icon

Je zlé žiadať pomoc od rodičov?

16. máj 2020

Ahojte tak na úvod opíšem situáciu aby ste boli v obraze... s partnerom sme sa rozišli, mame spolu malé dieťa. Nechal mi čas a nechal nás bývať ešte uňho kým si nenájdem prácu. Prácu som si našla, budúci týždeň si len upresnime veci ohľadom práce čo a ako, chcela by som robiť na skrátený úväzok keďže finančne by mi to vyšlo všetko v pohode. Lenže je tu problém že jasle ešte niesu otvorené, volala som tam a vraj sa mám informovať začiatkom júla. Keďže malá by tam šla po prvý krát tak samozrejme ju tam hneď nemôžem nechať pól dňa ale vyskúšať len na skúšku nejaké 2-3 hodiny aspoň v prvé dni aby sa oťukala. A tu nastáva hlavný problém ja do prace už potrebujem nastúpiť, mamu som požiadala o pomoc či by mi v júni a v júli možno dva týždne ešte pomohla s malou. Mama nerobí, je doma čiže som rátala s jej pomocou... a keďže by som robila len na polovičný tak by to aspoň bolo menej ako 8 hodín... ale odmietla, nepostráži mi malú.. ja rozumiem že to nieje jej povinnosť, aby ste si nemysleli že ju chcem len tak využiť k decku.
Myslite že som naozaj chcela tak veľa od nej ?

bluka2
16. máj 2020

A v tvojej otázke, domnievam sa, že týmto dáva najavo, že neodobruje vás rozchod. Zbytočne však hádať

autor
16. máj 2020

@bluka2 a možno máš pravdu nemala by som sa "báť" opatrovateľky
Len sa mi jasle zdali lepšie že by tam bola medzi deťmi lebo deti má rada a vždy si s nimi rozumie

bluka2
16. máj 2020

Daj na svoje sympatie/dobrý pocit/intuíciu z človeka pri výbere a bude to OK.

bluka2
16. máj 2020

Možno si môžeš nájsť aj inú mamičku na materskej s dieťaťom v tvojom veku, ktorá by pomohla/ postrážila

tncka
16. máj 2020

Čudna babka,čudné vzťahy,moja mama so svokrou sa predbiehaju ktora vezme malu k sebe aj go iba tak z nudy,ani to nieje nutne. A to sa ma ani nepytaju ci ju pustim,dojdu ze pobal sa spis u starkej a hotovo 🙂

777januska777
16. máj 2020

Tak ja sa teda čudujem, že máte s mamou dobré vzťahy, ja by som teda v tvojom prípade dobré vzťahy nemala, lebo by som sa nedokázala na ňu ako na človeka spoľahnúť, že tu bude pre mňa. A teda vôbec by ma ani svedomie netrápilo, keby som ju dala do domova dôchodcov. Normálne som sa pri tvojom príspevku nahnevala. A neboj sa skús to s nejakou študentkou. Moja kamarátka napríklad tiež strážila deti a teda bola veľmi svedomitá. Myslím si, že študentky sú v týchto veciach obozretne a niekedy možno aj viac pedantnejsie ako samotní rodičia.

ave17
16. máj 2020

Presne tak, tiez by som dala mame jasne najavo, čo si o tom celom myslím a zariadila by som sa... Nevedela by som sa nad to povzniesť,

autor
16. máj 2020

@777januska777 máme lebo ja sa snažím nehádať sa a určite aj toto raz hodím za hlavu len ma to teraz štve lebo som s ňou rátala a nečakala som že mi odmietne pomôcť. Asi som taká povaha že prepáčim a zabudnem na všetko.

777januska777
16. máj 2020

Chápem aj ja som taká, že veľmi rýchlo odpustim a aj časom zabudnem, ale tá rana vždy zostane a nedokázala by som jej už dôverovať na 100%. Chodila by som na návštevu, ale teda už by som nepomahala, prišla by som na návštevu, sadla by som si a nepohla ani prstom (ja som aj pomstychtiva trošku) 😀 ale teda nezávidím ti, keď sa nemôžeš ani na vlastnú mamu spoľahnúť.

