Je to normálne?
Dobrý, deň, chcem sa opýtať ako by ste reagovali na takúto situáciu? Sestra ma 15 ročnú dcéru, ktorá mala narodeniny. Od každého dostala k narodeninám peniaze. 50,100€...kazdy kolko mal. Teraz sme sa stretli a babka sa jej pytala že čo si kúpila za peniaze k narodeninám tak ze nič, lebo jej mama povedala, že si za peniaze kúpi do detskej izby posteľ a vstavanú skrinu. Tak sa môj muž a babka strašne nahnevali, že to sú peniaze určené jej aby si kúpila niečo čo ju poteší a nie zariadenie izby. Ze naposledy od nás dostala takéto niečo. Ako by ste na toto reagovali vy?
@hettinka tak potom je jej povinnosťou nájsť si prácu. Okrem toho - ak by nemala na základné výdavky, tak naozaj treba kupovať posteľ a skriňu 15r, u ktorej je predpoklad, že do 5 rokov bude z domu preč a potom čo? Posteľ a skriňu si vezme so sebou? Tie peniaze patria dieťaťu, aj keby malo 2 roky a nerozumelo tomu. Ak sa rodič bojí, že ich dieťa minie na blbosti, tak nech mu ich odloží na sporenie. Pre mňa je nepredstaviteľné brať dieťaťu peniaze a míňať ich ako ja chcem. Ale keď pozriem na reakcie v tejto diskusii, tak som asi divná 🤷♀️
Nic by ma do toho sice nebolo, ale dievcata by mi bolo luto. Zariadenie do izby maju zabezpecit rodicia a nie z jej penazi. Ak by aj bola taka, ze minie na hluposti, tak jej mali peniaze rozdelit na viac tyzdnov, popripade nieco odlozit na ucet pre nu. Toto mi pride divne
Závisi od toho, ako sa o tom rozhodla, aká bola celková suma peňazí. Môj názor je, že ak dievča túžilo napríklad po novej izbe, alebo málo presnú predstavu, ako by mala byť napríklad posteľ, tak trebárs by som použila časť peňazí na to, a časť peňazí nech si kúpi, čo chce iné (šminky, nový sveter, šaty, a podobne) Ono keď dostala spolu povedzme 700 eur, tak to je dosť suma, aby len tak si ju pominala na hocičo. Usudzujem totiz, že keď rozhodli, že sa kúpi nová detská izba, tak to asi nebola nízka suma, akú dostala. Tak za časť sa kúpi toto, dolozila by som ako rodič a zvyšok jej úplne len na
No tak asi by mi bolo ľúto, keby moja 15rocna dcéra minula pár stoviek na blbosti. Možno konečne bude mať peknu izbu a rodičia ju len nasmerovali, kam dat peniaze. Pomôže sebe aj rodičom. V dnešnej dobe múdre a zodpovedne. Každopádne, keď ste darovali peniaze, už nepatria vám a nemali by ste riešiť, ako ich dievča minulo. Nie je to váš problém.
@miskakyska preco rovno pcha nos? Mne by sa tiez toto nepacilo, keby dam neteri peniaze, aby si kupila po com tuzi a rodicia jej namiesto toho zariadia izbu. Co uprimne asi tazko 15r dievca po tom tuzilo. Nabuduce by som jej peniaze nedala a rovno ju vzala na nakup
@petulda333 no ja napríklad v 14 som strašne chcela posteľ s baldachynom🙂. Mala som len staršiu valendu a detskú izbu takú, že skriňa, polica a pisaci stôl, každý iný kus. Napokon mi naši kúpili novú valendu, ale bohužiaľ, postel s baldachynom, či úplne nová izba bola nad ich finančné pomery. Čiže môže 15 ročná slečna chcieť niečo také. Aj keď samozrejme, nevieme, či práve v tom prípade to je tak
Zobrať jej celkom všetko na nábytok nebolo správne,dákych 50 eur by som jej nechala na maličkosti,ale určite nie všetko,zrejme sa jej nazbieralo viac ako 100 a toto rozmárniť je hlúposť,treba ju učiť gazdovať s peniazmi.Náš 15r. má odnedávna svoj účet a takto podostávané peniaze šli tam /dovtedy stáli doma v obálke a na bežné veci dostal od rodičov.Vreckové -pravidelné som nikdy deťom nedávala,dve sú už dospelé a nemám pocit,že by nevedeli s peniazmi narábať.
