icon

Je to psychické týranie zo strany priateľa?

3lenka3
11. aug 2020

Ahojte tak veľa vzťahmi som si teda neprešla iba jedným rozviedli sme sa po 4 rokoch manželstva proste vraj som príliš nudná 🤷‍♀️ potreboval proste sex v trojke atď to je jedno už. Po pár mesiacoch prišiel do môjho života muž stretli sme sa nečakane na jednej oslave on je zo západu našej krajiny ja z východu prežili sme spolu jeden spoločenský večer vymenili si Facebook a potom si týždeň vkuse písali bolo to krásne bol milý chápavý kľudný. Potom sme spolu prežili celý víkend, vylet, aley restika, kino atď atď a takéto víkendy sme si urobili ešte 2 az prišiel s nápadom bývať spolu. Áno zamilovala som sa áno neviem co som si myslela ale bolo mi s ním tak dobre a nechala som prácu odsťahovala sa s prenájmu a išla som bývať k nemu všetko bolo v poriadku prvý mesiac dve ale potom to začalo. Prišla moja rodina na návštevu venovala som sa im rozprávala som sa s nimi a možno mojou chybou alebo neviem sa urazil odišiel do spálne spať keď som uložila rodinu prišla som do spálne a vtedy to začalo. Hneval sa vraj mam odísť ja si ho nevšímam nemilijem ho všetci su mi prednej si ako om. Snažila som sa mu vysvetliť ze som ich dlho nevidela že aj oni su pre mňa dôležitý. Ale prišlo to aby som teda išla s nimi naspäť na východ on ma naviac on si zaslúži ženu ktorá ho hude milovať. Plakala som a obviňovala sa ze slm sa mu v ten večer mala viac venovať. Ráno prišiel a ospravedlnil sa pre mňa to bol ako balzám na dušu tak veľmi som sa bála ze ho stratím. Ako dní plynuli stále viac som si všimla jeho správanie potreboval neustále počuť aký je úžasný muž ako ho milujem. Ak som mu ta to náhodou nepovedala zopár dlhých hodím už som bola za tu ktorá ho nemiluje. Neskôr prišlo to ze prestal robiť čokoľvek nevyniesol sme tie neumyl riad nepomohol s ničím akaj keď taknkoval platiť som chodila ja nákupy proste všetko. Nevadilo to ibaže akosi keď mal náladu bola som láska života ak nemal a náhodou som povedala niečo čo sa jemu nezdalo mohla som odísť. Po čase som musela ist na východ kvôli súdnym veciam nemohol ísť so mnou nedali mu v práci voľno už bolo zle ze idem sama ze tam určite pôjdem za bývalym a takto. Keď som odišla dohodli sme sa ze sa vrátim na druhý den nemala som vodičak chodila som vlakom súdne pojednávanie sa predĺžilo a ja som nestihla vlak v noci som nechcela ist domov vlakom bala som sa. A tak som napísala ze prídem na druhý den ze ma to mrzí ale nestihla som vlak ale ze súdne pojednávanie som vyhrala. Odpoveď bola gratulujem nemusíš sa vracať ostaň si tam ked ti je lepšie je koniec. Ja znovu slzy v očiach a tak ma par hodín ignoroval a ja som mu písala ako ho milujem ze chcem byt s nim ako sa ospravedlňujem potom napísal ze aj on mňa a čaká ma doma. Znovu úľava keď som prišla domov vedela som ze sa niečo deje a tak jedného večera mi povedal ze nechce byť so mnou navždy a ja ze prečo lebo jednoducho nechce nevie prečo ale nechce ja znovu plač a on mi povedal neplač bude horšie smial sa a ja som plakala po hodinách môjho plaču v spálni prišiel a povedal ako si mi mohla uveriť vieš ze xhcem byť s tebou navždy to bola tvoja skúška. Milujem ho chcem byť s ním a takéto niečo sa už nestalo zopár týždňov ale viem že to môže znovu prísť a viem ze to môže byť časom horšie rodina mi hovorila ze ma psychicky tyra tým co hovorí robí napriek aby som plakala a prosila sa mu. Ale neviem so predstaviť byť bez neho milujem jeho dobrú stránku a aj jeho chyby ale toto ako sa so mnoi začne rozcjadzat pre zmeškaný vlak nezvládam slúNedocenena. Proste keď nemal náladu neexistovala som.