oli18
16. máj 2020

Nečítala som všetky príspevky. Neviem, koľko babičiek prispelo, možno budem jediná. Tak ja nepovažujem za dobrý vzťah zakladateľky a jej matky. Lebo k dobrým vzťahom patrí aj pomoc s vnúčatkami. Najmä, ak sú starí rodičia na dôchodku a zdravie im to dovolí. Ja mám 4 vnúčatá a pomáham rada a často. Samozrejme teraz, v čase korony, menej, ako by moje deti potrebovali. Dnes tu boli dvaja vnuci 7 hodín, 4 a 1.ročný. Dali nám zabrať, ale boli sme šťastní a na svoje zdravotné problémy sme ani nepomysleli. Veľmi zle sa mi tu čítajú vaše príspevky, ako mnohé nedovolíte vlastným matkám a svokrám, aby vám v čomkoľvek radili, aby vás dokonca navštevovali, aby sa akokoľvek podieľali na radosti z vnúčat. Vy ich o tú možnosť oberáte. Problémy sa vyskytujú v každej rodine z titulu generačných rozdielov, ale to pochopíte, až keď vy budete svokrami. A niektoré nebudete o nič lepšie, ako tie vaše.😉

autor
16. máj 2020

@oli18 no neviem či si toto mám brať osobne alebo nie keďže to píšete pod môj príspevok ale netreba hádzať nás všetky mamy do jedného vreca.. nie každá je upnutá na svoje dieťa a nedovolí babke aby bola s jej dieťaťom alebo nenecha si poradiť..

conquestor
16. máj 2020

mama sa moze hanbit...

kittykat22
16. máj 2020

ja som mala opatrovatelku a parada 🙂 mlada baba, syna zboznovala. Ak mas obavy mozes si dat do bytu kameru za 30e ktora bude 24/7 natacat veci, a doma si to neskor pozriet. Kamaratka pravnicka to tak ma, a vsetko v poriadku. Nevidim nic zle povedat babe - si pod dohladom lebo dieta je male. Nemusis to ani komentovat. A k ochote tvojej matky sa radsej ani vyjadrovat nebudem 😠

h2
16. máj 2020

No tak keď je to tak, ako píšeš, že Teba často strážila babka, keď Tvoja mama potrebovala, tak by som to mame pripomenula. A povedala by som jej, že to teraz fakt nutne potrebuješ a že si sa na ňu spoliehala, že Ti pomôže. Ak by aj potom odmietla, tak pre mňa by to znamenalo koniec dobrých vzťahov. Môj syn tiež chodil do jaslí. Mama sa mi ponúkla, že s ním bude, aby tam nemusel. Opatrovala ho presne 2 týždne. Potom môj otec dostal porážku, musela sa starať oňho, takže sme narýchlo vybavovali jasle. Ale mamu to vtedy strašne mrzelo a doteraz má kvôli tomu výčitky. Úprimne, Tvoju mamu vôbec nechápem. Je to smutné.

daganov
16. máj 2020

@merkelica otcovi nebráni možno nič a možno veľa vecí. Má také zamestnanie, kde sa to dá? Bude s tým jeho zamestnávateľ súhlasiť? Bude mať potom na také výživné, aké platí teraz? Nešla by som touto cestou

lavender273
16. máj 2020

Co by moja mama dala zato aby sa mohla starat o svoju vnucku 😥

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
nikolka1986
Autor odpoveď zmazal
nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
matapo
17. máj 2020

...myslim ze si od mamy nechcela vela, je to normalne pomoct zvlast ked si ozaj v tazkej situacii teraz. Naozaj sa jej divim. Keby mna takto mama nachala vyslovene v stychu asi by som jej to tak rychlo nebola schopna prepacit a zabudnut a fungovat s nou nadalej normalne akoby nic. Ved pomoc je ozaj docasna, na kratke obdobie, viem ze to nie je jej povinnost pomahat Ti ale je to take ludske pomoct svojmu dietatu a stravit cas s vnuckou ked mam cas a situacia je aka pises. Myslim ze velka vacsina starych mam na dochodku bez zdravotnych problemov by tymto sposobom pomohla. A aj mnohe mam okolo seba vratane mojej mamy ktore takto pomahaju. Moja mama bola k dispozicii vsetkym osmim vnucatam ked bolo treba postrazit pocas choroby, alebo pocas prazdnin,...a doteraz s nou mame my deti pekny vztah ale aj vnucata, stale k nej chodia hoc su uz niektore aj dospele a chodia aj s partnermi, samozrejma nie len na navstevu ale ked treba s niecim pomoct alebo tak vzdy si niekto najde cas aby pomohol a tak to ma v rodine byt. Nehovoriac ze je velmi prijemne sa komplet vsetci spolu niekolko krat do roka aj stretnut, vsetky tri generacie, od septembra uz 4 🙂

h2
17. máj 2020

@nikolka1986 Sebecké? A babka, ktorá odmietne starať sa 1 mesiac o vnučku, keď to jej dcéra nutne potrebuje, nie je sebecká? Keby to skúsila a po nejakom čase to odmietla, že to nezvláda, tak pochopím, ale odmietnuť hneď? Pretože sa jej nechce? Jasné, že nie je povinná, ale je prirodzené, že ľudia si v rodine pomáhajú. Nehnevaj sa, ja to nepochopím.

