Je to spravodlivé?
Písala som tu otázku že mám problém ohladne bytu s priatelom, pozrela som si viaceré názory tak by som Vám to chcela ešte upresniť. Ten úver si bral priatel na začiatku nášho vzťahu aby sme boli spolu a bývali sami, keďže ja som vtedy prácu nemala tak som ani nemohla o úvere rozmýšlať. Sme spolu tri roky a keď s niekým plánujem budúcnosť tak si myslím že aj bez papiera sa dá hovoriť o rodine, no nepáčil sa mi jeden názor že rodina nie sme, však ani svadba nezaručí že s tým človekom ostaneš navždy..takže rodina sme. No nepáči sa mi ako ste aj mnohé písali že si robí ako keby zadné vrátka. Úver si platí sám keďže ho chce sám pre seba plus nájom a ja platím elektriku, inetrnet a stravu. On zarobí podstatne viac ako ja ale robí iba v lete tak celú zimu je doma. Čiže na stravu mi prispieva v lete normálne a v zime ako kedy....Mne by pripadalo úplne normálne keby sme boli na ten byt písaní obaja, však sme rodina ale on je tvrdohlavý a povedal že chce aby bol ten byt iba jeho. Neviem či zle rozmýšlam ale mali by sme mať veci spoločné, plánujeme aj svadbu, aspoň takú menšiu ale toto mi príde zvláštne.
@jabadaba Určite, pravidla pri rozvodoch su jasne stanovené...bez debady, je to boj o majekty. Ale prečo sa niekto osamostatní - ako pár, že si idú založiť rodinu - akurát s tým, že ten byt bude jeho....keď chcel tak nadobúdať, načo potreboval spolubývajúcu? toto mi nesedí..keby ten byt platil roky predtým, nepoviem ani muk
Nerozmyslas vôbec nesprávne.Vieš, ľudia často vôbec nerozmyslaju do budúcnosti a ono sa ozaj môže stat čokoľvek.V okolí poznám 2 take prípady a následne často ostanú len oči pre plač.Určite by som si s mím sadla a vysvetlila mu obavy.Prípadne spolu navštívte pravnika, ktorý v môže poradiť vhodné kroky.Naozaj nie je sranda zostať po spoločne strávených rokoch bez strechy nad hlavou a bojovať o svoje s jeho rodinou či úradmi.
@sisi1111 ja kebyze si kupim byt, resp. vezmem si hypo a platim ju len ja, tak by som chcela, aby bol len moj. ked s nim zijes, tak tie bezne vydavky by ste mali platit napoly teoreticky, jasne zavisi aj od prijmu. ako keby ste boli v podnajme, tak sa tiez skladate na najomne, elektrinu, plyn, telku, internet a potraviny.
preto som sa vydala a mala dieta az po svadbe, hoci byt sme kupovali napoly uz pred svadbou, ale mali sme podobny prijem, cize jeden mesiac platil on, jeden ja hypo a ostatne poplatky. teraz splacame zo spolocneho prijmu, hoci vlastne to plati manzel. zena je nezavisla a nepotrebuje papier len dovtedy, kym nepride na majetok. 😝 zrazu ona bola na materskej a ostane s holou r.... po rozchode. lebo vsak vsetko platil on. papier nezaruci stastie, ale zaruci polovicu majetku nadobudnuteho pocas vasho oficialneho vztahu.
@sissy27 uplne s tebou suhlasim. Ako som uz pisala, aj ja mam svoj byt, priatel sa teraz bude ku mne stahovat,vsetky ucty budeme platit napoly, hypoteku si riesim sama.
Ono ide o to, ze clovek cely zivot tvrdo setri, aby mal deposit na byt, tak uz len koli tomuto by zom ho neprepisovala ( u nas sa to nastastie ani nerobi) na partnera.
Ked si autorka chcela kupit byt, tak si na neho nala aj nasetrit. Ako chapem, ze clovek caka ake take istoty, ale tak zas do urcitej miery
@dominikabartlova Je to celkovo také zamotané. Ono keby mu aj ponúkla peniaze, polovicu hodnoty bytu,, tak by nechcel, ako som správne pochopila..načo potom sa chcel s pani osamostatnit a zlozit rodinu...spolu ten byt zhanali (tak som pochopila) a platil to sice on - ale brali si to s tym,ze idu zakladat rodinu..teda aspon taky je moj pocit z toho co sa tu popisalo... 🙂. No majekty urobila aj z najlepsich priatelov - nepriatelov... 🙂. Ja len dufam,ze u nas to tak nebude....
@adri266 ee nedostala by zrejme nic preto vsetci pred manzelstvo kupuju 😵 😵 aby nemuseli delit, ale kazdopadne by bol sprosty... ved treba byt aj realista trosky lasky-pobbluznenie vyprsi raz....
@sisi1111 nerozmyslas zle, ak sa ti zda, ze to nie je celkom spravodlive. nech si teda necha svoj byt a plati si hypo sam,
prispievaj polovicou za energie, on zase nech plati polovicu stravy a polovicou prispieva aj do domacich prac. preco by si mu mala robit upratovacku v jeho byte? a celkom urcite neinvestuj ani halier do jeho nehnutelnosti. on ma svoj byt, ty si nechaj svoje peniaze.
