icon

Kamarátky mi začali závidieť

martinat9
12. máj 2023

Ahojte, trápi ma, už 15 rokov sme (boli) partia 3 najlepších priateliek. Po strednej som išla na VŠ iba ja, potom do zahraničia. Medzitým sme sa však vždy keď sa dalo stretávali, volali si, neuveriteľne silné puto sme spolu. Presne odkedy som si našla vážny vzťah, začali sa problémy. Keď som mala komplikované vzťahy, s mužmi, mala slzy miesto radosti, vtedy tu boli. No odkedy mám dobrého muža a dieťa, prehlbuje sa medzi nami priepasť. Akoby som ja a oni dve. Nevolajú mi, nepíšu.. Chodia ma navštíviť už len z akejsi “povinnosti”. Vzdiali sme sa.
Obe moje priateľky neskutočne ľúbim, obe z nich sú stále slobodné (máme vyše 30 rokov) a myslím si, že to je dôvod, prečo ma prestávajú vyhľadávať. Občas si myslím, že mi závidia. Dobre som sa vydala (fešák, šikovný, dobrý), zatiaľ čo ony nemajú ani nápadníkov. Obe túžia po rodine ale sú extrémne pasívne, a keď už, tak nikto im nie je dosť dobrý. Keď načrtnem tému, žeby mohli začať aspoň randiť, tak sa vyhovárajú, že to nechávajú na osud. Dlho som si nechcela pripustiť, že mi môžu závidieť, no bohužiaľ asi sa to deje. Akoby ste sa na mojom mieste zachovali? Prejavuje sa to tak, že máme spoločný chat/ktorý super fungoval, no začali komunikovať zvlášť, + stretávajú sa samé, ani ma nezavolajú, však mám málé dieťa, aj tak by som nešla a pod. Ďakujem za Vaše rady.

pitaya
14. máj 2023

Ako chápem, že máš dieťa, ale mne to celkovo príde ako ''rozprávka pre malé deti'' ...
Na jednej strane píšeš, že sa stretávajú samé a potom, že sedia doma ...
Kedysi ste chodili s kamarátkami kade-tade a odrazu(vraj) po tom ako si sa vydala a mala dieťa, už prestali nadnesene povedane ''komunikovať so svetom'' ..
Evidentne zas a znova hľadáš ''bútľavé vŕby'', ale ich to už s tebou prestalo baviť a okruh tém ako sa aj vyššie spomínalo je diametrálne odlišný ..
Predsa len máš výšku( IBA TY), bola si v zahraničí, maš manžela, dieťa - proste sa im čudujem, že sa s dokonalou kamaratkou prestali stretávať ... neuveriteľné, zradkyňe 😂

katkami123
14. máj 2023

@pitaya
Tak ozajstné kamošky doprajú aj tu výšku, aj to zahraničie, aj manžela, aj dieťa. Ale takých ľudí, je žiaľ veľmi málo. Ozajstného priateľa spoznas práve vtedy, keď sa máš lepšie ako on 😀.

lalilla
14. máj 2023

Ak by ste mali byt kamoskami aj nadelej budete alebo po case sa vase vztahy obnovia ak nie zial nic s tym nespravis. Ja deti nemam a skoro vsetky kamosky uz decka maju. Vidime sa sporadicky ale vzdy viem ze su tu pre mna a hocikedy mozem dvihnut telefon a budu tu.
Uz je to tazsie sa stretavat ked byvaju v inych mestach, po robote utekaju do skoly a na kruzky s malymi. To je zivot.
S mojim kamoskami matkami si mame vzdy co povedat su to partacky. Chodime aj na vikendy alebo si sadnut vecer, ci s deckami na vylet. Ale napr mam jednu dlhorocnu ktora odkedy je mamou neustale toci len o malej, aj ked mi vola kazdy den skoro este ani nedvihnem poriadne a uz pocujem ako rozprava na malu a zaroven aj na mna, neznasam to. Potom cakam na telefone a pocuvam ako jej kraja jablko alebo podava hracku.chcela som ist s nou na kavu a doniesla aj malu aj ked ju mohla nechat s muzom, vymyslela som potom ze mozme ist do mesta na nakupy veceru a miesto toho ona vymyslela je mozem ist do detskeho kutiku 😅 uprimne mam ju velmi rada ale odkedy nic ine nevie riesit len malu nemam potrebu s nou vobec komunikovat.
A vobec jej nezavidim. Ani tvoje kamosky ti nezavidia, alebo aj ked ano urcite v dobrom ze mozno si povedia no aj ja by som chcela takeho fajn muza ako ma ona a uz aj to dietatko. A to ze su neni proaktivne vo svojich zivot neznamena ze maju smutnejsi zivot ako ty

asia83
14. máj 2023

@martinat9 Vykašľala by som sa na ne, zvysoka. Chodievajte von na ihriská s dieťaťom, nájdete si nové kamarátky, keď vám tak chýbajú ku šťastiu.