saskia_98
17. máj 2020

@nikolka1986 tak vychadzala som z toho ze ked si na invalidnom, asi si doma, kedze ludia na invalidnom na nom nie su len tak pre nic za nic. Hold asi som sa zmýlila. 🤔 Kazdopadne dieta este stale nemas, cize toto tvoje "ja by som sa nestarala" je uplne od veci. Pochopis az vtedy ked to dieta mat budes.

mogaa
17. máj 2020

@nikolka1986 ja tiež zastávam názor že starí rodičia nie sú povinní starať sa o vnúčatá a netreba to brať ako samozrejmosť.....od toho sú tu rodičia, nie starí rodičia, samozrejme je super ak občas starká postráži povaruje dieťa, ale tiež by som to nebrala ako samozrejmosť ....hlavne ak dieťa začne chodiť do jasiel - s tým prídu kašlíky, soplíky a kto ostane s chorým dieťaťom? no mama asi nie keď nastúpila od novej práce, ostane to na babke...ja osobne by som to riešila opatrovateľkou, babka keď bude chcieť pomôcť a povarovať, povaruje keď nie zavolám opatrovateľke...

ljzozv
17. máj 2020

Nie nie je to zle pýtať pomoc od rodičov.ty si sa ale nepýtala, ty si ju očakávala. A keď si nedostala kladnú odpoveď, automaticky je babka tá zlá.
Tiež som z tých čo neočakávajú pomoc. Ak áno tak len od rodiny, ale ak mi ju nedajú, tak ich nepovažujem za zlých.
Starí rodičia si svoje odžili, nás vychovali a nie nie sú povinní sa nám starať o dieťa. Tak ako vyššie napísala
@nikolka1986 , my sme si od nich nepýtali povolenie mať dieťa, bolo to naše rozhodnutie nie ich.
A tu nejde o pár hodín na hranie, keď sa babke chce a mať chuť, silu a vôľu, ale plná starostlivosť o dieťa ktovie na ako dlho. Povinnosť sa starať o dieťa, o vnúča plná zodpovednosť.
Nikto nevie teraz povedať ani kedy sa presne otvoria škôlky, či budú fakt im vychádzať zmeny, aby sa mohli striedať rodičia. Ak raz bude súhlasiť, tak potom ak to nebude zvládať , už nebude môcť cúvnuť. Poznáme len jednu stranu situácie, aj to tu smutnú, lebo sa cíti zranená a sklamaná. Lebo jej očakávania neboli naplnené.
Zakladateľka nechce dieťa dať cudzej osobe , lebo jej neverí, má na to právo. Takisto má právo babka so povedať, že si neverí starať sa o vnučku niekoľko hodín v plnej miere denne.
Áno kedysi sa starali naši starí rodičia, ale kedysi boli viac doma, mali menej starostí z hľadiska stresu, väčšinou bývali na dedine, a išli skôr do dôchodku.
Je rýchlejšia doba, stresovejsia, nedá sa porovnávať niečo čo bolo kedysi a teraz.

loginexistuje
17. máj 2020

@ljzozv len vies presne toto iste sa da napisat ked sa mladi musia starat o svojich rodicov mladi sa tiez na svet sami nepytali a tiez ziju v stresovej dobe

