Kedy je ideálny čas na dieťa?
S mm sme spolu už celkom dlho a sme vo veku, kedy je ideál čas na dieťa. Takmer celý náš vzťah sme boli obaja nastavení tak, že deti EŠTE nechceme a že prijmeme aj fakt, ak ich nikdy mať nebudeme. Nechceli sme to tlačiť, stále bolo dačo... ja mám chronické ochorenie, neboli sme finančne dosť zabezpečení a pod. Racionálne dôvody. Mm to mal tak, že z neho som viac cítila, že nechce byť otcom než ja som nechcela byť mamou ešte.
V ostatnom čase mi začalo vŕtať hlavou, že už by som možno aj chcela a šok pre mňa nastal, keď mi povedal, že mu to tiež beží v hlave... ALE necíti sa (šak ani ja) dotatočne finančne pripravení - proste by dieťa malo základ ale na nejaké rozmaznávanie by isto nezostalo... plus stále je tam tá mentalita toho, že sme hovorili, že nechceme deti.
bývanie máme svoje ale vysokú hypo, keby som na materskej neviem či by to utiahol, bojím sa aj kvôli mojej diagnoze (neurologicke ochorenie, neliečitelne ale nie smrtelne), rodina ďaleko ale všetci by sa velmi tešili....plus dianie vo svete, zdražovanie... proste ja ani neviem, čo chcem od vás počuť, skor sa chcem vyrozpravať lebo nemám komu a mám plnú hlavu pocitov a myšlienok.
tiež sa obavam lebo ho už vela rokov poznam, že by mi pomahal s malým aj doma len ked by mu to vyhovovalo, nie vzdy ked by som ja potrebovala... a s tým nie som úplne sototžnena...
Ja viem že ked budeme čakať na ideálny čas, nepríde nikdy lebo stále dačo bude. Nechcem tlačiť ani na seba ani na neho lebo toto by bol pre nás obrovský krok ale nechcem proste prepášť tú hranicu, aby som to ešte fyzicky a zdravotne zvládla a on tiež...
@joannita 😂 Keď sa chceš pretekať v lajkoch, tak tebe dalo na tvoj výrok lajk 7 žien. Mne na to, že je to blbosť, 22 žien. Čiže viac, než 3x toľko. Ináč, moje jedno dieťa bolo úplne super, takmer neplakal, užívala som si ho. To, že ma ten výrok nahneval, nie je kvôli tomu, že by som nezvládala dieťa, alebo materskú. Ale že sa tým výrokom mamička viacerých detí robí viac matkou, než tá čo má len jedno, povyšuje sa nad matky jedného dieťaťa, píše, že jej materstvo je nič oproti JEJ materstvu!
@kristiii nestracaj cas a energiu, tej nevysvetlis.. je zabetonovana v obhajovani svojho nazoru a nie je schopna vidiet rozdiel medzi zdielanim svojej skusenosti a pausalizovanim tejto skusenosti za vseobecnu pravdu.. a kazda, co ju na to upozorni, je pre nu automaticky nasrana neschopacka, ktoru stve, ze niekto si dokazal md uzivat 🙄
@reanda tak mám ešte chvíľku čas, tak prečo nie, ale je mi jasné, že máš pravdu. Inak zaujalo ma aj to, že stále spomína len obdobie MD (predpokladám, že myslí RD) ako keby dieťa dovŕšením troch rokov odchádzalo z domu alebo sa stávalo plne samostatným a od rodičov finančne nezávislým 🤔 Pritom ešte len potom často začína hitparáda, čo sa týka time manažmentu či finančných nákladov.
@kristiii tak kazdy mame nejaku svoju temu, na ktoru sme citlivi.. urcite ak nejaka zena zvlada starostlivost o dieta v pohode a matersku si uziva a niekto ju bude presviedcat, ze to nie je mozne, lebo s babatkom je to vzdy narocne a ked sa tvari, ze ona je v pohode, tak sa len pretvaruje, aby sa urobila lepsou, ako je, tak to nasere, no 🙂 .. a potom ma potrebu vsade dokazovat svoju pravdu
@h2 Presne tak, ja mám tiež jedno a je to ako finančne tak aj psychicky a fyzicky náročné...ale keďže sú dvaja, možno by to dali ľahšie ako ja, keď som na dieťa sama...v dnešnej dobe je všetko drahé, celá materská a RD mesačne išlo na dieťa...nekojila som, trebalo UM, plienky, oblečenie, hygienu...neľutujem, že mám dieťa, to nie, ale vravieť, že jedno dieťa je žiadne dieťa je úplne ale úplne cez čiaru...
@joannita 🤦😁 nič si z toho nerob.. kto chcel,pochopil a kto nechcel rype a chytá za slovíčka a je vztahovacny.. pre mňa ani prechod z 0 na 1 nebola žiadna pohroma,asi aj preto že prišlo úplne prirodzene a chcene bez filozofovania okolo toho a nejakého rozhodovania či áno či nie.. ťažší prechod bol z 1 na 2 🤭.. @autorka moc to riesis, pokiaľ nemáte byť pevne rozhodnutí,či áno či nie,potom bude pre vás ťažsi ten prechod z 0 deti na 1..
@elizita Vieš, ja som pochopila, ako je to myslené. Len dotyčná osoba aj po upozornení, že je to nepravdivý a urážajúci výrok, stále melie dokola, že áno, je to tak, jedno dieťa, žiadne dieťa, jedno dieťa je nič... A stále dupká dookola, že to tak je a je a JEEE! Lebo JEJ skúsenosť! Mne keby niekto napísal, že ho nejaký môj výrok urazil, lebo ho vníma ako nepravdivý, nespravodlivý a hlúpy, tak sa aspoň zamyslím a prestanem ho opakovať zanovito, ako taká mulica tvrdohlavá! Ako by sa ona cítila, keby jej tu niekto neustále omieľal, že jej dve deti sú NIČ, lebo také 3, 4... sú úplne o inom?
