icon

Keď partner/ka ubližuje

joe858
24. apr 2021

Tazko sa mi pise, pretoze prave lezim v posteli po poslednej epizode, mala dcerka spinka vedla mna a dnes asi nezaspim. Premyslal som aj o manzelskej poradni, ale kedze mam s psychologiou na slovensku skusenost, obavam sa, ze to bude len strata casu. Rad by som skor pocul rady od vas. Ak mozem, zacnem od zaciatku.
S parnerkou sme sa spoznali asi pred 10 rokmi a ako to byva, spociatku bolo vsetko super. Hned som si vsimol, ze sa rychlo opije. Je to utle ziena, po 2 poharoch vina sa jej krizia oci a po 4 uz ma problem suvisle rozpravat. Prvyraz mi zazvonil o polnoci telefon, este sme spplu len chodili. Z nesuvislych reci som pochopil, ze nevie trafit domov. Sadol som do auta a nasiel ju o 3 brany vedla bytu, ako sa snazi vopchat kluc do dierky. Na druhy den sme sa rozpravali, povedal som, ze mi to vadi a ona priznala, ze to bolo moc a ospravedlnila sa. Par rokov bolo vsetko fajn, myslel som. ze je to za nami.
Druhyraz sa to stalo na rodinnej oslave, kde boli okrem mojich rodicov aj sirsia rodina a rodinni znami. Na druhy den, som sa s nou o tom nerozpraval len ja, ale aj moji rodicia, u ktorych prespala. Velmi sa hanbila, ticho plakala a videl som. ze ju to uprimne mrzi. Uzmierili ame sa, oapravedlnila sa vsetkym. Par rokov bolo zas vsetko fajn a myslel som, ze je to za nami.
Znova sa to stalo ked mala dcerka 2 roky. Po polnocnom telefonate som nakladal rozospate mrzute dieta do auta a siel do mesta hladat mamku, ktora nevedela kde je. Na druhy den som zaviezol dcerku na pol dna k babke, ako sme to zvykli robit casto a az sme zostali sami, dost sme sa pohadalli. Dovodom hadky ani nebolo to extempore,skor to, ze si manzelka nehchcela priznat chybu. Nas vztah po tomto raze dost ochladol.
Dcerka ma dnes takmer 4 roky, nas vztah je posledne roky skor o symbioze ako o laske a dnes sa to stalo znova. Mal som ju vyzdvihnut vecer u kamaratky. Tazko stala na nohach, kamaratka ktora posobila celkom triezvo, sa na mna vo dverach len previnilo pozrela a pomohla mi a nou dole, kedze som drzal za ruku aj dcerku. Vecer chcela malicka, aby jej mamka precitala rozpravku. Mamka nevedela udrzat knizku a po velmi tichej hadke odisla do obyvacky s paplonom, dcerka si snad nic nevsimla. Ked som moju malicku uspal, chcel som moju velku roztrhnut napoly. ale v obyvacke uz zaspala. Asi sme mali obaja stastie, lebo myslim, ze by som jej prvyraz v zivote vlepil facku.
Tak si lezim a premyslam ci toto ma zmysel. Za tie roky sa to stalo len parkrat, ale kym prvyraz to zranilo len mna, druhy raz uz moju rodinu a teraz aj to najdrahsie - nasu malu dcerku. Ak niekto zazil cosi podobne, povedzte mi co s tym...

ledgerka
25. apr 2021

Dohodnite sa ze ked pojde niekam pit s kamoskami tak nech si vybavi dopredu aj prespatie a nech uz to dopadne akokolvek, nemusis ty v noci s dietatom po nu behat a dieta ju ozratu neuvidi. Co sa tyka rodinnych oslav, ja by som po jednej hanbe na mieste zeny asi uz na oslavach nepila. Na tom sa skuste spolu dohodnut.

bonnie_clide
25. apr 2021

@joe858 ten kto tu ma zjavne problem si ty, ak si zvazoval dat zene facku si uboziak. Sorry za uprimnost. Rozbijas si rodinu ty sam, to ze dcera vyrasta v chladnom vztahu rodicov ju moze poznacit viac ako to, ze videla mamu raz opitu. Vsetko sa da pekne vysvetlit, ci uz rodicia medzi sebou, ale aj dietatu.

