Je toto rodičovská láska?
Ahojte, dnes sme sa s mamou pohádali a mne je do plaču. Bavila sme sa s rodičmi o tom, že nejaká herečka sa rozvádza. Otec mi povedal, že rozvod volia ľudia lebo sú pohodlný riešiť problémy, že idú tou lahsou cestou. Že je proti rozvodom a že keby som sa niekedy ja alebo moji súrodenci rozviedli, že nám nedovolia vrátiť sa k nim domov do 5 - izbového domu ani na deň.Že keď už sme sa raz vydali ozenili, nech sa o seba postarame sami. Oni nás vychovali a tým to končí. Mama má ten istý názor. Proste potrebujú svoj kľud. Prišlo mi to veľmi ľúto. Ja im pomáham aj keď som sa vydala ako môžem, či už finančne alebo prácou okolo ich domu. Ja som síce na materskej ale keď potrebujú peniaze, tak im poza mužov chrbát dám. Žijú len z jedného dôchodku. Mama bola celý život domáca, tak nemá nárok na dôchodok. Mame som kúpila túto zimu čižmy, otcovi detto. Keď sa im pokazila chladnička, poskladali sme sa so súrodencami na novú. Občas ich berieme na výlety, samozrejme platíme my. Keď mal otec dlh v zdravotnej poisťovni, my sme mu ho splatili. Každý deň im volám ako sa majú, mám ich proste rada a oni mi potom všetkom povedia, že kebyze sa rozvediem alebo nám vyhori byt, dvere máme u nich zatvorené. Maximálne na týždeň. Otec má 64 a mama 58. Sú zdravý ako ryby. Je mi to veľmi ľúto:(
@luciferkax ešte nemá ani 60
@augustovkaa aha, tak to potom dôchodok "nemá prečo" :D dostávať :P na predčasný dôchodok musí mať niečo odrobené :P
@libka1 Áno, je mi ľúto hlavne deťmi, lebo druhá babka im už nežije.
@luciferkax No, žijú z tatovho dôchodku
@augustovkaa velmi dobre ti rozumiem... ono sa to mozno casom spravi same, ale trochu mam v pripade tvojej mami pochybnosti... taketo "kostolnicke" typy sa moc nemenia zial ☹
@libka1 Áno, kým bola moja dcéra jediná vnučka a ešte nebola kostolnicka, bola milá. Ale odkedy robí v kostole a jej obľúbená dcéra porodila minulý rok, ja mám zlé deti. K sestre chodí aj na týždeň, aj sestra k rodičom. Ja nemôžem ani na návštevu.
@augustovkaa jojha, to je fakt ako s nasou svokrou cez kopirak, tiez kym mala len nasu dcerku ako vnucku tak bolo ok, a potom ked sa svagrinej narodili deti o nase ani nezakopne... ja som sa s tym zmierila a je klud... nebudem sa kvoli tomu nervovat, jej chyba, prichadza o vela 😀 u nas je este vacsi kontrast, svagrina chodi k nej aj na 3 tyzdne a nam nema problem odmietnut zavarovat na 2 hodiny, lebo by to nezvladla 😝 no co, taky je zivot... kazdy sme si strojcom svojho stastia, ja mam krasne deti, vynikajuceho manzela a to je pre mna dolezite... a myslim ze to mas rovnako, tak si ich uzivaj a kasli na mamu, mozno sa raz spamata, a ked nie, jej chyba...
@libka1 Ano, nedá sa ísť proti prúdu. Bratovu malú tiež nevidela od decembra a nechýba hej. Všetko je len sestra a jej syn.
@augustovkaa Som na teba myslela, ze ci ste si to uz s rodicmi vysvetlili a vidim, ze nie.
Je to strasne, ked nas rodicia sklamu takymto sposobom. Mam nieco podobne a mozno to vyznie hlupo, ale ja mam pocit, akokeby tento postoj mojej mamy voci mne zmazal medzi nami vsetko dobre, co sme kedy zazili v detstve a minulosti. Rozmyslam, ci je mozne, aby sa niekto takto zmenil, alebo bol vzdy taky, akurat sa este pretvaroval, lebo musel, alebo som to videla cez cistu detsku "neobjektivnu" lasku.
