icon

Je už neskoro na prvé dieťa v 35. rokoch?

4. feb 2022

Ahojte. Je to neskoro PRVE dieťa v 35 rokoch?
Mám také plány že chcela by som precestovat nejaké krajiny, užívať si život a potom sa usadit. Kedze teraz nemám zázemie a neviem kedy ho budem mať a ani kde. Viem že plány nie vždy vyjdu, no nemám partnera ani nechcem, chcem svoj život prežiť takouto formou len sa cítim ako odlud keď všetky moje spolužiačky už majú deti. Vdaka

misulkar
4. feb 2022

... A plány koza zožrala. 🙊
Radšej neplánuj, ale ži.
Ja som tiež mala naplánový "môj" ideálny svet. Nakoniec žijem niečo, na čo by som pred 10 rokmi ani nepomyslela.

liljana
4. feb 2022

Tolko planujes, spekulujes a skutek utek. Uz mas naplanovane aj tri vztahy, ktore nevyjdu. A uz vopred ratas s prehranym zivotom. Ved toho chlapa klepne, ked toto bude pocuvat. Krok za krokom, vlastne byvanie, necakaj na nikoho, zacni splacat. Ak pracujes, nerandi so studentami, su v inej zivotnej etape. Studium je ich praca. Najdi si niekoho, co uz skoncil skolu.

madeline1
4. feb 2022

prve je fajn mat najneskor po 30tke, druhe aj pred 40tkou, ale i tak mozes urobit, len ako citis a ako to vnimas ty

zmrzlinka2021
4. feb 2022

@autorka
Nikdy nevies, co ti zivot da. Mozno prave zajtra spoznas svojho buduceho manzela, o dva roky sa vezmete a budete spolu az do staroby. A mozno nikdy nestretnes muza, ktory stoji za to.
Velmi riesis a trapis sa aj recami nejakych dedinskych sliepok, co v zivote hovno dosiahli a po strednej su len na materskych dovolenkach a su z toho frustrovane.

Pravdepodobne zijes niekde v malom zaprdenom mestecku. Zdvihni sa a chod vonka, alebo do prahy, bratislavy... tam kde je roznorodost, moznosti, normalne mzdy. Studuj, pracuj, sportuj, uzivaj si zivot... co ma prist, pride...

mon29
4. feb 2022

@ladycat2021 prosim ta, ako to vnimas spatne? Ako si to vnimala ako dieta?

mikadooo
4. feb 2022

Je to v pohode, len sa nemusí bejby úplne hladko zadariť. Nápad, ktorý má @anjelicek26 je podľa mňa super, ak s tým nemáš nejaké kresťanské dilemy. A potom smelo do cestovania😁.

ladycat2021
4. feb 2022

@mon29 vnimala som to normalne .. mne osobne vek maminy neprekazal.. vtedy uz mala nejake zazemie, vedela sa o mna postarat.. ak spoluziaci na ZS mali debilne poznamky ohladom veku mojej maminy, tak som ich ignorovala ... ja si myslim, ze to nie je neskoro na dieta, hoci ja dufam ze do 30 stihnem mat aspon jedno.. ja osobne by som nechcela rodit tak "neskoro" prve.. ale to je len moj osobny nazor na to ... ked som sa jej na to pytala ci nelutuje, ze nemala skor dieta, tak odpovedala, ze nie. Pre nu to bol idealny vek. Podla mna je tazke povedat "kedy je ten spravny cas" na dieta.. To nie je asi nikdy, lebo vzdy sa nieco najde "preco nie teraz" 😀 ... ale raz to tak ci tak pride 🙂

aliaray1
4. feb 2022

Myslim si, ze ti nic neujde 🤗.

S manzelom sme tesne pred 40kou a cakame prve dietatko, coskoro rodime 😁. Neskutocne si to uzivame, sme jeden team, omnoho zrelsi ako v 20tich, plne zabezpeceni, nezavisli na rodicoch, samostatni a harmonicki ludia a berieme to s laskou aj humorom.
My sme si len raz nedali bacha a sme v tom...cize s tym vekom to nevidim tak tragicky 😂

Takze pre niektore, co tu strasia s vekom a spajaju to s potratmi, chorobami, neplodnostou...bola by som zdrzanliva s takymito nazormi...moje okolie a baby o dost mladsie maju zial tiez problemy otehotniet, vynosit...no nevidim, ze by bol vek dajaka stopka, ci rozhodujuci faktor 🤷‍♀️

sparrows
4. feb 2022

Páči sa mi tvoj postoj. Nájsť dobrého chlapa je základ. Radšej mať dieťa v 35, vlastné bývanie a dobrého manžela, ako rodiť dieťa v 20 lebo vek, žiadne pracovné skúsenosti, žiadne stále zázemie, pofidérny chlap atď, pravdepodobne ako tie sliepky, čo ťa v 24 nazvali starou dievkou

kubjatka
5. feb 2022

Ja som mala 33, keď sa mi narodila prvá dcéra, o dva dni som mala narodky, 34. Pokúšali sme sa o dieťa s manželom 4 roky, prežila som tri potraty, kým sa to podarilo. Nemám pocit, že som stará 🤷 ono to nie vždy vyjde tak, ako si plánujeme.

