Jedlo ako téma našich každodenných hádok
Dobrý večer, opíšem vám situáciu u nás doma, pretože na tomto sa permanentne doťahujeme.
Ide o to, že priateľ si veľmi bazíruje na téme jedlo. Nie sme rodina, čo veľa vyhadzuje, ale sem tam ostane nejaká tá porcia, ktorú už treba vyhodiť, lebo sa nedojedla. Samozrejme, vyvádza. Nevidím to ako veľkú tragédiu, ťažko nejaká domácnosť nemá žiadne zbytky. Sme štyria, ja on a 2 deti. U nás doma bolo normálne, že každý jedol, čo mal rád a tak sa stalo, že boli otvorené aj 3 rôzne nátierky, ale zjedlo sa všetko, keďže každý jedol podľa svojej chuti. Vzala som to ako samozrejmé a robím to aj tu a hneď dostanem prednášky a hysterický záchvat, že keď je otvorená jedna, bude ju povinne každý jesť až kým sa nezje. Beriem jedlo ako pôžitok, nie že musím jesť niečo nasilu, len aby sa to zjedlo. On mal otvorenú svoju nátierku, deťom som otvorila druhú a ja som si vzala len maslo s uhorkou. Už som dostala krik, že som rozmaznaná. Proste nebudem jesť, čo mi nechutí, ako je tá jeho nátierka alebo šunka s kapiou. Ako to funguje u vás? Už ma berie zúfalstvo
@zmrzlinka2021 on zje sáčkove polievky a kopec potravín plných chémie čiže naozaj o zdravie sa nestará. Z polievky vyberie všetku zeleninu šalát do úst nedá. Jedine paradajku zje
mam 3 synov...a v jedle uplne iny...10r rano len salama alebo nieco masoidne, max.med...ked nie je, tak nema co jest. Stredny 8r zase len sladke...dzem by jedol 3x denne, salama nic, obcas sunka, pasteky, ryby a vajicka to ano, vsetci. Najmesi 6r je taky mix...aj maso, aj sladke...opisala som len taky zaklad ranajky a proste rozne chute maju.
Ale tiez som proti aby ked je sunka tak sa otvarala konzerva.
A teraz v lete varit pre deti, ...aby to bolo take co jedia vsetci...hrozne
Ked sa navari tak ze viac ako jeden den, ale na dva uz pre vsetkych nebude, tak vtedy ked to nikto nedoje, tak bohuzial sa vyhodi...ale zvieratam...ale i tak je mi to luto, lebo u nas doma take nebolo. Zaviedli sme take, ze nezje na obed, musi na olovrant, lebo nieco su sice chute, ale nieco len vymyslanie a treba najst co to je.
@autor je mnoho jedal, z ktorych ked ostane, da sa to zmrazit, aj to je sposob, ako neplytvat. Skor u vas vidim problem v tom nuteni, ze musite jest to, co muz uzna za vhodne. My sme doma traja, mame odlisne chute, pootvaranych x veci, ale natolko organizovane, ze vyhazdujeme fakt minimum. Ale aby sme sa navzajom nutili do jedenia toho, co nam nesedi, to si ani neviem predstavit.
Ja zasadne nevarim 2 rozne jedla.
Nech sa paci, manzel si moze uvarit sam.
Dnes sm piekla cuketu, plnenu, odmietol... no tak si spravil cestoviny do tyzdnoveho vyvaru a parky... ja nikoho nebudem obskakovat.
On obvykle zje vsetko, ale neviem, preco ma taky odpor k cukete, brokolici... ale surovu zeleninu on rad schrume.
Ďakujem ti pane Bože za môjho muža, ktorý si váži, zje a dokonca aj pochváli všetko, čo mu uvarím a pripravím 🙏 a dokonca aj vtedy, ked mi to nevyjde úplne podľa predstáv 🙈
@zmrzlinka2021 tyzdnovy vyvar je este dobry?
Autorka nech sa muz pozrie aky dava vzor detom.Budem jest co kupim a nebude mi do toho rozpravat.Bol tak asi nauceny u nas su niekedy aj 3 jedla na obed inokedy jedno.Ja by som 3 dnove jedlo nezjedla uz aj 2 dnove mi vadi.
Ani by som s nim nediskutovala a jedla by som na co mam chut. To su jeho traumy (a mal by si ich vyriesit mimochodom). Pokial denne nevyhadzujete potraviny len tak, nieje co riesit.
Pindal by, že sa niečo nezjedlo? Bum hneď by to ale naservírované na tanieri a skúsil by pipnut, že on to jesť nebude. A ak by nútil mňa alebo deti jesť čo nám nechutí just by som mu to vrátila ako bumerang. Ďakujem Bohu za svojho muža, ktorý zje naozaj všetko bez reptania
divná filozofia....
Autor myšlienky: " "Jedzme všetci jedno jedlo!"
Tiež autor tej myšlienky: "Brr, zeleninu nechceeem!!!" "Tej nátierky sa viac nedotknem!!!"
🙄 🙄 🙄
Pokým vyhadzujete minimum a nezavadzia vám to ani pri uskladňovaní, nevidím problém, aby ste pokračovali v zaužívanom po tvojom.