777januska777
17. máj 2020

@mogaa
@ljzozv
@nikolka1986 máte pravdu v tom, že to nie je povinnosť, aby sa starí rodičia starali o dieťa, to si myslím, že tu nik nevraví. Každá z nás sa tu, ale zamýšľa nad tým ako môže babka odmietnuť pomoc svojej dcére, keď vie, že ju potrebuje. To podľa mňa neurobí milujúca babička. Pre mňa je to sebecká babička, ktorá myslí na svoje pohodlie. Ja tiež nikdy nečakám pomoc, vždy sa najskôr spýtam, ale mám šťastie, že v rodine nemám sebeckých ľudí, ktorí keď potrebujem pomoc sa na mňa vykašlú a to isté ja, nikdy neodmietnem pomoc a aj za cenu svojho obmedzenia. Lebo ja si myslím, že ak sa s niekým máme radi a máme dobré vzťahy, tak neexistuje, žeby som nepomohla. Ale chápem, že dnes je taká doba, že každý myslí, len na seba a postarať sa o vlastné vnúča je pre niektorých asi veľmi ťažké, keďže by museli myslieť aj na niekoho iného ako na seba. A ako som už vravela, dúfam, že ti starí rodičia si nájdu opatrovateľku na staré kolená sami a nepočítajú s pomocou deti, lebo to čo oni robili pre svoje deti, keď ich potrebovali, tak to im vrátia aj tie deti.

mogaa
17. máj 2020

@777januska777 ale veď ty nevieš prečo to odmietla...nevie to ani autorka...najľahšie je človeka odsúdiť a nevedieť prečo....babka je relatívne mladá takže ešte asi nie na dôchodku, čiže buď je nezamestnaná alebo PN či ID....v každom prípade ak raz neviem dôvod prečo nechce dieťa postrážiť, tak ju nebudem súdiť lebo je iné ak nechce a ak nemôže (a len nepovie dôvod)....možno má svoje starosti , svoje zdravotné problémy o ktorých nechce dcére povedať....lebo je naozaj divné že nechce povarovať vnúča ak je doma a majú aj dobré vzťahy...ale nebudem ju preto hneď odsudzovať že aká je zlá babka keď nevie dôvod prečo nechce/nemôže povarovať vnúča hlavne keď majú dobré vzťahy

ljzozv
17. máj 2020

@loginexistuje
@777januska777 len ci chcete alebo nie. Pozname len jednu stranu tejto diskusie. Nevieme co je za tým. Preco to babka povedala. Mozno len nebola ochotna to robit Denne, mozno raz za cas by bola ochotna. fakt nevieme, ved to nevie ani zakladatelka temy. Ale v prvom rade, zakladatelka sa najprv mala spytat, ci by bola babka ochotna sa starat mozno denne o vnuca a az potom riesit pracu, ak je teda zavisla od jej pomoci.
Zakladatelka nie je ochotna ustupit zo svojho presvedcenia a komfortu a zverit dieta nejakej opatrovatelke, ale od svojej mamy ocakava, ze vsetko necha tak, svoj komfort, svoj zivot a bude ho venovat vnucatu.
Ja viem, ze babky by mali pomoct, ale v tomto pripade bude suplovat rodicov.
Hlavne zakladatelka pisala, ze mama nesuhlasila.s rozchodov, vtedy si nepytala Radu a neriadila by sa jej radou, ale ked poziada o pomoc, tak musi babka suhlasit. Hadam rozumiete co som tym chcela napisat.
V jednej rade chceme, aby nas rodicia respektovali v nasich rozhodnutiach, akceptovali ich, ale v druhej rade, my nie sme ochotni respektovat ich rozhodnutie a v tomto pripade bolo, ze sa nechce denne starat o vnuca a opat prizvukujem, ze my.nevieme preco sa tak rozhodla.

h2
17. máj 2020

@ljzozv Autorka písala, že robiť bude na polovičný úväzok a že otec dieťaťa robí na smeny, takže tiež môže niekedy postrážiť. Navyše, ide o dočasnú situáciu, kým otvoria jasle. To nie je každodenná a celodenná starostlivosť.

lula313
17. máj 2020

Niektorí rodičia sú divní. Tiež som mamu ako prvorodička poprosila, aby šla so mnou a týždňovým dietatom na jedno vysetrenie. Bolo to rano, cez celé mesto v zápchach, bala som sa, že bude plakat, muž nemohol výnimočne ist so mnou. Ona mi na to povedala, že ona nebude za mnou v zápchach cestovat, nech ide muž, že to je naše dieťa, nie jej a že ona si vzdy sama poradila.. To bola pre mna facka, lebo iné mamy chodili kamoskam pomahat, kocikovat, varit a neviem čo, moja išla tyzden po mojom porode na dovolenku a kocikovat neprisla nikdy. Paradoxne, sestrina(v tom čase budúca) svokra mi bola aj 6x kocikovat. Takze aj u nás bol kabat bližší ako kosela