Je to spravodlivé?
Písala som tu otázku že mám problém ohladne bytu s priatelom, pozrela som si viaceré názory tak by som Vám to chcela ešte upresniť. Ten úver si bral priatel na začiatku nášho vzťahu aby sme boli spolu a bývali sami, keďže ja som vtedy prácu nemala tak som ani nemohla o úvere rozmýšlať. Sme spolu tri roky a keď s niekým plánujem budúcnosť tak si myslím že aj bez papiera sa dá hovoriť o rodine, no nepáčil sa mi jeden názor že rodina nie sme, však ani svadba nezaručí že s tým človekom ostaneš navždy..takže rodina sme. No nepáči sa mi ako ste aj mnohé písali že si robí ako keby zadné vrátka. Úver si platí sám keďže ho chce sám pre seba plus nájom a ja platím elektriku, inetrnet a stravu. On zarobí podstatne viac ako ja ale robí iba v lete tak celú zimu je doma. Čiže na stravu mi prispieva v lete normálne a v zime ako kedy....Mne by pripadalo úplne normálne keby sme boli na ten byt písaní obaja, však sme rodina ale on je tvrdohlavý a povedal že chce aby bol ten byt iba jeho. Neviem či zle rozmýšlam ale mali by sme mať veci spoločné, plánujeme aj svadbu, aspoň takú menšiu ale toto mi príde zvláštne.
@zuzanockamt Nie, ja si nemyslim, ze NAS model je jediny spravny a musi vyhovovat kazdemu. Ale myslim si, ze chlap sa ma spravat slusne a s uctou, ma na chode domacnosti participovat, ma participovat na starostlivosti o dieta, nema zene VYDELOVAT urcitu sumu penazi a zvysok minat na ukor rodiny na vlastne konicky, nema ju citovo vydierat, psychicky ci fyzicky tyrat a podobne. O tom je moj prispevok. Ci maju manzelia/partneri vsetko spolocne je ich vec. My mame tiez dodnes kazdy svoj vlastny ucet. Auto je pisane na mna. Hypoteku na rodicovsky dom splacal manzel. Atd atd.....
@adri266 zijem v krajine kde je to povolene nie sobas, ale uradne partnerstvo, takisto k ludom zijucim len v konkubinate (bez papiera) pokial maju dieta sa spravaju rovnako ako k manzelom - rovnake prava a povinnosti co sa tyka naroku na majetok, dane, pravo na informovanost v pripade hospitalizacie atd...., rozdiel je len v tom ze v partnerstve (chlap a zena) pokial maju spolu dieta, otec aj ked dieta uzna , dostane to dieta vzdy len meno matky, nikdy nie otca aj keby otec s tym suhlasil....
@zuzanockamt hmmm, to je pekné, že takto šetríš 🙂
a my dokážeme aj viac, z väčšej sumy sa ľahšie sporí 😉
a hlavne nezabudni, že ak nemáš korunky odložené v ponožke, alebo účet na meno napr. matky, tak tieto úspory nadobudnuté počas manželstva, sa delia napoly 😉
takže muž bude mať aj byt aj polku "tvojich " peňazí
@macamac a kedy by ich akoze mal mat? 🙂 😉 ... a byt je docasny, planuje sa jeho predaj 🙂 ... a polka z jeho penazi bude mojich - juchuchu 😀 😀 😀 ... sa nabalim 🙂
@zuzanockamt 😀 😀 ok, teším sa s tebou 😉 🙂
to ja len tak, v rovine úvah, že keby....bolo kedy, boli by sme v nebi 😀 😀 😉
@svetluska82 ano, to mas pravdu, vase auto ide do bezpodieloveho. Ja som mylne vychadzala z toho, ze ste len partneri. Pardon. V pripade, ze ste manzelia, je teoreticky fuk kto figuruje ako majitel auta. Sypem si popol na hlavu. 😅
@kofoluska neboj , ja som tiež z inej planéty. 🙂. Som jednoduch stará konzerva , čo aj po spackanom manželstve naivne vstupila do ďalšieho .. jedonoducho snílek. Stále verím že formou manželstva muž preukazuje žene úctu a ona jemu , že preukazuju úctu svojim detom žit v právne stabilnom vzťahu . Muž sa nebojí právne zaviazat postarať sa o ženu počas nepriaznivých finančných okolností a samozrejme naopak .