katkati
25. apr 2021

@joe858 Ako často a koľko pije medzi týmito epizódamj. Ak. mimimálne alebo vôbec, tak ju nesúď tak tvrdo a tu úvahu o facke si si mal odpustiť. Skôr sa snaž zistiť, prečo to potrebovala, či niečo o v sebe nepotlača. A myslím, že s kamoškou pili na rovnako, len jej telesná konštrukcia znesie menej alkoholu, tak ona z toho vyšla zle. Nevytvárajú doma kvôli tomu príliš dusno, aby nemala ďalší dôvod na takýto únik.

ukulela
25. apr 2021

@haley7897 pozri. Ak viem, že neznesiem 3 dcl vína a nepotrafim domov, tak nepijem. Bodka. Na čo to víno potrebuje? Endorfíny získa aj športom, pri pokece s kamoškou môže piť len kávu, nealko radler a je aj dealkoholizovane víno. Ja neberiem to, že je to raz za čas, no a čo. No nie. To jej neprekáža, že nevie trafiť domov? Že je dieťa vidí ožratu? Nepirovnavam to s fajčením, netolerujem ani to. Stále nerozumiem jednému. Keď vie, že to nedá, prečo pije? Nech si dá slabý strik. A neozere sa ako doga.

bosorka2302
25. apr 2021

Manzelka musi viac trenovat pitie aby viac zniesla😀😀😀😀 potom ju 2 pohare vina nepolozia. Sorry ale zvelicujes podla mna

miadi
25. apr 2021

Nebudem moralizovat . Vino je zakerne. Mne stacia dva pohare viac nez dost nie az tak ako tvojej zene nie je to vidno ale citim to. Je utla Mala by sa poriadne najest nez sa zacne pit a popijat vodu popri drink Alebo nech si da pivo corona mà nizke % alkoholu . Ked ti volala jej kamoska ze je v takom stave mal si povedat nech prespi u nej. A ked uz bola doma ked vidis ze mà v hlave tak si ju mal poslat do postele a knizku citat ty. Opytaj sa jej ci je stastna ci mate nejaky problem .ci to ze sa opila bola nahoda alebo zamer, Ak to bola nahoda pripomen jej nabuduce ze mà ist žurkovat s plnym zaludkom a hydratovat. Musi sa len vediet o seba viac starat,

alazala
25. apr 2021

@joe858 no ženy čo tu píšu, to sa čudujem. Podľa mňa to nie je normálne sa opiť tak, že nevie kde je - aj keď je to 1x za rok. Mne by to vadilo keby to môj muž robil. Ja pijem víno bežne k večeri a tak, ale viem kedy mám dosť. To by chcelo nejaký doklad nejší rozhovor s ňou, že čo je vlastne za tým. Pije aj mimo týchto "úletov"?

naja85
25. apr 2021

Tiez neznesiem alkohol, a vzdy si zakazdym poviem, ze tentoraz to dam. No nedam🙈. Pijem len s kolegynami, niekedy raz za tyzden, niekedy raz za mesiac, niekdy raz za dva mesiace. Doma absolutne nic, ani vino, ani pivo, ani radler. Naposledy, minuly tyzden, oni pili este nieco predtym, ako som prisla a potom sme pili vsetky rovnako, a aj tak som najhorsie skoncila ja🤷‍♀️. Neviem pit-myslim si, ze je to fajn a potom to zrazu nie je a uz sa len smejem. A kolegyna nalieva a nalieva, lebo so mnou je vzdy sranda🙆‍♀️. A ja neviem povedat nie alebo ma prehovoria este na jeden poharik. Som preto zly clovek, ze neviem pit alkohol, lebo vlastne skoro nikdy nepijem?
Opit sa 4-krat za 10 rokov nie je hrozne, z napisu a prvych viet som si myslela, ze sa zo zeny stala uz alkoholicka, a ono to je len 4krat za 10 rokov🤦‍♀️. Tvoja zena je asi ako ja, nevie povedat nie alebo ju prehovoria a asi nepozna svoje hranice, kedze vlastne skoro absolutne nepije. Prosim, nerob z komara somara, skus viac odpustat. A na oslavach si aj ty tam, tak ju kontroluj ty, ked ona to nevie a potom ti hanbu neurobi.

makova333
25. apr 2021

@joe858 aj ti napadlo, ze ten alkohol netoleruje ad1 z toho ze nepije casto (vediet sa prepit do triezva to uz musis byt slusny fajsmeker) ad2 moze mat histaminovu intoleranciu ked telo ten alkohol (najma vino) nevie odburat ad3 nevie odhadnut hranicu medzi mam dobru naladu po je mi fakt zle (ak je utla osoba napriklad staci naozaj malo). Hmm vlastne naco to pisem, ty si hladal dovod a aj si si ho nasiel.