katkami123
14. máj 2023

@miadi
Ja z časti autorku chápem. Mne od istej doby tiež vadia ľudia frfľoši, ktorí sú na všetko okolo seba negatívni a do toho absolútne nič nerobia, aby svoju situáciu zmenili, aj keď majú kopu voľného času a možností. Len ich už vytesňujem zo života. V minulosti som robila chybu, lebo som si myslela, ze každý môže dosiahnuť, čo chce, keď sa preto rozhodne a bude na tom makať. A týchto ľudí som sa snažila naivne nasmerovať, poradiť. Dnes už viem, že sú ľudia, ktorí síce nie sú vôbec spokojní so zivotom, ale neurobia nič preto, aby ho zmenili a jediné, čo potrebujú je, si zanadávať na všetko a všetkých okolo. Občas si vypočujem, ale už si ich reči nepripúšťam a idem ďalej. Radšej sa už obklopujem ľudmi s podobným myslením ako mám ja. Ten čas s nimi je úplne iný, cítim sa vždy motivovaná a nakopnutá.

sapa20
14. máj 2023

Otvorene sa s nimi o tom porozprávaj. 😊
Som toho názoru, že každý kto do tvojho života vstúpi/vstúpil malo to tak byť. Jeden ide s tebou celý život, druhý len určité obdobie. Ale vždy to bolo v tej danom období potrebné, dobré, osviežujúce......
Všetko je tak ako ma byť.

Mňa mrzí napríklad, že s kamoškami sme sa zo dňa na deň "rozišli".Z ich strany žiadna podpora....

fauko
Odpoveď bola odstránená
katkami123
14. máj 2023

Keď čítam tie komentáre… ale no… veď sme na Slovensku, tu je závisť národný šport a žijú tu v tomto samí majistri. Veď tu sa závidia ešte aj krajšie muškáty v kvetináči 😀😀😀

Na mňa minule susedka vyskočila, keď mi dcerku prijali do škôlky a zvladala všetko bez problémov, lebo oni mali so synom problémy. Tu sa nemôžeš mať dobre. Tu už pri pozdrave musíš vysypať milión problémov, aby ťa mali radi. Skús niekomu povedať mám sa dobre, super manželstvo, dieťa, práca. Zabijú ťa pohľadom na mieste.

miadi
14. máj 2023

@katkami123 Ved to je uplne v poriadku. Ja som tiez zrusila ukoncila vela kamaratstiev . Nie na zaklade toho aky je danej osoby stav ci single ci uspech v zivote nesudila som nech je kazdy aky chce. Ale ked mi niecim z neprijemnovali život Alebo jednoducho cas a vzdialenost nezaujem. No nikdy som si nepovedala ze koli tomu ze mi Niekto zavidi. Ale som si to realne analizovala preco vztah kamaratstvo nevydrzalo. Na kazdy vztah treba dvoch a chyba moze byt na oboch stranach ked nefunguje. Autorku neodsudzujem. Ked hovorim ze jej chyba respekt k ich zivotnemu stylu to je len fakt. Ked pomenujem veci ake su tak Mozno si da v buducnosti na toto pozor ak nechce stratit ine kamosky. Mat uctu respekt k cloveku Je zakladna vec v priatelstve. A ked tam chyba.. nemozes byt kamaratka s niekym koho si nevies važit .( je jedno ci na to mas ci nemas dovod) autorke staci ked si uvedomi ze volakedy ich mala velmi rada a uz ich rada nema ..mà rada len spomienky. Takze nemusi byt smutna ze ju oni ignoruju.

