icon

Je toto správanie normálne?

28. okt 2021

Zdravím, chcela by som sa poradiť, vidieť názor ostatných, keďže to sama hodnotím iba z môjho pohľadu. S partnerom mame spoločnú domácnosť. Ja mám necelé 2 mesiace do pôrodu a už toľko nevladzem. Nevarim každý deň, ale varím niekoľko krát do týždňa, buď varím teplý obed alebo večeru, ale na tom si nejak veľmi nezaklada, vie sa najesť v práci a večer nemá problém so studenou večerou. Čo mi ale vyčíta je neporiadok. Lenže tu je ten problém, ja som nebola vychovaná takému poriadku a ja nevidím jednoducho take veci ako neporiadok ako on. Že stare letáky mám v kuchyni, vôbec som si nevšimla že im už vypršala platnosť, že prečo mám slnečné okuliare na kuchynskej linke. Náhradný mobil na stole už 3 dni. Nejaký kúsok plastu na linke, 2 utierky len tak pohodené na linke a nie zavesené. Dozu ktorú mám vrátiť mamine som tam pri umývadle mala tiež asi 3 dni a vždy ju zabudnem zobrať. Krém na tvar som mala na kuchynskom stole namiesto kupelky, mne to nepríde ako nič strašne… Príde vam toto dôvod na hádku? Ja som taká bordelárka alebo priateľ je príliš prísny ? Povedal mi že nebudem mať bordel ako u rodičov, lenže ja sa naozaj snažím aby bol poriadok, a on mi povie že to tak nevyzerá a mňa to vytáča lebo keby nič nerobím tak to vyzerá naozaj inak.. predtým ako príde z prace si skontrolujem aby som mala taniere po sebe umyté, hrnce,… Lenže tým že som nebola vychovaná takému tip top poriadku tak mne proste nejak nedôjde že čo všetko je bordel 🤷🏻‍♀️. Ak je chyba na mojej strane, rada to napravím..

madeline1
28. okt 2021

@dusankomoj podla mna uz trpezlivy bol dlho, ved ked cakaju dieta, tak uz nejaky cas spolu su...

rebekamarcusko
28. okt 2021

Mojmu muzovi sa nepacilo ako upratujem. Zaplatil upratovacku. Toto vobec nevnimam ako bordel. Aby si sa stresovala,ze ked pride domov,ze co si najde na to ,aby ta s prepacenim zd.bal. tak to dakujem pekne. A ked sa narodi babo a nebude mat cas ani na to upratat,tak ako si zvyknyta,co spravi? A ked babo zacne chodit s jedlom v ruke,bude trusit,budu capky na zemi,tak co ? Asi este nevidel realny bordel. Je pravda,ze kazdy vnima poriadok inak,moja mama je na to psychopat vrieskala na mna za to ze som nemala barbiny usporiadane,tak ako si ona predstavovala,preto mam k niektorym cinnostiam v upratovani odpor a umyvam zem aj 2krat za den,lebo nemohli byt slapy na zemi doma a mam to uz v sebe tak dane,ze nemozu byt ani u mna doma. Je to velmi stresujuce a mavala som z toho uzkosti. Keby mi este chlap za to nadaval,sa asi zrutim s mojou povahou. Takze bud nech ti pomoze,alebo ked sa mu ani to nepaci,nech zaplati upratovacku a jej povie co si ako predstavuje,ta za to dostane zaplatene.

0silvia0
28. okt 2021

@madeline1 tu nejde o ponozky na zemi. Riesme tento konkretny pripad a sposob, ako jej to hovori. Ak tebe pride normalne, ze jej vyhadzuje na oci kvoli par letakom, ze to s nou nezvlada a ze nebude mat doma bordel ako u jej rodicov, tak toto mne by sa nepacilo ani nahodou. Vsetko sa da vykomunikovat normalne. Taketo jednanie moze mat ku sluzke, ale nie k partnerke. On pride akoze domov, nahuci na nu a ona ma kmitat ako sluzticka? Ak mu nieco vadi, nech sa paci sa naucit to normalne povedat a nie hucat po vlastnej zene.

