Je to týranie?
ja to uz neviem posudit alebo je mi to mozno uz aj jedno v kazdom pripade uz neviem ako to zvladnut. Moj manzel musi mat vzdy pravdu aj ked ju nema tak som ja ta blba, najnovsie sme sa pohadali pre taku kravinu ze nechapem ako sa niekto vobec moze o niecom takom hadat islo o to ze som povedala ze nas syn nebude mat na prve svate prijimanie vestu, lebo dostali kravatu z aplikaciou a tu ma bit vidiet a ked bude mat vestu tak ma mat kravatu vnutri, na to som dostala odpoved ze "tak on bude mat kravatu na veste" povedala som ze to je take ako si dat k obleku biele ponozky alebo strcit sako do nohavic, proste sa to tak nenosi a uz som bola sprosta a rozpravam hluposti a niesom normalna lebo ked pojdeme po ulici a ja si zapasem vetrovku a on necha kravatu na veste tak budem ja vyzerat horsie ako on a ked som mu chcela vysvetlit ,ze ja viemze to bolo extremne prirovnanie ale ze my islo o to ze to tiez vyzera divne tak povedal ze sa mam dat liecit a odysiel. taktiez ak nieco vravi a ja to prepocujem a spytam sa co vravel tak zacne hundrat ze to robim narocky aby som ho nastvala, ak nieco zakazem detom lebo nepocuvali on im to dovoli ale ak je to naopak tak som sprosta a robim mu to narocky, ked som po jednej vacsej hadke navrhla rozvod tak povedal ze sa somnou nerozvedie lebo som nenormalna a urcite by som mu robila napriek a nedovolila by som mu sa stretavat s detmi a mam sa ist ukludnit alebo k lekarovi po nejake prasky na hlavu. ked k nam po hadke pride navsteva tak je taky zlaty az sa my chce z neho vracat to je same zlatko sem zlatko tam aj ked pred piatimy minutami som bola nenormalna. ked pride s prace tak vidi len to co som nespravila (ja nepracujem) aj ked je vzdy uvarene aj upratane tak uvidi v kosi na pradlo veci co som neoprala lebo uz nieje kam zavesit tak som podla neho cely den nic nerobila stalo sa ze som raz len navarila a neupratala lebo som bola chora a bolo mi strasne zle ked som sla rano z detmi do skoly mala som 39,6 horucku a myslela som ze po ceste odpadnem tak povedal ze klamem a lebo som leniva , z detmi sa ucim len ja ale on krici ked maju nieco zle alebo ked ucitelka povie ze sme nieco zabudli urobit...nejak som sa rozpisala ale ja uz neviem ako dalej mozno to nieje tyranie mozno som vazne na vine ja teda v poslednej dobe nemam chut cokolvek pre neho robit a to co robim robim z odporom, dokonca aj ked mam umyt po nom tanier tak mam chut ho radsej svacnut do kosa.
@inga30 a bude to horsie, pripadne v tomto stadiu to ostane cely cas, nezlepsi sa to. zlepsi, ale na kratko, ako sama pises. je to jedna z manipulacnych technik, opisem neskor.
takze, neprinalezi mi to, nie som psychiater, tak dajme tomu, ze je to moj subjektivny nazor, silna osobna skusenost a zopar faktov. hned na zaciatku ti napisem teda, ze mam podozrenie, ze tvoj manzel trpi vaznou poruchou osobnosti, v tomto pripade disocialnou poruchou osobnosti. poruch osobnosti je viac.nazov porucha osobnosti ti je mozno viac znama pod pojmom psychopatia. tento termin sa vypustil, pretoze popkultura nam psychopatov(ostanem pri tom vyraze) podhadzovala ako masovych vrahov apod, to je jeden z mytov, tych masovych vrahov a ine monstra, tak medzi tymi je len zlomok psychopatov zdiagnostikovanych!!! nazyvaju sa kriminalni psychopati, je ich minimum. ovela nebezpecnejsi a ovela viac je tzv subkriminalnych psychopatov-nemusia mat ziadnu kriminalnu minulost, funguju navonok normalne, za fasadou sarmu, galantnosti, vtipu, zaliecania.devastuju zivoty inych ludi, vo vztahoch, na pracoviskach atd... kto nema s nimi uzsi a dlhsi vztah povazuje ho za mileho cloveka, pravdu vie vsak ten kto s nnim zije.