natalala
5. feb 2022

Ja som stretla mojho muza, ked som mala 22 on o6 viac. Cestovali sme uzivali sme si, vybudovali zazemie. V mojich 25 sme sa vzali a v 27 sme mali dieta. Medzitym som si v 24 dokoncila vysku. Ja osobne by som v 35ke nechcela uz mat dieta a vobec nie prve, ale stale hovorim ze vzdy lepsie v 35 s niekym normalnych ako v 25 rychlo rychlo len aby bolo s nejakym debilom 🤷🏼‍♀️ Ja som mala stastie v zivote, ze som stretla chlapa mlada. A inac mame 2 rocne dieta a tiez si uzivame zivot a aj cestujeme 🙂 tento rok sme stihli 3x more a jednu lyzovacku, takze doetatom urcite nekonci zivot, je iny ale teda nie je to koniec cestovania, konickov atd.

natalala
5. feb 2022

@sparrows uplne suhlasim 👍🏼

janajanajana
5. feb 2022

Mnoho mojich známych má dieťa v takom veku, takže nie je to nic vynimočne. Ja ako 40 r. matka už násťrocných si to ale neviem predstaviť, lebo neznamená, že starostlivosť končí v nejakom predškolskom veku. Práve naopak, deti vekom majú vyššie potreby, chcú aktívne žiť, každý vikend u nas lyže, korcule, bežky, bicykel, turistika, krúžky cez týždeň a na to treba dosť energie, Sme 40- tnici, takže nie je to problém, len si nie som istá či by sme to rovnako zvládali o 10 a viac rokov starší. Tak len tolko, ze to nekonci porodom zdraveho babatka ci materskou, dieta ta bude potrebovat kym sa neosamostatni.

mimikarol
5. feb 2022

Dobre rozmýšľaš. Samozrejme že záleží na tom, koľko chlap zarobí. Podľa mňa je aj tých 800€ čo píšeš žalostne málo. Byť tebou tak idem niekde do sveta a snažím sa nájsť si robotu kde viac zarobím. Tie reči že si v 24 stará dievka igoruj, to takú sprostosť som už dávno nepočula 🤦 Teraz je úplne bežné že 35 - 40 ročne ženy sú prvorodičky.

zuzi56
5. feb 2022

@anjelicek26 z môjho okolia kamarátky a aj iné ženy čo poznám tak už po 30+ sa i im otehotnieť nedarí už niekoľko rokov.
Ale poznám aj jednu čo v 38 otehotnela na prví šup.

cimage
5. feb 2022

Toto su veci co s nedaju naplanovat, idem cestovat, potom si najdem chlapa a budeme mat klasicku rodinu. Chlapa najdes mozno na ceste v zahranici a tam aj zakotvis, alebo budete spolu cestovat. Mozno ta niektora krajina zaujme a tam sa usadis. Toho praveho mozno stretnes v 50tke.
Cestovanie ta velmi ovplyvni, stretnes vela zaujimavych ludi a zmenis vela svojich nazorov a postojov a hlavne tych klasickych co sa ocakava v nasej spolocnosti. U nas to tak bolo. My sme boli uz s manzelom a synom 2 roky na cestach a zmenilo nas to velmi 😀.

diana999
5. feb 2022

Podľa mňa áno

vilma7
5. feb 2022

Ja som mala prvé v 41 a druhé v 43 a manžela som stretla v 39...ja som zas neplánovala tak neskoro, ale skôr nebol k tomu partner. Vhodný partner.
Človek mieni, život mení...asi toľko k tvojim plánom.

lujza123
5. feb 2022

Pozri mat dieťa v hocijakom veku má svoje + aj -. V niečom je dobre mat dieťa skôr, v niečom zas neskôr. Ja osobne by som dieťa v 35 nechcela, príde mi to príliš neskoro. Mne sa narodila dcéra keď som mala 26, nebola som nijak extra zabezpečená mala som len auto a popravde som s tým celkom spokojna, všetko som si kúpila casom. V 26 som dokázala nespat celú noc a fungovať v pohode, prebytočné kg šli dole samé, telo sa z pôrodu spamätalo okamžite - a to jednoducho v 35 už tak nieje
Dieťa z veľkej lásky po 8 rokoch vzťahu a aj tak sa z neho vykľul debil a rozišli sme sa. Človeka asi nikdy úplne nespoznáš.

