icon

Jeden človek ma opakovane obťažoval. Ako sa s tým vyrovnať?

22. jan 2023

Dobrý deň, neviem či je toto vhodné miesto na riešenie takýchto vecí ale už niekoľko mesiacov ma trápi ma to, že jeden človek ktorého som istým spôsob aj prijala do rodiny ma opakovane obťažoval :( jednalo sa o hnusné slovné narážky a nevhodné poznámky (nechcem ani písať lebo je mi z toho zle) a aj o opakované neželané se*uálne dotyky (stehno, riť, skoro aj prsia a dokonca mi aj rozopol ten človek na verejnosti na výlete pred rodinou podprsenku)
nedokážem sa s tým akosi vyrovnať :( a vkuse to cítim, že sa ma dotkol ten ,,človek"
neviem čo robiť..

autor
22. jan 2023

@322sima123 skús sa zamyslieť nad tým čo hovoríš/píšeš a predstav si seba na tom mieste lebo jediný kto za to nesie zodpovednosť je len a len páchateľ

dzulli1980
22. jan 2023

Nemôžeš čakať, že si niekto niečo všimne, že sa niekto ozve, jednoducho ide o Teba, Ty musíš konať, bez ohľadu na to, aké budú reakcie okolia.

autor
22. jan 2023

@dzulli1980 možno raz sa to dozvedia, neviem ale v prvom rade si to musím ja sama v sebe nejako vyriešiť, čo je ťažké a kto vie ako dlho to bude trvať, možno raz sa z toho dostanem možno nikdy :( na každhé to vplýva inak ale skúsim sa zveriť nejakej kamarátke aspoň,

a mňa to mrzí za tu sesternicu aj jej rodičov lebo my mám inak dobré vzťahy a nerada by som o nich prišla :( i ked ona by to mala vedieť
ale pritom ten ,,Onen" ....nečakala by som to lebo nikdy som u neho nič nepozorovala ani nič nepočula ale za anjelmi sa skrývajú najväčší diabli

lukbe
22. jan 2023

@322sima123 aj keby chodila v plavkách 🙈

jaskolka
22. jan 2023

Tak v prvom momente by dostal cez papulu hneď ako by ma ohmataval a potom by som.to.aj kľudne povedala tej sesternici
Hotovo, vybavené

autor
22. jan 2023

@jaskolka tak zaslúžil by si to ano, ale toto by 99% ľudí neurobila keby sa to stane, a sesternica je aj človek čo by o tom mal vedieť
skúsim nabrať odvahu a povedať niekomu, aby som nebola sama

panelacikova
22. jan 2023

dôvod, prečo o tom nevedia rodičia, je? dôvod, prečo o tom nevie sesternica, je? dôvod, prečo si mu doteraz nedala po hube, je? len toto ma zaujíma, nič viac. keby mne robil niekto niečo podobné, čo by mi bolo vyslovene nepríjemné a malo by to dokonca sexuálny podtón, už dávno o tom všetci v rodine vedia a predchádzala by tomu rozbitá papuľa. samozrejme, jeho papuľa....

autor
22. jan 2023

@panelacikova lebo o tom sa ťažko hovorí a toto su len hrdinské reči ľudí čo to nezažili a nevedia aké to je

autor
22. jan 2023

@panelacikova poznám taký jeden prípad, dievča hrdinka že by dala po papuly a stalo sa jej to a nič neurobila a doteraz sa s tým trápi

panelacikova
22. jan 2023

tak sa s tým tráp aj ďalej..... ak nemáš dôveru vo vlastnú rodinu, tak existuje ešte možnosť zájsť za psychológom, aby si sa vyrozprávala alebo na políciu podať naňho TO za obťažovanie. ak s tým nemieniš robiť vôbec nič, bude chyba v tebe. zrejme nemáš 12 rokov.... alebo 5.....

panelacikova
22. jan 2023

a áno, nezažila som to, lebo mne za mojej mladosti stačilo, aby sa na mňa chlap čo i len chlípne pozrel a už letel naňho pohľad, ktorý zabíjal. ani jeden z nich si nikdy nedovolil nič navyše. lebo by po hube fakt letela.... a nielen po hube.

autor
22. jan 2023

@panelacikova keby si zažila hovorila by si iné veci

autor
22. jan 2023

@panelacikova a dôveru nemám veľmi v nikoho, možno tak skúsim povedať kamarátke

panelacikova
22. jan 2023

akoby človek hrach o stenu hádzal.... takže znova a poslednýkrát: ak by si s tým praštila hneď po jeho prvom pokuse alebo debilnej narážke, neodbíjala by si ďalšie a ďalšie. nemáš dôveru v rodine? prečo? asi máte nejaké nezrovnalosti z minulosti, keď už teraz vieš, žeby ti neverili, či?
neverím tomu, že ak by si zakročila okamžite, ako si niečo dovolil, tak že by pokračoval.
tu nepíšeme o znásilnení, kedy sa to stane ani nevieš ako a kedy a proste ťa niekto niekde premôže a znásilní. tu píšeme o tom, že ty sa nechávaš opakovane ním obťažovať a nič nie si ochotná pre to urobiť. absolútne nič. takže je to tvoja chyba. nikoho iného. vyslovene mu dávaš ďalšie šance na jeho útoky.