u tvojho muza vidim typicku manipulaciu, manipulacia nie je len tak nieco hodene vo vetre, je to sprievodny jav poruchy osobnosti.vzdy.
tvoj muz pouziva tri manipulacne techniky-1.obvinovanie, 2.cukor a bic ,3.znehodnocovanie sebavedomia...vsetky mu vychadzaju,navodzovat pocit viny u obete sa mu dari, pises, - ze nevies ci nie si na vine- pochybujes o sebe, dari sa mu teda. nemas uz niekedy pocit, ci vhodne komunikujes, ci vhodne upratujes, varis, rozhodujes atd? nemusis ani odpovedat. pod dalsou technikou cukor a bic je asi toto-nim vyvolany konflikt, rozumej tomu tak, ze to nie je vyvolanie hadky v ktorej sa krici, je to vyvolanie konfliktu v tebe-urazanim, tym, ze musi mat pravdu atd... zacnes na to reagovat, chces presadit svoje, neustale bojujes s jeho ,,pravdami,, k tomu ta uraza a ponizuje za tie tvoje,vycerpava ta to-to je ten bic a potom ako pises-je chvilu dobre-cukor..a tak dookola, ze? tato technika je velmi vycerpavajuca pre ludsku dusu, ak nie si az taka citliva na tieto prejavy a nezlozi ta to psychicky tak musis byt minimalne uz znechutena.ta teria je to znehodnocovanie tvojej osoby, nazorov, presvedceni...potrebuje ta mat slabu ako caj, aby ta mohol kontrolovat, resp tvoje prezivanie. a este sa tu docitas, ze mu mas uvarit to co lubi...nevadi, ideme dalej...
psychopaticka osobnost sama nic nerobi a je schopna obvinit svet, ze je necinny. zapamataj si-bude to robit stale-bude ti vycitat sam seba, vzdy! preto je vhodne pozorne pocuvat z coho ta vini. dozvies sa tak o nom tymto sposobom... inak tiez maju vo zvyku manipulovat sposobom, ze dobre stranky cloveka, alebo tie silne, otocia proti nemu-si uprimna, obvinia ta, ze si neuprimna, hras fer, obvinia ta z necestnosti atd..maju ine vnimanie reality.prisli na tento svet bez schopnosti citit vinu, lutost, alebo citit nejake hlbsie city. emocie maju poskodene, nemaju zaujem o potreby inych ludi. emocie vsak vedia napodobnovat, to uz nebudem rozpisovat...
a nehra nahodou hypernormalneho? to znamena-nehra sa na dokonaleho? zvyknu sa ukazovat az v podozrivo dobrom svetle, taky clovek ani na svete nie je, za akych sa oni vydavaju, total bezchybny, vsakze?
ak ti nie je lahostajny a mas ho rada ako cloveka, ako muza a mas odvahu, pretoze prognoza pri tejto poruche je-neliecitelne, daju sa len korigovat prejavy a dopad na okolie,musis si polozit dve otazky 1. je ochotny si ta vypocut ak mu budes chciet povedat, ze mas podozrenie, ze nie je dusevne v poriadku a riesit to? 2.Mas predstavu o dalsom potencionálnom vyvoji tejto choroby a mal by realisticku predstavu on? ak su obe odpovede nie, tak prognoza dalsieho vyvoja vasho vztahu je skoro ista katastrofa. prajem ti vela sil.
a inak, priprav sa, ze na tvojich chybach vystava tvoju nenormalnost. napr to fajcenie, to ti bude jak pokazeny gramofon omielat dookola, zacnes uplne pochybovat o sebe a o svojom rozhodnuti ze si neprestala fajcit, co je vylucne tvoja vec, proste tito ludia, ak spravis chybu akukolvek chybu maju vodu na mlyn... nenuti ta sa mu zodpovedat za tvoje rozhodnutia nahodou? alebo ak sama o niecom rozhodnes, nepotopi to tvoje rozhodnutie, pripadne nie je pohorseny, ze si rozhodla bez neho? ak nie, pride to. manipuluje s tebou velmi, v plnom rozkvete... prva veta tvojho prispevku vsetko potvrdzuje, myslim, ze sa nemylim... ,,NEVIEM TO POSUDIT,, to je typicky nasledok psychopatickeho puta-zacinas byt zmatena vo svojej situacii ktora ti pride uz neprehladna, sama uz nevies zhodnotit co je pravda, co nie, stracas sa. zacinas prave slabnut. ja ti velmi drzim palce. inak od odbornikov by si dostala jedinu radu-utiect. mam tu aj iny nick a davala som sem podobne info aj s linkami zaujimavymi. ak by si chcela, poslem ti to. nenechavaj to tak, v hre je tvoje dusevne zdravie. u tvojho muza nejde o ludske chyby ktore sa daju spracovat napravit a odstranit, ako to bezne byva, ide o dlhodoby, nemenny vzorec chovania, ktory je zakladom dusevnej choroby tazkej a nebezpecnej. nemam strach to napisat. nezmeni sa to.
