icon

Kamarátka neprišla pozrieť moje bábätko

andreatytler
3. okt 2020

Chcela by som vas poprosit o nazor a radu.
Nikdy som nemala vela kamaratok. Mam niekolko svagriniek a exsvagriniek, s ktorimi si skvele rozumiem a som tomu velmi rada a velmi sa tesim ich pritelstvu. Kazda z nich ma velmi podporovala a pomahala pocas mojich smutnych rokov kedy sa nam nedarilo mat dieta a ked som konecne otehotnela boli vsetci nadseni.
Syn sa nam narodil v Decembri 2019 vsetci sa prisli pozriet na nas vytuzeny poklad a ja som ho z hrdostou predvadzala. Vsetci az na jendnu z mojich najlepsich kamaratok. Pisala mi emaily ze pride ale nikdy neprisla. Mne to bolo trochu cudne ale verila som ze pride. Ona bola vzdy moj velky fanusik pocas snazenia a tehotenstva.. podporovala a pomahala a teraz uplny nezaujem. Ludia dosli aj z takej dialky ako 3 hodiny jazdy autom alebo aj ti co sa musia cely den a noc starat o svoju choru mamu. Potom v aprili prisli obmedzenia koli Covid19 ale niektori ludia si aj tak nasli sposob ako prist na pokec cez branicku s bezpecnym odstupom.

Pred 2 dnami mi poslala mail kde pise ako robi od svitu do mrku a ani slova o tom ze by prisla. Ja to chapem ze je vytazena, unavena ale zastavit sa po praci na 15 minutovy pokec by snad mohla. Mala by to trochu s odbockou ale stale je to po ceste.
Velmi ma to trapi. Normalne som plakala ked som citala jej posledny mail lebo mi to pride akoby som stratila jednu z mojich najlepsich kamosiek a ja ich nemam az tak vela. Co mam robit? Mam jej povedat ako ma to trapi a na rovinu sa jej opytat preco neprisla? Ja viem ze povie ze nemala cas a ze koli Covidu. Moj muz povedal aby som jej nic nehovorila, ze ked nepride, tak do certa s nou. Mam sa dalej tvarit ze ma to netrapi a posielat jej maily s fotkami?

Strana
z3
nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
pribinak
3. okt 2020

Mne toto príde že nemám problém, vyrobím si problém.

pininka1
3. okt 2020

Sa cudujem ze v dnesnej dobe chces aby k babatku prisiel niekto o kom nevies kde a skym sa denne stretava. Je to rozumna zena. A navyse niekedy nevies co koho trapi. Co ak aj ona chce babo a nema tu moznost a kazdy pohlad na babatko jej sposobuje bolest. O tychto veciach sa tazko hovori. Ja by som ju ako dobra kamaratka skor podporila.

sense
3. okt 2020

Nemam problem vyrobim si....
Mozno cakala ze sa prides pochvalit ty .... tak ako ona mala ptist na navdtevu cez branicku rovnako si mohla na tu navstevu v ramci prechadzky ist aj tx

laila22
3. okt 2020

@andreatytler naďalej posielaj maily s fotkami...

kiara0666
3. okt 2020

Ono to tak byva. Aspon vidis aka je to kamaratka. Ty uz mas svoju rodinu. Venuj ja naplno jej. Kamaratky boli aj budu. Rodina je najviac

monkasponka
3. okt 2020

@pininka1 toto aj mňa napadlo... že nevieš čo ju trapi... keby ta mala na haku, neodpise vobec.

jana65l
Autor odpoveď zmazal
moonlight1210
3. okt 2020

@andreatytler nemusi ani tusit, ze nejak extra prezivas to, ze este neprisla.
Moze si mysliet, ze si ju potrebovala vtedy, ale teraz uz dieta mas, zamestnana nim si, uz nepotrebujes tolko zaujmu a podpory, lebo dovody na nu uz pominuli. Teraz sa uz viac venuje sebe. Alebo je niekto dalsi, kto ju potrebuje viac.
Mozno ti tak rozumela, lebo sama ma podobny problem a uspech ti praje, ale ist za tebou by ju bolelo.
Mozno naopak deti az tak nemusi a ma pocit, ze uz by s tebou nemala o com, lebo si teraz pohltena materstvom, po ktorom si tak tuzila.

Dovodov moze byt vela.

Myslim, ze veci zbytocne vela prezivas. Miesto riesenia veci voci sebe, dopraj ludom priestor a respektuj ich takych, aki su. Bud rada sucastou ich zivotov, ale zaroven na tom nestavaj. Pokial ti priamo cielene nerobia zle, nechaj ich zit svoj zivot.
A ak ti robia zle nevedomky, daj im o tom najprv normalne vediet.
Nikdy to nenechaj iba v sebe rast, rast, kmarit sa tym mesiace, a potom, ked uz je toho na teba moc, tak rozmyslat, ze urobis “akciu”. Konecne mu nieco povies, ale uz emotivne napata ako struna, alebo niekoho naopak “odrezes” (lebo ti sposobuje zle pocity).
Vysledok vzdy bude negativny pre teba. Ten druhy neoochopi, co ti je, titulky na cele nemas. Takze nad tebou mavne rukou, ze si sa zmenila, alebo si zacala byt daka divna a jediny, kto sa tym vsetkym bude trapit (alebo citit urazeny, alebo nahnevany, zradeny) budes ty.

