doma, atd. Ale zas ako píšem ak je to ten prvý príklad tak sa na to inak pozerá 😊 ale sú aj ľudia ktorí vyslovene nechcú bývať sami, s cudzími tiež nie, tak ostávajú u rodičov. Každý sme iny to treba brat do úvahy.

hopsadobrandejsa
31. dec 2021

Ja by som to na tvojom mieste moc neriesil. Realita je taka, ze sa vzdy najde niekto kto to bude povazovat za mama hotel cize ak obom stranam sucasna dynamika vyhovuje tak to vobec neries.

Pozri, ja ked pridem domov na dovolenku tak je pravda, ze nam mama ( mne a ocovi ) navari, vyperie atd. lenze ja zijem v zahranici a ked pridem domov tak mam obvykle frmol a nie dovolenku pretoze od jednej roboty skacem hned k druhej. Nie je to o tom, ze si neviem vyprat ci vyzehlit, ja proste nemam cas. Radsej si objednam donasku aby som sa mohol venovat pracam okolo domu.

Pre mna je mamahotel ked sedis na gauci s vylozenymi nohami a nechas sa obskakovat. U nas je to trocha ine pretoze rodicia ziju v podstate u mna lenze energie vsetko platim ja. Nasi mi chceli prispievat, ale maju to zakazane odomna. Na druhej strane tie peniaze potajomky tlacia do domu.

Ak byvas s rodicmi a mas pocit, ze by byvanie osamote posobilo na teba depresivne tak radsej ostan s rodicmi. Urcite je to lepsie.

Ja osobne by som ti ale odporucal aby si sa s rodicmi nejako dohodla a kupila si byt. Budes u rodicov kvazi "zadarmo" lenze budes si splacat byt alebo ho rovno prenajmes. Rodicia budu radi, ze mas aj cosi svoje a ty nadobudnes akysi pocit autonomie a zodpovednosti.

Len tak byvat u rodicov a zakladat peniaze do periny nie je velmi rozumne vzhladom na sucasnu inflaciu.

Byvanie s rodicmi problem nie je, skor dynamika ktoru si nastavis moze u druhych ludi budit dojem, ze rodicov "vyuzivas".

Ak rodicia od teba nechcu peniaze, normalne si nastav na drzaka trvaly prikaz a posielaj rodicom peniaze na ucet a ak budu mat namietky tak ich normalne postav pred hotovu vec a koniec debaty.

Odomna rodicia tiez nechceli peniaze, som proste poslal a povedal som nech sa neopovazia poslat to spat.

maminkadeticiek
31. dec 2021

Prepac,ale v 26 rokoch zarabat a neprispievat na energie to je take nezrele az dost trapne.Ano si v mamahoteli.

desore
31. dec 2021

@maminkadeticiek Nevidim v tom problem, ak si peniaze setri na vlastne byvanie. Evidentne rodicia su financne na tom dobre, nepotrebuju peniaze od dietata.

bluka2
31. dec 2021

Môže ti byť jedno, čo spoločnosť na to. Ak to vyhovuje tebe aj rodičom, názory iných ti môžu byť ukradnuté. Každopádne aj bývať sama na svoje čaro, môžeš vyskúšať a možno sa ti to zapáči. Vrátiť sa môžeš tiež, nie?

mandarinka555
31. dec 2021

@deti95060810 Ani ja.....taká čudácka rodina...

thoughtfulweirdo
31. dec 2021

Je to v pohode do tej doby, kým to všetkým zúčastneným vyhovuje. Akurát ja ľutujem, že som si nikdy nevyskúšala žiť sama. Od rodičov som šla na internát a odtiaľ rovno s mužom do bytu a cítim to na sebe ako nevýhodu. Neviem bývať sama, už len tá predstava ma desí a nedajbože nám to s mužom nevyjde, budem mať k tomu všetkému ešte aj ďalší problém, čo by som nemala, keby som už samostatné bývanie poznala 😬😅 podľa mňa nie je na škodu si to skúsiť.

iv007
31. dec 2021

@thoughtfulweirdo ja som byvala sama od 21.roku hned ako sa dalo a mala stabilnu pracu a boli to najkrajsie roky zivota,dodnes spominam😀

betulinka1
31. dec 2021

@desore presne tak. Ja som zila do 27 rokov s rodicmi. Nic odo mna nechceli ani na stravu a byvanie. Cestovala a užívala som si. Potom si si kupila byt na uver. Moje cestovanie skončilo. Uz som davala peniaze do bytu, vzdy som si drzala rezervu, keby nieco. Moje cestovanie sa zmenilo na 1 dovolenku k moru raz do roka a sem tam v roku niekde po Slovensku. Ale uz som inak premyslala s peniazmi. Keby mozem vratit cas, byvanie by som riesila az s partnerom, nie sama.

iv007
31. dec 2021

@betulinka1 dovolim si nesuhlasit, riesit byvanie s partnerom je velke riziko ked v dnesnej dobe kde su same rozchody a delenia hypotek a deti..Najlepsie rozhodnutie bolo mat nieco svoje vlastne,ktore teraz navyse prenajimam a mame dalsi prijem do domacnosti.Netreba cakat na chlapov ale byt samostatne.

desore
31. dec 2021

@betulinka1 Schvalujem. Ja som po VS, ale aj pocas studia zila a cestovala v zahranici. Uplne iny pohlad som mala a mam na zivot.
Sme skupina kamaratok, 40+ a stale cestujeme na city breaky. Deti su stastne a hovoria, ze sme mamy moderne. 😉

betulinka1
31. dec 2021

@iv007 nenapisala som, ze napolovicu. Ale az ked mas partnera a si rozhodnuta sa usadiť na konkrétnom mieste. Zase sa zaviazať hypotékou a nemať co to pocestovane, tiez nie je vyhra. Beriem pri priemernom plate. Ak zarábas dvojku v čistom, tak sa da vsetko skĺbiť. Jasne, ze je to vec priorít a nastavenia myslenia.

betulinka1
31. dec 2021

@desore no este mam len 7 rocne a cestujem len s nim. Je mi ho luto nechat doma. Teda uz dva roky len po Sk 🙈, kvoli Covidu. To je nevýhoda nas, co sme rodili skoro 35 rocne, ze kamosky co maju 15 rocne deti si uz uzivaju zivot ako slobodne a my co sme rodili neskor, sa len kukame ako im je dobre 🤣🤣🤣🤣.