icon

Kamarátka ma nepozvala na svadbu

12. okt 2022

Neviem či som len ja z toho rozčarovaná alebo aj vy by ste boli.
Spolužiačka a zároveň kamarátka z 2 stupňa ZŠ a aj zo strednej školy sa ide vydávať. Ide mať 100 ľudí a 50 má prísť po 21 hodine. Mňe poslala len oznámenie cez net že môžem prísť do kostola. A mne je to strašne ľúto. Iné spolužiačky pozvala aj na celú hostinu, iné zas až po tej 21 hodíne.
Ja keď som sa pred rokom vydávala,pozvala som ju po tej 21 hodine,ale odmietla to,prišla iba do kostola.
Neviem ako to mám brať,je mi to strašne ľúto, že jej za to nestojím,nemám chuť ísť ani do toho kostola.

Strana
z4
inaemre
12. okt 2022

Taketo pozvania po 21 hodine su podla mna tak ci tak trapne. Bud niekoho pozvem na oslavu alebo nie. Bodka. Do kostola zagrstulovat moze prist kazdy. Na to sa nedavaju pozvanky.
Neriesila by som to. Zjavne nieste take kamosky ako si si myslela. Je to ich svadba a ich rozhodnutie.

derdia
12. okt 2022

Ona ta neberie tak ako ty ju.. Netrap sa. Nepodcenuj sa. Hadam nebudes plakat pre najelu, ktoru absolutne nezaujima, ako sa citis, kedta nepozvala.... Lebo ta nemusi a ani jej to neprislo trapne.
Proste to respektuj. Pozri moja svedkyna mna tiez nepozvala k stolu, len zagratulovat, dala najavo ze chce peniaze, lebo vraj vsetko maju, a to bolo vsetko. Nestala som jej za to. Takze u mna skoncila a viac ma nezaujima...len mi dala na javo co pre nu znamenam. Respektujem to a je mi to jedno. Len skoda, ze ja som ju poctila takou dolezitou ulohou... Ale nevadi. Clovek sa uci na vlastnych chybach.

akbara77
12. okt 2022

Je to jej svadba, jej rozhodnutie. Co riešite?

karollka21
12. okt 2022

@kitycat ja nikoho nepresviedčam. Povedala som len jednu vetu: u nás sa to robí rovnako ako u autorky. S kolegami, vzdialenejšími kamarátmi. Preto na tom nevidím nič zvláštne. Ak máte iné zvyky, tak fungujete podľa svojich zvyklostí.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
oblecenie99
12. okt 2022

To pozvanie pod okno je taky medzistupienok medzi "dám ti oznámenie" a "dám ti oznámenie s pozvaním k svadobnú stolu"? Ja chápem, že je to niekde normálne, aj som o tom počula, ale podľa mňa je to ešte horšie, ako nepozvanie vôbec.. keď to ináč beriete v pohode, že sa tak u vás bežne robí tak fajn.. ale napr. mňa moja naj najlepšia kamoška z detstva, s ktorou som bola naozaj celý čas v intenzívnom kontakte, nepoznala na svoju svadbu. Čo som pochopila, rešpektovala. Išla som jej gratulovať do kostola a tam som videla, že ide o veľkú dedinskú svadbu a la 150 ľudí, a mala tam svojich iných kamošov a kamošky.. Tak to aj zabolelo.. ale vidieť toto, s tým, že ja mám dôjsť neskôr, tak by som sa cítila naozaj ako hosť druhej kategórie, a určite by ma to nielen mrzelo, ale bola by som aj urazená a v žiadnom prípade nedošla. Ja si myslím, ze aj ty si ju mohla nechtiac uraziť s tým pozvaním až po tej x hodine a jednoducho ti to takto vrátila.. možno..

tatisna
12. okt 2022

Mňa keby niekto pozval na svadbu po 21.00 asi by som sa urazila...to akože dojednať zbytky? Takže kamoška to asi vyhodnotila tak ako to vyzeralo, že Ti nestojí za normálne pozvanie...

cacianka
12. okt 2022

@nnikka do kostola/na úrad sa nepozyva. Kto dostane oznámenie, môže poslať blahoželanie alebo ísť gratulovať osobne

kitycat
12. okt 2022

@karollka21 no neviem ako sa mohol zauzivat zvyk, ze "nepozvem ta na hlavnu cast svadby - nase ano - ale doji po 21h, ked uz budeme poloopiti a ani nebudeme vediet, ze tam si"..