july0
25. apr 2021

Žena by mala poznať aké hlboké ma dno, aj keď ju to naozaj na druhý deň tak mrzí prečo si nedá pozor, troška hanba že sa dá tak dole že ani nevie kde je. Takto som sa ja opila len raz a to som pila prvý krát v živote že som sa váľala po zemi a zapamätala som si to doteraz a už sa to nikdy nestane .. nieto ešte matka a manželka, ide totiž o to že pre muža sa môže stať neatraktívnou toto by sa žiadnemu mužovi nepáčilo.. môj by so mnou narobil iné rošambo keby ma tak zbadá.. žene do ruk alkohol nepatri vedia spraviť velkú galibu aj ked si pisal že nebolo to často hocikedy sa to može spustiť .. treba rozhovor taký prisny rozhovor ak nepomože to už bude na tebe či ostaneš alebo nie.

ukulela
25. apr 2021

@makova333 všetky tri možnosti, čo si napísala, sú zároveň aj dôvodom, prečo by ona jednoducho nemala piť. To je fakt problém povedať kamoške, že sorry, dám si len pohár striku? Alebo nealko radler? Fakt sa treba stretávať sa účelom pitia?

bluka2
25. apr 2021

@zuvelyn Opitá žena nie je o nič viac hnus než opitý chlap. Skôr sexisticke kecy sú grc

bluka2
25. apr 2021

@july0 nikdy nehovor nikdy 😃

july0
25. apr 2021

@bluka2 😂

bluka2
25. apr 2021

@bonnie_clide presne, toto je pointa. Nemám čo viac dodať

acrobaleno
25. apr 2021

Ja som alkoholova panna, nikdy som nepila a ani ma to nikdy nelakalo ochutnat, ale po precitani prispevku....akoze kde je problem? Baba sa opije 4x za 10r, co je tazky podpriemer na Slovaka a je z toho problem? Hladas problemy tam kde nie su.

lenagu
25. apr 2021
21oktober
25. apr 2021

tak ja som rada že život s manželom neberieme tak vážne 🙂 Sme spolu 15 rokov a za tých 15 rokov sa môj muž opil riadne dvakrát . Raz som ho viezla domov a mi opitý blábolil medzi grcaním do igelitky ako ma miluje. Po zastavení aut a otovrené zasúvacích dverí na aute mi z neho vypadol ako vrece. To bolo po 10 rokoch manželstva . Scénu som určite nerobila, ráno som mu urobila kávu, zasmiali sme sa na tom , oprala som ovracané veci a žijeme normálne ďalej. Ja som to raz prepískla tiež riadne , domov ma niesol na chrbte , vykrikovala som na celú štvrť , žijem a nikto ma nikdy nezahanboval a ani sa nechystal so mnou rozviesť.

ukulela
25. apr 2021

@joe858 mňa by zaujímalo ako to máte s alkoholom vo všedné dni. Ak mas k opitej žene taký odpor, mala by to vedieť a mali by ste sa navzájom dohodnúť. Možno nepiť obaja. A tiež by ma zaujímalo či sa tvoja manželka bežne takto chodí posedieť s kamoškami a vypiť si a raz za čas sa jej stane niečo takéto. Ale stále tu visí možnost, že manželka si takto ventiluje niečo, o čom my tu nevieme A nemáme šancu sa dočítať.

fantaghiro21
25. apr 2021

Hm. Ja si myslím, ze to, ze sa opije niekto 2x - 4x za 10 rokov, je okej. Kazdemu sa stane...
Ale ak ma niekto skúsenosť v rodine s nejakym alkoholikom vie, ze medzi normálnou opitostou a alkoholikom je veľmi tenka čiara...
Vzdy to začína nevinnym jedným pohárikom, jednou opicou...
Zavisi, aky je človek silný,... Kedy vie, kedy dost...
Je aj normálne dat si pivo, kazdy den. A ostat pri hranici, ktorou neublizuje rodine a sebe...

Ale ak vie, par mesačné dieťa doslova co je pivo, vino, alkohol, nebodaj ze to patrí tatkovi /mame... A vidiet svojich rodičov opitych,.... Ja osobne s tym nesúhlasím......

Neviem, ale ci som sa správne vyjadrila....

