Je zlé žiadať pomoc od rodičov?
Ahojte tak na úvod opíšem situáciu aby ste boli v obraze... s partnerom sme sa rozišli, mame spolu malé dieťa. Nechal mi čas a nechal nás bývať ešte uňho kým si nenájdem prácu. Prácu som si našla, budúci týždeň si len upresnime veci ohľadom práce čo a ako, chcela by som robiť na skrátený úväzok keďže finančne by mi to vyšlo všetko v pohode. Lenže je tu problém že jasle ešte niesu otvorené, volala som tam a vraj sa mám informovať začiatkom júla. Keďže malá by tam šla po prvý krát tak samozrejme ju tam hneď nemôžem nechať pól dňa ale vyskúšať len na skúšku nejaké 2-3 hodiny aspoň v prvé dni aby sa oťukala. A tu nastáva hlavný problém ja do prace už potrebujem nastúpiť, mamu som požiadala o pomoc či by mi v júni a v júli možno dva týždne ešte pomohla s malou. Mama nerobí, je doma čiže som rátala s jej pomocou... a keďže by som robila len na polovičný tak by to aspoň bolo menej ako 8 hodín... ale odmietla, nepostráži mi malú.. ja rozumiem že to nieje jej povinnosť, aby ste si nemysleli že ju chcem len tak využiť k decku.
Myslite že som naozaj chcela tak veľa od nej ?
A baby ja znova opakujem, chapem rozcarovanie..
Ale nechapem situaciu, keď zakladatelka napise, ze ma dobre vztahy s matkou, ale nevie preco jej odmietla postarat sa o vnuca... Nepytala sa, nevysvetlila jej situaciu, je zdrava, vieme ze je doma, ale jej pohlad a dovod netusime.
Postavime sa do dvoch taborov a budeme hajit bud jedno alebo druhe....
@ljzozv vies ja mam s tymto vlastne skusenosti mne nebola ochotna ani ked ja som surne musela ist po iraze s jednym dietatom do nemocky kde ho operovali a starsiu 9 rocnu som potrebovala postrazit muz bol sluzibne prec ale ona musela ist na nejaku opekacku tak mi nakoniec pomohli tak ako vzdy susedia
ja mam s tym bohate skusenosti ale po tych rokoch ti poviem ze ak nieco treba tak ju by som oslovila ako poslednu v rade a deti uz su velke tak tie si na nu ani nespomenu pomaly
@ljzozv podla mna ona si len mysli ze maju dobry vztah lebo v realite nevie ako maju dobre vztahy vyzerat
toto ja za dobry vztah nepovazujem ak ma niekto poprosi o pomoc a viem mu pomoct tak to urobim a najma ak je v blbej situacii
@777januska777 nie som si ista, ci to bola autorka. Lebo pisala, ze ma dobre vztahy s mamou.
A uz vela bab pisalo svoj pohlad..
Presne ako
@loginexistuje. Berie to hlavne zo svojich skusenosti
@loginexistuje ja ti rozumiem. Ved vravim,ze aj my si v rodine pomahame. Len mame fakt tak dobre vztahy, ze ked povie niekto nie, tak z toho nevyvodxujem nic. A nerozmyslam hned nad tym, ze niekedy v buducnosti aj ja potom poviem nie.
A tomuto nerozumiem
@ljzozv Ja viem, ja som bola v podobnej situácii. Ako som písala vyššie, mama sa mi sama ponúkla, že sa o syna postará, keď sa vrátim do práce (tiež som mala skrátený úväzok, mama mala malého 3 dni v týždni). Bohužiaľ, po 2 týždňoch to už nešlo. Ale ona to aspoň skúsila. Neodmietla dopredu.
A ešte k tomu, čo tu často čítam, že o deti sa majú starať rodičia a nie starí rodičia, lebo od nich sme si povolenie mať deti nepýtali: Keď som sa tesne pred tridsiatkou rozišla s dlhoročným frajerom, moja mama podľahla panike, že sa vnúčaťa nedočká. Ani moja staršia sestra ešte nemala deti. Mama nás vtedy prosila, nech máme aspoň jedno dieťa, aj keby sme mali byť slobodné matky, že ona nám pomôže, lebo strašne chcela vnúčatko. A podľa toho, čo tu čítam, tak aj iné ženy cítia tlak zo strany starých rodičov, aby im dali vnúčatá. A povedzme si úprimne, všetky sme trávili prázdniny u starých rodičov, inak to nešlo.
@h2 ja viem. Ja mam tiez úžasných rodicov. Aj na svokrovcov sa da spolahnut. Len ja som typ, ze sa snazim sama a ked to uz nejde, potom poziadam o pomoc. Ale neocakavam ju a tak ako som vyssie pisala, ked mi povedia nie, tak automaticky neriesim ako v buducnosti aj ja poviem nie.
