Je to spravodlivé?
Písala som tu otázku že mám problém ohladne bytu s priatelom, pozrela som si viaceré názory tak by som Vám to chcela ešte upresniť. Ten úver si bral priatel na začiatku nášho vzťahu aby sme boli spolu a bývali sami, keďže ja som vtedy prácu nemala tak som ani nemohla o úvere rozmýšlať. Sme spolu tri roky a keď s niekým plánujem budúcnosť tak si myslím že aj bez papiera sa dá hovoriť o rodine, no nepáčil sa mi jeden názor že rodina nie sme, však ani svadba nezaručí že s tým človekom ostaneš navždy..takže rodina sme. No nepáči sa mi ako ste aj mnohé písali že si robí ako keby zadné vrátka. Úver si platí sám keďže ho chce sám pre seba plus nájom a ja platím elektriku, inetrnet a stravu. On zarobí podstatne viac ako ja ale robí iba v lete tak celú zimu je doma. Čiže na stravu mi prispieva v lete normálne a v zime ako kedy....Mne by pripadalo úplne normálne keby sme boli na ten byt písaní obaja, však sme rodina ale on je tvrdohlavý a povedal že chce aby bol ten byt iba jeho. Neviem či zle rozmýšlam ale mali by sme mať veci spoločné, plánujeme aj svadbu, aspoň takú menšiu ale toto mi príde zvláštne.
@mima4 aj my sme mali kedysi, ale prístup sme mali na oba
teraz máme jeden - na moje meno 😀 😀 a prístup obaja tiež, lebo sa mi nechce platiť poplatky dvom bankám a mbank, zuno...a tak - ja virtuálne banky nemám rada 😀
takže v podstate proti oddeleným účtom nemám nič, ak sú "otvorené obom" partnerom 😉
len tu sa dosť často stretávam s oddelenými účtami + jedným spoločným, kam obaja posielajú rovnakú časť z výplaty a ostatné, čo každému zostane na jeho účte, sú už len jeho peniaze 😕
a poniektoré ženy ani v manželstve nevedia, koľko zarába ich partner 😕 že aké embargo 😕 by ma piclo 😀 😉
aby som nevedela, ako na tom sme, kde máme strop, čo sa dá s peniazmi robiť, čo plánovať, koľko odložiť...no neviem, vychádza mi z toho, že zrejme všetci takýto ľudia zarábajú v tisíckach, kde sa to dá nejak takto žiť - stovka hore-dole 😅 😀 😉
@zuzanockamt napríklad keď obaja berú podporu, majú ju vyššiu, ako keby boli manželia 😉
ja mam tiez byt.... kupila som ho ja pred manzelstvom a isto by som neprepisala polovicku na muza.... prepac ale bola by som blba.... 🙂
@maria1989 wau....neskutocna vyhoda
@macamac ja mam svoj ucet, muz svoj, ani jeden z nas nema na ten druhy prustup ... ja nevidim dovod na to ... a ani nas to nikdy nenapadlo riesit, ze daj mi pristup a potom ti dam aj ja 😀 ... ked som potrebovala peniaze - raz nastala takato situacia, tak mi muz bez problemov dal zo svojich ... ked potreboval on, tak som mu poslala zase ja ... ale proste o mojich peniazoch, ktore si zarabam svojou pracou viem len ja 🙂
a inak ja zarabam malo - ledva 500€ ... teraz ako nam pan minister zvysil platy o 5%, tak sa mi podarilo dostat sa mierne nad 500 € 😀 a aj tak sa mi za rok podarilo usetrit 4-nasobok mojho platu, co je myslim si celkom fajn 🙂 ... asi je to tym, ze byvam v muzovom byte a byvanie mam gratis 😀
@zuzanockamt
len v manzelstve by nemali byt moje a tvoje peniaze, ale nase.
A co ked zena je na RD, muz donesie domov dajme tomu 1200 eur... a teraz uvazovat "manzel mi dal zo svojich penazi na zaplatenie elektriny,.." ... pre mna je toto uvazovanie cudzie a do manzelstva nepatri, kedze manzelia su jedno telo... a nefunguju "ja a ty"
@zuzanockamt
ako ucitelka zarabas 500 eur v hrubom?
