Keď babičky preberajú materskú rolu: Diskusia o trende
čo si myslíte o tomto trende, že matky-často s jedným dieťaťom, zdravé, doma na rodičovskej nechávajú svoje 1ročné, 2ročné alebo 3ročné deti aj 3-4 dni do týždňa vrátane spania u babičky a často ho majú menej času u seba ako babka? Mne to príde riadne divné, to si robia dieťa aby sedeli doma na rodičáku samé? Samozrejme je ok dať dieťa babke na pol dňa a ísť ku kaderníčke, upratať si, oddýchnuť si, raz za čas nechať aj prespať, len toto mi príde už extrém ak dieťa nie je s matkou väčšinu času.
Záleží na tom, či si to žiada matka (vtedy je to asi divné v takej frekvencii) alebo babka (keď chce byť často s vnúčatami, nechodí do práce a inak je doma sama - vtedy je to v poriadku).
Ty fakt vidis do kazdej rodiny? Niekedy si babicky vyslovene vnucatko vyzaduju a uzivaju, su mamicky, ktore su na tom psychicky zle a tuto pomoc neskutocne ocenia, ine pracuju z domu a ty to proste nevies-nevidis.
Nezachytila som taký trend. Naopak, väčšinou sa mladé ženy sťažujú, že matky a svokry ešte aktívne pracujú pracujú a majú aj vlastný život - muža, mladšie deti, povinnosti, záľuby... a nemajú na vnúčatá čas. Asi sa pohybuješ v nejakej paralelnej realite.
Ja take teda nepoznam. Skor naopak,matky deti nechcu davat starym rodicom aleno tam deti nechcu byt. Moje by spali stale,ale neda sa. Maju skolu a skolku,svoje povinnosti. Obcas cez vikend na jednu noc ostanu
Nepoznám nikoho takého. Ďalšia trápna téma od admina? Každý deň sú tu trápne anonymné príspevky "čo si myslíte", presne ten istý štýl písania. Fakt trápne. Sledovanosť a návštevnosť stránky sa dá dosiahnuť aj iným spôsobom, len je potrebné najať kreetívnych ľudí a nie trapky, čo nevedia nič iné, len písať rovnako znejúce príspevky.
@lenkakravcova no práve sú to často pracujúce babičky, čo cez voľno namiesto oddychu strážia vnúčatá. Mne to príde ako taká opičia láska k dcére, že robia za ňu všetko. Len nechápem potom, na čo si dcéra robila dieťa, keby ho najradšej stále mala preč.
Nepoznám také mamičky
Tiež nikoho čo toto robí nepoznám
Nepoznám ani jeden takýto prípad.
tiez nepoznam takyto pripad 🤔
moja mama napr. pracuje.. a svoje volna vyuziva inak 🤷♀️😁
a ten trend mas zachyteny odkial? Lebo prepac, nic take som si nevsimla, skor prave naopak, bud mladi nechcu davat, alebo stari rodicia maju aktivni zivot a mladi sa stazuju, ze vnucence moc neberu....
Nech si každý robí ako chce.. keď sa to tebe nepáči, tak to nerob. Keď to iným vyhovuje nech to robia. Keby sa každý staral o seba, je postarané o každého
Bože, už zase? Nech si každý robí ako chce a ako uzná za vhodné
Poznaaaaaam a ja som sa dokonca s jednou babičkou dala do reci, chodi dosť často na detske ihrisko. Že nemá dôveru v dceru, že jej dcera je schopná zaspat pro 1,5 ročnom dieťati, tvrdy spánok nie driemaniu počas obedneho soinkania. A mnoho iného… ziez som dá oytala, že keď to nezvláda (akože ta babička) že preco to dcére nepovie a odpoved. Strach, že to dcera nepochopí a urazí sa a preruší kontakt. Je za tým väčšinou niečo, nie len že babička si chce užívať deti. Same vieme aké je to náročné cely deň okolo dieťaťa, robiť program, venovať sa, hrať sa, domácnost, spanky, aktivity vonku furt v pohybe ak nechceme mat deti na telefónoch. A moja svokra detto, chodi varovať každý jeden deň aby si jej dcera oddychla od 3 ročnej 😁 už 3 roky, to aká je strhana z toho a ostatrla za 3 roky fyzicky aj psychicky ani nehovorím. Ale je ti že uolne ich vec, len svokra mi tu chodi vyplakávať ako nemá energiu, každým rokom menej😁😁😁 a keď jej poviem že preco to robi?? Zas a znova strach,!63 sa dcera urazí. Niektoré dcéry dvoje matky proste cucajú z energie. Ale je ti ich vec. Takze viem čo myslis, poznám viac prípadov. Mám aj kamosku, mamka onkologicky pacient byvaju v jednom dome a moja kamoska proste nechá 3 deti svojej mamke a ide od rana do obchodov alebo na turistiku na cely vikend s muzom bez deti. To, že teta sa sťažuje po susedoch, že to nezvláda ale nevie povedať dcére nie… Na ihrisku sa s detmi rada pohram, a postrážim kým ide teta do obchodu, ale zo je všetko. Každý nech si robi ako uzná sám za vhodne, ale moju mamku som nikdy nestrhavala z energie, chcem si ju chrániť, aby tu bola najdlhšie ako sa dá ❤️ ale poznám aj rodinu kde banícke normálne platia, ako pestunke s babka si twkto privyrobi. Každý to má inak, ale vždy za tým môže byt aj niečo
Poznam z okolia niekolko takych pripadov, ze dieta mladi dali starym rodicom na niekolko rokov, kym nevyrastlo, zilo u nich a zobrali si ho az po rokoch. Stretavala som uz davnejsie starsiu pani, mala pri sebe vnucku a dcera studovala v Ba. Nebolo to az take vzacne, hoci ja si to neviem predstavit.