Je to take neuctive k tomu hostovi, ako diskoteka..

cacianka
12. okt 2022

@oblecenie99 u nás sa chodilo pred rokmi " pod obloky". Oznámenia sa poslali, pozvaní s pozvánkou alebo najbližších osobne, Na hostinu po obrade. Na obrad mohol ísť kto chcel, aj gratulovať.
Pod obloky sa išlo po zotmení, pookukovat. Rátalo sa s tým,a tak nevesta so ženíchom vyniesli nejaké občerstvenie slané aj koláče, zákusky, von, naliali, ponúkli. V drvivej väčšine to boli mladí z dediny. Veď sa všetci poznali. Pokecali, a možno 2-3 x takto vyšli cca od 20- 23. von. Vnútri sa bavili najbližší, vonku s kamaratmi

cacianka
12. okt 2022

@kitycat nočný bar. Ja som iná generácia a tiež mi to príde divné, pritom viem že sa to robí.
A príde mi divné že sa pripraví stôl, a celý čas je prázdny...

nadazdi
12. okt 2022

Mňa moja kamoška, dokonca krstná mama môjho druhého dieťaťa, pozvala tiež na svadbu po 21.. neprišla som, prišlo mi to trápne, prísť bez partnera len tak na zábavu.. podľa mna svadba o tomto nie je, veď sme sa spolu opili a zabavili týždeň predtým na rozlúčke so slobodou.. z mojej rozlúčky bola na svadbe presne polovica kamosiek, vôbec ma nemrzi, že som ich nepozvala, doteraz sme dobre priateľky, ale podľa niektorých komentárov zisťujem, že sa ich to mohlo dotknúť, ale zatiaľ to nedali poznať teda.. ja ich beriem stále ako svoje kamošky, len sa mi zmenil titul a priezvisko

oblecenie99
12. okt 2022

@cacianka Aha, čiže to je niečo iné.. ja som to presne takto poznala, že pod okno, ale nikdy som sa nezamýšľala nad tým, že ako to vlastne prebieha, tak som to spojila s touto tradíciou, ktorú opisuje autorka

autor
12. okt 2022

@cacianka toto tiež poznám, ale muž spomínal že aj dnu vošli. Tancovali, dali si trosku a potom po dvoch hodinách odišli,stôl im nebolo treba.

karolinakr
12. okt 2022

A ako sa to robi? Pozyvam ťa, ale až po 21.00 (ked už je všetko zjedene? niektore tu písu že priamo po večeri) ale peniaze a dary sú vítané . to už tym svadobčanom neni trápne prijať? a že tak sa to roky robi. Prvy krat dnes čitam na koniku, no keby ma tak niekto pozval, asi hodim pozvanku rovno do koša

karolinakr
12. okt 2022

Možno som o tom nepočula, lebo som pod oblokom ešte nikdy nebola 😂

moni73
12. okt 2022

Pre mna je pozvanie o 21.00 uplne ok. Ja som tak bola kamoske uz pred 30 rokmi, mali sme 18. Skratka prve "seriozna zabava" pre rodinu, babky, deti a kamosi to roztocia neskor. Miesto na sedenie maju, zvycajne su svedske stoly, kapustnica, kolace, vysluzka.
No vztahy nechapem. Moja najkamoska (uz 35 rokov) vydavala dceru a tak som sa pozvala... Velmi dlho som nebola na svadbe a nevestu poznam od narodenia. Mozno by ma pozvala sama, nestihla 😁. Za ten cas snad vieme, kde sme jedna druhej v zivote a co si mozme dovolit.
Ale pises, ze si 3 roky po strednej, tak v tvojom veku by mi to bolo takisto luto a mozno by som ticho trpela.

nelienka
12. okt 2022

Mozte mi povedat, ako to prakticky vyzera u tych, co pozyvaju po 21 hodine? Som vydata uz cez 20 rokov, ale o tomto som teda nepocula. Ked som sa vydavala ja, mali sme prenajatu miestnost, v nej boli stoly so zasadacim poriadkom pre presny pocet ludi. Taktiez tam bol parket a podium. Neviem si predstavit, kam by akoze po nejakej hodine mali prist dalsi ludia. To su potom na stojaka? Alebo sa im donasaju dalsie stoly? Nafukuje sa nejako miestnost? Chapem, ak ma niekto svadbu vonku, pod stanmi. Uz som v minulosti o takej pocula, aj rodicia na takej boli, ze jeden stan sa zacal pouzivat az neskor, ked dorazili vecer kamarati, ale teda v miestnosti, v ktorej plne vycerpame jej kapacitu pozvanymi hostami si ozaj neviem predstavit, kam by mali prist dalsi ludia. Alebo mate pre nich dalsie stoly pekne nachystane, ktore sa pocas poobedia vobec nepouziju? Pripadne poslete domov tych ludi, ktorych ste mali na obrade a na hostine, aby ste uvolnili miesto kamaratom? Asi som staromodna, ale u nas boli ludia alebo pozvani na hostinu, alebo im bolo iba dorucene oznamenie, ziadne pozvanie az po urcitej konkretnej hodine.