K tym prazdninam, velakrat uz ale stari rodicia boli dochodcovia... V dnesnej dobe nebudes môcť ani svoje pravnucata strazit, lebo budes este robit 😣
@h2 ano lenže moja generácia trávila prázdniny u starých rodičov čo boli už dôchodcovia- dôchodok cca od 54rokov(podľa počtu detí kdežto terajší starí rodičia ešte nie sú na dôchodku, až od 65rokov.....takže babka chodí buď do práce(a ak pracuje manuálne, chce si už oddýchnuť v čase volna a nie behať denne za dvojročným dieťaťom) alebo sú doma lebo sú nezamestnané(možno chodí po pohovoroch)či na ID a kvôli zdrav.problémom si na tak malé dieťa netrúfnu....lebo mne naozaj nejde do hlavy že by babka ktorá má s dcérou dobrý vzťah nechcela povarovať dieťa preto, že sa jej nechce...ale kamarátka má tiež mamu čo jej začala varovať dieťa až v 3,5roku, lebo si jednoducho už na takého drobca netrúfla(ale už mala cez 65rokov)takže to aj chápem....možno sa babka len nechce dlhodobo viazať aby sa na ňu dcéra dlhodobo nespoliehala lebo chce žiť svoj život a nie sa denne starať o vnúča....
@h2 mrzelo by ma to, ak by som to nechápala..
A to je tu najväčší problém.. autorka nevie prečo jej takto odpovedala. Prečo sa nepostara o svoje vnúča dočasne.. nechce, nemôže, netrúfa si, možno to nie je tak ako to je tu prezentované, možno by to bolo od nevidím do nevidím... Fakt viem len jednu stranu situácie a aj to nie všetko. Lebo autorka sa nespýtala na dôvod prečo nie...
@ljzozv našla som to kde autorka písala, prečo jej mama nechce postrážiť.
AUTOR
•
Včera o 19:14
@dollyzv s mamou mám práveže dobrý vzťah aj ona s malou ale nikdy mi ju nepostraži keď potrebujem. Ona je toho názoru že je to naše decko, nie jej a my sa mame starat o ňu. Samozrejme že sa staráme len potrebujem ísť do prace a jasle by som mala od júla (teda spolieham sa na to že ich otvoria 🙏🏼) potrebujem vykryť iba jún a tento koniec mája a možno začiatok júla.
Je to od nej nepekne ked Ti nechce dietatko postrazit ,hlavne ked ide o pracu ,ved sa nejdes opalovat...ja som tiez babicka a mam aj pracu ,ale vzdy si to vsetko prisposobim ,aby mohlimladi aj viac do prace chodit ,odtoho su babicky ,aby pomahali a zvlast ked su na dochodku! A rozmaznavali svoje vnucatka...vzdy to tak bolo aj v minulosti ,ze aj nasim rodicom strazili stary rodicia...pokial nieje tvoja mama vazne chora ,tak sa mi nepaci jej pristup..preboha kedy bude pomahat ked bude mat vasedieta 20rokov?
Ja som tiež čakala pomoc od mojej mamy, v ťažkej situácii, keď som ochorela a nedočkala som sa. Aši prichádza dáka vlna moderných starých rodičov, ktorým sa proste nechce byť s vnúčatami. Áno, myslím si, že si mala právo očakávať, že ti s malou pár týždňov pomôže. Samozrejme, že si nemyslím, že by mali starí rodiča nahrádzať jsle alebo škôlku niekoľko rokov, ale keď ide o pár týždňov a ty si v ťažkej situácii, mala by ti pomôcť. Ale správanie iných zmeniť nevieš (nemas ju ako prinútiť) , vieš zmeniť len svoje správanie, a teda sa musíš zmieriť s tým, že takúto formu pomoci od nej asi nikdy mat nebudeš. Snáď my budeme lepšie staré mamy.
Je pravda, že to neni jej povinnosť, ale situácia sa vyvinula tak, že nemáš moc na vyber. Moja mama by neodmietla, práve naopak. Veď koho máš bližšieho ako ju, keď teda prihliadam na situáciu s tvojim partnerom, že vás opúšťa s tak malým dieťaťom ...
@777januska777 ďakujem , nechcelo sa mi to znova čítať, či to teda napísala. Ale stále teda nerozumiem tomu dobrému vzťahu.
@nikolka1986 áno mala je živšia a to je akože zle dieťa hneď ? Ukáž mi jedno zdravé dieťa ktoré obsedi cely deň na jednom mieste... ani jedno. Veď je to dieťa tak je normálne že nevydrží na jednom mieste. Ty si deti teda určite ani nerob s tvojou povahou. Ja som nepovedala že som na mamu urazena a že sa teraz s ňou nebudem baviť do konca života. Ja niesom pomstychtiva povaha, len ma to zamzrelo a nič viac... pre dieťa si teda poriešime opatrovateľku keď sa nebude dať byt s jej otcom tak príde opatrovateľka a hotovo. Mám síce obavy nechať dieťa s cudzou osobou ale skúsim si nájsť nejakú dobrú podľa recenzií a zas aby sa mi to aj finančne oplatilo... nechápem prečo tak strašne ideš proti matkám s deťmi , je to cítiť z každého tvojho komentu. Chcela som týmto zistiť či iným mamičkám deti postrážia rodičia a vidím že niektoré áno, niektoré nie a matky museli hľadať pomoc inde, kde im pomohla cudzia osoba než vlastná najbližšia rodina 🙂
@nikolka1986 prídeš mi ako veľmi hadavy človek takze končím debatu s takými ľudmi si nebudem kaziť deň, nerada sa hadam 🙂 pekný deň
Moja mama mi postráži deti kedykoľvek potrebujem a to má vyše 70 rokov a kopu zdravotných problémov, svokra ešte pracuje ale kedy môže vždy si vypýta niektoré dieťa. Obidve babky svoje vnúčatá milujú a vedia, že sú malé len raz.