ach baby, keď to tu čítam... áno, je vás tu pár takých, ktoré majú manžela, všetko ako má byť, najprv manželstvo, bývanie, deti, spoločný účet, všetko riešia spolu 😉 ale nie každej z nás sa to tak zadarilo... tu píšu baby, ktoré či už pre svoju smolu, hlúposť alebo čojaviem čo nemajú ideálny vzťah... chcú poradiť ako riešiť ten svoj, a nie počuť to, že ten ich je nefuknčný, lebo nie je dokonalý, resp. dávať rady, že takto by to malo byť, keď u nich to tak jednoducho nebude, lebo majú takého chlapa doma, a keď s ním už majú deti, tak riešia stav ako je, nechcú hneď od neho utekať - od otca svojich detí - k inému, ideálnemu......... 😉
@mima4 v cistom 🙂 ... a elektrinu plati manzel 😀 ... vsak je vo svojom byte 😀
Ach zeny, ja mam pocit nie ze zijem na inej planete, ja zacinam mat pocit, ze zijem v uplne inom vesmire. Vsak to uz nie je mozne, co vsetko sa riesi a ako si nechavate skakat po hlave (nemam na mysli nikoho konkretneho, pisem vseobecne). Tu sa mi ziada napisat, ze ako a co, vzal si uver na zaciatku vztahu, splaca ho, preco by mal byt pisat na niekoho dalsieho. Na druhu stranu - ked je dieta, preco nie su tito dvaja zobrati? Preco ma chlapec stale pocit, ze si musi drzat zadne dvierka? Ze hrdy, ze sam nieco nadobudol? Hovno. Neveri vztahu, v ktorom je, a ked to krachne, nexce to byt on, co sa bude stahovat. Co mi pride chore, vzhladom na to, ze ma vo vztahu aj dieta. Co ho vyhodi na ulicu? Alebo sa on bude starat sam?
To ten moj vykvet je fakt taky vykvet? Alebo kazdej manzel, ktory je normalny je vymierajuci druh ci co? Vsak ci participacia na chode domacnosti, ci starostlivost o dieta/deti, ci spolocne peniaze, spolocne byvanie, spolocne planovanie - to je snad normalne. Ci uz nie? Ci sa dostavame do cias, ked rovnocenost a rovnopravnost vo vztahu bude iba rozpravka, ktoru budu nase dcery rozpravat svojim dceram??? Jdu blejst velebnosti. Sorry za tento vylev, ale je mi z tych chlapov vazne zle a ked tu vsetky tie problemy citam, pozriem na toho svojho a nezabudnem mu povedat, ako ho milujem.
@maria1989
OK, berem. Len na rieseni sa musi spolupodielat obaja a pokial ten chlap svoju priatelku odfajci ako vlanajsi sneh... ze diky Broňa, snívaj dalej... tak niet o čom...
My za nikoho to tu neporiesime, vzdy je to o dvoch konkretnych ludoch. A co je najhorsie, vela ludi v tych vzahoch nevedia ani spolocne komunikovat, čo je ZAKLAD pre akekolvek porozumenie, hladanie rieseni atd. Mozem napisat "porozpravaj sa s nim o danej situacii atd", ale ked on nema zaujem, nechce a nechce a nechce...čo tu pomoze?
@kofoluska preco myslis, ze model, ktory vyhovuje tebe je jediny spravny? 🙂 ... kazdemu vyhovuje nieco ine ... a tym padom, ze mu to vyhovuje, tak to poklada za spravne ... ja aj moj muz pochadzame z rodin, kde bolo vsetko spolocne - majetky aj ucty aj auta - a zaujimave, ze ani jeden z nas tento model neprebral, ale nasli sme si nieco, co vyhovuje nam
@zuzanockamt
ja ta nechcem presviedcat o tom, co si myslim, ale teda 😀 myslim si, ze tebe tvoj model nevyhovuje. Prijimas ho, ale nie si nim nadsena...nepoznam vase manzelstvo, ani teba, ale z tvojich prispevkov nemam pocit, ze zijes skutocne to, s cim si stotoznena...a z akeho dovodu..neviem...
Je to len moj postreh - subjektivny.
@mima4 asi sa teda mylis 🙂 😉
@zuzanockamt asi hej, mozno nie... kazdopadne niekedy je lepsie si defnovat urcite veci...a nezakryvat pred nimi oci, uši..
nekrológ: ... a jedného dňa sa manžel s bytom rozhodne pre rozvod a manželka dostane... no nejaké to vysporiadanie, ale určite nie polku bytu a s deťmi sa môže ísť šmýkať? asi tak nejak podľa SK zákonov...
@mima4 ale kludne mi mozes este spravit nejaku analyzu, nech sa dozviem nieco nove 😀 😀 😀

@macamac
suhlasi s tvojim nazorom 🙂 ale prečo vnimas negativne oddelene ucty, ako myslim, ze kazdy ma vlatny ucet?
ved napr. ja mam pristup do muzovho uctu hocikedy chcem, on detto...
Pre mna ten ucet je ako mat vlastny mobil 🙂
A na druhej strane, ak sa cokolvek stane manzelovi (pri spolocnom ucte), tak banka zablokuje ucet... a ak tam mali manzelia vsetky svoje peniaze, mozu nastat tazkosti.