icon

Každá rodina má svoje psychologické výzvy?

8. máj 2024

Len som sa tak zamyslela, že akých ľudí máme v našom okolí kamaráti, kolegovia, rodina.My sme VS vzdelani 40-50 r a, keď sa zamyslím tak aj narcistickeho človeka, ziarliveho, rodičov čo škodia deťom tzv helikoptérovi.Kazda rodina má svoje starosti a aspoň jeden prípad pre psychológa🙂)ako to máte vo svojom okolí?Zamyslite sa niekedy nad tým prečo je ten taký či onaký, prečo xy nevyšiel ďalší 4 vzťah atď..a robí stále tie isté chyby

Strana
z2
alexis617
8. máj 2024

@1ryba nemyslím si ,že ti moja gramatika prezradila pravdu o mne či si vedela ,že som po dvoch cievnych mozgovích prihodách ?Asi ťa to nenapadlo však. Gramatika môže napovedať o viac veciach dizlekcia dizgrafia,alebo obyčajna cievna mozgova príhoda

autor
8. máj 2024

Vypadlo mi tam, že sme VS vzdelani v príbuznom odbore nie priamo psychológia, ale v práci v nej z tých pár rokov čerpáme.Ale mňa zaujíma aj mimo práce prečo ľudia žijú v tých istých vzorcoch preco sú rodiny kde rodičia ničia život deťom, rodiny kde sú všetci workoholici, poruchy potravy
@kofa77 🙂 škoda, že o také veci sa začnú ľudia zaujímať až, keď príde určitý vek a deti má odchovane a nechtiac ten vzorec a štýl ako bol sám vychovaný už posunul

vilma7
8. máj 2024

Akmer každý z nás si nesie bremeno z minulostí, myslím ze keby vtedy nebola hanbaa ísť za psychológom, bolo by kandidátov oveľa viac ako dnes. Aspoň by sa problematiky podchytili v začiatkoch.

andrea2323
8. máj 2024

Autorka, keď ste vzdelaní v podobnom obore, tak práve by ste to podľa mňa mali rozumieť, že prečo je to tak 😊.. každý sme iná komplexná bytosť, každý máme inú výchovu, životné skúsenosti, iný záujem o prežívanie a zlepšovanie toho prežívania, zázemie, sociálne postavenie atď. To všetko vplýva na to, či budeme riešiť aj psychologické veci v sebe, v rodine, preto je to tak individuálne. Niekedy práve tie vzorce, o ktorých vravíte, nám bránia vôbec v prvom rade otvoriť oči a priznať si, že potrebujeme pomoc, niečo zlepšiť, niekam sa posunúť, pretrhnúť tú niť.. nie každý si povie aha musím toto poriešiť.

katka533
8. máj 2024

Ja sa zamyslam, prečo vs vzdelani ludia musia vzdy podotknut, ze su vzdelani a maju vs ako nieco viac

alexis617
8. máj 2024

@evinka400 s tebou som sa v priamom kontakte nestretla je naozaj viac faktorou ktoré to ovlivňujú, ako len alkoholizmus to máš pravdu vždy zaleží od konkretneho jedinca každy človek je individualna jedinečná bytosť ktorá sa skladá z biosocialneho a ekonomického hladiska veľa zaleží aj od spoločnosti v akej sa dany jedinec nachádza a z akej pochádza jeho ekonomické a spoločenske zaradenie v spoločnosti. Uvediem len príklad teraz s tebou to nemá nič spoločné preto nechcem aby si to brala osobné .Darmo by som čakala od človeka ktorý bojuje na hranici chudoby ,aby začal dodržiavať určité zakladne higienicke návyky keď mu ledva s minimálneho dôchodku ostane na lieky,stravu a bývanie vtedy je edukácia zbytočna som šťasna ak použije čistu vodu na umytie si rúk