Ze ju mama krasne uci hodnote penazi! Bez ironie. Mali by ste ju za to skor pochvalit a nie povedat dcere, ze nabuduce nedostane. Lebo tym padom jej vlastne ti ostatni vysielaju spravu: peniaze su na kupenie hovadin, novu posteľ si vazit vlastne netreba 🤦♀️
@taga mna zaujima odkial vies, zeby kupila hovadiny? A su to jej peniaze, treba ju ucit ale nie takto, ze jej kupit zariadenie do izby a nic jej neostane pre potesenie
@sissy27 mozno vezme so sebou, co ty vieš... my dme robili nový apartmán dcere pred 2 rokmi, tiež som myslela, že zbytočne, veď ide na VS a nakoniec prišlo toto distancne a veru, chvalabohu, že sme urobili a má svoj priestor (2 izby + šatník). A veru biedu netrieme (dcere všetko inak platíme, aj sporime), ale určite veci si platila sama (skriňu, koberce), a keď sa bude sťahovať raz, vezme mozno so sebou. Schválne dme nekupovali “vstavané” skrine, ale take, ktoré sa budú dat pripadne odsťahovať.
Inak väčšie sumy idu deťom na účet a platia si z toho väčšinou oblečenie, tenisky, take štýlové, ja im kúpim aj drahšie, ale čo chcú navyse. A syn aj veci má šport, lebo tam sú položky aj nad 100€ často, tak polku mu dám, druhu si doplatí.
@hettinka ešte raz a pomaly, lebo asi pomaly chápeš 🙄 ak sa dieťa rozhodlo samé, že si chce za to kúpiť posteľ, tak je to úplne v poriadku. Ak jej tie peniaze rodičia zobrali a kúpili to, čo oni uznali za vhodné, tak je to v mojich očiach sprostá krádež.
Tebe predpokladám dcéra tiež nezoberie z tvojich peňazí len tak lebo uzná za vhodné a nekúpi nový televízor napríklad, lebo starý sa jej nepáči a veď ho budete používať aj vy, prečo by to mali rodičia robiť deťom?
@sissy27 ale my nevieme ako to naozaj bolo a zakladatelka sa uz neozyva. V kazdom pripade, nie je spravne starat sa druhym do vychovy, takze ak raz dam peniaze, tak jedine co mozem urobit je to, ze na buduce nedam peniaze, ale zoberiem neter na nakup a kupim jej to, co ona chce. Mozno to bolo tak, ako pises a mozno si neter tu izbu priala a s rodicmi sa dohodla a mozno jej aj nieco z tych penazi dali a nevzali vsetko. Ale stale plati to, ze zakladatelka sa do toho starat nema.
@petulda333 kedže poznáme IBA verziu,ktorú nám tu predložila anonymka a nie situáciu a pomery v rodine 15 ročnej kočky,tak mi neprináleži robiť z jej rodičov hned nenásytné a lakomé supy,alebo ešte horšie nejakych alkáčov a fajčiarov..🙂
..ja možem napríklad kludne povedať,že táto anonymka jej závidi ešte aj ten posr**ty nábytok,ktory jej kupili...tam kde je LEN jedna verzia,nie je nikdy o čom 🙂
moja dcera chcela ruzovosedu izbu. nabytok menit nebolo treba, skor len doplnky. nieco sme mali a usila som kopec obliecok an vankuse, chcela taky ten valec na ktory sa zavesi pri spani. a tak mi dala peniaze na ankup materialu, ktory vysiel az cez 80e. nemala tolko penazi samozrejme, ale aspon scasti prispela. sama by si za to kupila nejake hracky ( ma ich plnu izbu a nehra sa s nimi ),a lebo nejaky sliza kadejake taketo blbosti, ktorych am na mraky. a teda z jej strany to bolo dobrovolne. kazdu chvilu od babiciek dostane nejake peniaze. neviem, kde na to chodi.
@miskakyska nevidim, zeby niekto z jej rodicov robil toto co pises. Ani tu zavist nevidim. Ja autorku chapem. Dali jej to na nieco ine
@sunshine_18 Super,gratulujem😁
Keby to bolo po dohode s dieťaťom, zariadiť jej izbu, tak ok. Ale ja by som to riešila možno tak, že jej dam polovicu, nech si ju minie na čo si želá a k tej ďalšej polovici by som doložila do zariadenia. Ale určite by som to s tým dieťaťom riešila, nie len tak že jej vezmem všetky peniaze.Moj syn 17r.si tak vyzbieral peniazky na narodeniny, kúpil si športové topánky za 150£🥺 a za zbytok mobil. Rozhodne som nemala v úmysle s "jeho" peniazmi mať nejaké plány.
