Je to spravodlivé?
Písala som tu otázku že mám problém ohladne bytu s priatelom, pozrela som si viaceré názory tak by som Vám to chcela ešte upresniť. Ten úver si bral priatel na začiatku nášho vzťahu aby sme boli spolu a bývali sami, keďže ja som vtedy prácu nemala tak som ani nemohla o úvere rozmýšlať. Sme spolu tri roky a keď s niekým plánujem budúcnosť tak si myslím že aj bez papiera sa dá hovoriť o rodine, no nepáčil sa mi jeden názor že rodina nie sme, však ani svadba nezaručí že s tým človekom ostaneš navždy..takže rodina sme. No nepáči sa mi ako ste aj mnohé písali že si robí ako keby zadné vrátka. Úver si platí sám keďže ho chce sám pre seba plus nájom a ja platím elektriku, inetrnet a stravu. On zarobí podstatne viac ako ja ale robí iba v lete tak celú zimu je doma. Čiže na stravu mi prispieva v lete normálne a v zime ako kedy....Mne by pripadalo úplne normálne keby sme boli na ten byt písaní obaja, však sme rodina ale on je tvrdohlavý a povedal že chce aby bol ten byt iba jeho. Neviem či zle rozmýšlam ale mali by sme mať veci spoločné, plánujeme aj svadbu, aspoň takú menšiu ale toto mi príde zvláštne.
som inak velmi zvedava, ci sa zakladatelka este ozve 🙂
@mirkava anatalia77 Ďakujem za pochopenie.. a zuzanockamt Neviem prečo si ty taká uštipačná a máš také komentáre ale ak tebe by nevadilo že by si skončila s dieťaťom u rodičov tak to je len a len tvoj problém, no vela žien takú možnosť ako ty nemá. Len aby Vám to vydržalo lebo moja bývalá suseda tiež mala muža a sluboval jej hory, doly a lásku až za hrob, tak isto si platil byt a potom ju začal podvadzať a rozviedli sa po 17-tich rokoch a ona odišla fakt s dvomi igelitkami a dvomi deťmi. Zrejme si ma nepochopila správne lebo mne nejde ani tak o polku bytu a ešte že vysnívanú tak to si na omyle...ale o to že aby sme mali všetky veci spoločné, tak ako keby aj do budúcna sme zas mali kupovať byt alebo stavať dom tak proste aby to bolo spoločné, nepáči keď to niekde je tak že toto je moje a toto je tvoje..
Odpovedám len k úvodnému príspevku. Ja by som neriešila moje meno na liste vlastníctva.
Moj manžel napríklad sám nechce byť na liste vlastníctva, byt je síce moj, ale proste nechce. A tak sme byt dali na mená mojich rodičov. Auto je zase len na mna, kupili mi ho rodičia, ale ja nemám ani šoferák, on na nom jazdí, ale nechce ani to, aby auto bolo na nom.
@svetluska82 Priprav darovaciu zmluvu na polku bytu a daj mu to na podpis, ked je ochotny Ti to darovat. Ak nepodpise, hned mu daj na podpis darovaciu zmluvu na auto. Ak nepodpise ani to, tak rozvod nie je zly napad.
@maria1989 mám brata. jemu tiež kupili naši auto aj byt a maju to urobené presne tak ako my. a naši majú spísanu zaveť tak, že byty nám ostaváju a rodinný dom, v ktorom bývaju teraz oni ide na polku. TEda dom postáva mne a aby som polku mohla brata vyplatiť tak to už maju naši našetrené,a by nám neskomplikovali životy. Všetko to bolo po spoločnej dohode. U nás to tak fungovalo vždy, Rodičia sa snažili zo všetkých síl, maina každý halier obracala a nikdy nám nič nevzala čo sme ako deti dostali k sviatku, všetko vkladala do banky. čo sa po rokoch zuročovalo. Blahorečím jej za toto!!!
@kveta jasne, ze nepodpise..To uz ho poznam, dost dobre...Nie sme spolu mesiac ani dva....No rozvadzat sa?
Kvoli majetku? Sa necudujem, že rozvodovost na Slovensku stupa. Na kazdy problem, len rozvod. 😠
@sisi1111 🙂 ... snad vydrzi 🙂 ... a keby nahodou nie, tak ako som napisala - nezblaznim sa 🙂 a o polku bytu mi vobec nejde 🙂 🙂 🙂
@zuzanockamt Tak to dúfam že ti vydrží a neprajem ti nič zlé, len stáva sa kadečo.. mne tiež o to nejde, ide mi len o princíp ale asi sa na to vykašlem.. Ty máš kam ísť tak ti to je v podstate jedno, ak máš aspoň niečo našetrené tak sa nemáš asi čoho báť..