katkami123
14. máj 2023

@miadi
Mozes to nazvať ako chceš v podstate - závisť, faloš, neprajnosť, ale fakt je taký, že Slováci tým žijú. Uvedomujú si to aj naši politici, ktorí zakladajú svoje kampane na obyčajnej závisti, nenávisti a neprajnosti každé 4 roky pred voľbami proti ich vykonštruovanému nepriateľovi ( za Slotu to boli Maďari, za Fica, tu mali prísť hufy migrantov, za Kotlebu EU,…) a najsmutnejšie je, že tu sú ľudia naozaj takí zlí a neprajní, že im to stačí a totálni neschopáci sa vdaka tomu dostávajú do parlamentu a vládnu nám. A mnohí neschopáci dokonca opakovane. Táto závisť, neprajnosť a faloš je na Slovensku novou epidémiou, horsia ako Covid alebo akákoľvek iná choroba, lebo ľuďom rozžiera ich vnútro a ich duše a stavaju sa z nich citoví zombie.

kamatopo
14. máj 2023

@katkami123 presne toto som včera zažila🤣stretla má obecná drbna na návšteve u mojej mamy. A hneď bez taktnosti ako som riadne pribrala🤦. Tak som jej s úsmevom povedala ,,teta to že sa mám dobre🤣a vy ako ? ,, Chuderu zavzdusnilo a skoro oči vyplula. A nech veď prídem zas až o dáky čas tak nech majú o čom hovoriť...😉

katkami123
14. máj 2023

@kamatopo
Áno, áno, poznám, pokým si chudák, tak sa z teba smeju a keď sa máš dobre, tak ťa zas neznášajú. Ani tak, ani tak.

kamatopo
14. máj 2023

@katkami123 presne👍a ešte tie reči ako,,si sa zmenila,, 🤦.

dankanka
14. máj 2023

@katkami123 aj mne toto bolo vycitane znamou..dovtedy bola kamaratka :D

karolina196
14. máj 2023

@martinat9 Citala som niektore komentare a skoro kazdy jeden ako cez kopirak.."Nie,🫣nezavidia ti,mas iny zivot ako ony slobodne"...
Podla mna to moze byt isty stupen zavisti.Napisala si,ze tiez nerada preberas sopliky,ze si rada pokecas aj o beznych veciach,ale oni aj tak nemaju zaujem o tvoju spolocnost.Neviem aka si,ale neprides mi,ze sa nejak nad nimi povysujes,ale mozno sa uz pri tebe citia menejcenne a nemusis ani nic zle robit.Zijeme v dobe kedy ludia nevedia uprimne zelat druhemu stastie a nevedia sa radovat z uspechov druhych.Mala by si ich nechat tak.Ak im budes raz uprimne chybat ako clovek,znova zacnu vyhladavat spolocnost s tebou.Su jednoducho ludia,ktori potrebuju byt obklopeni ludmi,ktorim sa az tak nedari,vtedy sa citia vo svojej kozi,to ti ukazali,ked si mala zle obdobie.Ked sa ti zacalo postupne darit vo vsetkych smeroch,zacali sa asi citim pri tebe nekomfortne a pre to s tebou stretavanie obmedzili.A to co tu pise kazda jedna,ze nemate spolocne temy,lebo si sa uz vydala a mas dieta,tak to je najvacsia blbost aku som kedy pocula.Ved nemate 15,kazda z vas ma okolo 30r.,tam by uz rozum mal byt. 😁 Naozaj ich nechaj tak,skutocne priatelstvo by malo byt v dobrom aj v zlom,ale tam to potom zlyhalo pri tom dobrom.Nechaj im priestor,nestaraj sa,ze su pasivne,je to len a len ich problem,od teba jednoducho rady nie su vitane,bohuzial.Raduj sa z rodinky a z inych veci,co ta robia stastnou a veci,ktore ti ublizuju,daj jednoducho bokom. ❤️

katkami123
14. máj 2023

@dankanka
My mame takú rodinnú známu, o nej je všeobecne známe, že je veľmi neprajná. Keď sa stretneme na rodinnom stretnutí, tak ona už dokáže tak klásť otázky, že očakáva na ne negatívnu odpoveď alebo , že sa máš zle, alebo sa ti nedarí 😀 to nikto nedokáže tak upraviť otázku, aby bola odpoved negatívna, iba ona 😀

