Keď muž nepomáha s deťmi a ani v domácnosti
Ahojte mamicky. Chcela by som sa opytat na vas nazor, ako nezaujatych osob, ktore nepoznaju mna ani manzela. S manzelom mame dobry vztah, celkovo sa takmer vobec nehadame. Dost mi vadi ale jedna vec, ktoru som doteraz tak akosi tolerovala . Ide o to ze manzel sa nikdy nesiel roztrhnut aby mi cosi doma pomohol (to je vysostna povinnost zien 🙂) ). Nepomaha mi moc ani s vychovou (rad ale pouziva vetu typu: No to je tvoja vychova). Nikdy nebol deti napriklad pokocikovat po vonku ked boli male, a tiez si nepamätam kedy si s nimi sadol na koberec v izbe a hral sa s nimi. Sem tam navari,ale inak nic. Aj som mu to na rovinu povedala co mi vadi, no akoze zo srandy mi povie "naco som sa zenil?!" , alebo ze to "vsetko je moja robota" on nosi domov hlavne peniaze a robi okolo domu. Ked argumentujem tym ze aj ja chodim do prace tak len hodi rukou 🙂) Deti strasne lubi, dal by im vsetko po com tuzia, no ja chcem len jedine, aby sa im viac venoval a aby s niecim v domacnosti pomohol.(aj ked len vylozit umyvacku riadu,alebo zlozit pradlo zo susiaka, alebo sa aspon opytat ci nepotrebujem s niecim pomoct). Ked vidim a pocuvam ako ini muzi doma pomozu alebo opatria deti tak ma to sere este viac. Uz sme sa par krat pohadali kvoli tomu, ale nic som si tym nepomohla. Co by ste robili na mojom mieste? Chcem tak vela?
@1annita1 A na co ti vlastne ten muz je? 😲 Aby si sa mohla starat o jedneho cloveka navyse? Chodis do prace a o deti a celu domacnost sa staras sama.
Cim podla teba dava muz najavo, že deti strasne lubi? Nehra sa s nimi a nevie sa o ne postarat ani pol hodinu... Laska nie je povedat mam rad deti, laska je puto, ktore sa tvori spolocne stravenym casom (ci uz pri beznych starostiach alebo pocas zabavy).
@missdiva pod to sa podpisujem. To, ze sa sem tam pomojka a donesie nejaku hracku, tak to je minimalne usilie a nezvladol by to asi fakt len psychopat. Ja sa tomu uz ani nedivim, poznam vela pripadov, kedy muz fakt robi len to a cela rodina je paf, aky je skvely otec. Jedna moja znama ma presne takeho muza a mne povedala dve take perly, na ktore rada spominam: prva, ze muzovi musis dovolit sa sem tam opit, lebo ta inak nebude mat rad, a druha: zena, ktorej muz musi doma pomahat, sa ma hanbit, ona by to v ziadnom pripade vo svojej domacnosti nedovolila. Ale jej nedojde, ze to, co ma doma je abnormalny stav, a preto je vkuse vycerpana, z depky sa prejeda a muz ju ma na haku - ale vsetci dookola na dedine vravia, aky je jej muz uzasny otec a matka so svokrou ju utvrdzuju v tom, ze chlap nema co doma upratovat a zena bez muza je nestastna zena. A potom sa divme, ze chlapi su, aki su... tak si ich zial zeny ucia.
Ja za seba napisem ze nechcem aby mi v upratovani muz pomahal za jedno preto ze som na materskej a nevidim dovod na to aby po robote namiesto odpocinku skakal okolo mna a za druhe oplachnut mastny noz a dat ho do pribornika pre mna nie je poriadok. proste mam o poriadku ine predstavy tak si to radsej spravim sama. Takisto jeho vesanie pradla znamena nahadzat sirinu marinu a ja potom o hodinu dlhsie zehlim co to je iba jedna guča.takze domace prace prach pradlo riady varenie si proste robim sama podla seba. Muz chodi do roboty zaraba peniaze doma opravuje majstruje ked treba.O malu sa vie tiez postarat prebalit nakrmit okupat uspat zoberie ju von alebo na bicykel hra sa s nou v izbe alebo jej pusti rozpravku vacsinou to samozrejme robim ja ale ak som bola chora alebo v nemocnici zvladol to bez problemov. je vyuceny kuchar aj ked to nerobi takze si uvari aj sam a ked pride z treningu futbalove veci si do pracky hodi tiez sam aj ked so vsetkou travou a blatom. Mozno ked nastupim znovu do prace budem ho musiet viac zapojit ale zatial nam to vyhovuje.