Nerob hned zavery, normalne si piste, zahod nejake ocakavania. Bud teraz ta chapava a mila ty.

Lebo - pozri na to aj z druhej strany: kym ta podporovala pocas zlych casov, ti bola dobra.
A ked sa s tebou nepride potesit v dobrych casoch, uz je zla?
Uz ju treba riesit ako necitlivu? Uz “vidis, co je to za kamaratka” (ako ktosi pisal)? Uz ju mas poslat do certa, ako povedal tvoj muz?
Vies, preco ludia tak reaguju?
Lebo ty to tak emotivne prezivas, az pomaly places. A kedze on ta ma rad, tak ti nepovie, ze robis sceny pre nic, ale teda ti poradi “odstranit” problem. (Popravde, najskor chce mat typicky chlapsky od takychto veci klud).

A zmier sa aj s tym, ze priatelstva vznikaju (na zaklade spolocnych zaujmov/trapeni) a aj zanikaju, ked spolocne veci stratia na intenzite/pominu. Je to prirodzeny vyvin.
Normalne s nou funguj cez maily a hladaj si aj ine kamosky.

thoughtfulweirdo
3. okt 2020

A preco nejdes na navstevu Ty? Ona je podla tvojich slov pracujuca, vytazena, Ty si zrejme na RD, tak nastartuj koc a chod ju trebars cez jej obednu pauzu na 10 minut pozriet. Mas na to ocividne viac casu ;(

dkethe
3. okt 2020

Jedna z naj kamosiek? Fuu, mrzi ma to :( mna by to trapilo velmi. Otvorene jej povedz, ze ta to stve. A podla jej reakcie, ci sa uvedomi alebo bude reagovat lahostajne, uz budes vediet co dalej...

To co pise @thoughtfulweirdo je riadna somarina. keby kamoska medzi vami nevytvorila dusno, urcite by si ju pozriet isla. Ale tu neprebehla poriadna welcome navsteva z jej strany, tak co sa ty mas natiskat.

thoughtfulweirdo
3. okt 2020

@dkethe Ake natiskanie? Ja sa s dobrymi kamoskami normalne navstevujem a vobec neriesime, kto by ma byt na "rade" a absolutne neexistuje natiskanie. Kto ma cas, kona. Ja by som tipla, ze nijake dusno naozaj medzi nimi neexistuje, len autorka si moc domysla a spekuluje bez toho, aby to riesila s kamoskou.

katkaseiner
3. okt 2020

neries...tiez nemam vela kamaratok... a vlastne uz vobec nie tie ktore boli pred x rokmi najlepsie (ani mne naj kamosky neprisli pozriet deti). Teraz co mam kvazi naj kamosky (tym slovom naj sa uz nezaoberam, uz ma kazdy rodinu a vlastne problemy) su maminy deti ktore sa kamaratia s mojimi detmi.... a staci to... treba si uvedomit ze kazdy zije ten svoj zivot... ak nema deti tak vobec nevie ze sa 'patri' prist pozriet noveho clena rodiny... proste ona zije v uplne inej bubline ako ty.

katkaseiner
3. okt 2020

@moonlight1210 uplne suhlasim s tym poslednym odstavcom... proste vzdy su priatelia preto, ze maju nieco spolocne s tebou... ked uz nemaju, treba hladat dalej...

lubka261
Autor odpoveď zmazal
suzitok
3. okt 2020

Ja osobne si myslim, ze si strasne upata na dieta (co chapem, kedze je vytuzene a každá matka sa viaze na svoje dieta), ale ja mam pocit z tvojich slov, ze ty toto ocakavas od celeho svojho okolia, aby všetci hikali a ikali , behali, chodili, riesili...lebo ty mas dieta, ukazujes ho, vystavujes, predvádzas...
Mne to príde tak, ze to extremne silis a v kazdom maily ked ju komandujes, ci pride a zaplavujes fotkami dietata, ja sa ani nečudujem, ze "nema chut"...obzvlast ak nema deti, mozno ju to ani nebavi....vsetci sa menimi situáciami, mne sa okruh priateľov tiež zmenil, vzdy vo fazach..ked som sa vydala, viacmenej sme sa priatelili take, co sme vydate boli, slobodne ostali v inom okruhu, ked prisli deti, zase sa to menilo, niektori sa stiahli z nasich zivotov, prišli iní a to neznamená, zeby som mala voci niekomu vycitky, alebo hnev...