Niekedy po 33 tke som zistila ze som celkom kariérne založená, dovtedy som mala prácu len koli peniazom, nič viac. Postupne som si našla niečo čo ma baví, v čom som dobrá. Teraz mam 38, dieta ma 12 rokov a už mám v podstate cestu voľnú. Dcéra je veľká, neriešim skolkarske sople, ocr, úlohy s prvackou, družinu/skolku do 16.00, prázdniny u babiek.... Dieťatko je proste stopka "kariére aj osobnému životu" na 10 rokov. Je to síce krásna brzda ale stále to je brzda

loliki
5. feb 2022

Hlavne nad tým dlho nerozmýšľaj. Najvyšší čas.

yoxinka
5. feb 2022

Ty to celé až pŕliš racionalizuješ a plánuješ. Budeš musieť trošku zvoľniť, lebo takto ti neprejde výberovým konaním žiadny chlap. Mojej kamošky mamka takto špekulovala ako ty, hľadala ideálneho dokonalého partnera a plánovala. Len sa kus prerátala a život jej pomaly unikal medzi prstami a zrazu zbadala, že všetci chlapi okolo sa minuli. Nakonies sa vydala ako 40 ročná za rozvedeného muža a mala jedno dieťa (kamošku) ako 43 ročná.
Ledva ju vynosila ledva porodila. Jasné, treba si vybrať dobrého chlapa, ale ty to moc hrotíš. Ja napríklad som bola rozhodnuté rodiť maximálne 35ročná, staršia nie. Chlapa som si spoznala 22 ročná, brali sme sa keď som mala 25, prvé dieťa sme mali, keď som mala 27, posledné som porodila 34 ročná. Mám vysokú školu spravenú, aj pracovať
som stihla. Ja som inak tiež zo zlej rodiny, doma som žiadne normálne fungovanie nevidela, moja mamka je slobodná mamička, mala ma ako 19ročná, ona ešte keď mala 35 nevedela, kde je sever … starí rodičia alkoholici, strýko tiež … no strach. Aj napriek tomu som si našla skvelého chalana, ktorý je úžasny manžel a otec, proste som sa zaľúbila 🙂.

lucia7933
5. feb 2022

ja budem mat prvé krátko po 29r. a pride mi to neskoro 😂 😂 dovtedy situacia nedovolila

ysseba
5. feb 2022

Strašne to analyzuješ a rozpitvávaš do špiku kosti. Človek mieni, život mení. Poviem ti pravdu - ja osobne si neviem predstaviť mať prvé dieťa v 35ke, môj sen bol mať 2 deti do 30ky a splnilo sa mi to. Teraz mám 34, deti majú 7 a 5 rokov. Ale tak ako píšem - plány a sny sú jedna vec, život druhá. Darmo si to tu plánuješ, vysnívavaš, bude to tak ako ti život nedelí. Možno zajtra stretneš fajn chlapa a na myšlienky že po 3 rokoch zistíš, že je debil zabudneš. Možno otehotnieš neplánovane, možno to a možno hento. Možno ťa zrazí auto alebo padne balkón na teba. Nevieš aké plány má s tebou život, preto sa tým nezaťažuj. Inak podľa mňa človeka najlepšie spoznáš keď s nim bývaš. Takže ja keby som bola v tvojej situácií a spoznám chlapa, ktorý sa javí ako fajn, chcela by som s ním čo najskôr bývať. Ja viem, hovorí sa, že podnájom je zbytočné míňanie peňazí. Ale to, že si s niekým nonstop a riešite bežné situácie, bežné problémy a radosti. Vidíš aké návyky má ten druhý je na nezaplatenie.

lucia7933
5. feb 2022

@ysseba presne..uplne s tebou suhlasim

11beautygirl11
5. feb 2022

@loliki čítala si vôbec, čo autorka písala, či len rýchlo si prišla napísať koment?

zmrzlinka2021
5. feb 2022

@lujza123 nie je to brzda, veď máš manžela, s ktorým sa doplnate a vzájomne spolupracujete.

loliki
5. feb 2022

@11beautygirl11 ...si ma odhalila. 🙂 Ale aj tak najvyšší čas. Najprv si musí nájsť chlapa, zabezpečiť zázemie a kým sa zadarí, bude mať .... rokov. Keď bude mať dieťa, príde ona na iné myšlienky. 🙂

adriankomoj
5. feb 2022

Nie je neskoro 💞

zuzanockamt
5. feb 2022

Autorka: Vôbec to nie je neskoro. Si veľmi mladá,času na dieťa máš dosť. Nedaj sa zdeptať rečami. Otehotnieť, porodiť a zvládať starostlivosť sa dá v pohode aj v 35+. Osobná skúsenosť.

zuzanockamt
5. feb 2022

@janajanajana svokor 70-nik bežky, moto, turistika, bicykel bez najmenších problémov...manžel takmer 50-nik a to isté plus lyže, korčule v lete, v zime ... mladší sa môžu schovať ... nie je to o veku