Dmes som mala cestu do Bratislavy s manželom , tak sme sa len tak bavili a zaviedla som rozhovor aj na tému prečo muži sa tak neradi viažu , uzatváraju manželstvá ....nuž a vraj podla neho preto že muži neradi riešia problémy , neradi sa nimi zatažuju a manželstvo je vždy potencionálny problém . Takže ak sa muž dobrovolne rozhodne pre manželstvo , tak zrejme mu tá žena za to stojí.
Byt tebou, odkladam si bokom co najviac euronov... a s tym prerozdelenim s platenim veci do spolocneho si este vydiskutuj... ved konieckoncov ste len spolubyvajuci (podla neho)...
@opicaskorica len autorka temy zaraba minimalnu mzdu, z toho je nemocne nieco usetrit...
@mima4 aha, pardon... v tom pripade by sa mala poohliadnut bud: 1. Po lepsej robote, a/alebo 2. Po lepsom chlapovi 🙂
@opicaskorica 😀 😀
správne 😀 😉
@maminuska To si pekne napisala. A Tvoj manzel priamo pomenoval. 🙂 My sme sa brali po siestich rokoch spolocneho zivota, niekde som uz aj pisala, ze cisto z financnych dovodov (mali sme spolocne velke investicie do prerabky manzelovho rodicovskeho domu). Pretoze tento stat neuznava partnerstva. Ale s odstupom casu som naozaj rada, ze sme manzelia, ten vztah uz ma uplne inu vahu. A hlavne teraz, ked mame dieta - je to uuuuuuplne o niecom inom. My mame na manzelstvo sice svoj nazor, ale nexceme nim ovplyvnovat nasho syna, xceme, aby vyrastal v usporiadanej a celistvej rodine. S laskou, respektom a vzajomnou uctou. Co sa vo vztahoch, aky je popisovany tu, da len velmi tazko, ak vobec.
@sisi1111 ano, je spravodlive, ze byt je jeho, ked hypoteku plati on sam. Pisali ste ale, ze ked sa zoberiete, chce poziadat o novu hypoteku a kupite novy byt. Tam uz budete vlastnikmi obaja a to bude spravodlive. Pockajte teda na to. Netlacte na neho, lebo budu vznikat konflikty. Ak by ste vy mali byt a on by na Vas tlacil, ze chce byt spoluvlastnikom, tiez by ste nesuhlasili.... predpokladam (hoci my zeny vela veci robime viac emocionalne ako racionalne - tak neviem)
@kofoluska ja som síce s manželom frajerila iba rok - od 15.11. 2007 do 15.11.2008 (svadba ) a 15.11.2009 sa nám narodila prvá dcéra 🙂 , všetko presne po roku , ale poznali sme sa ako najprv kolegovia 3 roky a potom sme boli kamoši ďalšie dva roky.
🙂 . U nás dôvodom na sobáš bolo to že sme chceli deti - teda hlavne môj manžel , chceli sme spolu kupiť byt a neskôr dom .
Teraz ked sme v dome , tak som predala ja svoj byt on svoj jeden byt a ostatné išlo z BSM prostriedkov. Manžel má ešte jeden svoj byt , ktorý nadobudol pred manželstvom a aj ked ho spláca z našich spoločných prostriedkov, nikdy ma nenapadlo aby som po ňom chcela aby mi polovičku prepísal. Mňa ako manželku zákon chráni , jednak v prípade jeho smrti , podielom na dedení a v prípade rozvodu tak , že mi je povinný polovičku splátok , ktoré do neho investoval jednoducho vrátiť. Ako partnerka by som si tak mohla akurát lízať labu.
@maminuska Presne tak - lizat labu :D. A kedze sme si to obaja uvedomovali, tak sme sa proste rozhodli, ze OK, ked uz to inak nejde, tak sa vezmeme. Iba my a svedkovia, obrucky nenosime, nechala som si svoje priezvisko (paradoxne navrhol to sam manzel). Keby sa cokolvek stalo, ako manzelia sme zakonom chraneni. A ten pokoj je veru na nezaplatenie. 🙂
My sme sa poznali 9 rokov, nez sme zistili, ze by to slo 🙂))))) Inak ale vam to suprovo vyslo vsetko po roku, to sa len tak nevidi 🙂).