Pfuuuu…. Tak u nas by tvoj manzel dostal infarkt!
Sme traja, no moj muz pochadza z vacsej rodiny kde sa varilo jak pre regiment, a tento sposob varenia doniesol aj do nasej rodiny. Lenze, ja nie som schopna zjest naraz viac jedla, cize si nakladam len na maly tanierik a odmietam zjest jedlo viac ako 2x po sebe. Cize ak si naberiem jedlo v ten den 2x, na druhy den ho nezjem, ani keby co bolo!
A nasa dcera je zas od narodenia extremny nejedak. Ma asi tak 8-10 jedal ktore zje a inak nic, nula bodov. Natierky alebo pasteky sa jej hnusia co i len do ruky chytit ked nakup vykladame. Moj muz vari, vymysla co by ta mala zjedla a aj tak sa u nas zial vela jedla vyhodi.
A co teraz??? Este aby kvoli tomu doma cirkus niekto robil! Taku nehrali!
Sami sme si na to jedlo zarobili, nikto nam nic nedal, aj sme si ho sami nakupili, doniesli domov, uvarili a co sa nezjedlo s kludom anglicana vyhodili.
Nechapem, ako kvoli tomuto moze niekto robit cirkus a zneprijemnovat roky rokuce zivot svojej zene a detom🤦♀️🤦♀️
Je to pako. Ve on sa v tom vyzia aby vas mohol buzerovat okolo jedla. Robili mu to rodicia a teraz to robi vam.
To s tymi natierkami ma jednoduche riesenie. Bude sa odteraz jest iba jedna natierka aby sa zarucilo ze sa zje, ale nebude to ta jeho.
Ak je on tak rozmaznany, ze si dovoluje mat svoje oblubene a neoblubene jedla, tak nech sa nerozculuje ze vy robite presne to iste.
Úprimne, som tak ak istá ako tvoj priateľ. Nevyhodim naozaj nič. Mala som obdobie keď som mala veľmi hlboko do vrecka a doslova som hladovala. Ak by sa mala vyhodit otvorená Natierka lebo ju niekto nezedol mala by som z toho hrozne nepríjemný pocit. Asi by som ju radšej zjedla. Podľa man by to vyriešilo ak by prevzal zodpovednosť za varenie, nakupovanie a pod.
@slovenka753 len preto, ze on bude nakupovat a varit detom nezacne chutit ta jeho stiplava natierka s chrenom... len ako priklad.. a k autorke - mna by vypinalo... otvorenych mame vela veci, kazdy je, na co ma chut, kupujem "neutralne" veci, ale aj speci, co ma rada len jedna osoba, len kupim mensie balenie, kde viem, ze to doje aj sam pred skoncenim spotreby, tie neutralne natierky ci maslo kupim kludne velke balenie, tiez nevyhadzujeme a kazdy je spokojny...ono to proste ma riesenia aj ine ako to, ze budem nutit jest ostatnych ludi dokola to iste a pritom si nevidi po vlastny nos, ze toto ano-toto nie...
To, čo robí tvoj chlap, je vyslovene teror. Keby on bol taký, že zje všetko, ešte by som to chápala, hoci aj tak je jeho správanie otrasné. Ale ak sám nezje hocičo, zeleninu žiadnu, nátierky len tie svoje... tak o čo mu ide?! A ak je to každodenný problém, tak to by mi extrémne liezlo na nervy.
U nás sme v jedle tolerantní, každý má aj niečo, čo proste nezje. Ostatní to vedia a rešpektujú. Niektoré jedlá kvôli tomu vôbec nevarím, iné napríklad len pre dvoch a tretí si dá niečo iné. Nemám problém počas varenia jedného uvariť aj nejakú rýchlu alternatívu, ak viem, že člen rodiny má s tým jedlom problém. Vyhadzujeme málo, sme zvyknutí brať si na druhý deň do práce, čo sa varilo predošlý deň na večeru. A keď sa aj niečo nezje, tak máme 3 mačky, zjedia to oni.
Úplne chápem, že nie každému vserko chuti. Ok, voľakedy sa jedlo inak, bol iný štýl, iný spôsob života.
Ú nás doma všetci zbožňovali cviklu. Varenu, s chrenom a podobne. Ja ju nenávidím. Nekupujem ju, nerobím a viem, že ani deti ju jest nebudú, lebo mne sa proste bridi ta zelenina. Takže keď by ju chcel muž, bude ju jest a kupovať iba pre seba.
Muz má rád pikantné nátierky, ja to nejem, takže on si dá nejakú palivu a ja trebárs maslo a syr.Syn je ešte malý, uvidíme, čomu bude dávať prednosť, zatiaľ jedáva klasiku malých detí.
Ale aby nasilu muž jedol nejaké detské parky, či ja štipľavé zmesi, tak to isté nie
No teda.. Keď chce taky štýl, tak by som si urobila na víkend jedálniček:
- obložené zeleninové chleby, na obed zeleninová mixovania polievka, obaľovana brokolica, na večeru zapekany karfiol.