78787878
25. apr 2021

Z Tvojich riadkov je citit, ze problem v manzelstve mate, ale nie je to manzelkina opica 4x za 10 rokov. Respektujuci partneri to s vtipom zvladnu. Manzelku uz nelubis, mozno hladas dovod, aby vina za rozpad manzelstva padla na nu.

fantaghiro21
25. apr 2021

@78787878 fuuh, este ze mame teba. Psychologická kvoli tebe si uz moc nezarobia.
Staci vytočiť do vyhľadávacika mudr. Psychologicku 78787878

zuzinapipina
25. apr 2021

@joe858 no aby som na začiatok začala, ani mne sa nepáči žena, ktorá je takto pod obraz Boží spita. To naozaj nie, vlastne sa mi to nepáči na nikom. Ale každý raz za čas potrebuje vypnúť, niečo zo seba dostať, na niečo zabudnúť. Každý to venituje inak. Som slobodná matka, netúžim sa ísť niekam spit pod obraz Boží, ale po 2 rokoch by som konecne prijala s kamoškami taky večer s pohárom dobrého vína a nejakej žúrke, aspon na chvíľku bez všetkých starosti a zodpovednosti, jednoducho na nic nemyslieť a baviť sa. Možno aj tvoja manželka to potrebuje. Príbeh z mojho blízkeho okolia, mame kamoša, vždy, sa spil pod obraz Boží, také príbehy co on navyvadzal, nechapali sme prečo, po rokoch vysvitlo, ze je na chlapov. Len sa to bal priznať a tak pil, pil a pil. Nejako si to kompenzoval, aby nachvilku zabudol, aby sa necitil blbo. Raz to z neho vyšlo, uz to vieme všetci, a to si myslel, ze ho odsudime, aj ked neviem prečo, ale nikto ho neodsudil a ako to z neho opadlo, prestal aj tolko piť, da sa, qj do dobrej nálady, ale uz nie tak do nemoty. A co tým chcem povedať - Takže skôr ako by som tvojej žene niečo vyčítala, skor by som sa jej opýtala ci ju skutočne niečo netrápi. Lebo niekomu nemusí sadnúť alkohol a stane sa, ale ak vie, ze jej aj par pohárikov spraví zle, na ďalší krát si da pozor. No myslím, že ona sa snaží totálne vypnúť a na niečo vôbec nemyslieť. No a ešte ti napíšem, chlap ktorí udrie ženu, nie je chlap. Je to chlapec, ktorého v detstve nenaučíli zvládať, alebo presnejšie správne prejavovať svoje pocity. Keď sa hneváme, neublizujeme, nikomu. Prajem veľa síl, aby ste si to co najskôr obaja v sebe a medzi sebou vysvetlili.

makova333
26. apr 2021

@ukulela ale ja nikde nespochybnujem, ze pit by nemala/mala. Ale opila sa 4x za 10 rokov a on namiesto toho, aby ju nechal spat u kamosky alebo minimalizoval kontakt s dietatom (nie poslat dieta s knizkou za nou nie je minimalizovanie kontaktu) a na druhy den rano sa o tom porozpravali, napise elaborat na MK ako je ona zla zla zla matka aj manzelka (pise pasivne agresivnym stylom) a on sa taaak snazi. Myslim, ze tu vobec niejde o 4 x za 10 rokov opitu zena... 10 rokov ho stve nieco, co sa ani len nepokusil riesit vid tu: "Na druhy den, som sa s nou o tom nerozpraval len ja, ale aj moji rodicia, u ktorych prespala. " A ja teda alkohol naozaj neschavlujem a nepijem ho vobec.

0ria0
26. apr 2021

viem, že ťa takéto je chovanie mrzí, no zas povedzme si tak, že píšeš o situáciach, ktoré sa opakujú raz za rok, pár rokov. Nie je to pravidelné, ako tak dalo by sa povedať, že potrebuje proste vypnúť, no aj tak si z časti myslím, že by sa mala vedieť ovládať, predsa je to len manželka a hlavne matka, ktorá snáď nechce, aby sa za ňu dieťa hanbilo

zuvelyn
26. apr 2021

@bluka2 aj opitý chlap je hnus, ale téma je o tom, ze jedna mater si nevie v hlave dva a dva spočítať a nepiť ked jej to evidentne nerobí dobre. Ak je môj príspevok sexisticky tak nech, to je mi úplne jedno. Stojim si za tym, opitá žena je hnus, bez ohľadu na to ci je to raz alebo pravidelne a dupľom ak si tá žena myslí ze je to v pohode a normlane a ze ved "treba občas vypnúť" 🤷🏼‍♀️ Pohrdam takými ženami a som vďačná ze vo svojom okolí mam ženy/matky ktoré nestratili ani rozum, ani súdnosť ani hanbu 😉