@zuzanockamt Tak ty si mi písala niečo v tom zmysle že mi ide o vysnívanú polku bytu aj keď je to nie je pravda lebo si ma nepochopila, len som chcela vedieť zopár rozumných názorov na to a ty sa tu tešíš že sa nabalíš na tom keď tvoj muž predá JEHO byt...myslím že ty si si toto už dávno zisťovala, prezentuješ sa tým že si nerobíš nárok na jeho byt a ani by si nechcela veď je jeho ale peniaze chceš teda citujem ťa "a polka z jeho penazi bude mojich - juchuchu sa nabalím" čo si myslím že si úplne protirečíš..
@kkristin @maria1989 @mima4 súlasím s vami žienky
@sisi1111 pravne urcite nie - ledaze by ste mali velmi dobreho pravnika, ktory dokaze lavirovat medzi paragrafmi.... a velmi dobre dokazy o tom, ze ste na splacanie hypoteky na zaklade dohody prispievali . Zdoraznujem - velmi dobreho pravnika. Moralne mozno... Ale moralky sa mozete len dovolavat, iba pravo si dokazete vynutit. Ale - nemate pocit, ze cela tato debata je len akademicka ? - kym nie je splatena hypoteka, tak ten byt nepatri Vasmu partnerovi, ale banke
@martavrazbova Áno ja viem, je to tak, ja som si len chcela prezrieť zopár názorov o tom od viacerých ludí, teda možno žien tu na MK. Ale nejde mi o to tak velmi ako to niektoré ženy tu vypisujú a rozprávajú sa o tom, asi nepochopili pointu že ako rodina by sme mali mať všetky veci spoločné, nielen byt a dajme tomu takéto podstatne drahšie veci ale tak všetko, to je moja predstava. No nie je to všade tak a nie všade alebo všetky ženy alebo teda páry majú takúto predstavu o rodine..
@sisi1111 chapem o co Ti ide. Ale predstav si, zeby mal milenku a s nou syna. Aj ta by mala narok na polovicku vsetkeho, kedze je s nim kvazi rodina?
A podla mna je vsetko dovolene, kym sa dvaja partneri na tom dohodnu. Ale ak on nechce, tak s tym nic nespravis, ani ho neprinutis, ale mala by si si radsej tiez urobit zabezpeku, ze co sa stane, ak vas vztah skonci.
@sisi1111 Vedlmi Vam drzim palce, aby sa Vam podarilo vsetko si vyjasnit s Vasim partnerom. Netlacte ho do nicoho, len pokojne, ale rozhodne diskutujte. A nateraz by som tuto debatu s nim nechala "spat", lebo vidno, ze je dost podrazdeny. Chapem Vas ako matku - chcete nejaku istotu, ze ak by sa cosi stalo, neskoncite s dietatom na ulici (alebo niekde inde - to je jedno kde). Kdesi na zaciatku ste napisali, ze bytovu otazku na zaciatku Vasho vztahu riesil on, pretoze Vy ste nemohli, lebo ste studovali. To je trosku ina situacia ako ked jeden z partnerov ma byt davno predtym, nez sa daju dohromady. Na chode domacnosti ste sa predsa podielali obaja. Preto chapem aj Vas pocit krivdy, ze ste predsa i Vy investovali (nie len financie),ale i cas, energiu. Problem je v tom, ze toto su moralne a nie pravne aspekty a pre justiciou neobstoja. Niekedy platilo, ze muz sa stara o byvanie, zena o deti - to zname postav dom, zasad strom.... Teda pre muza bolo samozrejme postarat sa o dom, ci byt. Dnes je ina doba a partneri na vsetkom participuju podla svojich moznosti - alebo lepsie - mali by, ale velmi casto to tak nieje.
Sisi, zelam Vam vsetko najlepsie a pokoj do Vasho vztahu.