Nemáte sa prečo hnevať. Zvlášť, ak je s tým neter v pohode. Je veľmi múdre použiť peniaze na niečo trvácne a potrebné. Myslím si, že ju tým rodičia vedú k rozumnému hospodáreniu s peniazmi. Zariadenie izby je veľký výdavok. Keď presne toto potrebujú, tak prečo nie? Veď hádam bude mať nejaké slovo do toho, aký nábytok si do izby kúpi. Bude jej to robiť radosť celé roky.
Keď som mala ja 15, tak som v prvom rade chcela vlastnú izbu. Aby som sa nemusela deliť s bratom. Keď sú chudobnejší a potrebujú takúto pomoc, tak budiž. Inak by jej tie peniaze mali nechať. Veď to aby ich neminula na blbosti sa dá aj ľahšie ustrážiť ako jej všetko vziať. Mohli jej trebárs kontrolovať na čo to míňa alebo jej mohli spraviť sporiaci účet s tým, že peniaze by jej ostali do budúcna. Vseliak sa dá, keď sa chce.
U nás v rodine máme jednu maminu ktorá všetky peniaze čo deti dostanú (narodeniny, meniny, Viamoce, veľká noc,...) tak zoberie s v lete za to deťom zaplatí dovolenku na ktorú idú ako rodina..
Za mňa to je trochu cez ale čo už, jej výchova jej pravidlá 🤷♀️
Ak to je spolu veľa peňazí (keď sa povedzme 10 ľudí po tých 100€ zložilo), tak by podľa môjho pocitu bol fajn taký kompromis, nejaký nábytok do izby a niečo pre radosť. Na "blbosti" stačí minút povedzme stovku dve z toho... Myslím, že s tým by boli všetky strany spokojné
Nooo ak ich vobec aj dostane...ja ked som mala 15r dostala som od babku predsmrtny narodeninovy dar 500€, dali sa mi na knizku nepresli ani 3 tyzdne mama ich vytahla a prehajdakala...o takom notebooku do skoly som len mohla snivat ;)
Tak celkom nerozumiem rozhorceniu... ved autorka musi vediet, v akej situacii je rodina jej sestry a ako narabaju s peniazmi. Co sa stalo s darmi, ktore davali rodine doteraz? Ked sa jej nepaci, ze ich sestra chce investovat do dcerinej izby, tak sa mohla netere spytat, co by si priala, napr. znackove tenisky, bundu, jazykovy kurz, vylet... a kupit jej to priamo, nie davat jej 100 eur a potom sa rozculovat, ze sa pretavia do zariadenia izby (co mimochodom nie je vobec nerozumne, kupit kvalitne nadcasove zariadenie, do tej izby sa dcera bude vracat aj pocas studia na VS a pod.)
@sissy27 ja chapem dosť rýchlo... len ty asi nechápeš, že sú aj ľudia, ktorí, hoci by chceli, nemôžu len tak zaplatiť decku nábytok do izby. Nevieme, vi je to tento prípad, ale ak príbuzní dali peniaze, je ich do toho nič, na čo ich dievča použije. Chcem veriť, že je to po dohode s ňou.
Ak sa príbuzným nepáči, mali jej rovno kúpiť nový mobil, alebo slávnu zobrať na (online) nákupy, nech di vyberie a objednať veci. Zbavili sa toho jednoducho, dali slecne peniaze, tak teraz už nemôžu nič...
Tak ja by som svoju dcéru trochu tiež koridovala, že si ich nemá minút na blbosti, ale kúpiť čo chcú a zvyšok napr. Odložiť zase na niečo čo budú chcieť, ale asi by som ju netlacila do vybavenia izby..🤦 ale to tiež nie je tvoja ani moja dcéra..takže by som asi len trochu rodičom ak jeden z nich by bol môj brat alebo sestra, že tie peniaze by mala minút na niečo čo chce...
Myslím si, že ak to dievča samé chce a potrebuje nový nábytok do vlastnej izby, tak je to v poriadku, hlavne ak vie, že rodičia si to dovoliť nemôžu, príp. že by jej kafrali do výberu nábytku, keby jej ho kupovali oni. Ja mám rodičov, ktorý nám všetky peniaze ako deťom vzali, ak nám dala rodina na narodeniny a Vianoce a nevideli sme so sestrou ani halier z nich. Tiež nám to dávali s tým, aby sme si kúpili, čo by nás potešilo. Potom keď som bola staršia, našla som kde ich schovávajú a 2x som si zo svojich kúpila, čo som chcela a mala som z toho dosť zle. Svojim deťom toto robiť nebudem.

@sissy27 nevieš, ako na tom matka dievčatá je... možno nemá ani poriadne na jedlo a poplatky.