bikarbona
28. okt 2021

Na youtube najdes kopec videi o tzv. visual clutter. Skus pozriet. Pre mna osobne je to bordel, aj ked obcas uleti, ze nieco je na linke dlhsie. Riad napriklad alebo blocek.

jaskolka
28. okt 2021

Ide o to, že každého by po čase dopalilo, keby ze opakuje x krát a stále akoby hrách na stenu hádzal. Úprimne poviem, ja tiež som typ, že poviem 1x,2x aj 3xpekne, ale keď to nemá nijaký účinok, tak už potom zvýšim hlas. Si dospelý človek,nie 2 ročne dieťa a keď to teda niekto viackrát povie ze "zlatko, nenechávaj okuliare na linke a krém na stole" tak hádam to netreba opakovať 100x... Lebo ak to urobíš znovu a znovu a znovu, to akoby si dávala najavo ze absolútne dotyčného nepocuvas a ani nevnímas co vraví.
Nikto nie je dokonalý, ale je až smiešne, aby také veci vravel dospelý človek druhej dospelej osobe že vieš moja, okuliare nepatria na linku. Alebo čokoľvek iné, podobne,trebars hrebeň, krém, sprej...
Nehovorím, že zastávam muža alebo schvaľujem, že kričí, že "to s tebou nezvláda".. Ale na druhej strane si neviem predstaviť, aby som vzdy prišla domov a mala upozorňovať na také veci,hovi milo a pokojne. Možno 3x by som to urobila pokojne, ale po 4 x by, som už tiež vybuchla...

madeline1
28. okt 2021

@0silvia0 on na nu nenahucal, povedal jej len, ze robi neporiadok a on tak zit nechce... Pravdepodobne to robi dlhodobo.

A ten priklad s ponozkami bol preto, aby si si to predstavila obratene, tiez by si partnerovi zakazdym nepovedala:,, Milacik prosim ta, uprac si tie ponozky, do kosa s pradlom. " asi by ta slo porazit alebo by si to po nom upratovala stale? Tak potom vy si si pripadala ty ako sluzka...ona nie je sluzka, ze nevie po sebe upratat svoj bordel.

0silvia0
28. okt 2021

@madeline1 aha, takze tie spominane hadky prebiehaju potichu a s usmevom? Som nevedela😉

0silvia0
28. okt 2021

@madeline1 mojmu muzovi napriklad vadil bordel medzi korenickami, mne zas vadil bordel po jeho holeni v kupelni. Vies ako to riesime? Nie, neupozornujeme jeden druheho na jeho bordel, ale on uprace po mne, ja po nom a nevyhadzujeme si kraviny na oci. Toto je podla mna partnerstvo.

autor
28. okt 2021

@madeline1 nebývame spolu dlho, riešiť bývanie sme začali až keď som otehotnela a dlho to trvalo kým sme našli, vybavili, nasťahovali sa …
@rebekamarcusko na upratovačku nemáme peniaze, ja sa kľudne naučím robiť lepší poriadok, len by som chcela od neho kľudnejší prístup, on berie ako samozrejmosť že budem vedieť čo znamená poriadok …

@0silvia0 presne komunikácia je to čo mi dosť na našom vzťahu vadí…

buberova
28. okt 2021

Mňa by to tiež hnevalo keby mi toto partner/spolubývajúci robil. Presne vieš ktoré veci mu vadia tak prečo to nezmeniť? Časom to začneš úplne automaticky upratovať a odkladať späť na miesto. 🙂

rebekamarcusko
28. okt 2021

Tak v tom pripade,by ti to mal vysvetlit inak ako nadavanim. Ved nemozes byt doma v strese,z toho ze ti vynada za takuto blbost. Aj ty musis mat doma klud a pohodu.

zmrzlinka2021
28. okt 2021

autorka, tak mu to povedz, ze sa ti nepaci jeho ton a sposob komunikacie. Ak spolu len chodite, vzdy je moznost cesty spat. Proste uz ti nevyhovuje, bye bye chalan

hederamonstera
28. okt 2021

Tak ked ste len teraz zacali spolu zit, tak je normalne, ze sa este len na seba ucite ;) my sme si tym tiez s manzelom presli (ja som sla az do placu z jeho poziadaviek), pomohlo nam komunikovat, komunikovat, komunikovat a teraz je to tip-top ;)

autor
28. okt 2021

@zmrzlinka2021 mame sa brať a čakáme spolu dieťa, takze to nie je len tak… a príde mi hlúpe sa rozísť kvôli neporiadku v domácnosti