@dorottka jednej známej ked ju bolela hlava tak muž povedal: nevadí, ostaň ležať, poupratuješ zajtra 😁 samozrejme, už nie sú spolu, ktorej žene je načo taký hňup?
@1annita1 a ja sa celkom čudujem tým tvojim príspevkom, že ked sa to nezmení, že si asi zvykneš... preboha, teraz máš pocit že ho miluješ, o 15 rokov v takomto vzťahu už ani pravda nebude... a potom budeš riešiť čo teraz tlačíš pred sebou...
@dorottka Napodobne svokra. "Muzi nedokazu viac ako chodit do prace, oni na to nie su stavani, preto aj skor umieraju ako zeny. Treba ich setrit!." jej citat. Dvaja synovia. Skoda ze tieto perly sa clovek dozveda az pocas tuheho vztahu a ani ho nenapadne to davat do suvisloti - ja som nikdy nad takymi recami nerozmyslala, ja som vzdy iba riesila co ma akutne palilo. Pretoze som verila, ze sa to da zmenit. Moj muz dokonca po rokoch povie, ze ved on sa snazi(l)... !? WTF, vazne? Takto to vnima?
@saxana000 Tak pozor, presne takto sme to mali. A nikdy si sa nepozastavila nad tym, preco to vyvesia tak na hovno? Mozno preto aby si dosla presne k takemu zaveru, ze radsej si to urobis sama.
@beadgirl presne tak, laska je v prdeli, lebo neni "za co" lubit, ked to mam tak blbo napisat. Z recickami, ze ja si ta vazim, si mozem akurat tak vytriet, ked mi potom odvrkne za to, ze som si dovolila ho upozornit na tyzden pohodene spinave spodky. Alebo ked mu tie spodare za cely tyzden pozbieram a polozim na postel, tak ustipacne povie, ci som ich uz fakt nemohla hodit do pradloveho kosa a musim takto demonstrovat. A ako pise @katren : kto ma mat na toto nervy?
@janickacrazy Ale jasne ze sa snazil par rokov, nova metla dobre zameta, ale potom ho to prestalo bavit, lebo prestal studovat, zacal pracovat, zrazu uz mal menej casu, a chcel sa venovat konickom. A mali sme to tak ako pise saxana, na hovno vyvesial, ked som ho upozornila a poziadala aby to na buduce skusil lepsie, lebo potom mam viac prace so zehlenim (a to sa tykalo vsetkych domacich prac, vsetko odflaknute, ved on si chce zjednodusovat), tak ho buzerujem sekirujem kritizujem.
Vlastne si dovolim tvrdit, ze ide o psychicke tyranie s tym, ze takyto partner dokaze za tie roky este tymi poznamkami vyvolat vo vas pocit, ze on je ta obet a vy ten tyran... a aby ste mali predstavu, u nas sa prach utiera 1x mesacne, vysava sa tyzdenne a podlaha stiera 1x za 3 mesiace, kuchyna cisti raz za 2-3 tyzdne, okna raz rocne - nie su tu ziadne galeje ani nikoho netyram puntickarstvom!
@saxana000 a takto presne to začína.
Budeš doma 1-2-3 "materské" a keď nastúpiš do práce tiež, tak sa scvokneš. Ono totižto stačí chvíla aby si človek zvykol na full servis.
A napr. k tomu prádlu - myslím si, že pokiaľ si mu aspoň raz ukázala ako si predstavuješ to zavesenie, resp. videl u vás už zavesené prádlo, tak to jeho náhadzanie je účelové.