jaskolka
11. aug 2020

@diusqa761 ono na, strednej to ešte ide, to tipujem, že aj on bol ešte také mladé uško a zrejme sa poriadne za hanbil .. Ale dospelý chlap a navyše do seba zamilovaný tyran, to je už dačo iné... Tam jedine odísť, bez reči, debát a hocičoho, lebo nemusí to dobre skončiť.

diusqa761
11. aug 2020

@jaskolka chlap sa k nej zachová len tak ako vidí že mu dovolí sa nechať voči sebe chovať. Aj ja som mala v živote 3 situácie kedy sa mi bývalí a raz jeden ožran snažili ublížiť a iba jeden z nich si dovolil mi dať facku ale s tým že som mu dala päsťou tak že videl vraj nabielo a ráno išiel k zubárovi.(robila som niekoľko rokov box) Ostatných som uzemnila velice rýchlo s tým že poznám polovicu policajného zboru a ak sa ma čoilen dotknú postarám sa že ich to bude omnoho viac bolieť ako mňa.

diusqa761
11. aug 2020

@jaskolka a tí traja , ožran neviem koľko mal ale dvaja bývalí mali jeden 30 a druhý okolo 25 ak si dobre pamätám 🤣

janinah
11. aug 2020

Prepáč za úprimnosť,ale keby jedna z mojich dcér mala len desatinu tvojej "hlúposti",naivity či neskúsenosti a tak máličko asertivity,tak ju za vlasy pritiahnem ku psychologovi,nech s ňou čosi urobí,lebo nikdy v živote nebude šťastná.....od toho experta okamžite odíď a nikdy ho už nekontaktuj,je to psychicky narušený človek.

negymama
11. aug 2020

Jaaj, ked vtacka lapaju, pekne mu spievaju... Presne na to takymto typkom sluzi to spociatku velmi starostlive, laskave chovanie, uplni gentlemani su to, zena sadne na med presvedcena, ze takeho uzasneho len tak nenajde.
neskor pomedzi psycho citove vydieranie, pekne chlapik davkuje "medik"... milotu, ospravedlnenie, usluhy. Je ich ale coraz menej, obet je uz namotana zavisla, uputana citmi a on vie, ze len tak neodide.
To su chore mysle, ani sami sebe nerozumeju a nepoznaju svoje motivy konania. Radi sa ale divaju na to, ako je niekto emocne rozsypany, ublizeny, potrebuju aby ten druhy citil neustale pocity viny a zavislost.
Potahuju nitky, vsetko obratia, prekrutia na vinu obete. Ja sa ti cudujem velmi, ze krmis toto zakomplexovane ego... toto nie je normalny zrely chlap. s vedz, ze jeho ego sa nikdy nenasyti, nikdy nebude mat dost. aj keby ta psychicky aj fyzicky znicil - prestanes byt jeho potravou a vymeni ta za inu.

