Je toto manipulácia dieťaťa?

25. nov 2021

Len tak na pobavenie na večer. Ale myslíte si že čo opíšem že sa to považuje za manipuláciu? Alebo hranie na cíti. Napríklad máte dieťa 3-5 ročne a príde návšteva a tá mu chce dať nejaký darček/sladkosť a povie niečo v štýle ' keď mi nedáš pusu/ keď ma neobijmeš už ti nič nedám' prosté niečo na ten štýl. Myslíte že ma to vplyv na dieťa. Ja si to pamätám z detstva neznášala som objímať ľudí/dávať pusu na líce.a nemyslím že je správne dieťa nútiť týmto štýlom, a tiež ten dospelý mal by sa správať ako dospelý a neuraziť sa keď dieťa odmietne. Ja síce ešte deti nemám ale určite keď niečo bude skúšať túto taktiku tak nepochodí. Myslím že keď dieťa poďakuje úplne stačí a nemusí sa túliť keď nechce.

luccija
25. nov 2021

Je a neznášala som to, keď takto citovo vydierali moje dieta

zmrzlinka2021
25. nov 2021

Neviem ci je to manipulacia, ale mne sa to nepaci. Clovek by nemal zachadzat do takehoto sposobu vydierania a vynucovania si fyzickej naklonosti. Dieta dospelaka neobijme a skutocne mu dotycny clovek neda tu sladkost? Lebo ak nieco tvrdime, mali by sme to splnit.

tosomja
25. nov 2021

Mama môjho priateľa mi podobným štýlom lezie na nervy, keď voláme cez Skype, tak zakaždým chce aby jej môj syn posielal pusu, kýval, žmurkal na ňu. A on už s ňou ani nechce volať, lebo nič iné len pošli pusu, počuješ, pošli, lebo uvidíš...zažmurkaj na mňa, jooj vidíš aký si škaredý, nezažmurkáš? Atď...
Tiež poznám z detstva, "daj pusu a dám ti"
Už ani neviem komu som povedala, nech si to nechá.
Nie je to manipulácia, je to blbý zvyk 😄🤣

autor
25. nov 2021

Nevedela som nájsť správne slovo tak som to nazvala manipulácia. Myslím že takéto zvyky môžu mať negatívny vplyv na dieťa. Aj keď sa to možno nezdá na prvý pohľad. keď chcem dať niečo dieťaťu tak dám a neočakávam neviem čo od neho, úplne stačí nech poďakuje. Určite budem mat pohľady a za chrbtom reči ako si zastavam dieťa keď nechce dať niekomu pusu.😀

panelacikova
25. nov 2021

je to skôr vydieranie ako manipulácia. takú návštevu by som poslala preč z bytu

aurorastone
25. nov 2021

Taky darček nech si nechá, tak bud ho chce dať alebo načo ho nosí a neznášala som to, sama som to nikdy nespravila
Ak donesiem sladkosť tu dávam vždy rodičom aby ti uznali za vhodne kedy a koľko dieťa dostane a neboli hneď plače že chce hneď a všetko aj keď ešte neobedovalo 😁

deti95060810
25. nov 2021

hm ja ako dieťa som neznášala otázky typu : a máš radšej ocinka alebo maminku....
kolegyne mojej mamy som neznášala...🙄

autor
25. nov 2021

Tiež to nerobím, mám švagrinu ktorá má dievčatko keď jej niečo dám tak neočakávam nič. A minulé nad tým rozmýšľala že ku nám (mne a manželovi) príde bez problému pobaviť sa atď. Ale k jej švagrinej a svokre dievča nechce ísť lebo stále tie reči aha čom som ti kúpila a chcem za to veľku pusu a keď nedáš už ti nekúpim.

autor
25. nov 2021

Keď som bola dieťa neznášala som návštevu presne kvôli tomu lebo očakávali že každému dám pusu a mne sa to hnusilo. A keď nedam tak nerešpektujem a nemám úctu k starším 🤮 nedáva mi to zmysel.

meluela
25. nov 2021

Treba deti ucit, ze za ziadnych okolnosti nemusia taketo veci strpiet .. ziadne objatia ci pusy na silu len aby sa niekto neurazil. Je to dobra prevencia proti zneuzivaniu, ked dieta vie ze jeho telo je jeho telo tak sa nestane tak lahko obetou.