vikss1
26. apr 2021

uz len to, ze ta to ubija, by jej malo dat v tomto taku akosi stopku. lebo ako mna je to fakt hnusny pohlad na opitu zenu, ktora nevie co robi a zvlast ak ju doma caka male dieta

joe858
autor
26. apr 2021

Vdaka za reakcie 🙂 Ten prvy prispevok som pisal nasraty, unaveny a vycerpany. @haley7897 to vystihla - je to o mojom silnom vnimani a (in)tolerancii pitia alkoholu. Alkoholovy problem som mal v rodine a vnimam pitie okolo mna, zvlast pokial ide o blizku osobu prehnane az extremne. Nedokazem sa bavit s opitym clovekom, nedokazem ho tolerovat v mojej blizkosti a pri pokusoch o komunikaciu mi stupa mi zlc do cervenych cisel. Vzdy to tak bolo, manzelka o tom vsetko vie a ja pripustam, ze toto je skor moj ako jej problem.
Aby som pre uplnost rozvinul aj druhu stranu a co sposobilo to partnerske 'ochladnutie' co som spominal - urcite je za tym aj fakt, ze som casto doslova ratal pohariky a ked zacala konzumovat alkohol, rychlo stratil naladu aj chut, co zase samozrejme opravnene vytacalo ju. Kedze ako som spomenul, staci na to extremne malo. Ale nebol a ani nebude to dovod na ukoncenie vztahu, kedze sa to deje velmi zriedka a ostatne veci klapu. Vela hadok po oslavach, ktore sa ani nijako zle neskoncili, boli prave kvoli mojej zlej tolerancii okolia pri posrkavani alkoholu.
Tak ako tak, mali sme cez vikend po case dlhy rozhovor o tom vsetkom a ja som jej priznal aj uvedomil si moj diel viny. Viem, ze musim popracovat na mojom pristupe k "beznemu" popijaniu, aj ked vem, ze ja to "bezne" nikdy vnimat nebudem, zvlast pokial to je blizka osoba. Viem, ze sa nezmenim a uz vzdy to budem vnimat takto. Co mozem zmenit, su moje prehnane reakcie. Vzdy vsak budem trvat na tom, ze dieta NIKDY nesmie vidiet svojho rodica opiteho. Hoci len raz za 30 rokov je pre mna absolutne neprijatelne. Takze ostava najst kompromis, naucit sa predvidat a predchadzat problem vopred a pracovat na obnoveni zdraveho vztahu.

halienka
26. apr 2021

@joe858 palec hore za to že si to dokázal pochopiť a aj si priznať svoj podiel viny - to sa veľa chlapom nestáva 🙂 Naozaj veľká pochvala👍 Len ešte tak trochu bokom dodám, pozor na rodičovský perfekcionizmus ( trošku ma vydesilo tvoje extrémne vyjadrenie, ako dieťa nikdy nesmie vidieť rodiča opitého - to je akoby si povedal, že dieťa nikdy nesmie vidieť rodiča, že urobí nejakú chybu, alebo že je unavený, nervózny, smutný atd). Dieťa naopak sa práve najlepšie na svojich rodičoch učí, že chybovať je ľudské, nielenže ho to učí tolerancii či akceptácii aj občasných chýb neskôr u seba. Dieťa vychovávané v " dokonalom svete" má síce šťastné detstvo ale potom veľmi ťažký život, lebo nie je pripravené do tohto sveta. Tým nechcem povedať, že sa teraz máte zámerne opíjať, to nie, ale ak sa niektorému z vás stane nejaká chyba, netreba z toho robiť tragédiu, dieťa sa veľa aj na vašich chybách učí a dokonca sa veľmi veľa dieťa naučí ak sa rodič dieťaťu dokáže potom ospravedlniť. To len tak bokom, lebo sledujem, že veľa ľudí v dnešnej dobe skĺzava k tomu rodičovskému perfekcionalizmu a následky bývajú pre dieťa ťažké.

joe858
autor
26. apr 2021

@halienka vravi sa, ze prilis stastne detstvo produkuje nudnych ludi... 🙂 Suhlasim, chybovat sa netreba bat, ale ozrat sa do nemoty pre mna nie je chybovat, je to zlyhat. Ale to som ja - nemozem nutit inych ludi, ani mojich najblisich vnimat svet po mojom. S manzelkou sme si teda slubili, ze ak sa to nahodou niekomu z nas zas podari, ten druhy musi zachovat chladnu hlavu a vyriesit to. Ona s tym problem mat nebude, ja na tom kvoli nim dvom zamakam.