jaskolka
11. aug 2020

@diusqa761 to je v úplnom poriadku, ako sama píšeš, robila si box, zrejme vieš aj postup pri sebaobrane a si primerane sebavedomá, čo je super. Ale nie každá žena to vie a život s manipulátorom vie veľmi zničiť a zdeptat, skutočne ťažko sa z toho bludneho kruhu odchádza. Ja som žila s takým človekom 4 roky, a hoci teraz sa čudujem, že ako som mohla byť taka blbá a slepá, bohužial, bola som😔. Ku koncu bol aj agresívny, síce som skúsila sa mu brániť pri útokoch, ale skončilo to len modrinami,keďže nerobila, som nijakú sebaobranu, on posiloval a vážil asi o 40 kíl viac ako ja, pritom to vzniklo len z úplnej hlúposti, že v noci nechal ruksak pri posteli, ja som sa potkla a hodila ten ruksak pod posteľ. Vyskočil a začal mi vykrucat ruky, stiskat krk, len jeho bratranec, ktorý náhodou bol vtedy u nás, ho spacifikoval. To bola posledná kvapka a išiel kade ľahšie, byt bol môj. Dúfam, že autorka sa spamäta a zdrhne, aj na základe týchto odpovedí, inak úprimnu sústrasť jej len želať.

eliska13
11. aug 2020

@3lenka3 keď robil skúšku, že Ťa nechce a ty si hodiny plakala príde Ti to normálne?nabudúce bude mať nohy prehodene cez zábradlie a bude chcieť skočiť?je to blázon ktorému robí dobre manipulovať.Praveze ty ho miluješ, tak ho ospravedlňujes aj koncom príspevku píšeš, že máš rada jeho dobru stránku, ktorú?lebo píšeš iba negatíva.Spravi z teba trosku, ktora ani nebude vedieť kde je sever a už si vôbec nebude veriť na to, aby odisla.Uz Ti aj povedal, že aj tak si nikoho nenájdeš a môžeš byť vobec rada,ze si s ním?Ked si to už povedala rodine asi to muselo byť veľmi zle.Len jednej psychologicke či niekde do poradne by si napísala zlomky tohto vzťahu a mala by si odpoveď.Rodicia Ta nevychovali, aby Ti niekto ničil život😊

negymama
11. aug 2020

@diusqa761 ono ty sa do citovej blizkosti a zvislosti psychopata ani nedostanes. Take razne asertivne zenicky oni zdaleka obchadzaju a vztah sa sekne uz na zaciatku.
Zober si len tu prvu scenu ako sa venovala pribuznym a on sa tam tvaril oduto a vycital jej ako ho nemiluje a on si zasluzi zenu co ho bude milovat.

Normalnej zene, ktora vie o com je skutocna laska a pozna svoju cenu, nemusi sa ani ponizovat ani povysovat...by doslo, ze toto je prachobycajne citove vydieranie. Ja by som v tomto pripade rovno vysvetlila, ze co sa oduva jak moriak, to ci ja sa venujem navsteve s mojou laskou nesuvisi. Laska citovo nevydiera, neroni krokodilie prefikane slzy...

seraa
11. aug 2020

Mam tazke dni tak citam na odreagovanie... no mas na vyber bud hned odides alebo tu budes pisat o par rokov, ze ta bije ale mas male deti a nemozes odist alebo, ze sa ti vyhraza bojíš sa ho a ze si na nic (uz budes tak zdegenerovana psychicky a presvedcena ze je to tvoja vina) ... pri najlepšom par faciek a pôjdeš alebo ta on vyhodí ked ho to prestane baviť...
No ale jednu vec nechapem a nikdy som nepochopila a nepochopím ako niekto nemoze mat v sebe kusok úctu ... vied toto nie je len on to bol aj bývali a bude buduci... ty by si mala najst pomoc sa najdt a zacat si vážiť sama seba, byt silná a povedat si svoje pravidla . Muzi ta nerešpektujú lebo vedia , ze si to mozu dovoliť. Kazdy skúsi teda kazdy idiot skúsi pomaly a vidi ze sa da a ide dalej. Lebo nema odpor a strach , vidi ze ta nestratí. Toto co robi je perfektný obrázkový príklad psychického (zatial ) týrania. Utekaj ale hlavne skus vyhľadať psychológa preco sa nevies postaviť a brániť a vážiť sa. Ano ideal je najst normálneho a dobrého ale tipy ako ti priťahujú prave tychto chudákov. Ukončí to, zivot mas pred sebou .. ziaden muz si nema co dovoliť taketo veci. Pracuj, športuj, chod si zmenit účes a denno denne si opakuj, ze muz ma byt taky ako si ty k nim. Milovať ta aj s chybami , mat rešpekt a bat sa o teba prist a chcieť pre teba urobit len dobre.