Ahojte tak bola som pred dvoma tyzdnami u psych. Dostala som odporucanie ist do poradne aj z manzelom, neboli sme, lebo ked som to spomenula zacal vyvadzat ze rozvod nebude ze ma lubi atd.Nedal si vysvetlit ze ked pojdeme do poradne to este neznamena rozvod aj sme sa trochu pohadali. Takze teraz pomaha s domacimi prácami, nic velke umyje riad povysava ked vari uprace po sebe, ale nedavam tomu dlhe trvanie, jemu som vravela, ze som zvedava ci to vydrzi aspon mesiac ,vraj uz vzdy bude pomahat. Ja som sa zamestnala na cas ked su deti v skole, takze nemoze povedat ani pol slova, akurat vravel ze nechcel aby som chodila do prace preto lebo nemusim a dost sa narobim doma. Mal tu na navsteve kolegu aj s manzelkou a prvy krat vsetko pripravil sam dokonca nenamietal ze idem z deckami prec z domu. Uvidime pockam dokedy ho tato nalada bude drzat a potom to budem riesit...zmenilo sa to asi aj vdaka vam,lebo nakoniec si toto precital a vraj nechce aby som sa takto citila a on nevedel ze sa takto citim neraz som mu povedala ako sa citim vtedy ho to nezaujimalo, vraj nevedel ze sa takto zle sprava a urobi vsetko preto aby bolo vsetko dobre a obaja sme boli stastny....no v tejto chvili su to premna len sluby ktorym neverim.
@inga30 tak Ti prajem, aby mu to ostalo.
A ak on nechce ist do poradne, chod aj sama. Mozno ze casom ho ta nechut ist tam prejde.
Na Tvojom mieste by som vsak na tom trvala, aby siel aj on, lebo muzi odmietaju ist do poradne, kedze si myslia, ze oni ziaden problem nemaju a nemusia ho riesit 🙄 To je ich postoj. Takze ak by sa to zhorsilo, dala by som mu to ako podmienku.
A mozes mu to vysvetlit, ze poradna nie je na to, aby ludi rozdelovala, ale naopak pomohla riesit problemy, ktore mate.
urcite pracuj, ziadne take,ze nemusis, nepracovat je len dalsi dovod na ovladanie zeny, nakolko nebudes mat vlastny prijem a teda stazene podmienky odist, spravit nieco po svojom. Poznam aj bohatych, velmi bohatych tyranov, viem ze tymto casto ovladaju zeny a postupne ich izoluju.
Drzim palce! aby sa uvedomil,ze on ma dost velky problem...
@stefka33 prepač ale tvoje vyjadrenie je dost osobne na cloveka ktoreho nepoznas. Ako vies že je debil? S toho čo tu napisala. Však to môže byť jej pravda. To čo ona vidí. Tiež jej odpíšem tak si to prečitaj.
@dobrodruh156 Vieš že diskusia je z r 2014???? Tá osobnosť ktorá písala tento názor už ani neexistuje.
@dobrodruh156 Vieš že diskusia je z r 2014???? Tá osobnosť ktorá písala tento názor už ani neexistuje.
@stefka33 diky uz viem 🙂

@adri266 nie nie, ja že či si manžel niečo nekompenzuje. A vôbec. Nevieme aký sú a to všetko príde mi to také dosť nesebakritické, fakt pardón ja to takto vidím. Na všetko sú vždy dvaja menej alebo viac. Ja by som tu vedela aj môj vsťah opísať, ako mi manžel nepomáha že pri výške 178a váhe 62kilo som mu stale tučná. Ale viem aký je a milujem na ňom iné veci. Ale keď je hádka, vždy mám na tom nejaký podiel aj ja.. Pravdepodobne sú nerovnocenný pár a tam treba riadny charakter aby sa vo vsťahu pozície vyrovnali. Nevidíme do toho, takže viac mudrovať nebudem.