zuzulka558
8. máj 2024

Manžel má kolegu a tomu nepomáha ani psychiater,, manžel sa na ňom smeje ze presne vie kedy ma tabletky a kedy si zabudne dat 😅 sú spolu na montážach od pondelka občas soboty no nezávidím mu to lebo on je fakt mimo a tie výkyvy hrabe mu a za 20 minút ako vymenený, tabletky asi tiež nemajú najlepší vplyv,,, inak neriešim druhých ani mne by sa to neľúbilo keby ma niekto rieši a stará sa

babulkomale
8. máj 2024

@katka533 tí skutoční vzdelanci nemusia, z tých to ide prirodzene. Ale tých je skutočne málo medzi absolventami VŠ, ktorú má na SK skoro každý len kvôli titulu.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
alexis617
8. máj 2024

@1ryba vieš opíšem ti to jednoducho keď som prvý krát s človekom nevšímam si len jeho slová čo hovoria ,ako chce zapôsobiť na mňa som zástanca jednoduchej teorie, že každý jeden človek klame o svojom zdravotnom stave všimam si jeho telo jednoduche naznaky mimika tvare ,spósob držania tela,ako má ruky položené ,prekrižlenie nóh jeho oči sú branou k jeho duši či pri rozhovore dokáže udržať očny kontakt pri mojej praci je to základ všímam si detaily nadviažem jednoduchú konverzáciu počkám kým sa uvolni, aby nadobudol pocit bezpečia nikdy neprekročím jeho intimnu zonú u každeho je nastavena inak nikdy keď vidím že nechce hovoriť čo ho trápi neprekročím to tabu som trpezliva a počkam kým sa mi človek sam otvorí vieš obor môjho zaujmu je geriatria starostivosť o chorých starých ľudí od nich sa človek má naozaj čo učiť sú studňou mudrostí veľa vedia ,veľa prežili,veľa by nás mohli naučiť ,ale bohužial často svoje vedomosti, skúsenosti nemajú komu odovzdať ...

aurora33
8. máj 2024

Nevidim absolútne nič zle na tom navštíviť psychológa, keď si s niečím človek nevie dať rady. Nám ako rodine po veľmi ťažkej traume veľmi pomohol.

autor
8. máj 2024

@aurora33 môj príspevok nebol správne pochopený.Pisem o tom, že ľudia sa trápia pre rodinné vzorce potrebujú vyhovieť mužovi, deťom, rodičom, šéfovi nevedia povedať NIE a ide to s nimi celý život.Vobec to nebolo o tom, že ľudia navštívia psychológa v problémoch.Vecni sťažovatelia a pod tu je denne takých príspevkov.Ludia o ktorých vieš aj čo mali na večeru prečo to robia a vieš aký majú celý život.Skoda ti, čo chceli pochopiť pochopili.

aurora33
8. máj 2024

Precitala som si tvoj príspevok znova a priznám sa, nechapem mu 😀

1ryba
Odpoveď bola odstránená
alexis617
8. máj 2024

@1ryba poviem ti stretla som sa so starsím panom bol riaditeľ zavodu opísal mi celý jeho život ako sa s ničoho vypracoval len aby plnil plán na 110% a sam sa vo svojom živote stretol s vyhorenim opísal mi stavy ktoré prežíval ako z jedneho ďna na druhy mu prestalo záležať na všetkom čo celý život budoval bol vorkoholik a zrazu nevladal stáť ani s postele ,nevládal si spraviť jedlo najesť sa mal strašne stavy vieš vyhorel jeho myseľ bola prepracovana opísal to ako stav v ktorom mu liezlo na nervi už len to keď od priateľov počul, že zas bude dobre ,že to prejde podľa jeho slov ostal v tom to stave skoro cely rok opísal aj že začal holdovať prejedaniu ,alkoholizmu jeho pocity ktoré v tej dobe mal myslím že podstate toto pani autorka vo svojom uvode mala na myslí celý život robíme len v podstate čo od nás ludia očakávaju a nevieme ,alebo sa bojíme povedať Nie