seraa
11. aug 2020

@seraa *ako ty

dilino
11. aug 2020

@ancovicka21a čo to naozaj ved mi prišlo až zlé naozaj toto je pravda že rodiča neuverili jej ale jemu

seraa
11. aug 2020

@ancovicka21a omg 😟 toto nechapem proste ... ja sa často pýtam, ci tie zeny nemaju uz psychicky problem davno v sebe a proste prv ci neskor takto skončia.. podvedome si najdu cestu na to.. nema to uz z rodičoch? mozno ju tak vychovali

ancovicka21a
Autor odpoveď zmazal
sejan
11. aug 2020

@3lenka3 no tak vidieť že chalan má veľký probleeem...ak nechceš byť osoba ktorá nikdy nebude mať pevnú zem pod nohami a nikdy nevieš čo môžeš od neho čakať...tak rýchlo toto ukonci

andreatytler
11. aug 2020

@3lenka3 Ved to akoby som citala ukazky z nejaho horor romanu o psychopatovi. Musis byt velmi zalubena ked v takom vztahu este sta si. Prosm ver tomu co tu kazda pise a skonci tento vztah... toto ta za velmi kratky cas zdepta a tak zmagori ze nebudes vediet kto si a co si.

mpg
11. aug 2020

Ten muž sa správa už za hranicou, rozprávať takéto reči za návštevu alebo za zmeškaný vlak. Muž by mal byť žene oporou, pochopiť, keď niečo zmešká a pod. a toto nie je opora, je to skôr smutné a ubíjajúce. Ak to bude takto pokračovať alebo ešte horšie, tak by bolo asi dobre rozmýšľať (nemusí to byť rýchlo) nejako sa ho zbaviť.

negymama
11. aug 2020

@mpg jA by som ho poslala do pecka najneskor po tej "skuske" ...nakoniec ono to ozaj bola skuska. ale nie skuska jej citov a lasky k nemu. ale skuska ci obet je uz dobre zahackana a dobre drzi, tam kde ju chcel dostat. Zrejme obstala, takze on pojde do dalsieho levelu "bude aj horsie"

andreatytler
11. aug 2020

@3lenka3 ... mozno mi to uslo.. ako dlho ste spolu?

mirola
11. aug 2020

Alebo este druhy pribeh.. o mesiac a pol na to vianoce. On isiel so svojou mamou a sestrou do Dubaja, lebo ich mama sa rozviedla a chcela dosiahnut aby neboli s otcom. Ja som isla na oslavu najlepsieho kamosa, ktory mal narodky 22 decembra. Este v ten den so mnou normalne komunikoval, po oslave ani tuk. Po sestre som mu poslala darcek pod stromcek, ktory mu 24 dala, ani buu ani muuu tak aj dalsie dva tyzdne. Na rodinnej veceri som sedela ako obarena a nechapala som co sa deje. Ked sa vratil napisal mi, ze sa mozeme este stretnu pri Avione na parkovisku. 3 hodiny mi tam v aute nakladal, co som to za cloveka, ze idem zurovat cez vianoce s cudzim chlapom ( pritom ho poznal) ze toto je nemyslitelne, a taka zena vedla neho nema co robit. Popritom predtym nemal namietky, nato povedal ze “ved mi to malo docvaknut samej” ze si myslel, ze som inteligentna zena 😂.. no a taketo veci sa stavali s takou mesacnou pravidelnostou. Mohla by som Vam tu pisat aj dsiatky pribehov... baby bola som riadne tupelo..