@svetluska82 On si nechava priestor na rozvod. Co myslis, preco ma vsetko na seba a nechce prepisat na Teba? Lebo planuje byt s Tebou az do konca zivota?
V pripade rozvodu uz naprosta vacsina muzov nie je ochotna zenu spravodlivo vyplatit. Ty nemas nic, splacas este aj jeho auto. Nie je ochotny Ta korektne napisat za majitelku auta anilen v case lasky. Ale ved kazdy ako si ustelie..
Len jedno varovanie: utulky pre matky s detmi zanikaju, lebo Ficova vlada ich prestala dotovat.
@zuzanockamt Snad nebuds mat taku smolu, ze Tvoj muz pri rozvode proti Tebe obrati vlastnych rodicov. Aj take pribehy poznam.
@gabrielkaa
ale on ju nemusi brat ako svoju rodinu (po pravnej stranke ani nie su) a nemusi ani s nou planovat zostarnut. To len zeny, ked si spravia s priatelmi dieta, tak to tak "citia". Pre muzov obvykle dieta nie je zavazok do takej miery ako u zien.
No najlepsie by bolo citat vyjadrenie jej sucasneho priatela, s ktorym ma dieta...
No co sa tyka majetkov a tychto veci, to by mali mat ludia prediskutovane pred vstupom do manzelstva, takze maju tu ten priestor 😉 To ze zena si da spravit dieta od frajera... obycajne si to s prepacenim ona odsere...ale 😎 noooo to este potrva urcite roky, kym toto zeny pochopia...
@kveta ja sa rozvadzam? 😀 😕 ... som nevedela ani 😀 ... co tu clovek o sebe nedozvie 😀 😀 😀 ... a to by sa nikdy nestalo 🙂 🙂 🙂 😉 😉 😉
@sisi1111 presne tak, nemam sa coho bat 🙂 🙂 🙂
@kveta akoze si nejaka odvazna. Auto sa plati z jeho uctu, ale uver je na mne... Okrem toho kupujeme chalupu, kde budem ja vlastnickou. NA ucte mám slusnu sumu nasporenu, a pokial bude zdravie tak hypo bez problemov. Neviem,c i chce byt so mnou do konca zivota, alebo je tiez len obozretny. 😖 Ale netrapi ma to, zatial je vsetko ok. Ja som urcite nezaspala na vavrinoch a kebyže da ziadost o rozvod, tak nemam s tym problem. Auto malo hodnotu 2000 euro pri kupe a kedze sa kupovalo po svadbe patri do bezpodieloveho spoluvlastnictva. TAkze s auta by mal musel vyplatit, ale to je fakt zanedbatelna ciastka. Skor si myslim, že on by mal existencny problem, pretoze platit z jeho platu cely 3 izbovy byt a hypo je dost odvaha....pri manželovych terajsich prijmoch...Ale vsetko sa moze zmenit,,,,,
@mima4 No veď to....bolo by zaujímavé počuť aj jeho názor. Ale preto som písala, že mi to príde také nefér...Neobhajujem tu to, že by niekto chcel prísť bez peňazí k majetku. A tiež som na to pozerala ako na plnohodnotnú rodinu, hoci to nemajú "doklady"....Ale predsa v manželstve je málokedy finančná rovnosť...veľa krát muži zarábajú viac len preto, že sú muži,a odhliadnuc od toho, ženy sú určitú časť svojho produktívneho veku na materskej - takže zase bez nejakého relevantného príjmu....tak mi prišlo nefér väčšina komentárov tipu, že koľko platí on a koľko ona...Lebo okrem finančného prínosu do rodiny je tam aj iný prínos...nie menej dôležitý.. 🙂
@afrika
aki su to modernejsi ludia? a je vsetko "modernejsie" aj lepsie a prospesnejsie?
Velmi vela komunikujem s chlapmi, oni vedia byt aj otvoreni... a teraz nemyslim krestanskych muzov, u ktorych je manzelstvo samozrejmostou, ale u ateistov... a vela z nich maju rovnaky nazor... Manzelstvo je nieco vazne...a chlapovi celkovo nevadi zit a mat frajerku, ktora si namysla ze je manzelkou.. TAktiez pre vacsinu muzov je jednoznacne lepsie niest riziko platenia alimentov do buducnosti, ako vstupovat do manzelstva.