jamimo
8. máj 2024

@autor... a preto sa hovorí: Uzdrav sa skôr ako sa staneš rodičom, aby sa tvoje deti nemuseli uzdraviť z toho, že si ich rodič 🤔

butterflyeffect
8. máj 2024

Neriesim kto je aky, mame roznych v rodine a kazdeho beriem tak ze je aky je a je to ich zivot, ich povaha, ich zalezitosti. Vdaka tomu mam s kazdym dobre vztahy v rodine aj s tymi co sa s nikym neznesu. Ako nechapem na co by mi to bolo rozoberat ze kto je aky a ci je to na psychologa a podobne, mne zo lepsi zivot nespravi…

lija22
8. máj 2024

ja s tebou suhlasim. Ale mna velmi prekvapuje, ze v mojom okoli sa najde vela rodin poznacenych samovrazdou. Pre mna to uz vlastne ani nie je sokujuce. U nas v blizsej aj sirsej rodine dva pripady. Sorry ak som odbocila ale v podstate to suvisi s tvojou temou.

caroline_
8. máj 2024

Ja nepoznám žiadneho človeka v mojom okolí, ktorý by nepotreboval psychologa.. Len toľko k tomu 😂

katka700
8. máj 2024

Možno som divná, nikdy som nechápala koncept zdieľaného nešťastia: keď sa mi stane niečo nepríjemné ako mi reálne pomôže že o tom pozozpravam kamarátke? Jedine ze by jej hrozilo to isté a mohla som ju varovať?
Rovnako zvláštne mi pripadá platiť psychologovi za to že bude počúvať reči o niekoho posahanom detstve, živote, problémoch. Pomaly každý aby mal svojho psychologa.
Potom ti co psychológa ci psychiatra naozaj potrebujú žiadneho nevedia zohnať.
Uvediem príklad: Dospelý človek chodí k psycholóvi riešiť vzťah s matkou. Naozaj je tak ťažké pochopiť že keď rodič okolo 55 vykazuje narcistické črty tak je pravdepodobne narcista a dospelé 30 ročne dieťa k nemu má pristupovať ako k narcistovi = uvedomiť si že od matky sa žiadneho uznania ci pochopenia nedočká nech by robil a dosiahol v živote čokoľvek? To 30 ročné dieťa má dobrý plat a mohol by si tie sedenia zaplatiť keby sa po známosti nedostal ku štátnemu. V susedstve žije (podľa správania zrejme) paranoidny schizofrenik, člen poľovníckeho združenia ktorého by rodičia radi na terapiu dostali ale nemajú na to financie a štátny nových neberie.
Zatiaľ čo si moderná mládež lieči traumicky, po svete behá kopec neliecenych spolocnosti nebezpečnych ľudí. To je skutočný problém nie to že každá rodina má to svoje "psycho".

sidicek
9. máj 2024

Zamýšľam sa hlavne nad sebou ,aby som svoje "patologické "správanie co najviac korigovala. A keby sa mi zdalo ,že už potrebujem pomoc zvonka, nemám problém ju vyhľadať. Druhých aj tak nevyriesim, takže sa nad nimi ani nezamyslam viac ako je zdravé a nutné.

denithestrange1993
9. máj 2024

@katka700 zle to chapes. Ten kto pocituje,ze svoje problemy nezvlada ma pravo vyhladat psychologa (statneho,sukromnika to je na nom). To nie je tak,ze ten si to nezasluzi lebo vsak nic sa mu v zivote zle nestalo. Omyl. Kazdy subjektivne vnima svoje radosti/trapenie s ktorymi im vie pomoct psycholog. Tak nedelme sa prosim na tych,ktory ro robia len z rozmaru a tych fakt fakt chorych. Len ten zdanlivo vpohode sa moze po par rokoch neliecenich depresii dopracovat k samovrazde.

cukroska
13. máj 2024

@ariannazara správne

Strana
z2