narayan
11. aug 2020

... stavim sa, ze zakladatelka bud uz nebude reagovat, alebo rovno zrusi cely prispevok, lebo cakala asi na "zazracnu radu" ako s nim zostat a zit stastne az do smrti, no a ta rada zial neprichadza a ani nikdy nepride....

negymama
11. aug 2020

@narayan skoro to iste som chcela napisat, len som jej este chcela dat sancu...

negymama
11. aug 2020

"Ale neviem so predstaviť byť bez neho milujem jeho dobrú stránku a aj jeho chyby" bla bla ... tomu sa hovori spoluzavislost. svojim sposobom jej to i robi dobre, place a place a ospravedlnuje sa , a plakat je obcas tak nooo ako to nazvat "smutokrasne" proste su aj ludia co sa v tom vyzivaju, a hlavne ked za tym pride odrobinka jeho laskavosti a ospravedlnovania, a na chvilu ma pocit ze v akej osudovej laske zije...potom ju on da dole, zatym si moze opat poplackat a tak dookola.
Niektore zeny asi normalny vztah zalozeny na vzajomnom respekte a rovnocennom fungovani asi ani nechcu. radsej take citove hojdacky a vzajomne vydieranie...

Len chudak ta jej dcerka.

diusqa761
11. aug 2020

@jaskolka je mi veľmi ľúto čo si zažila 😞 áno ja som sa venovala sebaobrane skoro kvôli otcovi ktorý bol agresívny a výbušný a radšej som sa ju učila aby som vedela v prípade že mu preskočí ochrániť mamu a mňa. Ale chápem že pre mnoho žien to ľahké nieje ak v živote nič také netrénovali a neboli zvyknuté stať za sebou. Ja som celé detstvo chránila mamu pred otcom , ona sa mu bála povedať čoilen pol krivého slová a radšej sa schovala a plávala tak akonáhle som mala trochu rozumu a videla že to nieje správne aby sa tak k nej choval som si ju zastávala lebo dieťa zraniť je ťažšie ako ženu.. a viem že niektorý muži sa prejavia až po rokoch a veľmi pozvoľna a človek sa "prebudí" keď je už neskoro... Ale som neskutočne šťastná že ty si to dokázala 👍 prajem ti len všetko krásne 😇

mondolina
11. aug 2020

@3lenka3
To sa vážne pýtaš či je toto normálne?
Takto má vyzerať zdravý vzťah? No to teda nie.
Kde máte ženy uctu samy k sebe?

diusqa761
11. aug 2020

@negymama hej no ja kebyže už to urobí v základe s tou rodinou mi rozsvieti kontrolka a asi cuvnem. Treba si všímať znaky a to sú ešte na začiatku keď sú zamilovaný. Čo bude chcieť robiť keď zamilovanosť po 20 rokoch opadne..

seraa
11. aug 2020

@tripetta k malej? Oni uz maju dieta spolu?? To snad nie

seraa
11. aug 2020

@tripetta hahhaa súhlasím niektorá zamilovanosť je naozaj choroba .. fakt.. clovek stratí úplnú kontrolu nad sebou a životom a nevníma triezvo .. fakt ved v inom pripade to je toto choroba

letfenixa
11. aug 2020

@narayan súhlasím, len kto ten lektvar lásky namieša?

