Kamarátka bude rodiť a dieťa si nemôže dovoliť
Ahojte kamarátka bude rodiť , dieťatko si nemôže vo svojej situácii dovoliť ,boji sa ho dať na adopciu skrz toho ,že nevie do akej rodiny by sa dostalo ,a že prvých 6 týždňov vraj má dieťa prežiť v nemocnici so sestrička mi a to sa jej tiež nepáči . Priala by si milujúcu rodinu pre svoje dieťa o ktorej by vedela že je aspoň slušná no nevie akoby sa mohla k takému paru dostať a oslovit ich
.
Kamaratka s muzom majú adoptované dieťa. Brali si ho rovno z pôrodnice domov. Ešte nebolo ich oficiálne, kým neprešli sudy, ale bolo v dočasnom pestunstve. Rodiny do ktorých deti idu sú mega preverovane z každej strany a BS dieťa čakajú roky. Takze určite bude o bábätko dobre postarané
@stela1234 normalne nech ho da na adopciu. Tie pary su preverovane, roky cakaju. Urcite lepsie ako davat dietata niekomu, koho nepreverili úrady. Si zober, ze sa dostane k takym rodicom ako je Adela s Viktorom. Šťastne dieta, kde su uvedomelí rodicia.
Ked aj bude v nemocnici nejaky cas, tak ihned k nemu budu moct chodit potenciálny rodicia. Bola som s malym na neotologii a tie opustené deti mali cez den pri sebe adoptívnych rodicov a v noci ich na rukach plačúcich nosili doktorky aj sestricky. Neverila by som, keby som to nevidela na vlastne oci. Doktorka jedna povedala, ze tie opustené deti potrebuju viac fyzicky kontakt, lebo to cítia, ze su opustené. Bol to uzasny zazitok, vidiet tolko ľudskosti v tom personálne. Bolo to v NZ.
@stela1234 Ešte pred tým všetkým by bolo dobré preveriť nejaké krízové centrá a možnosti ako by malé mohlo ostať pri nej.Okrem pôrodného a rodičáku by mala mať nárok na výživné ak by "otec"neplatil dá sa vybaviť aj náhradné výživné.
Najdôležitejšie je nájsť pre ňu možnosť lacného bývania a pomoc so strážením malého ak by bolo treba,ostatné by už šlo ak by toto bolo zabezpečené.Ak by sa predsa nedalo tak nedá sa inak iba postupovať podľa naších zákonov o adopcii.Prípadne neviem či by sa dalo aj to,aby sa dieťa nedalo na adopciu,ostalo by v domove či u profi rodičov a kamarátka by si mohla zohnať prácu, zabezpečiť životné podmienky a potom ho žiadať do starostlivosti.Treba sa opýtať v detskom domove,tam by mali vedieť poradiť aj v tomto.
Pary ktore chcu adoptovat dieta prechadzaju velmi komplikovanym procesom, kde zohladnuju kompletne vsetko, aby sa im vobec dietata dostalo. Kontroluju financnu, zdravotnu, socialnu, emocialnu stranku. Nedavaju dieta len tak niekomu. A este som necitala, ze by na Slovensku, adoptivna rodina tyrala dieta. To by bolo uplne vsade. Citam o tom vela z US alebo z UK, ale u nas su tie podmienky tak narocne, ze sa kamaratka nemusi bat.
@rillwen ano, dieta do troch rokov stoji prd a vela oblecenia vie dostat zadarmo alebo za par korun, zjest toho tiez vela nezje, najdrajsie su asi plienky. Lenze potom pojde do skolky, do skoly, uz to nie je mile zlate babatko a ludia uz neposlu oblecenie ci peniaze na stravu, pomocky, oblecenie, skolne... Este budu matke nadavat, ze ho nemala mat, ked sa nevie financne postarat. A kde su este energie, voda, najom, zariadenie bytu a investovany cas.
@rillwen nehovoriac o strate prijmu pocas starostlivosti o dieta, ci rodicovska full time ci neskor OCR v praci, takze nizsia vyplata...
@maria1989 a potom co? Su situacie, ked musia obaja rodicia podpisovat dokumenty a musia o nom rozhodovat. Sucasne nova mamina bude ako “chranena”? Nikdy nebude normalne jeho mama, nebude mat ziadne prava. Podla mna je to neskutocne nezodpovedne a hlupe. Ma to tolko problemov, ze az… nova rodina nie je chranena a bio matka tiez nie
@rillwen to akoze fakt??? Mas vobec predstavu, co stoji dieta??
@veronikaszabova Jasné že mám, vychoval som ich 3. Plienky a jedlo sú najväčšia položka, občas lekár, pomôcky a hračky. Čo iné je nutné k životu dieťaťa? A aj po troch rokoch dieťaťa sú výdavky skôr na dobrovoľné veci, nie na tie nutné. Keď máš iný názor tak počúvam
@maranta_leuconeura No veď keď bude mať dieťa viac ako 3 roky tak hádam matka pôjde pracovať. Dovtedy sa môže udiať hocičo, výživné aj prídavky môžu rásť, matka si nájde partnera...Ono celkovo je veľmi chladné uvažovať z ekonomického pohľadu o tom či nechať dieťa žiť alebo nie. Sme v bohatej európe a máme rozvinutý sociálny systém, u nás deti a ani ich rodičia nezomierajú hladom, ak sami nechcú.