autor
22. jan 2023

@panelacikova moja chyba to nie, je to jeho chyba a tú prvú vetu môžem aj o tebe napísať

vieš čo skús zažiť a potom píš a to čo píšeš je niečo čo by si na 99% neurobila keby sa to stane

autor
22. jan 2023

@panelacikova a ja celkovo nikomu neverím a to celý život

autor
22. jan 2023

@panelacikova to čo robíš ty je čistý ,,victim blaming" zhadzovanie viny na obeť aj ked problém je v páchateľovi

klarolinne
22. jan 2023

Autorka prosím ťa koľko máš rokov? Ja milujem hlášku, že kto nezažil nepochopí? Normálne keď to urobil prvý krát, tak si mala naňho zhuknúť, nechytaj ma, aby to všetci počuli. A nie čakať ako spiaca princezná, že ju zachráni princ na bielom koni. Tu sú opakované ataky a ty proti nim nič nerobíš a každé riešenie odmietaš.

panelacikova
22. jan 2023

samozrejme, namiesto toho, aby si konala, obviníš mňa. hlavná vec, že vieš používať rôzne cudzie výrazy, ale ochrániť sama seba nedokážeš. blahoželám.

mikadooo
22. jan 2023

Nuž, najlepšia cesta je priama. Napríklad oslava - dialóg:
- príde tam aj Jožo?
- áno
- tak ja nepôjdem
- prečo?
- minule si počkal, kým bude so mnou sám a potom ma obchytkával, je mi to nepríjemné a bojím sa, že sa to zopakuje
- čo? Prečo by ťa obchytkával? To čo si vymýšľaš?
- nevymýšľam si. Ty si sa pýtal(a) prečo, tak som ti povedala prečo. Ak mi to neveríš, tak povedzme, že mi nie je príjemne v jeho spoločnosti. Nechcem sa s ním stretnúť.
- prečo?
- už som ti povedala prečo, ale ty mi neveríš, takže nemusíme sa o tom baviť dokola. Proste nie som ok, keď je v spoločnosti on.

Ďalšia vec - ak to potrebuješ spracovať vnútorne a uzdraviť svoje pošramotené sebavedomie, prosím, choď k psychológovi. Toto sú také veci, že hahaha veď sa nič nestalo, ale môže ťa to prenasledovať celý život, pri každom vzťahu s mužom, ktorému podvedome nebudeš dôverovať, atď., atp. Čiže ak cítiš, že to nevieš spracovať a potrebuješ si to nejak vnútorne vyjasniť v sebe, že prečo si to dovolil, ako je to možné, že si také niečo dovolí, čím si to spôsobila, že práve ty, atď. Choď prosím k psychológovi alebo k psychoterapeutovi, aby si si neniesla následky ďalších x rokov...

autor
22. jan 2023

@panelacikova nechápem ako to spolu súvisí ale dobre

panelacikova
22. jan 2023

@mikadooo aj ty si priprav hrach, aby si mala čo hádzať o stenu. odporúčala som jej v jednom zo svojich príspevkov aj rozhovor so psychológom. zamietnuté všetko..... inak super príspevok 🙂

autor
22. jan 2023

@klarolinne tak ako môžeš pochopiť niečo čo nezažiješ?

autor
22. jan 2023

@panelacikova a kde som to zamietla ?

panelacikova
22. jan 2023

súvisí to asi tak, že ty mňa obviňuješ z nejakej debiliny, čo teda absolútne odmietam. ale kamaráta svojej sesternice si doteraz z ničoho neobvinila. kde je chyba?

panelacikova
22. jan 2023

prečítaj si môj o 17:00 a svoj o 17:06... nemáš dôveru v nikoho, možno to povieš kamarátke..... takže ani v psychológa, hoci ti ho v mojom príspevku odporúčam....

modrykonik33
22. jan 2023

Na internete sa vieš obhájiť, skús to aj v reálnom živote 🙃 alebo mu napíš SMS, že si také veci neželáš

autor
22. jan 2023

@panelacikova ved ma obvinuješ , že si za to môžem sama a to je victim blaming

autor
22. jan 2023

@panelacikova ale nenapísala som, že odmietam len, že nemám veľmi v nikoho dôveru

autor
22. jan 2023

@modrykonik33 na internete je hrdina hocikto ale v realite málokto