icon

Je večerné pitie piva už alkoholizmus?

7. máj 2023

Takmer kazdy vecer ked deti zaspia, si dame s muzom pivo, ja jedno, on dve. Mam pocit, ze obaja to berieme ako "odmenu" resp.sucast oddychu po narocnom dni. Myslite, ze je to ok, alebo uz sa to da povazovat za alkoholizmus?

danica2711
8. máj 2023

nerob si starosti, my s mužom si tiež dáme skoro každý večer pohár piva alebo vína, robíme to už vyše 20 rokov, spotreba sa nezvyšuje, keď doma náhodou nič nemáme alebo pre nejaký dôvod nestíhame, nemáme absťák, všetko je v pohode, stále si tie spoločné chvíľky vychutnávame a v živote nám ani jednému nenapadlo, že by sme mohli byť alkoholici

mamamasama
8. máj 2023

My s manzelom sme mali tiez take obdobie par tyzdnov. Potom bol post, vtedy sme nepili. Potom sme si tiez obcas dali. Teraz cvicime, takze opat nepijeme. Alkoholizmus by to pre mna bol, ak by sme to potrebovali, alebo na to nejak mysleli. Vobec nam pitie nechyba.

lakebabe
8. máj 2023

Nie ste alkoholici ,skus striedať s radler om alebo nealkom. Tiež mám obdobia ,ze si dám večer pohár proseca alebo sampusu, je mi jedno ci alko ci nealko, pijem ho lebo mi chutí ta chuť. Pokiaľ ta netrasie celý deň, že si nepila tak je to za mňa ok. Poznám veľa ľudí čo si dajú kazdy vecer pohár vina na juhu Európy je to bežné aj cez deň.

bublinka1426
8. máj 2023

ked tak premyslam, ako niekedy ludia kazdy den po tazkej praci na poli sli do krcmy ci doma si dali paleno k veceri mozno aj kazdy den , tak potom alkoholizmus je mozno povazovat za zvyk? ( ZLO zvyk)....

andreakotesova
8. máj 2023

Pravidelnosť = alkoholizmus. A je jedno, či ide o malé pivo, alebo o deci vína.

bublinka1426
8. máj 2023

@lakebabe aj anglani co som bola , skoro kazdy vecer flasa aj dve vina :D detto francuzi...horsie je ze u nas sa mozno viac pije tvrdy alkohol a este s pivom...to je zahul.

sticker
ivangeline
8. máj 2023

Skus si nedat. Dat inu odmemu. Obmienat to. Uvidis reakciu organizmu a ci pride nervozita a nevrazivost. xD

zmrzlinka2021
8. máj 2023

Pre mňa áno. Alkohol má byť niečo výnimočné, nie bežné.

zmrzlinka2021
8. máj 2023

@bublinka1426 alkoholizmus aj v minulosti pochoval veľa rodín

lakebabe
8. máj 2023

@bublinka1426 ja som zvyknutá na talianov s vínom bezne šoféruju je to taky ich pôžitok k jedlu nie kvôli alkoholu treba vedieť rozdiel kedy pijem prečo

mikadooo
8. máj 2023

Ak vieš vydržať bez toho piva, povedzme týždeň, tak to nie je alkoholizmus. (Napríklad povedzme že budeš týždeň v nemocnici, lebo ja neviem, komplikovaná zlomenina). Dobré je, každý rok skúsiť si spraviť "suchý február" (mesiac samozrejme môžete vybrať si iný, ale február je najkratší 😄). To je taká poistka, aby ste zistili, ako na tom ste s chuťou na pivo vs. alkoholizmom.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
iv007
8. máj 2023

Ja som si v hlave zratala, kolke € takto mesacne davate dole krkom.Radsej by som za to isla na vylet alebo dobru veceru..Tiez si dam dobre vino alebo drink, ale nie kazdy vecer.To by mi ani nechutilo.

modrykonik33
8. máj 2023

@mamula20 a tí čo nemajú vodičák?

babulkomale
8. máj 2023

Vsetko si urcite odopierat netreba. Len navykove latky.
Uz to slovo "odopierat"...idealne by bolo keby sa vam to neziadalo. Aby ste si "neodopierali". Lebo odopieranie zvysuje chut na odopieranu komoditu.

babulkomale
8. máj 2023

@mamula20 suhlasim. Susedia su kazdy vecer naliati, maju deti...ano da sa zavolat taxik aj sanitka, ale ide o cas. Niet lepsie ako ked triezva mama alebo otec sadne do auta a ide do nemocnice kedykolvek pocas dna.

babulkomale
8. máj 2023

@lakebabe tie ich vina su aj slabsie nie?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
barbora19911
8. máj 2023