My sa s mamou vidime 1x za 2 mesiace, ona to viackrat nepotrebuje, so svokrou sa vidim kazdy tyzden. Uz som to nejedenkrat mame spomenula, akoby mimochodom, a bud sa tvari ze nepocuje, alebo reaguje podrazdene az zavistlivo, ze to je od svokry pekne. pritom staci tak malo, prekonat sa, a zacat sa zaujimat o svoje vnuca. Teraz tu bola za tento mesiac 2x, som si myslela, ze si vstupila do svedomia, no kedze mi rozpravala o problemoch s mojim bratom, s ktorym zije v jednej domacnosti, + moj brat mi nasledovne poslal dost arogantnu SMS, ze mam nieco riesit s mamou, som pochopila, ze ma chcu iba zatiahnut do svojich zabo-mysich vojen, a ona si ma chce zatiahnut na svoju stranu, keby to nahodou potrebovala. Ked som sa vyjadrila, ze sa do toho nechcem miesat, ze je to medzi nimi dvoma, a nasledne pri odchode som sa jej opytala, ze ci pride aj dalsi tyzden - mala dovolenku, cize priestor na to bol - uhrala to do stratena, ze sa mi ozve. A neozvala sa. A ja hlupa som sa nadejala a cakala. To su strasne "facky".
Musime sa spoliehat iba sami na seba, Augustovka
PS: Ja nemam ani otca, ani starych rodicov.... moja mama a brat boli pre mna jedini ludia, kym sa neobjavil moj manzel.
@lilitela Ja som sa s mamou nevidela od marca. Proste nemá záujem. Ale tento týždeň sľúbila prísť, tak uvidíme. A najlepšie bolo keď mi k narodeninám priala, že aby som už konečne bola spokojná so svojim životom. V preklade, aby som ju s ničím neotravovala, ani s mojimi deťmi.
@augustovkaa To si vystihla uplne presne. Ja som sa s mamou minuly rok nevidela polroka, co sa urazila, ked som ju dostatocne vcas pozvala na vnuckine meniny a odmietla som jej vyjst v ustrety s terminom. Darmo som jej vysvetlovala, ze pozyvame viac ludi a nikto iny problem s terminom, ktory je predovsetkym stanoveny tak, aby bral ohlad na rezim jej vnucky, nemal, a ze nebudem teraz vsetkych predohadovat. Pre vysvetlenie: dovod preco jej termin nevyhovoval bolo, ze bolo "prilis teplo". Tak sa urazila, neozyvala sa, a hoci som bola nazoru, ze by sa mala ozvat prva ona, nakoniec ma manzelova rodina ukecala, aby som s tym nieco robila - tak som defacto "ustupila" a zavolala jej. Pripravila sa tak aj o narodeniny a vianoce vnucky ale asi jej to nevadilo.
A ja to mam rovnake, ked som neraz v minulosti povedala mame ze by som sa s nou rada porozpravala, ze sa mi zda ze ten nas vztah uz nie je taky dobry ako volakedy, tak bud som dostala odpoved, ze jej sa zda ze je vsetko ok a neni o com hovorit, alebo povie, ze teraz sme na navsteve, a nebudeme si ju kazit. Lenze na navsteve sme vlastne pokazde, kedze mame kazda vlastnu domacnost - akoze su to evidentne prazdne vyhovorky. Moja mama chce tiez len ten svoj "sväty klud" - davam to do uvodzoviek, pretoze si dovolim tvrdit, ze ho ma a nikto ju s nicim neotravuje, len si pozera ten svoj TV a sprepacenim nic nerobi, okrem chodenia do roboty.
A to co ma chcela zatiahnut do toho konfliktu s bratom - tiez je islo len o to, ze jej hrozi urcity diskomfort, tak to chcela na niekoho presunut a hodit, tu zodpovednost.
Ale pre mna to ma velky prinos, pochopila som, ze s tym nepohnem a na riesenie problemu musia byt ochotne obe strany. Mama si neuvedomuje, ze si takto pletie na seba bic, pretoze jedneho dna uz bude fakt stara a mozno nevladna... a zacne byt odkazana na pomoc inych...
Augustovka,snažím sa pochopit tvoj pohlad na vec,ale velmi rada by som vedela aj názor tvojej mamy na vec.Vždy je chyba na obidvoch stranách-nikdy nie iba na jednej.To sa mi už niekolkokrát v živote potvrdilo.Rodičia nie sú povinní nám strážit a vychovávat deti,je to ich dobrá vola.Ony si už svoje odchovali a teraz chcú mat pokoj-úplne ich chápem.Ak sa ti nepáči ,že pýtajú od teba peniaze,jednoducho im ich nedávaj!Ak necítia potrebu vás navštevovat,nepros sa im a hlavne nevnucuj a nežobron o "opičiu lásku" ako tu už niekto správne poznamenal.Raz možno sami prídu a pochopia,že im chýbate,ak nie,oni sa ochudobnujú o niečo čo sa už nikdy nevráti/napr.rast vnúčatiek/.A možno im naozaj nechýbate a sú takto štastní,nechaj ich tak,majú právo si robit čo chcú.Ty máš svoju rodinku,zameraj sa na nu a nesnaž sa menit druhých podla seba.Držím palce.