@hederamonstera no u nás komunikácia dosť zlyháva, keď sa pohádame tak sa nejaký čas spolu nerozprávame, a potom normálne fungujeme ďalej .. a to že sa ma so mnou pekne rozprávať som mu už povedala x krát a aj tak vždy takto na mňa vyletí keď sa mu niečo nepáči…

ankare
28. okt 2021

Joj, tak ja som podobny pripad ako Ty. Povazujem moju domácnosť za zivy organizmus, kde sa vari, zije, robi,... teda nie je sterilna. A veru aj mojmu muzovi to vadí, ze nie som puntickarka. Najhoršie je, ze ked mi nieco odloží, nepamätá si, kam to dal. 🤦‍♀️ Maju to tazke tí nasi chlapi s nami, haha. 😂 😂 😂
PS: a nech sa teší, ked pribudne bábo k Vam. 🤭
Nech Ti vsetko dobre dopadne, setri sa, kym sa da. ❤️

0silvia0
28. okt 2021

A tebe sa na nom vsetko paci? Skus sa ho spytat, ci by mu vyhovovalo, keby si po nom vyletela aj ty vzdy ked sa ti nieco nepaci.... alebo mu to zahraj.
Ak urobi nieco on, vylet po nom, zacni mu vycitat a po chvili mu povedz, ze toto je ukazka jeho spravania, ci je to podla neho ok.

zmrzlinka2021
28. okt 2021

tak to je ina situacia, ak uz tak vazne planujete vztah. Preto komunikujte spolocne. Fakt aj mne ide na nervy, ked v priestore su veci, ktore tam nepatria

katkabg
28. okt 2021

Boa slipy spinave kde ma ten tvoj muz.....by som mu ich napchala do ust 😢😢😢 ach jo toto su ty dnesny chlapy

aaao
28. okt 2021

Ze mu to vadi problem nie je, ale nie je problem ani to ze ty vidis “bordel” inymi ocami ako on. Vas problem je komunikacia. Skor by mi vadilo, ze pred jeho prichodom beham a kontrolujem ci je vsetko na mieste.
Ved sa normalne porozpravajte ako dospely ludia. Ano, vadi ti ze veci nie su na svojom mieste, ja sa budem snazit ich davat na svoje miesto, ale ak na nieco zabudnem, tak to odloz ty, alebo mi to normalne pripomen, lebo mne sa zase nepaci to ze mi “nadavas” za to a vyvolavas hadky.

ankare
28. okt 2021

Skoda, ze ste nemali inu postupnosť vztahu. Najprv dlhsie spolužitie, az potom pripadne dieta a svadba. Lebo len tak skutocne spoznas človeka, ked s nim dlhšie zijes. A az potom si zvážiť mat s nim dieťa a svadbu.
Ale uz je neskoro takto lamentovat..
Drzim palce!

gabu_lienka
28. okt 2021

Autorka, dam ti jednu radu. Nedavaj dietatu priezvisko po cudzom chlapovi, s ktorým dlho nebyvas… ale svoje. Usetris si zbytocne problemy a nervy

viestta
Odpoveď bola odstránená
dollyzv
28. okt 2021

Tiež mám takého chlapa ktorý prázdnu parapetu v kuchyni dokáže v priebehu pár dní úplne zasypať somarinami..tiež mám na to nervy čo ti poviem..na poriadok si nejak nepotrpim,ale mám pocit že nič iné nerobím len upratujem keď som doma a to 80% času dávam len veci na miesto kde patria