gagik
14. máj 2023

Ste kazda v inej životnej etape, cize jasne,ze oni dve si viac rozumejú medzi sebou ako s tebou….a ano mozno trocha závidia, myslia si,ze ty nerozomies tomu co oni prave prežívajú…pises,ze ked si nemala prave šťastne zivotne obdobie, tak ti boli na blízku... Ono to tak chodi, ze pravého priateľa spoznas tak, ze je pri tebe v zlom (inak vtedy vie byt “akoze” pri cloveku vela ludi-nakolko mnohým robi dobre vidiet druheho v problemoch)avsak -a to je uz tazsie vie sa tesit s tvojich úspechov - a to uz málokomu škodoradosť dovolí…takze na tvojom mieste by som to brala ako prirodzený vývoj vášho kamarátstva a nic nesilila…

micusa2222
14. máj 2023

@martinat9 asi by som s nimi začala tému,,čo sa deje, že sa to všetko nejako zmenilo..blabla..keď začnú uhýbať z témy, že sa ti to zdá a že nie..a neviem čo,,tak pre mňa by začali byť asi bývalé priateľky...ešte by som tomu príp. dala nejaký čas...
je fakt, že priateľov spočítaš na jednej ruke, ozaj tých, ktorí sa radujú s Tebou, prajú len to dobré..je skutočne málo..treba zvážiť, s kým sa stretávaš ..

lenka1208
14. máj 2023

Ja nechcem byt zla ale myslim ze tak 90% zien co je tu odkedy ma deti tak kamosky, ktore sme mali ked sme boli slobodne uz nie su nase kamosky..cest vynimkam, ale ja sa tiez nestretavam s kamoskami ktore som mala ked som bola este slobodna a bezdetna..to bohuzial tak nejako ide ruka v ruke s tym ze ked ma zena dieta tak je uz nudna a nezaujimava 😂😂 treba si najst ine a zmierit sa s tym. A prepac ale fakt si myslis ze muz a deti su nieco co ti slobodne zeny zavidia?

karolina196
14. máj 2023

@lenka1208 Ono niekedy aj zalezi v akom obdobi sa stane zena pani a ma deti.Toto su uz dost stare kofy,ktore by mali chapat,ze do zivota prichadzaju aj deti aj muzi a to ze ich nemaju ony dve neznamena,ze maju tretiu vyradit z hry.Ok,urobili tak,autorka to uz len musi respektovat a hladat kamaratky,ktore budu radi travit s nou cas.
Citala si jej prispevky?Pisala,ze tuzia po vztahoch a aj po detoch,ale same su pasivne,takze tam zavist moze byt z ich strany.Pokial by to boli typy,ze si chcu uzivat zivot,party,tak je jasne preco sa jej vyhybaju,ale dotycne asi tiez budu rodinne zalozene,len sa im jednoducho v tomto nedari a tam uz moze nastat zavist...

carcarla
14. máj 2023

@martinat9 v každom období života ti prídu do života noví ľudia a takisto odídu.Kamaratky ste síce celý život, ale vaše životy už nie sú prepojené každodennými zážitkami,radosťami, starosťami....,pretože každá bývate inde a máte svoje životy Preto je samozrejme, že už sa aj vaše kamarátstvo stáva iba nejako formalitou.Neeies čo bolo, zameraj sa na to čo máš práve teraz manžela, dieťa.Teraz máš iné priority a preto aj staré kamarátstva sú iné ako predtým a určite máš v okolí mamičky, s ktorými sa stretávate a sú tvoje kamošky a je to s nimi fajn,pretože máte rodiny. Neries čo bolo, ale ži pre ritomnost a rodinu,ktorá je teraz re teba na 1 mueste

vero_29
14. máj 2023

@martinat9 nerozumiem co vlastne timto postom chces? Sama si to tam zhrnula, tak sama si musíš povedať, že či chces v tom priateľstve pokračovať, alebo nie. Ale príde mi to normálne.. priatelia prichádzajú a odchádzajú podľa toho ako ten svoj život žiješ..a záleží na tebe ktorých priateľov nechces nechať odísť.