Chová sa ako malé dieťa, veď urobím to na prd, povie nechaj tak urobím to radšej sama. 😖
@1annita1 preco ho stále ospravedlňujes?nemyslel to tak....ako to museli hrať tie deti, keď počuli od otca, že sú rozmaznaní.Podla mňa si sa úplne podriadila a už vôbec nechápem prečo chces všetko zvládnuť sama.Nerobi to dobrotu, on to nevie?tak sa bude musieť naučiť ako ty si musela.Treba ho začať pomaličky nenapadne do niečoho zainteresovat.dat mu na výber vezmeš von deti či ideš na nákup, povysávať....všetci sú unavení a nikomu sa nič nechce a potom ženy sú chuderky, ktoré sa starajú o deti, domácnosť, chodia do roboty a muž má full servis.posla mňa si dosť tvarna či ustupciva mne, keby muž povedal niektoré také veci, tak sú u nás stále hadky
@lilitela prach raz mesačne a to sa dá?🙂)psychológ Herman má o tom krásne články chlapi sú slabosi... žiaľ sme hlúpe počas MD sú ženy zvyknuté robiť všetko venovať sa deťom, variť, nakúpiť, chodiť von chlap len prinesie peniaze a potom v tomto mode sa pokračuje ďalej aj po nástupe do práce.Ja tiež bojujem to, že muž raz týždenne povysáva a zmyje dlážku beriem ako samozrejmosť popri tom čo robím pre rodinu ja.S dieťaťom sa neučí, nevarí, nenakupuje, nerieši x veci naložiť umývačku vyložiť x krát umyť varnu dosku, ale zrazu, keď on v sobotu umyje div nemáme lietať, lebo on umyl🙂lenže ja som ironická a ustipacna a vysmejem ho a to tiež nerobí dobrotu.Mozno, keby som sa mu hodila okolo krku a Zlatko čo by sme bez teba robili bol by rad.Neviem taká byť, lebo chodí z práce tak neskoro, že ani nemá šancu robiť to, čo ja, ale zase pre mňa je to fajn pocit, lebo viem, že si poradím aj sama🙂len horšie, že tie deti a hlavne chlapci si berú príklad z otca
@eliska13 Haha, velmi som sa zabavila na tvojom prispevku, akoby si hovorila o mojom muzovi 🙂 Akoze, on celkom pomaha, nemozem povedat, ze nie. Aj si sam zehli 🙂 Ale vzdy, ked nieco urobi, tak sa aj sam pochvali a este ja ho musim pochvalit...
No, ale ti chlapi su taki - potrebuju sa citit dolezito, tak ich treba chvalit a ako ty pises hadzat sa okolo krku.
@lilitela U nas podobne: vysvame 1x tyzdenne, prach tak podla potreby, ale urcite nie vsade kazdy tyzden, umyvanie podlah zo srdca nenavidim a zda sa mi totalne zbytocne to robit kazdy tyzden, takze to robim tak raz za 2 mesiace 😃
Kazdy tyzden umyvam umyvadlo, WC asi raz za 2 tyzdne, sprchu raz za mesiac.
Zehlime len tie najpotrebnejsie veci ako kosele a pod.
Keby som toto nahlas vyslovila pred niektorymi slovenskymi zenami, tak by som bola za poslednu lajdacku 😃 Ale ja som takto stastna.
@sashabb Presne tak, nam to aj psychologicka potvrdila - nezrely jedinec. A este som ho tie roky zastavala, ze mozno fakt na to nema vlohy... ved su aj take nemehla... sama som nemala otca, nemala som priklad, ako to ma chodit, iba som tusila.
@eliska13 ano aj mna stve, ze co deti vidia, ze budu mat rovnake problemy. Ale moj muz ma vramci tej nezrelosti aj ine problemy.
Inak co sa prachu tyka, volakedy som 1x tyzdenne no ked sa druhe dieta narodilo, fakt som nemala kedy a nevladala, a zistila som, ze po cca 2 tyzdnoch sa prach nenavysuje, asi tym virenim.
@alex666 ja mozem kludne skonstatovat, ze nemame doma vacsi neporiadok, ako ked som vsetko toto robila pravidelne tyzdenne.
Aj tak mam co robit, ved kazdy druhy den sa perie a to triedenie, vesanie, parovanie, potom denne sa vari, spratavaju hracky - mam dost.
@alex666 tak tak, ved co je na tom, ja mam asi podobny cyklus pratania ako ty a tu som :D Cele dni aj vecery som strasne zaneprazdnena, casto aj cez vikend, tak urcite sa mi chce kusocek volna, co mam, travit gruntovanim... muz toho ma trosku menej, takze upratuje vlastne o dost viac ako ja. A ked sa nam vobec nechce, tak zavolame babu na pratanie, berie 4e na hodinu, za dve a pol hodiny je hotova kompletne, mne to maximalne stoji za to, nepijem, nefajcim, tak si aspon oddychnem :D
Zvykol si. Doteraz si to tolerovala, nemusel skoro nič je mu tak dobre, ty zvládaš tak nemá dôvod niečo meniť. Načo by aj sa dostával z pohodlnej zony? My ked sme šli spolu bývať tak vždy som mu vravela pomôžeš mi s týmto? Urobíš toto pokým ja toto? Zajtra by sme mohli urobiť toto a toto už sa na to dlho chystám atd. Vždy sme potom veci robili spolu a teraz je to automatika. Vie čo sa kedy robí, pozná systém tak bud ked m vidí ide aj on alebo urobí aj sám. Ale tak on aj doma pomáhal a robil no chlap rýchlo zlenivie ked bude mať príležitosť. Preto som ho takýmto nenúteným spôsobom zapájala a super fungujeme spolu 🙂Skús aj ty používať tie vety bez výčitiek a ked urobí pochváliť ho - chlapi sú ako decká potrebujú hladkať ego.

@vierakuli a preco to preboha tolerujes?