nenne27
3. okt 2020

@suzitok ty si mi to zobrala z ust, pekne si to napisala

veronikaszabova
3. okt 2020

@suzitok presne vystihnute

0silvia0
3. okt 2020

@andreatytler tak ja sa teraz priznam, mala som kamosku, ktora mala velmi skoro deti, v 18tich sa vydavala. Ja som tieto babatkovske povinne navstevy vzdy pretrpela, hoci sme boli najkamosky dovtedy. Mne tie deti vtedy vobec nepripadali roztomile, ja som v takomto veku vobec na deti nemyslela a vobec ma nezaujimali. A ani sa nepamatam, ci bola potom ona pozerat moje deti, ked ona tie svoje uz mala velke. S ostatnymi kamoskami zalezalo na tom, ci maju deti alebo nemaju. Ale nepamatam, ze by sme to nejako hlboko prezivali.

trema
Autor odpoveď zmazal
mondolina
3. okt 2020

Časy sa menia aj kamošky sa menia...treba sa prispôsobiť zmenám v živote a nie fňukať.

karelova
3. okt 2020

Ja osobne by som jej uz fotky s dietatom neposielala. Nema záujem, tak načo. Ked bude chcieť, sama sa ozve. Nesilila by som to. Ale ak ra to trápi, kľudne sa jej zver so svojimi pocitmi. Komu, ak nie kamaratke...
Kamarátka deti ma? Možno ak nie, nerobi jej dobre vidieť cudzie dieta, ak po nom aj ona tuzi a bud sa nedarí alebo nema partnera, s ktorým by to dieťa mala....

eliska13
3. okt 2020

@andreatytler normálne by som jej napísala kedy sa uvidíme...možno si myslí, že návštevu nevhces, alebo si vyťažená dieťaťom.Zariadis sa podľa odpovede

kayyaa
3. okt 2020

Podla mna mas skor problem sama so sebou. Potrebujes, aby vsetci hikali a boli nadseni z tvojho dietata, aby to s tebou prezivali...z dialky sa trepali, aj ked maju choru mamu...aj napriek covidu atd.. sa spamataj, svet sa netoci len okolo teba.
Vyslovene lipnes na pozornosti okolia a ver, ze druhym to moze poriadne liezt na nervy. Lebo mne lezie na nervy tvoj prejav uz len po precitani prispevku. Brr, toto su ludia pijavice, ktori vyzaduju od okolia, aby im vkuse tlieskalo, a ked nahodou nie, tak sa chudacikovia citia sklamani a zdrveni..
Unormalni sa, zacni zit realny zivot, ty a tvoja rodina, nie, nie si stredobod vesmiru, nie, nikto nie je nuteny ochkat nad tvojim dietatom.

karelova
3. okt 2020

@kayyaa ty si teda empaticka....

stanulienkat
3. okt 2020

Mile Bravicko.... To fakt toto riesi dospela zena?

miroslava21
3. okt 2020

Prepac, ale mne po precitani tvojej spravy pride akoby sa vsetci a vsetko muselo tocit okolo tvojho dietata. Pises ze si hrdo predvadzala tvoje dieta ostatnym... Nie kazdy preziva az tak ako ty narodenie dietata. Mozno jej stacia fotky a neciti sa na navstevu kde bude len jedina tema tvoje dieta. A mozno ste sa jednoducho odcudzili a ona sa pohybuje v inom "svete" - rozumej praca, ine kamaratky a ine starosti...ved sa jej narovinu opytaj preco este neprisla a navrhni jej aj ty ze ju prides pozriet...

dkethe
3. okt 2020

@thoughtfulweirdo hry kto ma byt na rade su blbost, jasne. Ale za vynimku povazujem narodenie dietata a tam by to malo byt jasne. Kamoska sa na nu zvysoka vytoto. To mas ako s kolaudackou vymodleneho domceka - to mam ist ja za kamoskou do prace ukazat co, fotky a doniest jej jablko? Prosim ta...

sandra151
3. okt 2020

Tak ti poviem. Mala som podobne situácie. Neboli to síce najlepšie kamarátky ale boli sme z jednej partie.
Nám sa malinké nedarí 4 roky. Boli sme aj na umelom. Začali sme v partii ako prvý,že si chceme založiť rodinu. Všetci majú po dve deti a my ani jedno.
Každý polrok sa niektorému z nich narodilo malé, a Mňa to už neskutočne nebavilo si ubližovať,kupovať detské vecičky a darčeky a potom pestovať a usmievať sa že ako sa s nimi teším atď. Možno je to sebecké ale pozrieť som išla len ich prvorodené deti a k rodine kde sa to naozaj patrí. Mimochodom veselo rodila aj sesternica a švagriná a kolegyňa kde sa pravidelnemu kontaktu ani nevyhnem. Povedala som si že keď to nieje nevyhnutné nebudem si dobrovoľne robiť zle.
Dokopy sa narodilo v priebehu tých 4 rokov 11 deti v mojom okolí. Tak si to skús predstaviť . Nikdy nevieš čo je za tým. . .

sandra151
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3