moonlight1210
11. aug 2020

@3lenka3 par tyzdnov jeho mileho krasneho spravania zaplatis rokmi slz, trapenia, zufalstva.
A v najhorsom tak prezijes cely zvysok zivota s nim. Znicena, nahnevana, sklamana, oklamana, podvedena, zufala a neschopna od neho odist.
Lebo ta bude mucit tuzba, aby vsetci uznali, ze si v prave a zaroven strach, ze z odchodu budu obvinivat teba (ze si nevdacna a hlupa). Taka budes zblbnuta, ze ti bude velmi zalezat, aby ti to uznali, ze si v prave.
A tiez potreba satisfakcie. Takze neodides, lebo neznesies pocit, ze by si mu tym len urobila sluzbu a on by sa este tesil (vyhral). Bolo by mu jedno, ako si sa trapila. Este by sa ti smial.
Na vrch na to budes v jednom kolotoci, ked chvilu ta bude vyhanat, obvinovat, nadavat, urazat a hned ti rozpravat o svojej laske a spriadat pred tebou plany do vasej spolocnej buducnosti, ako urobite toto a hento a taketo a hentake krasne chvile si budete uzivat (napr. ako trebars kupite domcek a zariadite si ho, a potom budete spolu v objati sediet vecer pred krbom s praskajucim ohnikom, pit vinko a tulit sa).

Kludne ti povie, ze je k tebe taky zly, lebo ty si taka (prekruti, ze to cele zacal on).
Bude vyvolavat nikam neveduce hadky. Bude prekrucat. Budes mat velke nutkanie vsetko vysvetlovat od zaciatku, ako to bolo, kto to zacal, a ze ty si len reagovala, aby si jeho prekrutene obvinenia vyvratila, az s tym budes kazdemu uz trapna.
Budu sa na teba pozerat ako na posahanu a jeho lutovat, ze ma s tebou este zlate nervy a je velmi tolerantny muz.

Budu ho nahovarat, aby sa na teba popletenu chuderu vykaslal a on hrdinsky bude tvrdit, ze ta neopusti, lebo je cestny a ma ta rad.
Ledva vsak osamiete, vypocujes si, ze ho iba strapnujes, ze uz aj jeho priatelia sa z teba smeju. A mas sa spamatat, mas sa zmenit, mas sa nad sebou zamysliet.
Lebo si tymto chovanim raz zabezpecis, ze ta opusti (neopusti. Budes sa este modlit, aby siel, ale nepojde. Bude ta kludne aj podvadzat, ale vzdy sa vrati ti vysvetlit, ze ty si si to sposobila).

Ocitnes v takom kolotoci krivych zrkadiel, ze nebudes vediet kadial von.

Viem to, lebo mam takeho kamosa. Istu dobu tocil aj so mnou ako s kamoskou a dalo to pracu uniknut z jeho sieti polopravd a prekrutenych tvrdeni, zmien chovania a pristupov.
Sme kamosi dalej, ale mam ho uz pod kontrolou. Hoci stale pokusa, nikdy neprestane. Nezmeni sa.
Jeho partnerky zo vztahu odchadzaju az ako odkopnute, ked ma dalsi objav, lebo nemaju dost sil odist same.

Ak nemas na takehoto cloveka silu, utec. Teraz hned. Najdi si iny podnajom, utni vztah, blokuj ho vsade. ked za tebou pride (a on pride, lebo tym ustedris velky kopanec jeho egu), tak s nim nehovor. Nedaj sa zatiahnut do “vysvetlime si to”, “zmenil som sa”, “pochopil som”, “si skvela, bol som slepy hlupak”,...

Mas dieta, to casom znici spolu s tebou (zazijes aj, ze si z neho urobi spojenca proti maminke, ktora nie je uplne v poriadku a musime jej “pomoct”).

Naozaj sa nesnaz kvoli par krasnym tyzdnom na zaciatku zaplatit takuto cenu.
A hoci si teraz hovoris, ze je to prehnane, on nie je az taky, my ho tu nepozname, byva aj mily a laskavy, ... bude taky.
Aj ten kamos je inak zlaticko, ked chce. Ale mat ho za partnera, to je trest za vsetky hriechy, co clovek kedy spachal.

bosorka2302
11. aug 2020

@moonlight1210 tuez mam takeho kamosa presne akk hovoris....nastastie si ho drzim od tela na mna uz neskusa....obcas zacne ale ho hned schladim