Nemám vo svojom okolí nikoho, kto by to takto robil. Skôr sú mamičky rady, keď sa naskytne taká možnosť, že starí rodičia majú popri práci a popri všetkom vôbec čas na to, aby postrážili dieťa.
Poznám takých ľudí, ja si to osobne neviem predstaviť ale tak každého vec.
Chodí nám po dedine babička s tromi v vnúčatami, jeden je druhak, stredná je v škôlke a tá najmladšia má asi 11 mesiacov, babke je s nimi celý deň, keď som sa pýtala prečo tak že mladí si chcú zarábať tak obaja pracujú, dokonca tie prvé dve vnúčatá sú není ani jej ale stará sa o ne o všetky
Este doplnim, ze tie pripady co poznam, boli uz dost davno, ina generacia, teraz nepoznam taky pripad, uz je moznost byt doma s detmi, vtedy nebola.
Si dalsia co riesi cudzie rodiny. Si dalsia, co potrebuje anonymne moralizovat o zivote inych. Si dalsia co sa povazuje za supermatku, pretoze nevyuziva "sluzby" rodiny.
Vcera o tom bola jedna tema, mohla si sa vyjadrit tam, tam si mohla kludne moralizovat a odsudzovat.
Kurna, zeny, vsak akzdy sa zariadi ako chce a moze a to, ze to spravi inac ako je vasa predstava o ideale neznamena, ze je nejaky luzer.
@viestta presne tak, niekde sa všetky vrhnú na ženu, ktorej mama má vlastný život a nestráži jej deti alebo potom opak,
@ku_uk konečne si pochopila ako jediná o čom píšem. Presne o tom to je, príde mi choré že matka doma sama a stará matka príde z práce večer a ráno uteká zobrať vnúča a vnúča je pri nej do večera kým nejde na druhý deň ráno do práce. Si ani neoddýchne a nemyslím, že jej to vyhovuje. Len potom je to opičia láska a pre dcéru sa aj zoderie a nechá sa využívať alebo proste dcéra nie je schopná starostlivosti o dieťa, len neviem potom, prečo si dieťa robila . Iné ak napríklad babka má cez leto dovolenku 2 týždne a oddýchne si trocha a zoberie potom na 3-4-5 dní vnúča a užije si ho a aj matka dieťaťa si oddýchne. Ale takéto že ak babka nie je v práci dieťa je u babky každý voľný deň babkin mi príde extrém.
autorka - ja len nechápem, prečo toto riešiš. To fakt nemáš na robote nič užitočnejšie, ako pretriasať životy druhých?
Podľa mňa je divná iná vec - tou je neustále staranie sa do druhých ľudí, do ich životov ktorý sa tu denno denne rieši na modrom koníku.. viem že to tak bolo vždy, kedysi si dve susedy sepkali o tretej, dnes stačí založiť tému o "tých druhých" a ukojiť svoje túžby ohovárania.. nerozumiem tomu, to nemá človek čo toto potrebuje riešiť čo robiť?
Nech si žije každý tak ako vie a môže.. tych čo s ním nežijú v jednej domacnosti to môže byť úplne ukradnuté, lebo sa ich to netýka..
Ospravedlňujem sa za úprimnosť, ale takto nazeram na tieto témy o iných ženách 🤷🏻♀️
Poznám jeden prípad, dotyčná bola ale matka samozivitelka
@jana_eyre_2 úplne s tebou súhlasím. Kedysi toto robili klebetnice, dnes to vycapia na net, miesto klebetenia so susebou
@viestta to by asi nešlo anonymne, to je potom ťažšie..
Tiez nikoho takeho nepoznam.
Mne by dieťa chýbalo, ak by bolo viac s babkou ako som mnou.

Nemyslím si nič. Mňa sa to netýka a keď to im vyhovuje tak není problém.