martinat9
autor
14. máj 2023

@pitaya vďaka takýmto komentárom mi je jasné, že to z časti bude neprajnosť. Na jednej strane sa tu pasujú baby do pozicie ze to co opisujem tu ma kazda, na druhej strane tento “standard” im pride ako povysovanie? Sorry, ale ked poviem, ze moj muz je fesak, asi tym nestupim na otlak babe ktorej chlap vyzera dobre. Preto komentare typu ze som nadradena asi pisu tie, ktorym tieto veci nadradene pridu. Mne nie, neprisli zo dna na den.
Preco mam tusaka, ze mi moje kamosky zacali zavidiet? Pretoze je sice pekne, ze boli pri mne v zlom, no ako tu uz niekto zmienil, pozerat sa na cloveka, ktoremu sa zacalo darit je ozajstna skuska priatelstva. A dlho, su to roky, odkedy som to ignorovala, no postupne to vygradovalo, ked sa nam teraz podarilo nieco vacsie s muzom. A ked tu zas budu komentare, ze tu machrujem, wau, ste mimo, anonymne machrovat je ozaj balzam na ludsku dusu 🙈

martinat9
autor
14. máj 2023

@miadi pises same verdikty, namiesto otvorenych otazok, nezaujima ta, ako to je skutocne, posudzujes len na zaklade intra a svojho dojmu z par slov, ktore ti zarezonovali.
To je dost malo, a mne luto, ze to potom prekrucas..comu sa vsak necudujem, beriem, ze som ku kamoskam z casti stratila respekt, a ony to citia. To sa trafila, v ostatnom som sa zial nenasla.

martinat9
autor
14. máj 2023

@katkami123 a presne preto si viem uplne v pohode pokecat s babami, co maju decka, a tie co nemaju deti, tak sa zas realizuju, napr nieco vyrabaju, varia, pecu, co ja viem co, vsak ludia maju vseliake zaujmy. A ked aj niekto ziadne nema, nemusi chrlit siru na tych, ktori sa v zivote o nieco usiluju.

huxy
14. máj 2023

Ja by som tiež nestala o kamarátstvo s niekým, kto by ma "poucoval", ako mám žiť, randiť atď. A "povysoval sa", ako sa mu darí. Z tvojich príspevkov to tak vyznieva. A nie, nie je to závisť. Skôr nezáujem počúvať niekoho chvalenie sa.

martinat9
autor
14. máj 2023

@zofizulka jezisi tak ty budes mega pohodacka, dikes 🙂

0silvia0
14. máj 2023

@martinat9 no lenze ty si nebola v pozicii single zien, lebo si mala prva z nich dieta, prva si vydata. Cize nevies ake to je. Ja napriklad som z kamosiek mala posledna deti a mna fakt nebavilo ked som prisla ku kamoske s detmi na navstevu riesit jej deti. Stale mi davala na ruky jej dieta a mne v tom veku (mala som asi 23 rokov) to jej dieta nepripadalo ani rozkosne, ani mile a nechcela som sa nim zaoberat🙈, a kazda debata sa zvrtla na deti a manzelsky zivot, mne to liezlo na nervy. Ona sa vydavala ako 18rocna a mala 3 deti za sebou. Ja som mala dieta az ako 27rocna.

karolina196
14. máj 2023

@huxy Vazne?Keby mas pri sebe 2 kamosky,ktore by nonstop vyplakavali ako nikoho nemaju,ako tuzia po detoch,ale same pre to nic neurobia-nechodia do spolocnosti,nerobia ziadne aktivity,jednoducho nechodia tam,kde by mohli niekoho spoznat,tak by si im tiez neporadila aby viac zili a aby neboli pasivne?Sori,ale doma pri telke alebo pri pohari vina toho velmi nezmozu.To je ako ked vyplakava nejaky obezny clovek ako vyzera,ze sa nemoze ani hybat,ze nemoze si poriadne nic obliect a atd. a ak mu niekto poradi-hyb sa,cvič,jedz viac zdravsie,obmedz tuku cukry,tak co myslis,aka reakcia nastane pri vacsine takychto ludi?Same vyhovorky a nedajboze,aby sa do nich niekto staral.Kto chce kam,pomozme mu tam.A preto si ja nemyslim,ze by sa nejako cielene dotkla autorka svojich kamaratok.Oni to beru od nej ako nieco zle len kvoli tomu,ze ona uz ma to,po com aj ony tuzia...

martinat9
autor
14. máj 2023

@huxy ale asi keby sa neustale stazujes, tak ti kamoska poradi a povie ti aj to, co sa ti mozno pacit nebude. Vypocut, potlapkat po ramene a polutovat mozes, ale ocividne ked su to roky, mame viac ako 35 rokov, co polutovanie nefunguje, tak ma to prestava bavit. A ocividne kvoli tomu ma nevyhladavaju. Chapem ich, chcu si pofrflat, roky o tom istom, a mna ich nebavi pocuvat dokola to iste