@sisi1111 boze, nerozumies srande 😀 😀 😀 ... ach, boze ... nepochopila ... nezistovala som si nic, lebo ma to, co teba vobec netrapi, ja mam svoje peniaze, mam sa kam vratit, keby cosi - co vsak u nas absolutne nehrozi 🙂 🙂 🙂
@sissmiss ale nevybrali.
ako pisala - ona stravu a drogerku atd. on hypo a najom.
ona zije zadarmo pod strechou, v pohodli, v teple.
jej diel je zabezpecit potravu.
ako jej toto zaklada pravo na byt?
@sissmiss celkovo - zas tu mame ten vecny problem, ze laska je cit cisty, mamonu prosty a vzneseny.
kto pri laske mysli vopred na rovnodielnost prav na narokov, je zlatokopka, lakomec, manipulator, vyuzivacny clovek.
keby sa bola byvala trochu oprostila od ruzovej kniznice, kde laska je zárukou buducnosti, tak by si vopred vyjednala prava na byt, svoje splacanie, prispievanie a nenechala by to na "vsak sa to nejak vykrystalizuje samo casom".
teraz je tam, kde je.
ze v podnajme by sa nestarala o prenajimatela - to hej, ale ani on by jej neplatil ten prenájom, aby si ona riesila len potravu a dieta.
maju to podelene a rozumne v podstate.
ona neplati byt, ktory jej nepatri, ale uziva jeho strechu a amortizuje ho.
za to prispieva tym, cim ona teraz moze a to potravou a spravou domacnosti.
kde je tam nepomer?
a jej narok na byt?
co tym chcem povedat?
ze ak pojde za nim s tym, ze by chcela mat podiel na byte, tak argument "platim ti tu potravu, staram sa ti o byt a dieta (je to aj jej dieta, robila by to tak ci tak)" su smiesne, lebo su dorovnane inde.
potrebuje ine argumenty, alebo jeho dobru volu a lasku k nej.
ak toto nepochopila a ani nikto, kto tu haji jej prava ako zeny, ze sa nemoze realizovat (lebo male dieta) a nebude ohodnotena rovnako a jej praca v domacnosti, tak radite zbytocne, lebo jej podsuvate veci, co su z jeho strany dorovnane.
nebije ju, netyra ju, ona ma slusne byvanie, teplo, pohodlie - to je malo a toto sa jej prispievaniu na domacnost nevyrovna dostatocne, ze navyse ma pravo na byt?
potrebuje nieco ine a viac, aby ho presvedcila.
ja by som s takýmito argumentami do "boja" nesla. ibaco by som podrazdila kobru bosou nohou. co z takého rozhovoru okrem hadky bude? nic.
mna stale udivuje fakt, ze zeny sa stale spoliehaju na muzov a neriesia si vlastne byvanie uz pred svadbou respektive spolocne byvanie fifty fifty (nielen chcem polku bytu, ale chcem sa aj podielat na splacani hypo napriklad). Zobrat si chlapa s bytom a potom cakat, ze na mna prepise polku bytu, ale on bude dlznik na hypo je mierne povedane vychcane... Byt na mieste chlapa, nik by nemal narok na moj byt, kym ja splacam hypo a dotycny/a sa na tom nepodiela financne. To, ze sa stara o dieta, no a? Co jej niekto drzal kudlu pod krkom, aby pocala a porodila? Bolo to jej dobrovolne rozhodnutie, tak mala zvazit aj nasledky co ked ostanem s deckom sama.... A pri "bezpapierovych" je toto uz uplny nonsens ziadat.... U nas to zostalo tak ako to bolo pred manzelstvom. Muz ma byt, ja tiez a nic sa neprepisovalo... naco? Co sme si nadobudli v manzelstve ide na polovicu, keby sa nieco stalo... A ze ja sa staram? Aj muz sa stara. Kazdy podla moznosti...
@cecil36
suhlasim s tebou, ale slovensko je este stale za opicami... este stale mnohe zeny ocakavaju, ze za to, ze ony budu gazdinky v domacnosti, plus starat sa o deti, muz je povinny zabezpecit tu hmotnu a financnu stranku zivota a preto nejaka financna samostatnost, nezavislost je pre ne nepochopitelna...
