Je to spravodlivé?
Písala som tu otázku že mám problém ohladne bytu s priatelom, pozrela som si viaceré názory tak by som Vám to chcela ešte upresniť. Ten úver si bral priatel na začiatku nášho vzťahu aby sme boli spolu a bývali sami, keďže ja som vtedy prácu nemala tak som ani nemohla o úvere rozmýšlať. Sme spolu tri roky a keď s niekým plánujem budúcnosť tak si myslím že aj bez papiera sa dá hovoriť o rodine, no nepáčil sa mi jeden názor že rodina nie sme, však ani svadba nezaručí že s tým človekom ostaneš navždy..takže rodina sme. No nepáči sa mi ako ste aj mnohé písali že si robí ako keby zadné vrátka. Úver si platí sám keďže ho chce sám pre seba plus nájom a ja platím elektriku, inetrnet a stravu. On zarobí podstatne viac ako ja ale robí iba v lete tak celú zimu je doma. Čiže na stravu mi prispieva v lete normálne a v zime ako kedy....Mne by pripadalo úplne normálne keby sme boli na ten byt písaní obaja, však sme rodina ale on je tvrdohlavý a povedal že chce aby bol ten byt iba jeho. Neviem či zle rozmýšlam ale mali by sme mať veci spoločné, plánujeme aj svadbu, aspoň takú menšiu ale toto mi príde zvláštne.
@sisi1111 suhlasim s digysou, ze je to divne, ze chces mat pravne naroky ako rodina, hoc nie ste vzati, na to Ti papier netreba, ide Ti o princip. Ale co sa tyka bytu, tam papier chces mat. 😖 Zobudte sa ludia, ved preto bojuju homosexuali o to, aby mali pravo sa vziat, aby mali rovnake prava ako my, ostatni (dedenie, atd...) a vy, ktori sa mozete vziat, tak tie prava zahadzujete, nezdaju sa vam dolezite 😔
Ale chapem, ze sa Ti to zda nefer, ze ak zijete spolu a spolocne prispievate na domacnost, on nechce byt prepisat aj na Teba. Ale chapem aj jeho. Rozidete sa a co potom?
Najlepsie bude, ak by si sa poradila s pravnikom. Alebo nastojila na sobasi.
@sisi1111 už vtedy ste si išli založiť rodinu, predpokladám nie? preto ste sa odstahovali....no a ešte jedna otázka (nechce sa mi to čítať od začiatku, mozno si to spomínala) ty si vtedy pracovala, alebo? mala si nejaký príjem?
@sisi1111 a este nieco, ok, nemala si v case kupovania bytu pracu, cize ani sama by si nebola schopna si byvanie zapezpecit, ked ste ho chceli/potrebovali ... mozes byt rada, ze tvoj muz mal pracu, peniaze a hypo si zobrat mohol
@sisi1111 no, tak ste to mohli skusit najskor s podnajmom,, ty si si mohla najst robotu, a ked by si bola pripravena ist do zavazkov na hypo, mohli ste si potom kupit byt spolocne,,, ale teraz - asi uz s tym nic neurobis 😒
@adri266 tu sobas nic nevyriesi, k bytu sa aj tak nedostane 🙂 😉
@dominikabartlova Ja sa nerobím žiadnym chudiatkom a poprosím ťa aby si takto hlúpo moju tému nekomentovala ak sa ideš takto vyjadrovať na moju adresu...ja som tu poprosila len o radu skúsených žien a nie takých čo sa budú do mňa navážať, dá sa reagovať aj slušne a ak to nevieš tak nekomentuj
@zuzanockamt nesúhlasím, mala by myslieť na budúcnosť. Je super ze je to teraz fajn, ale no nikdy nevieš, sú všelijaké prípady a prísť s dlhým nosom k rodičom aj s deťmi to by som nechcela. Zažila som to raz ked som bývala s ex a tiež sme plánovali svadbu a bývala som v jeho byte. Dávala som mu na nájom a na stravu. Nakoniec to dopadlo tak, že som prišla s taškami naspäť k našim a je to velmi velmi zlý pocit aj keď naši sú tí najlepší ludia na svete. Nič ma potom nezastavilo od toho aby som si kúpila vlastný byt.
@zuzanockamt Však tak by to malo byť aby sa chlap vedel postarať o rodinu..aspoň ja som takého názoru
@sisi1111 z pravneho hladiska rodina nie ste. Je jedno ako sa Ty citis a ako vas vztah vnimas. Nemas ziadnu oporu v zakone. Stale som toho nazoru, ze na byt nemas narok. Priatel si ho kupil a bral si hypoteku v uvode vasho vztahu. Na zaciatku vztahu nikto na nikoho byt neprepisuje. Leda tak naivny hlupak. Neber v zlom. Laska, nelaska, zdravy rozum ma zostat pri zmysloch. Navyse, nemala si ani prijem, ako pises. Cize dalsi dovod preco tahal hypoteku sam. Tento byt zrejme planuje ponat ako nieco co nadobudol pred vasim manzelstvom, ak k nemu smerujete. Ked ho splati, podla tvojich vyjadreni ho splaca sam, tak mu zostava. Co je na tom? Ja to, na rozdiel od podaktorych, za ziadne zadne vratka nepovazujem. Skor je na povazenie, ze vas vztah drzi na urovni vztahu a nie manzelstva. V com je problem? A pokial obaja nechcete riesit pravnu stranku vasho vztahu, potom tomu treba prisposobit aj svoje naroky. Ty ich mas v tomto momente neprimerane. 😉
@sisi1111 a zena bude doma sedkat s vylozenymi nohami a kavickou na stole? ... a rodit deti ako na beziacom pase? ... iste 😝 ... starat o rodinu sa maju obaja
@gabrielkaa Nie vtedy som nepracovala a chceli sme byť spolu tak sme to vyriešili tým že si zobral úver na byt a keď sme sa nasťahovali a začali bývať tak som si aj ja našla prácu čo je teraz inak ťažké fakt a bude to ešte horšie na Slovensku..