@panidia Ja nepotrebujem vychovávať deti, ani strážiť. Mne je len ľúto, že 26 rokov sme boli s mamou kamosky. Keď som sa vydávala, plakala, že ma stratí a po svadbe jej záujem o mňa a vnúčatá padol. Zavolá, len keď niečo potrebuje. K sestre chodí stále na návštevy, aj sestra k nej a o mňa ani nezakopne. Len mi je to ľúto. Otec mi povedal, že on by ma v núdzi prijal späť, že mama si vymýšľa, že aj on povedal, že sa nemôžem keby niečo vrátiť. Ja ju nechcem v žiadnom prípade zneuzivat na stráženie. Nechce sa mi v tom rýpať. A rada by som vedela, prečo je ku mne taká.
@augustovkaa Tak sa jej na to priamo spýtaj,tu ti nikto za nu nedá odpoved.A nech už bude odpoved na tvoju otázku akákolvek,je to stále jej vec a jej rozhodnutie,tak ako sa ty rozhoduješ a nesieš zodpovednost za svoje činy a skutky...
Moji rodičia žijú v jednoizbáku a viem, že keby som potrebovala, môžem kedykoľvek prísť domov (officiálne aj tak ešte bývam u nich). Niekto poviem, že chcú mať kľud. Je to možné, majú na to právo ale rodičia budú rodičmi navždy, to sa nikdy nekončí. Naši nie sú žiadne naivky ani samaritáni ale viem, že keby niekto z mojich priateľov (a to myslím tých skutočných ktorých narátam len pár) potrebovali na pár nocí ubytovať, uvítali by ich u seba. Rovnako ako ja som na byte privítala kamarátkinu sestru keď zo dňa na deň prišla o podnájom. Nebol to jednoduchý týždeň ale bolo to nakoniec v pohode (a máme tiež jednoizbák 🙂. Záleží na povahe. Keď ti ľudia stoja za to aby si im pomohla, tak to urobíš aj keď ti to kazí plány a pohodlie na pár dní (v krajných prípadoch dlhšie). Možno vaši sa boja, že keby sa niekto z detí vrátil domov, už by sa ho nezbavili. No, ale to tiež nie je zrovna srdečné "vitaj doma".
@mala_hobitka no ved to aj ja pomozem v Vzdy ked mozem. Ked nemala svagrina kde byvat nastahovala sa k nam aj s muzom a dietatom na 2 mesiace a ja som bola v 9 mesiaci tehotenstva, tiez som potrebovala klud . ale ked je niekto v nudzi pomozem a toboz vlastnej krvi.
@augustovkaa Je to velmi smutné,,dost tažko sa mi to číta,,kedže ja som ešte stále také"problémové " decko,,a aj napriek tomu mi rodičia povedia že sa možem kedykolvek vrátit(aj so svojou dcérou),,rodičia tiež chcu mat svoj pokoj,,mamina ma závažné ochorenie,,ale nikdy mi neodmietla pomoc,,takisto si voláme každý jeden den,,ale ako píšeš,,ako by som mala ja im pomáhat neustále pomáhaju oni mne,,,či je to finančne alebo aj inak,,neviem si predstavit život bez nich,, 😒 ,,,som štastná že máme super vztah,,u nás je otec ten čo ma tvrdšiu a prísnejšiu povahu ale takisto mi povedal že som ich dcera a nikdy mi nezavru dvere ,,že s amožem vždy a kedykolvek vrátit aj keby som tam mala s nimi bývat(rodičia maju 3-izbový byt)..takže postoj tvojich rodičov je dost zaražajuci,,pretože ak akokolvek chcem mat už pokoj od svojich detí kedže budu už "vo svete" nikdy by som ich neodmietla.. 😒
Je to smutne ak vlastny rodic toto povie svojmu decku..a se sa nesmie vratit...ja uz oca nemam a je to najhorsie co moze byt...zili sme 5 ti v 2 i byte a ked sme prisli o podnajom tak bez vahania nas zobrali spat...a mama by aj teraz chcela aby sme boli spolu...je to nepekne takto odsudit...vsak nikto nevie co ho caka..vztahy sa menia...raz si hore a raz dole.. a seby mama sa vykasla na mna tak neviem teda ☹
@lady511 mame som nikdy neublizila snad len tym ze som sa vydala. Nepijem. Nefajcim, mam VS. Vzdy ked potrebuju pomoc pomozem. Otec je lepsi laskavejsi. Vzdy mi pripraveny pomoct. Ale je pod papucou. Kolkokrat som im pomohla financne. Skoda reci. Niektore tu pisu ze zasluzia si pokoj ale to ich nemozem ani navstivit alebo oni mna? A mama ma lepsie zdravie ako ja. Ja mam choru stitnu zlazu, caka ma operacia krcovych zil, mam silne migreny. Mama nic z toho nema
@milagrosss20 aj mne je to luto a pritom byvaju vo velkom dome. Je to blby pocit nemat sa kam vratit. Pritom by som im aj peniaze davala aj by som robila okolo domu ale oni ma nechcu ani na tyzden zobrat ked ide muz do zahranicia na sluzobku.