@sisi1111 Ja som ta nechcela urazit........ja som ti chcela PORADIT.......... Ides na to zo ZLEHO konca...
Najskor sa zameraj na vas vztah, na vase spoluzitie, na vasu buducnost...... Az potom sa zameriavaj na majetky. Ved je to take okate, ze hned sa bavis o majetku.
@adri266 si dobre buchla klinec po hlavicke.... Tieto dristy o sobasnom liste, ktore tu velkodusne povazuju zeny za "zdrap papiera" je fakt uz smiesny............ Ale homosexuali sa idu az na hrad pobit, aby ten "zdrap papiera" mohli dostat..........Mitingy, stretnutia, politicke diskusie, peticie...........KOLI takej zbytocnosti, ako je "trapny" a nepodstatny sobasny list................a ten traaaaaapny "sobasny obrad", pre ktory su vsetci dojati a uplakani, ked sa pred televiznymi kamerami sobasia. 😒 😒 😒
Tak toto je dost kontroverzna tema.Pravdu mate vsetky,ale ja ked som nad tym tak premyalala,tak jedine spravne riesenie je:uzatvorit pisomnu dohodu o tom,aby sa kazdorocne tzv.pripisovali %z majetku toho dotycneho priatela,alebo manzela tomu "nevlastnikovi.
Ved si len predstavte,ze vasa dcera prezije 20 rokov u manzela,da do zitia vsetko,a pride vam s 3 igelitkami,2 detmi a nejakym spolocnym uverom.
Keby si za tych 20 rokov sporila aspon nejaku malu sumu,tak je to vzdy lepsie,ako to,co sa obcas docitame aj tu.
V 45 rokoch sa uz tazsie zacina ako ked mate 20.Ja ju v podstate chapem,su spolu kratko,ale ten cas leti neskutocne rychlo,ani sa nenazda,a moze riesit dilemu:odchadzam,jednu kapsu mam prazdnu,druhu vysypanu,uver mi nedaju,a pod mostom je dlhy poradovnik.
@gabrielkaa ale mozno sa predtym sklamal a mozno chce mat zadne dvierka, pravda e ze chlap svoje pocity a obavy nepoviee nahlas... ale tak zase to je jeho sikovnost ze zaraba viac a pod... ked to je tak rozne... ja byvam tiez u mojho stareho uz desat rokov spolu a nikdy ma nenapadlo ze daj pol bytu... pani ma jedno ci plati polku jeho hypo alebo niekde podnajom... a asi teda plati-l toho viac ed zaraba viacej a ona minimalku... teraz neriesim ci maju dieta alebo nie.... ja by som skor mozno chcela aby byt prepusal po splateni na nase dieta... ci???
@aurorag ale ona tam byva a tiez ho uziva... mozno nech on plati teda prerabky a pod.
@anatalia77 tak nech si spravi bocny ucet 😀 😀
@dominikabartlova ved vravim, ako v podnajme, nech plati polovicu energii. alebo nech neplati energie a stara sa o udrzbu. akym pravom od nej ocakava, ze bude platit stravu (ktoru zje aj on) a este aj zadarmo servis? nech plati upratovacku, ktora poupratuje JEHO byt.
@aurorag tak ale zase ma zadara byvanie 🙂 😉
@zuzanockamt ake zadara? upratuje, stara sa a nakupuje potraviny. to je dost vysoka polozka mesacne.
@sisi1111 mozno sme sa nepochopili....
ak ma raz hypo a s bankou zmluvu o splacani a v nej napisane ze je 100% vlastnik, tak musis mu (banke) za presne stanovenych podmienok (podla zmluvy s bankou) nejakym sposobom kompenzovat vlastnicky podiel... a to je asi vsetko co k tomu napisem...
a napriek tomu ze sa tu vela ludom nepaci definicia rodiny (tzv. nuklearna rodina) tak zatial zakony slovenskej republiky platia podla nich a vsetky platne nalezitosti platia pre rodinu... mozes mat krasny a dokonaly vztah a dokonale deti a mozes sa citit ako v rodine (to sa nikde nezakazuje) platne zakony presne hovoria o tvojom statuse v ramci spolocnosti... cesta ku definicii rodiny bola dlha a bolestiva a momentalne sa do nej snazia dostat aj rozne spolocne partnerstva (a drzim im palce) ale nech sa to robi rozumne a citlivo...
@aurorag tak sa moze odstahovat a platit si byvanie sama 🙂 😉
@zuzanockamt nema,ved dava vsetko do toho,aj peniaze,aj pracu,aj lasku...
Pozrite sa baby,ja vam verim,ze sa nehladite na majetky,ale ja sa na to pozeram z pohladu 44 rocnej zeny,mam 3 deti,a cosi som si odskakala.
Toto ,ie je dilema o aute.Nadobudnut strechu nad hlavou,je to najtazsie a najdlhsie co sa v partnerstve odohrava.Je to beh na dlhu trat,a ak ta niekto po 20 rokoch knokautuje,tak ta to zaboli.