To tvrdia MUZI. Zeny sa hraju, muzi ... och..napadlo ma hrozne vulgarne slovo, nazvyme to "zabavaju" 😉
@gabrielkaa
vies, podla mna uvazovanie "Muzi zarabaju lebo su muzi a zeny menej, lebo su zeny a su na materskej" mi pride ... no velmi subjektivne a hlavne malo by ist o nieco dobrovolne, s cim by mali byt obaja ludia stotozeni a cim vstupuju do manzelstva. Ale nemalo by to byt vyhovorkou... pretoze pri zovseobecnovani tohto argumentu ide o rodovy stereotyp. Dnes je vela parov, kde zeny zarabaju rovnako alebo aj viacej, taktiez nikto nekaze zene byt x rokov na rodicaku...to je tiez len dobrovolne (vo vacsine pripadov).... takze asi by manzelia mali mat spolocne predstavy o svojom fungovani.
Otazka alebo viac otazok znie: Bere jej priatel ju za rodinu? Vies, ten papier nie je len papier. Vezmi si, kolki ludia ho dnes odmietaju.. maju z neho strach.. Vacsinou ho odmietaju muzi, ktori nie su si isty ci tato zena ano..pravdaze zeny sa prisposobia a tvaria sa ako manzelky...a pritom realita je ina.
@sisi1111 ak budete nieco kupovat a platit spolocne tak potom mozes trvat na tom aby to bolo spolocne...cize vas spolocny dom/byt v buducnosti, ale zial tento byt je len jeho a pokial sam dobrovolne ti cast nedaruje tak to nikdy nebude tvoje....ale nebojsa keby sa nieco stane dedit budu vase deti....
ja mam tiez dieta len s priatelom, ale co je moje a co som si zadovazila z vlastnych penazi je len moje (byt a auto) a co on je jeho (drahsie auto rodinne)....a to tiez poviem ze sme rodina, hoci na papiery manzelmi nie sme....dokonca nemame ani spolocny ucet a popravde nechcel ho moj priatel lebo zeby sa citil sprosto keby mina moje peniaze...kedze zarabam viac ako on a o dost....a naklady mame podelene na presnu polovicu....
a mozno to bude pre vsetky zalubene nevydate zniet blbo dokonca ma on aj urcene vyzivne na spolocne dieta hoci spolu byvame a kt. aj plati....
@mima4 Ano suhlasim, prave preto mi vyratavanie penazi, kto a kolko dal do domacnosti nepride ako kriterium podla ktoreho by sa mal rozdelovat majetok...je vela zien, ktore zaraba viac ako muzi, ale malo zien, ktore pocas materskej zarabaju tak ako muzi, cize brat peniaze ako kriterium pri deleni rodinneho majetku podla mna nie je objektivne. Ved keby mala moznost pracovat za 1000€ tak by urcite nevolila moznost pracovat za 300€...Samozrejme ohladom tohto konkretneho pripadu sa je tazke vyjadrovat...fakt neviem.
@sisi1111 vlastná skusensť :
nikdy by som neprepísala byt na manžela a už vôbec nie na frajera, lebo aj ked ty hovoríš o rodine , z právneho hľadiska si stále frajerka s ktorou má dieťa.
Môžeš sa tu obhajovať tým že máš s ním dieta, že si vedľa neho líhaš , že s ním vstávaš že mu perieš a neviem čo ... po právnej stránke si pre neho cudzí človek .
Ja som dostala byt od rodičov a mala som manžela , na ktorého moji rodičia pre tie isté blbé dôvody aké tu uvádzaš ty , dali polovičku bytu , aj ked som jasne bola proti , však je to ako to oni nazvali " len formalita " a že keby sme sa rozvádzali tak on nikdy by predsa nechcel polovičku bytu . Omyl a veľký !!!!! Rozviedli sme sa a on samozrejme chcel tu polovičku , takže prišiel k majetku bez akéhokoľvek pričinenia.
Takže za mňa , tvoj partner uvažuje uplne normálne a racionálne. Nie ste manželia, z právneho hľadiska máte svoje a tvoje peniaze , takže byt financuje z svojich prostriedkov , ty bývaš v jeho byte .....

@svetluska82 inak to nebol moj napad, ten system mal moj muz zauzivane od svojich rodicov...Oni presne takto hospodaria. Ale v niecom som si aj ja presadila svoje..... Auto nemoze mat napr. dvoch majitelov.....A aj tak to ide do bezpodieloveho