Môj muž zvykol tak 3 krát do týždňa piť pivo jedno a prišlo mi to už veľa tak som to zrušila a momentalne pije raz dva krát do mesiaca ..takže u mňa by to velmi veľa ja sa takýchto závislosti chcem vyvarovat a už nehovorím o raste brucha a pálenie záhy ..

sisaka
8. máj 2023

@mamula20 keď si dám pivo, tak zo mňa tiahne pivo, keď víno, tak víno, keď cesnak, tak cesnak, keď klobasu, tak klobása. No a? Čo ma človek jesť len suchý chlieb a jablká?
Našťastie u nás ešte zákonodarci chápu, že keď si priemerný chlap dá k večeri pohar piva, či priemerná žena pohar vina, tak môžu v pohode šoférovať domov, sú na to tabuľky, tak človek si vie prerátať, či môže ísť na aute, alebo nie.

U nás na pohotovosti vidím ľudí v pyžamach, strapatych, pravdepodobne aj s pachnucim dychom a ešte nikdy ma nenapadlo sa tým zaoberať.
Či keď sa niečo stane tvojmu dieťaťu, tak otvoriš skriňu, začneš hľadať najvhodnejší outfit, skočiš ešte do sprchy, umyť vlasy, nahodiť makeup, dieťa do vane, vyumyvať, vyobliekať a potom slávnostne odídete?
Môj syn mal úraz na hokeji, rozrezanu nohu a bol na pohotovosti smradľaví a len v trenírkach a tričku od trénera, socialku na nás teda nevolali

lakebabe
8. máj 2023

@babulkomale práveže ani nie švagor bol talian a vždy nosil len také 16 percentne červené , pre nich to je pôžitok dat si k obedu pohár kvalitného vína aj k večeri a cez deň popíjať spritz a teda ozranov ako u nás v krčme na Slovensku tam nevidno vôbec každý to berie ako radosť a pôžitok u nás mi to skôr pripadá ísť do krčmy a rozbiť sa do mŕtva z borovicky a piva

erickatt
8. máj 2023

Aj my tak. Ale ked som doma sama, alebo som moc unavena nedam si a nechyba mi. Sem tam si dam vinko, sama si nalejem fakt vynimocne. Chuti mi, ale ked som sofer nepotrebujem nahradu v podobe nealka. Myslim ze to je ok.
Jedine , kedy to ,,potrebujem" je cesta autom mam paniku z dialnic, raz sme mali skoro havarku a od vtedy no hroza, panika, stres, ale jasne ze ako spolujazdec 😂

babulkomale
8. máj 2023

@lakebabe to mi pride take, ze ja pijem ale henti piju viac 🤷 mne vino nechuti a ked to vidim vo filmoch ako zalievaju kazde jedlo z tych serblikov na stopkach, az citim z obrazovky ten smradek 😃
Ved kazdy ako uzna za vhodne...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
diaszoky
8. máj 2023

Bezne su zeny ktore piju ku tv len tak pohar dve vina podla mna je to uz forma zvyku akejsi zavislosti. Ale u muza mito pride take normalnejsie ako u zeny napriklad

elenatomasova
8. máj 2023

Nie si myslím.

irusa
8. máj 2023

Nie nie si... Inak dievčatá také pivo je lacnejšie ako kofola, ci mlieko... A je zdraviu prospešné, obsahuje vitamíny.. Kľudne si daj... A to už aby sme ani nekakali, keď toaletak stojí 0.90 centov.. Nebudem kakat desať rokov a mam nove auto... Až taký drzgrosi nemôžem byť a všetko počítať na peniaze... Život je len jeden a aj tak skončíte na obecnom, ci mestskom pozemku... Treba si aj dopriať
😉😉😉

ajajaj00
8. máj 2023

@reanda tak tak zdielam rovnaky nazor s tebou

lakebabe
8. máj 2023

@irusa hlavne niekomu sa víno a pivo hnusi a niekto si ho vychutnava pre chuť a stačí pohár nie sa z neho valat po zemi. A nemyslím ze jeden radler alebo pohár vina niekomu zrujnuje rozpočet

mircalla
8. máj 2023

Tazko povedat. Alkoholizmus ma 4 fazy. Zatial by som to tak nevidela. Ale z pravidelneho konzumovania sa zavislost stat moze. Tiez nemusi. Ak sa z jedneho piva u teba stanu dve, spozorni.
Ale ja si teda neviem predstavit vypit 7 piv tyzdenne, pre mna to vela teda je.
@elizabet173 Presne tak, nikto dopredu nevie, ci prave oni budu vediet urcit si tu hranicu.
Moj nazor na zenu 30 piv mesacne je uz dost. Najma je to pravidelne.
Nemyslim, ze to je alkoholizmus, ale uz to je urcity pravidelny zvyk a zvrhnut sa to moze. Je to kopec povzbudivych komentarov, na Slovensku zaroven pol miliona ludi, co maju seriozny problem s nadmernych pitim