ibajaanikiny
28. okt 2021

Pane boze,to az k comu ho prirovnavaju,ze kukni si film Noci s nepriatelom,kde bola Julia aj tlcena ako zito a uteraky na milimeter rovnako musela ukladat…ja to tak vobec nevidim…pre mna je tiez “neporiadok” ak je krem,ktory patri so kupelne v kuchyni,ak je neumyty riad,pohodene plasty kade tade…proste som vychovana tak,ze vsetko ma svoje miesto a po pouziti sa to na to miesto ma vratit…a nie som ani manipulator,ani netrpim inou poruchou…a preco by to mal robit po tebe,ako to ine pisu? Ak si dospely clovek nevie zratat,co je uz neporiadok,tak potom neviem neviem…a tehotenstvo,ak nie je rozikove,nie je taka prekazka,aby si si nevedela odlozit pomsebe slnecne okuliare…ja som do posledneho dna tehotenstva mala cistu domacnost,navarene,soferovala som,vybavila kopec veci,aj na zahradu vybehla,pomohla mamke zavarat atd…skor si podla mna aj leniva a teraz mas dobru vyhovorku,ze ta to nik nenaucil…a ak aj nik nenaucil,tak nech ta to partner nauci a budte vzorom dietatu,nie ze jeden bude ucit tak a druhy inak…ked tu pisu zeny,ze maju chlapov bordelarov,hned radia rozvod a tu zrazu ta pomaly niektore obhajuju…dvojity meter damy?

ankare
28. okt 2021

@gabu_lienka presne takto by som to spravila aj ja, ak by som mala dieťa s frajerom a nie manzelom. Malo by moje priezvisko. 👌

autor
28. okt 2021

@0silvia0 no ja sa nedokážem tak správať ako on… ja sa snažím byť na každého milá, toto mi je “proti srsti”. On mi vyčíta ešte aj keď niečim buchnem, napríklad mi niečo vypadne z ruky, zhodím niečo, vylejem..

dusankomoj
28. okt 2021

@viestta ano! U našich si mohla jest zo zeme,ale keby z času na čas otec neprešiel po byte,ako kombajn,tak neviem čo! A keď som mame veľakrát povedala,ze načo jej je na stole manikúra,šrobovák...tak mi povedala,ze však to akurát potrebovala a nechce sa jej behať s každou blbosťou. Tak sa ich tam zazberalo.Lenže keď to urobí 4-5 členov domacnosti(však keď neuprace jeden,prečo mám ja?) tak sa toho nazberá trochu dosť!

thoughtfulweirdo
28. okt 2021

Ja som taká ako tvoj priateľ. Môj manžel je taký ako ty 😅 ale u nás nebola kvôli poriadku za 6 rokov ani jediná výmena názorov, ani raz zvýšený hlas. Pekne sme si to povedali, obaja urobili kúsok práce na sebe a stretli sme sa uprostred. Manžel už necháva menej vecí okolo seba a ja to menej riešim. Najskôr som to po ňom upratovala ja, ale potom som sa zamyslela, či mi náhodou nešibe 😅 a postupne som pochopila, že teplo domova je v niečom úplne inom, než je poriadok. Som minimalista a veľa rozťahaných vecí neznesiem, ale už to tak nehrotím. Keď okolo niečoho idem, vezmem to a odnesiem na správne miesto, ale aby som z toho mala nervy a stres, to nie. Takže áno, myslím si, že by si nemala nechávať krém a okuliare v kuchyni, ale zároveň si myslím, že by tvoj priateľ mal prikladať o kúsoček menej dôležitosti ulozeniu predmetov v domácnosti 😄

annamalaga
28. okt 2021

Najskôr ste mali dlhšie spolu bývať , potom si deti robiť. U neho je poriadok niečo iné ako u teba, je to holý fakt. Máš upratovacích pomocníkov ? Vysávač , utierky , zišla by sa ti umývačka riadu. Ďalej, nauč sa veci dávať na svoje miesto. Úprimne , mňa by to tiež hnevalo, kebyže prídem večer z roboty, bordel na stole a žena doma. Si tehotná , máš rizikové tehotenstvo, keď nemôžeš upratovať? Ako zase upratovanie nieje kvantová fyzika, žeby sa to dospelá žena nemohla naučiť.

0silvia0
28. okt 2021

Nuz, ked si submisivna a musis byt na kazdeho mila, neda sa nic robit, len sa naucit robit poriadok podla tvojho buduceho manzela. A musis si davat pozor, aby si netrieskala, nebuchala, nevyliala. Lebo mna by nebavilo pocuvat vycitky este aj za toto...