@sisi1111 a v com je doba hrozna? V kazdej dobe ludia riesili majetky a patricne si ich aj zaopatrili. 😉
@gabrielkaa to povedz na sude, v pripade tahanic o majetok, ze sa spolu zobudzate...taketo pravo nepozna. To na pocitoch a dojmoch nie je zalozene.
Ako sa hovori, dobre ucty robia dobrych priatelov.
@mirkava ja som jasne manzelovi povedala, ze pokial je to jeho byt, tak si ho riesi sam, nedam nan ani cent 🙂 - cize aky najom 🙂 ... platim stravu, drogeriu, oblecenie,internet a svoj mobil ... ked mam dobru volu, tak kupim nieco manzelovi - oblecko alebo nejaku drobnost ... jasne, ze starostlivost o domacnost je v mojej rezii - upratovanie, varenie a podobne veci ... ale vsetko, co sa tyka financii okolo bytu si riesi muz - ved je jeho 🙂
@zuzanockamt držím vám palce nech vám to vydrží 😉
@zuzanockamt Nie to som nikdy netvrdila že má žena sedieť doma s vyloženými nohami, však keby bola žena aj doma tak doma okolo detí je dosť vela roboty ak máš aspoň jedno dieťa tak by si to mala vedieť...starať sa o domácnosť a deti a manžela, žena tiež by mala do roboty chodiť nie doma sedieť to som nepovedala aj keď teraz je to aj naopak že sú chlapi na materskej dovolenke a vtedy pochopia že to žiadna dovolenka nie je!!
@sisi1111 ale ved som sa nenavazala ale nemozes predsa taku naivnu otazku mysliet vazne... proste zeny su vychcane tiez a nemozno sa mu divit ze tiez chce mat istotu kedze vzdy sko vyhra-vysudi zena-matka 😵
@mirkava drzi uz 11-ty rok 🙂 😉
@sisi1111 ja mám svoj byt, získala som ho predtým ako som vôbec spoznala môjho, a ten byt aj ostane len môj či sa to niekomu páči alebo nie... takisto keby sa byt z nejakého dôvodu predal a kupoval sa väčší, tak stále bude iba môj, keďže aj nové bývanie by bolo financované z mojich pôvodných zdrojov... nevidím dôvod, prečo niekomu len tak darovať polovicu nehnuteľnosti, do ktorej som ja dala 100% financií, aj keď je to chlap s ktorým chcem stráviť zvyšok života... ak by si prispievala od začiatku na polovicu hypotéky, potom samozrejme by som chápala aj nárok na polovicu nehnuteľnosti... ale pokiaľ on platí celú hypo bez ohľadu na to, či ty si alebo nie si, tak bez urážky, ale nerozumiem, na základe čoho máš pocit, že časť bytu by mala byť písaná na teba...
mne to tiez pripada zvlastne.ked si predstavim,ze moj nema problem na mna cokolvek napisat a sam vzdy navrhne.... pripada mi to z jeho strany velmi sebecke.ved ak niekoho milujem,tak sa nedeli majetok ,ze toto je len vylucne moje a ty tu mozes akurat tak byvat a platit ucty. akoby si nebol tebou isty a neveril ti.ale kazdopadne by som to ja brala ako jeho sebeckost a nedoveruje voci mne
@zuzanockamt ale myslim, ze ak by boli svoji, a rozviedli sa, ona moze dokazat, ze sa podielala na vedeni domacnosti, takze cast bytu patri aj jej. Lebo neviem si predstavit, zeby som sa vydala za niekoho, kto ma svoje byvanie,a po 20 rokoch sa rozvedieme a ja nemam na to ziaden narok??? Z coho potom ziju zlatokopky< 😀 😀 😀
@adri266 ano, dobry pravnik by jej z toho nieco vydupal, ale urcite nie jej vysnivanu polovicu bytu 😉
@sisi1111 no je to zvláštne, z toho druhého pohľadu (ktorý som spomínala v prvom mojom príspevku), že ste si išli spolu založiť rodinu a on uvažoval tak, že ide si sám zaopatriť byt.....na jednej strane, keby si sa k nemu prisťahovala po niekoľkých rokoch čo spláca hypotéku tak by to bolo normálne, ale vy ste sa tam pristahovali spolu a hned od zaciatku ste si planovali zalozit rodinu, tak? Z tohto pohladu mi je to divne....preco ked si chcel nieco tak strasne nadobudat, preco na to potrebuje potom teba - ako spolubyvajucu? preco tak uz nezacal teda robit skor...Skus mu ponuknut, že keby si mala peniaze, odkupila by si si tu polovicu bytu...ale s tym suhlasit nebude...takze to nie je len o peniazoch..neviem prečo tak zmýšla 🙂. Z tohto pohladu je mi to divné
@gabrielkaa ale pani chce pol.bytu

@sisi1111 moj nazor na teba podla tebou ponuknutych informacii je takyto - chces lahkou cestou prist k bytu - jeho casti bez nejakeho väcsieho usilia ... mna teda toto nikdy netrapilo a ani netrapi ... a bola som/resp. stale som v takej istej situacii ... ale bohvie preco mna toto netrapi, ze? 🙂 😉 ... ja hoci sme manzelia mam svoj ucet, svoje peniaze, takze nejaku zabezpeku mam ... a keby bolo najhorsie, tak mam stale svoju rodinu 🙂 🙂 🙂