@moonlight1210 😅 presne tak, ze ak on da 1500eur a ona 500eur (plat plus rodicak bude mat podla jej slov okolo 550e) tak cistou matematikou ma "narok" na nejaku cast butu ako on ma narok na cast blockov za stravu. Narok je len moralny. Neda sa rozdelit ze idu presne jej peniaze na stravu a presne jeho peniaze na hypo. Ak on robi cca 3/4 a ona 1/4 celkoveho prijimu domacnosti, tak ide len o to rozdelenie. Ak ona kupi stravu, tak dava peniaze zanho na stravu ktore by mohla davat do byvania. Ak on plati hypo tak plati aj za nu a peniaze by mohol davat na stravu. Proste ide o rozdelenie. Ak by nemala prijem ziaden, len sa starala o domacnost, dieta, vsetko potrebne, tak ok, byva tam, ma strechu nad hlavou, je to porovnatelne co dava a co dostava. Ale ak maju len sprosty system delenia ze co kto plati a pritom matika nepusti, tak je to voci nej nespravodlive. Ak by ona davala 550e na hypo a zvysok ako stravu a vsetko by platil on, tiez by to bolo spravodlive aby ona mala na seba byt? Mne je jedno ako to maju. Ide len o pochopenie toho, ze zena na materskej je tiez hodnotna a ked samotne zeny sa tomu vysmievaju tak asi sa to k civilizovanosti nepriblizi. To len na okraj. Celkovo len to prirovnanie k najomcovi a najomnikovi je nespravne, lebo sa to da porovnat len ciastocne, do malej miery a sice to vyznieva vtipne a trefne, ale klame to a zavadza. Imho, ak sa nedohodli dopredu, tak to teraz tazko dosiahne inak, dalej ak sa na to upina, tiez to nebude dobre, ak si ju on vazi len na zaklade vysky platu, bude to zle, ak on neuznava jej prinos do vztahu ked sa stara o dieta, domacnost a je na materskej, tudy cesta nevede, ak ma ona jedinu metu aby na nu prepisal polku bytu, tiez blbe....mozem mat na to nazor ze mozno je celkovo vztah o nicom, dieta bolo neplanovane a z jej strany poistka a ona sa snazi takto si dokazat ze on o nu stoji a chce mat nejaku poziciu a je to velmi nestastny sposob a cele je to odsudene na zanik a moze sa tak trapit cely zivot a nebude spokojna len nestastna. Dalo by sa aj tak. Na to ale nemam vstupy, takze tazko sudit, zazila som aj zeny ktore toto riesili, islo im len o majetky a dopadlo to zle. Ale zazila som aj chlapov, co si svoje peniaze investovali do svojho domu, zena platila len veskeru stravu pre celu rodinu, vsetko okolo dietata a seba, domacnosti, muz ani halier nedaval mimo splatok hypo a cely zivot im to davali pocitit ze oni su vo svojom dome a zena je chudera. Vztahy su rozne. Tu islo len o zly priklad a matematiku.
Ja by som povedala ze narok nema ziadny, len priklad toho ze zije v najme je scestny... z toho co pise myslim ze nevie presne kolko dava on okrem hypo a najmu na zvysok potrebnych veci. Ak s nou planuje zit a vazi si ju ako partnerku, ak by aj neprepisal na nu polovicu bytu, co sa mne osobne nezda byt nieco hrozne, aj ked teda byt kupoval aby mohli spolu byvat, ale ok, ak to bol zaciatok vztahu..., tak si myslim ze ak ma poistku v jej prospech a prospech dietata, tak to staci ako urcite potvrdenie ze s kou rata aj do buducnosti, ze sa stara o to aby ich zabezpecil, ze ma voci nim zodpovednost. To je myslim nieco co zena ked je na materskej tak potrebuje pocitit, urcite bezpecie kedze sa citi zranitelna. Mozno aj autorka len precitlivelo reaguje teraz ked jej doslo ze dala pomerne vysoku rodicovsku investiciu a navratnost vo forme nejakej istoty v muzovi nema. Mozno mala moznost lepsej prace v zahranici ale dala prednost muzovi a investicii do jeho sirenia jeho genov. A teraz sa moze citit sklamana a zradena ze sa jej nedostalo ocenenia. Ale to uz je mimo konika, tu sa nikto nesprava pudovo ani inak.

@zuzanockamt
myslim si, ze nepotrebujes sa nič dozvedať 😉
Ty vies vsetko a podla mna nie si slepa.