@augustovkaa to fakt? Na prazdniny??? Kokso..tak je treba sa o tom poriadne porozpravat...neni to normalne aby sa tak zachovali...ku vlastnej krvi ☹
@lilitela ☹ ja mam tiez brata a mamu..a teraz muza...a babo...tak neako este to vieme spolu uhrat...no a mama byva o 3 poschodia vyssie ako ja...a poviem vam ze niekedy je to o drzku..fakt...moj muz sa velmi zmenil od kedy som otehu... predtym vychadzali spolu uzasne a teraz????? Boze to je akokeby cert a kriz...neznesie moju mamu...nechce ju u nas v byte ked sme dona vsetci...ona chodi ku mne len v tedy ked je on v robote..inak nie...nerozumiem tomu...a to predtym sme spolu byvali... ☹
@milagrosss20 ja sa im nechcem vtierat . ved skusim este hodit rec. Ja to nechapem kde je chyba. Pred par rokmi som im vlasnorucne s muzom dom vymalovala.
@augustovkaa citala som celu diskusiu a poviem ti jedno - to chce silny nadhlad - najprednejsia je tvoja rodina - muz a deti. Mama si vybrala cestu sama, nechce ta vidiet, lebo jej nedavas peniaze - to co uz je za materinsku lasku? Je to tvoja mama, viem, ale "Kto chce kam - pomozme mu tam..." nevtieraj sa, nikam to nepovedie. nezavid sestre, ze ona chodi k vasim a ty nie. Jedine tvojej mame to moze byt sproste, nie tebe, aj ked ti to bude obcas luto. Inak toto by chcelo odbornu psychologicku pomoc - urcit si priority vo svojom zivote... otvorili sa ti oci a to je dobre - PRVORADA JE TVOJA RODINA a potom ostatna rodina /aj ked je akokolvek srdcu blizka/ Prajem mnoho sil aby si to zvladla - a cas vsetko otupi, za par mesiacov /rokov/ ti to nepride vobec cudne, ze sa s rodicmi nenavstevujes...
@augustovkaa prosím ťa, len jej teraz nevyvolávaj a nepozývaj na návštevy a či vy môžete prísť a kedy....pretože stále má navrch tvoja mama, cíti, že ona sa snažiť nemusí, že veď ty sa ISTO ozveš.
@augustovkaa je to čudné. nemysli na to, hádam k takému niečomu nedôjde. a keby aj, tak asi vtedy by sa zachovali inak, ale je to v podstate krute, odmietaju pomôcť, a oni raz možno budú tú pomoc potrebovať.
@lienkafoj je to tazke ale snazim sa to zvladnut kvoli mojej rodine.
@kocurcek neboj neozyvam sa ako predtym casto. Uz som rezignovala.skoda ze nevidi ake ma krasne vnucata
@augustovkaa a nemoze to byt nejaka psychicka pricina na strane tvojej mamy? ze tak zrazu po tvojej svadbe oslabol jej zaujem o teba a tvoju rodinu?
neviem si naozaj predstavit, ze by som niekedy v buducnosti nechcela pomoct svojim detom v dospelosti, pre nejaky vlastny klud.. raz som svoje deti porodila a mojimi detmi budu navzdy a tak sa im budem vzdy snazit pomoct.. tak isto viem, ze by to bolo aj s mojou mamou, ta ale zomrela..

@augustovkaa aspon v tom mas poriadok. Je mi jasne ze to boli ked si na teba nenajdu jeden den a sestra tam je aj tyzden... ale aspon mas uz v tom jasno, ocividne ta zneuzivali... dolezity je tvoj manzel a deti, rodicom treba pomoct ak to potrebuju, ale dat sa zneuzivat je uz cosi ine ☹ mam podobnu svokru, takze tvoju situaciu si viem velmi dobre predstavit. Ta z nas aspon ale nechce tahat peniaze nastastie. To je jej jedine plus. 😀