Určite si od nej nechcela veľa.
Necitala som všetky strany,ja ta chcem iba trosku ukľudniť..Moja mama by mi povedala to iste...Jednoducho nie,nepostrazi...Tiež som dlhé roky hromzila,nadávala aká je protivná a prečo...Už som si zvykla.....Však raz bude ľutovať,keď ju vlastne vnúča ani nebude mat potrebu navštíviť a ona tu potrebu v starobe mat bude ver mi ......
@iva812 pozri moja babka ma 65, mamka 45 a ja 21 a aj tak mi mamka nechce strazit maleho. Babka co uz odchovala 8 vnucat a 1 pravnuka (tiez uz nevladze) mi s radostou postrazi maleho (ked ma kocky ho ani strazit netreba lebo sa hra sam) a moja mamka ho strazit nechce. 🤷🏻 Ja to skor vidim tak, ze teraz su uz aj babky kus sebecke, tak jak aj moja mamka.
@iva812 no neviem,moja babka mala po 60 tke urcite a takmer kazdy vikend bolo u nej 5 vnucat..pamatam si ju ako kazdy den vyvarala dobroty,vecer okupat 5 deti..hrat sa s nami nehrala,to sme sa vyhrali spolu deti..a to neboli situacie kedy nasi rodicia potrebovali pomoc..bolo to len tak,proste na vikend k babke..nie stale ale casto..a teraz clovek potrebuje vyslovene pomoc a babka odmietne??mne to nejako rozum neberie..ja vsetky moje problemy odjakziva riesim s mamou a spolu hladame riesenie..neviem si predstavit zeby mi povedala ne sorry nepostrazim ti, postav sa aj na hlavu..a svokra to iste..ja sa napriklad teraz ucim na statnice a kedze deti nemaju skolku skolu musia ist k babkam,svokra je doma na invalidnom a mama si bere dovolenku aby mohla strazit deti..a brali to ako uplnu samozrejmost,pomahaju stale a vo vsetkom..a my sme tu naopak tiez stale pre nich aj budeme..
Skusila by som oslovit ucitelku z jasiel, ci by mi nesla strazit za nejaku dohodnutu sumu. Mala si aspon zvykne na nu a ucitelky su doma, ak niekto nemal napad ako ja 😉. Ked mama nechce asi ju nedonutis.
Tvoja mama sa moze hanbit, ona sedi doma na riti a ty si mas platit opatrovatelku lebo musis pracovat. No ja by som jej povedala svoje, ked raz bude ona potrebovat tvoju pomoct tak jej to oplatis rovnakou mincou. Nie je to jej povinnost ale preboha ved si jej dcera, ked si rodina nepomaha tak kto nam ma pomoct?
No ja neviem..tu ked sa zena nejde zodrat od roboty a pomoci pomaly az do hrobu tak je hned sebecka mrcha...najskor sa starame o babky, potom o svoje deti zas o nejake babky a detkov a na stare kolena ked sa mozno chceme konecne trosku nadychnut a oddychnut tak zas o vnucata treba...a ked nechces no amen tma, nechame ta skapat ved oko za oko..rovnaka minca a neviem co este...
Ja uplne slobodne poviem ze ja som sebecka..lebo ked nie je dobre mne, nebude ani mojim detom ..a moze si o tom mysliet kto chce co chce...ziadna strhana zena nie je stastna, neverim tomu..zazila som, stacilo to..ano som sebecka, nechystam sa povinne na starobu zodrat..hej, moja babka ma strazila, za sociku super, kazdy mal vsetko iste do dochodku v 54, dnes o 10rokov vic, ludia vyhoreti,zodrati, nie je isty ani ten dochodok...a nebodaj uz nechcu mat za nic zodpovednost tak su svine sebecke...
Postaram sa o moju mamu, lebo ona sa starala o mna..a dufam ze z mojich deti nezostanu nevdacnici ak nahodou nebodaj odmietnem niest zodpovednost za ich deti a postaraju sa o mna preto lebo som ich mama co im utierala rite v dobe ktoru si oni ani omylom nepamataju.
Howg

@h2 ja viem co pisala, ale realita moze byt ina, zatial neviem kedy otvoria jasle skolky a toez pisala, ze niekedy budu mat spolu zmenu