@rillwen Občas lekár? Po troch rokoch dobrovoľné výdavky? Vieme, koľko stojí MŠ, príjem znížený kvôli OČR, výživové doplnky, vitamíny, atď.?
@zuzanockamt štátna mš stoji pár drobných. Vitamíny a výživové doplnky predsa vôbec nie sú nutné, ako mohli rásť deti pred 20 rokmi keď tieto veci neboli dostupné? Ešte tak ten znížený príjem kvôli očr by som ako-tak bral, no to stále predsa nemôže byť dôvod prečo nemať deti, tam nejde o stovky eur
@rillwen Štátna MŠ stojí 25€ + strava cca 45€ mesačne.
@zuzanockamt áno hovorím. Stravu samozrejme by dieťa jedlo aj doma takže čisto škôlka je tých 25 🤷 nehovorím že dieta nestojí nič, jasné že nejaké výdavky tam sú, ale stále neviem čo také drahé je na dieťati že sa rieši či sa ho vzdať alebo nie kvôli peniazom
@rillwen Ten, kto už nejaké dieťa vychoval/vychováva, tak tomu rozumie.
@skeblicka77 wow, mas u mna velky obdiv. Kolko deticiek mas doma? A cca ako dlho? Mozes mi prosim napisat do spravy?
@zuzanockamt no to je argument za všetky drobné. Tak mi prosím povedz konkrétne. Aj ja mám totiž deti a áno, mám výdavky, chodia aj na krúžky, aj do súkromnej škôlky, aj na výlety, treba im oblečenie, darčeky, lekára atď, ale bez toho všetkého sa predsa dá zaobísť. Stále si stojím za tým že dieťa si vyžaduje hlavne čas, peňazí len trochu.
@rillwen Keby som mala vychovať dieťa len z rodičovského, predpokladajme, že z toho nižšieho...ale dajme tomu, že tých 500 by som mala mesačne aj s prídavkami (neviem koľko je teraz rodičovský - ja som dostávala 400 aj s rodinnými pred 2 rokmi)...tak neviem neviem...keďže síce byt vlastním, ale poplatky za všetko plus energie, plyn, telka atd. ma mesačne výjde na 350 eur (ak matka nemá svoje vlastné bývanie, tak nemá ani na prenájom bytu)....a z 50 eur by som mala vychovať dieťa? to akože vážne si toto mohol napísať...ty máš 3 deti, máš pravdepodobne manželku...ty zarábaš, ona aj kebyže je doma...tak ty zaplatíš ubytovanie a možno stravu a ona z rodičovského sa postará o deti...to je fajn...ale ak je žena sama...nemá muža, nemá kde bývať, tak si toto vážne predstaviť neviem...a určite ani ty, pretože si nikdy v takej situácii nebol...
@rillwen Tu ani tak nejde o to či a koľko potrebuje autorka na vychovanie dieťaťa peňazí.Problém je v tom že bude po 3 rokoch potrebovať prácu.Keďže však bude na škôlkara sama bude mať dosť obmedzené možnosti čo sa pracovnej doby týka.
Ok dá ho do škôlky,ale to môže pracovať len od nejakej 7 do 16 zhruba.Ak by chcela pracovať večer,začať na 6 či na smeny už musí riešiť kde nechá dieťa.A tu je kameň úrazu.OČR nie je len o zníženom prijme, malé deti zvyknú byť často choré a ak bude stále chýbať v práci kvôli OČR dlho si tú prácu neudrží.To je o tom že by potrebovala pomôcť s bývaním a strážením dieťaťa.
@rillwen ty mas riadne skreslene predstavy o zivote matiek samoziviteliek. od moznosti najst si pracu, cez plat az po starostlivost o dieta...
@rillwen aha takze byvate pod mostom, kupete sa v potoku? Deti nosia iba oblecenie co vam ludia daruju, kruzky ani sporty nerobia, pretoze tie tiez nie su zadarmo, na vylety s triedou, do divadla, na kulturne akcie tiez nechodia, do druziny tiez nechodia, takze su uz o jednej doma a kukaju do steny, v zime od tretej do tmy, lebo elektrinu si vo svojich vydavkoch tiez nespomenul (ledaze by ste boli pod tym mostom a svietila vam aspon poulicna lampa). A v skole pisu na lavicu prstom a ucebnice a pracovne zosity si poziciavaju od spoluziakov a ofocuju v skole na kopirke zadarmo (mala som taku spoluziacku, ktorej mama samozivitelka nemala/nechcela dat na priplatkove ucebnice a pracovne zosity, vsetko jej ucitelky prefocovali ciernobielo, lebo ju lutovali).
@stela1234 ???? dieťa je napríklad ako kabelka v obchode, že si ju nemôže dovoliť? .... nemala drichmať s chlapom 👉👉👉

@zuza265 to bohuzial vobec netusim… ma to tak byvala svagrina mojej sesternice v ČR, otec je pisany ako bio otec, bio matka zije v tom istom meste alebo nedaleko (neviem momentalne, ale je to socialny pripad). V podstate situacia je asi taka ako ked sa dieta zveri do starostlivosti otca, ci potom staci napr suhlas/podpis jedneho zakonneho zastupcu alebo ako to maju, to neviem 🤔 a ci vlastne stale ziju s rizikom ze raz o nu prejavi zaujem, hm, tazka situacia…