milenke
12. okt 2022

Opytaj sa na rovinu....trápne netrápne...aspoň budeš vedieť či to kamarátstvo ešte za niečo stojí.... veľa krát zostanú veci nevipovedané a to práve vzťahy medzi ľuďmi ničí...
Treba byť otvorený úprimní ak je to kamarátka stojí zato to riešiť

gabrielka450
12. okt 2022

Dar, šaty, topánky...😁

saxana000
12. okt 2022

@nelienka vacsinou pre nich byva priptaveny salonik alebo vedlajsia miestnost.
Ake dojedanie zbytkov prosim Vas zeny.ved ked zacina svadba o 15.00 hodina s omsou v kostole nejaky presun privitanie rozbijanie zametanie prihovory polievka pusinkovanie hlavne jedlo novomanzelsky tanec rychlo fotenie este za svetla s rodinou a uz je 6 hodin kava torta dalsi tanec a uz je 8 hodin a ide druha vecera teply bufet a prichadzaju kamosi a kolegovia a zacina zabava..

karollka21
12. okt 2022

@nelienka u nas je stol prichystany pre danu skupinu uz od zaciatku. Dary sa nijako extra neriesia, skor nieco srandovne, na pamiatku (skupinovo, nie po jednom). A ziadne zbytky, partia ma prichystane (ako to uz bolo niekde vyssie spomenute) svedske stoly, gulas/kapustnicu, kolace, vysluzky. Je to v nasich koncinach bezne, nikto sa neuraza. Odpoved neriesi otazku autorky, na ktoru bohuzial spravnu odpoved neviem, len na vysvetlenie pre tych, co maju ine zvyky na svadbach.

majkamasar
12. okt 2022

Presne tak som ja riesila jednu osobku ktoru som tiez na svojej svadbe nechcela. Ona mala predomnou svadbu na ktoru ma pozvala pekne som to odmietla a ja som ju uz nepozvala. Je to tak koho tam nechces toho si nepozves. Nic si z toho nerob. Ja osobne by som nesla ani do toho kostola. Pruatekia bie su rodina tych si vyberas rodinu nie.

andula78
12. okt 2022

Mam take tusenie, ze kamoska sa asi prva citila dotknuta, ked si ju nepozvala na celu svadbu, ale "len" na vecer po 21... s ostatnymi kamaratmi. Mozno dovtedy mala pocit, ze ste si tak blizke, ze prave ona by mohla byt medzi pozvanymi na celu hostinu.🤔 To by vysvetlovalo, preco odmietla prist po 21., a prisla zo slusnosti len do kostola. A takto ti to mozno chcela vratit 🤷‍♀️ Mozno... a mozno je to inak. V kazdom pripade sa nad to pokus povzniest, zivot ide dalej.

elam1234
12. okt 2022

Ja sa zastanem autorky , ale pozvanie na "večeru" je úplne bežná záležitosť, veľa hostí večer odíde , starí ľudia,deti atď, takže sa uvoľnia miesta. Veľa svadobných sal je dimenzovanych na obmedzený počet ľudí, keď má človek veľkú rodinu, tak aj 5 ľudí navyše je problém a keď ma niekto aj 20 lepších kamarátov. Čo si ja pamätám , tak takto sa to robilo navždy , odkedy som bola ešte decko, tak si to pamätám , že najskôr najbližšia rodina a večer kamaráti. Takže to žiadna novinka nie je.

sidicek
12. okt 2022

Ja toto pozvanie až večer nechápem, na našej svadbe si tak tiež muž pozval svojich kamošov, ja som mojich pozvala na celý čas. Dovtedy som ani nevedela, že to takto niekto robi. Podľa mňa to je dosť od veci, to radšej vôbec.

elalala
12. okt 2022

Prepáč ale to nemôžeš vedieť, či si u nej nič kým sa s ňou neporozprávaš, to je čisto len tvoj odhad 🙂

mimi252
23. jún 2024

Pripájam sa k diskusii, mne sa to stalo teraz. Najlepšia kamarátka ešte od ZS , celé detstvo sme prežili spolu a pred 3 rokmi bola na mojej svadbe aj ako svedkyňa! A teraz ma na svoju svadbu nepozvala. Neposlala ani oznamenie že svadba bude ani nič, vôbec som o tom nevedela kým si nezmenila na FB priezvisko a začala pridávať foto zo svadby. Podotýkam že financiami to nebude keďže sú veľmi bohatí . Nijak sme sa nepohadali ani nič , je ale pravda že sme menej v kontakte ako predtým každá v inom meste . Na Vianoce narodky meniny sme ale vždy napísali aj priebežne. Nechápem to už naozaj sa dnes nenosí pozvať kamošku na svadbu ? A zvlášť keď ja som ju pozvala ako svedkyňu. Teraz to už ľutujem ale citim sa kvôli tomu otrasne

Strana
z4