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hesloveslo
26. nov 2021

Ja mám doteraz z toho traumu. Neznášam keď sa ma niekto dotýka alebo keď sa s niekým stretnem hneď sa chce pusinkovat. Väčšina ľudí vie že to je pre mna narušenie osobnej zóny takze už to neskusaju

michaela789
26. nov 2021

Je to určite nevhodné. Buď zakroč ty ako matka alebo nauč dieťa aby sa ošéfovalo samo. Keď také niečo skúšajú na môjho staršieho, pokrčí plecami a odíde a tým, že tú vec teda za takýchto podmienok ani nechce 😅
Snažíme sa ho viesť k tomu, aby vedel stanoviť hranice sebe ale aj okolo seba - čo mu nie je príjemné, to má právo slušne odmietnuť alebo sa tomu slušne vyhnúť.

snowflake07
26. nov 2021

Všetci mi ako dieťaťu hovorili ,keď mi dáš pusu dostaneš darček.Ked odchádzali tiež povedali a pusu nedáš?Ja som dala a utekala od nich Žiadnu traumu nemám a ani by ma to nenapadlo riešiť.Tiež keď prídem k synovcovi malému,tak mu poviem tak vidíme sa po pol roku a ty mi ani pusu nedáš?Akože toto riešiť je cez,alebo to musí byť osoba, ktorá je v dospelosti trošku psych.labilnejšia.

michaela789
26. nov 2021

@snowflake07 ak to tebe ako dieťaťu neprekážalo, je to v poriadku. Nie všetci sme ale rovnako kontaktní. Ja nemám rada pusinkovanie mimo najbližšej rodiny, môj syn tiež nie je žiaden tulko, túli sa len ku mne a manželovi. Mám ho nútiť do prejavov citov, ktoré sú mu nepríjemné? On dá lásku najavo inak, nakresli obrázok alebo vyrobíme niečo spolu. Nie je nič zlé na tom, nechať to dieťa sa prejaviť po svojom.

0silvia0
26. nov 2021

@snowflake07 omyl, osoba toto riesiaca nie je labilna, ale citliva...

0silvia0
26. nov 2021

Ja toto nepoznam, ani mojim detom toto nikto nerobil, ale suhlasim, je to nevhodne. Dotyky a pusy nie su na povel. Ak to dieta tak neciti, je nevhodne do toho deti nutit.

kellypiu
26. nov 2021

stretla som sa s tym uz viackrat, neviem ci je to vydieranie, manipulacia, clovek co to robi si to podla mna ani nejako neuvedomuje, ze by to mohlo vadit 🙂

0silvia0
26. nov 2021

Tato kniha sa venuje tejto problematike

vanda323
26. nov 2021

Ach ani nevrav....Moja mamka alebo babka keď volajú cez Viber 🤦 Tak stále tej najmladšej, Laurinka, pošli pusu, ukáž to a to....ako opičke....občas na nervy.

sasanka605
26. nov 2021

Moja mama to robi starsiemu, mladsia este nerozumie. Ked to vidim, poviem nech hned prestane. Este ked mu zacne cez skype ze je neposlusny lebo neurobi co mu akurat kazala. Ja som si to uzila od nej dost. Vsetko bolo niecim podmienene, stacila veta alebo pohlad co sa jej nepacil a veci ktore naslubovala, nic z nich nebolo.

gretuska77
26. nov 2021

Nikdy som to neriešila ako dieťa, až ako matka dieťaťa som sa dostala náhodou k tejto téme v súvislosti so sexuálnou výchovou. A teda som si sama nikdy neuvedomila, aký to môže mať dopad na dieťa, ktoré “nechce” spolupracovať pri objímaní, pusinkovaní atď. a ešte s nejakými podmienkami, odmenami.
Ak to dieťa nechce, je mu to nepríjemne, lebo niekto prekračuje hranicu jeho osobnej zóny, nemal by ho nikto nútiť. Je na rodičoch, aby zakročili. Dieťa by nemalo nadobudnúť pocit, že aj keď mu to je nepríjemné, o jeho tele rozhoduje niekto iný, a ešte aj za odmenu. Takého vzorce možu byť neskôr iba voda na mlyn dospelým, ktorí sexuálne preferujú deti 😡

luccija
26. nov 2021

Ono sa to vekom mení pri malom dieťati pusa za darček, potom za dobre známky v škole, za upratanie, a človek potom zistí, že vždy niečo robí s motiváciou pre druhých, aby bol za " dobrého"
A potom nemá svoj názor, lebo vždy spĺňal niečo pre niekoho a hlavne ženy.Musi byť dobrá mama, manželka, aby bol muž spokojný...