Druhý deň: - lečo, poriadne zeleninové, na obed špenátové polievka a kelovy prívarok, na večeru hrachová kaša.
A nech pekne všetko zje.
A žiadne vymýšľanie! Nech nie je rozmaznaný. 😄😄😂😄
Tipujem ze budúci týždeň po takom zážitkovom víkende ani nepípne.
Tvoj muz je taky maly diktator, nie? "Bude sa jest len 1 natierka a len taka, aku ja zjem! Vy ostatni sa mi prisposobte" inak mate krasny, nekonfliktny vztah, ze ano..
Ja si pamätám, že mne ako dieťaťu mama robila osobitne zemiakový šalát, lebo som nechcela uhorky (dodnes ich nemusím, ale dáko ich zjem v tom šaláte). Proste odobrala časť predtým, ako dala uhorky a hotovo. Mala som svoju misku v chladničke, ostatní mali svoje. Alebo trebárs popucila tri zemiaky na kašu, oni chceli zemiaky vcelku, ja iba pyré. Aj kúpili 10 deka nejakého moravského mäsa (tiež som mala osobitne) a inak väčšiu šunku pre zvyšok rodiny trebárs. Ale nikdy ma v živote nenutili jest to, čo nechcem.
A tetaz normálne zjem všetko (okrem cvikly) a akceptujem to aj vo vlastnej rodine
No tak on vase nezje, vy jeho mate.. Nech sa da vyprchaj, jedla by som co mi chuti. Ked viid ze jete maslo a uhorky a deti nátierku nech si dá s vami, nebude hadam svoju otvarat 😂
Autorka, nabudúce keď sa doje ta jeho chrenova zmes, kúp len to, čo chuti vám a otvor to.Ved bude otvorena len jedna nátierka, tak nech pánko si da z tej. A keď bude vystrajat, tak kľudne mu povedz, že prečo mu to vadí, veď nie je otvorených 5 druhov, iba jeden, podľa jeho želania.
Keď nezje, jeho problém
U nas sa nevyhadzuje,ale tiez kupujeme potraviny tak aby sa zjedli,a nevadi ked su aj 3 veci načate,pretoze kazdemu chuti/moze jest nieco ine.manzel miluje pikantne veci,ja mam problem so zlcnikom a dcerka je mala,takze logicky to jest nebudeme,ale isto nebudem muzovi zakazovat🙈 ak aj daco zostane(za lyzicu ryze v hrnci),tak nebudeme robit zo seba odpadkovy kos len aby sa nevyhodilo.varim a kupujem potraviny tak,aby sa zjedlo a kupujem take co kazdy ma rad🤷♀️
Muz ma traumu z detstva,treba sa s nim porozpravat o tom...
Ano. Stane sa,ze sa nieco vyhodi ale je nam to luto. Snazim sa varit menej. Najma ak viem,ze to nie je nieco,co zhltnu vsetci. Ak je nieco z obeda,nevarim dalsi..a kto na to nema chut,urobi si nieco sam pre seba. Prip sa dopredu spytam,ci to budu jest a potozmyslam,kedy a co varit. Proste jeme setrne. Tiez mame radi jedno ale zas odtial potial. Ak deti nieco nechcu,hovori nehrat sa s jedlom,lebo to potom nezje nik iny. Proste nechat na tanieri ako je..Poznam ludi,kt nezjefia po detoch. Kt nezjedia po nikom. Kt nezjedia den stare jedlo.. :D :D Ja to nie som. K jedlu som setrna. Na jedle sa da aj najviac usetrit. Najma ak sa vari doma. Takze u vas by som zvolila zlaty stred. Kompromis. Ak nevadi detom zjest natierku,kt je partner,tak neotvaram predsa druhu? Prip otvorene zvycajne byva maslo,tak dam maslo. Proste ja tak premyslam,aby sme si vyhoveli... Treba komunikovat a prisposobovat sa a najst si spolocnu cestu. Nie ja tak. Ty tak.
@autorka U nas by Tvoj priatel neprezil 🤦🏼 Deti s potravinovymi alergiami (take fajnotky ako abkm, psenica, raz, vajce, kakao...), takze skutocne je kazdy nieco ine. Cast rodiny je normalne jedlo, cast upravene, pripadne sa to da uvarit bezalergenne, ale uz to ma odlisnu chut. Varim tolko, kolko sa zje, prihrievat da neda kvoli histaminu. Manzel bol vychovavany podobne ako Tvoj, ale chvalabohu pochopil, ze cez alergiu cesta nevedie.
Ale jedlo u vas nie je jediny problem ze?😏
Ved moze byt rad ze ked si kupi oblubenu natierku tak ostatni mu do nej nepojdu a vydrzi mu dlhsie... inak logika 0. To u vas ked sa otvori napr nutela tak ju musite zjest (trva na tom) az kym nevidite dno?chore...

@drzaopica tiež to vidím tak je veľa domácnosti co varia aj 2 chody a nie je to kvôli rozmaznanosti ale jednoducho sú jedla co človek nemusí. To som urobila len raz ale nechápal. Keď som bola u rodičov bolo to normálne. Urobilo sa z oboch jedál menej ale urobili sa 2. Nič strašné.