Ja kvitujem kazde rozumne nazeranie na spoluzitie ci manzelstvo.
Laska je krasna vec,ale ked sa ako 40 rocna vratis do svojej detskej izby,tak to bude "inak chutit"
@zuzanockamt ved by mohla. platit si mesacne na nieco, co aspon v buducnosti bude jej. takto investuje peniaze a energiu do cudzej nehnutelnosti.
prepac precitala som len par prispevkov ale stale citam len o tom co ON a co TY, a stale pises ze ste rodina ale nikde nepises ze MY. aj financie by ste potom mali mat spolocne a vsetko by malo ist zo spolocnej kasy aby ste byt mohli nazvat spolocnym kym to tak nebude on bude mat svoje paky a ty svoje a budu rozbroje a budete rodinou budete len pre dieta
nie je podstatne na koho je pisany byt podstatne je ci sa citite ako rodina, ci zijete ako rodina a ci sa v tom byte aj tak vsetci citite teda aj on, alebo su to fakt jeho zadne dvierka keby daco, ale co potom vyhodi ta s dietatom na ulicu lebo on ma byt a ty nie???
myslim ze toto nie je debata na MK ale pre vas dvoch, mala by si mu vysvetlit ako sa citis, ako slobodna s dietatom bez bytu.... aspon ja mam z toho taky pocit kedze tak pises 😉
@aurorag keby islo uz o trvalu nehnutelnost na cely zivot, ale ide o docasne riesenie, pise, ze planuju spolocnu nehnutelnost, tak mi to pride naozaj len ako honba za majetkom 😝
@gabrielkaa ved zakladatelka pisala, ze byt priatel kupoval na zaciatku ich vztahu. Cize, tu niet o com, ze byt je cisto na neho. Mohol vediet, ze vztah je perspektivny? Nemohol a kto si upletie na seba 20 a viac rocnu hypoteku s cudzim clovekom, ked ho este ani poriadne nepozna? Priatel bol len velkorysy, ze si do bytu hned stahoval babu. Ja sa skor jej cudujem, ze tam sla byvat, taketo byvanicko s frajerom ehm...nie vzdy dobre dopadne.
By ma zaujimalo ako maju poriesene ucty. Ci ich maju spolocne alebo kazdy solo. Ak solo, niet opat o com. Za dalsie, nevsimla som si, ak to tu bolo tak prominou, zakladatelka ma zaujem byt spoludlznickou? Zatial totiz mam vedomost, ze chce byt len spolumajitelkou. Bez vole podielat sa na hypoteke banka aj tak na taketo nieco nepristupi. To by ako bolo ak by na LVcku figuroval niekto dalsi? Vsak ten byt by bol nepredajny.
@zuzanockamt ved ja nehovorim, ze on jej tu polovicu ma dat. hovorim, ze ona tam nema investovat, kym je to len jeho.
@zuzanockamt a co ked dalsia spolocna nehnutelnost nebude?
@aurorag a zase ktivie ako je...vieme len polovicu pribehu
@anatalia77 tak nebude, ale pisala, ze planuju, cize vychadzam z toho
@sisi1111 V prvom rade túto vec by si mala riešiť keď už budete rodina aj na papiery, čiže manželia. A pozri sa na to z druhej strany, že či by si SKUTOČNE napísala polovicu bytu na niekoho s kým síce žiješ, ale v čase keď si si ty brala hypo tak ten druhý nemal práce a nemohol prispievať na jej splácanie. Podľa mňa čím viac budeš na neho teraz tlačiť, tak tým skôr ťa z toho bytu pošle kade ľahšie. Ja osobne mám byt, ktorý som mala už pred manželstvom a manžel síce býva s nami, ale má tu len prechodné bydlisko. A nikdy sa nepýtal na list vlastníctva. Proste vie, že ten byt mám za slobodna, a to že do neho prispieva je normálne. Aj keby si bývala v podnájme musíš si platiť stravu, internet, elektriku a čo ja viem čo a z toho by vyplýval tvoj nárok na prenajatý byt????????? NELOGICKÉ. Byt je jeho a ty sa buď s tým zmier, alebo si kúp vlastný a dajte ho do prenájmu a nech prenájom spláca hypo. Tak ako to tu už niekto radil. Ale potom pozor na podnájomníkov, aby za tebou po troch rokoch neprišli, že platili tam nájom, elektriku a internet a že tam žili ako rodina a chcú byť napísaný na LV........ 😕
@zuzanockamt chlapi toho nakecaju...ale mas pravdu,nateraz vieme len cast pribehu,tak hadam sa porozpravaju a ten jej priatel nevymeni priatelku a zamky na jeho byte.

@zuzanockamt moja dobra kamoska napr kupila byt s frajerom na poly, a spolu aj platia hypoteku. Ale tam bola od zaciatku snaha, ze je to ich spolocne. Ono vsetko sa da, len treba komunikovat. A musi byt vola oboch. Mozno to ona mysli dobre, maju deti a mysli na zabezpecenie.