makova333
26. nov 2021

Neznasala som to ako dieta, neznasam to ani u svojich deti. A ked boli mensie reagovala som takto: "Daj xy pusinku, dam ti cokoladku/hracku..." Otocila som sa k mojmu dietatu a povedala mu: Nemusis dat pusu/objat ak nechces, ty sa rozhodni komu pusu das a komu nie. Peniazkov mame dost, aby sme si cokoladku/hracku kupili aj sami. Takto pekne "na drzovku" pred cakajucim na "pusinku". Väcsinou sa dotycna osoba zahanbila a so sprostymi recami prestala. Nastastie, to nikdy nerobila moja svokra, skor ludia zo sirsieho okruku. Ale bacha! Poprosit a podakovat museli vzdy. Ale pusinky a objatia sa nekupuju, tie sa davaju z lasky.

iwesska
26. nov 2021

Neviem,co by ma donutilo sa zamyslat nad tym co by bolo keby som niekedy mala deti a dostala sa do situacie,do ktorej sa ani nemusim dostat🤔

annm81
26. nov 2021

Nenazvala by som to manipuláciou ani ničím nevhodným, pokiaľ to urobí niekto, koho má dieťa skutočne rado a tú pusu mu dá aj bez cukríka. A pokiaľ ten dospelý dokáže s nadhľadom prijať odmietnutie. Takže ak sa ocitneš v situácii, že to robí tvoja svokra, ktorú neznášaš, ale tvoje dieťa ju absolútne miluje, nebráň im. Dieťa ale treba odmala učiť, že má právo beztrestne odmietnuť akýkoľvek dotyk, ktorý mu nie je príjemný. V takom prípade sa treba postaviť na stranu dieťaťa.

kikuska872
26. nov 2021

Ja neznášam ak moja svokra vraví malej " babka ťa neľúbi " .... v situáciách keď ju nechce počúvať ( odmieta ísť k nej , alebo jej podať to čo si vypýta svokra atď atď... ) a potom jej vždy na to povie " vidíš ako nepočúvaš, babka ta neľúbi lebo nepočúvaš" .... no keď som to počula prvý krát, vravím si dobre ( asi to tak nemyslela, samozrejme ze ju ľúbi len jej to nechtiac vyklzlo) no ono sa to opakuje stále aj keď som jej už niekoľko krát povedala že si to neprajem aby sa s ňou takto rozprávala ( samozrejme odpoveď že ona to nemysli vážne " tak načo do čerta rozpráva takéto hnusné veci 🤯🤯🤯🤯🤯 ved to dieťa vníma )

jankapepe
26. nov 2021

Dieta jednoducho musí vedieť pozdraviť keď niekto príde. Toto vyžadujem.
Ale, aby niekoho,, nasilu,, proti svojej vôli stiskalo ci pusinkovalo..... Jednoznačne nie! Ak je dieťaťu niekto sympatický spraví to automaticky sane.
Stalo sa nejeden raz že niekto skúsil takto si vynútiť pusu ci objatie. Vysvetlila som ze ak dieťa bude mať chuť tak vystiska aj samé.
Presne si pamätám ľudí ako si opísala z detstva. Našťastie mama reagovala rovnako ako ja.
Lebo v mojej hlave vtedy bolo:,, zožer si ho sama,,
Neviem si predstaviť keby ma mama tlačila za cukrík puskovat niekoho co bol v mojich detských očiach jednoducho fuj!

0silvia0
26. nov 2021

@jankapepe ja ani celkom nechápem, čo vedie dospelých si takto vynucovať bozky od detí nasilu. Mne to hlava neberie, donútim decko aby ma s hnusom bozkávalo? To načo? Prečo? Čo by som z toho mala?

lilitela
26. nov 2021

Ano je to manipulacia a bezny styl vychovy za sociku...