@joannita velmi ti zavidim😂, ze si mala s jednym dietatom pohodu! Mne nase jedno stacilo na to, aby sme sa napriek povodnemu planu mat viac deti, rozhodli, ze zostane len jedno. Preto tieto vety jedno dieta=ziadne dieta, tiez velmi nemusim. A hlavne, ak sa autorka rozhodne mat dieta preto, ze ved “jedno daju” a potom to jedno jedine dieta 😂 bude kolikove, bude vrestiace, bude nespiace, bude narocne, alebo nedajboze chore, alebo to budu dvojicky😊, moze sa stat, ze ju ten jej partner, ktory vlastne ani otcom nechcel byt, velmi rychlo opusti. Z vlastnej skusenosti si myslim, ze deti by mal mat par vtedy, ked ich obaja chcu mat a ked su pripraveni, obaja sa na vychove a vsetkom dookola podielat.
@h2 tak si to nepochopila,normálne sa to tak hovorí,uz som to veľakrát počula že sa to tak hovorí a myslím,že nevztahovacny človek sa na to neurazi.. nie je na tom nič urazajuce a verím že o to autorke tohto výroku ani nešlo,pointa je jasná a kto má záujem pochopiť, pochopí, druhí to tu budú rozoberať do špiku kosti
@rivini to fakt? Vidíš,je to hlavne o nastavení. My sme nejaký finančny šok nemali. Ja som ale nepotrebovala žiadne nové a exkluzívne veci. Mala som kopec veci z druhej ruky,boli ako nové za pár šup,v malých číslach je neskutočný výber krásnych veci. Jedine nové čo som kupovala bol kočík,aj to lacný celkom a autosedačky,tie stali isto najviac zo všetkých veci. Finančný šok prišiel postupne, hlavne už 5r plus keď už malo slušných veci zozenies z druhej ruky, vstupné sa už platí, aj za dieťa na pristelke často atď. 😁 Áno,druhé dieťa,rovnakého pohlavia je finančná pohoda.. ale opäť to príde s vekom 5+
@reanda 😂😂😂 tak toto ma fakt rozosmialo "a ked sa tvari, ze ona je v pohode, tak sa len pretvaruje, aby sa urobila lepsou, ako je, tak to nasere, no" este muz sa dosiel pozriet co sa smejem. Tak sme sa smiali spolu 😂
Takze uz som to pochopila prave. Cize kazda, ktora ma MD a RD ako DOVOLENKU, sa len pretvaruje a NEPRIZNA ze v skutocnosti trpi? 😂😂😂👏👏👏
Po tejto vete som pochopila, ze problem je len a len v tebe. V tvojom pristupe, nastaveni, motivacii, v okolnostiach, v nicom inom. Najhorsie je, ze sa to neda zmenit, nic s tym proste neurobis.
Ano idem si svoje. Moja materska a rodicovska bola naozaj dovolenka. Bol to pre mna najuzasnejsi cas aky som doteraz zazila a to uz mam par rokov po 40tke. Vsetky moje kamosky a rodina by ti to potvrdili.
Mala som tip top upratane, navarene, o dieta postarane, von sme chodili, na vylety, rehabilitacie sme stihali, doma vojtovku cvicili. Ano. Je to asi rana pod pas, ale presne takto som to mala.
@h2 "Len dotyčná osoba aj po upozornení, že je to nepravdivý a urážajúci výrok, stále melie dokola, že áno, je to tak, jedno dieťa, žiadne dieťa, jedno dieťa je nič.."
NEPRAVDIVY A URAZAJUCI vyrok 🤣🤣🤣
Pomoc!!! Nepravdivy a urazajuci vyrok 🤣🤣👏 Tak ty si tymto normalne predcila reandu.
Takze ja ta urazam, ze pisem ze materska bola uuuuzasna a jedno dieta je ziadne dieta. Ok.
Tak to je mi luto, budes musiet ostat urazena a v NEPRAVDE 😂
@joannita Už z toho, čo si písala reande, mi je jasné, že máš problém pochopiť jasne písaný text, lebo ona písala niečo iné, než si si ty vypichla z jej príspevku. Tak asi nemá veľmi zmysel ti vysvetľovať. Ale tak naposledy ešte skúsim: Neurážaš ma, keď píšeš, že si si materskú užívala. Aj ja som si ju užívala.
Uráža ma, keď napíšeš "Jedno dieťa, žiadne dieťa." Neguješ tým existenciu môjho dieťaťa, mňa, ako matky, staviaš seba, ako matku dvoch detí do nadradenej pozície voči mne, ako matke jedného dieťaťa.
Keby si napísala napríklad "Mať jedno dieťa je oveľa jednoduchšie, ako mať dve." OK, beriem, takto podaný názor plne rešpektujem. Názor, podaný formou "Jedno dieťa, žiadne dieťa." neberiem.
Biologicky? 18-25
Mentálne? asi u každého inak
Financne? keď nemusíš žiť od výplaty k výplate
Ja som mala až v 35r.
@elizita presne ako pises. Ja nechapem tieto baby tu. Financny sok? Wtf?
Pri prvom som 95% veci podostavala od kamosiek, znamych a kolegyn. Alebo lacno kupila. Pekne veci, fakt pekne, ako nove. Kocik kupila z druhej ruky, postielku tiez, v podstate vsetko. Jedine monitor dychu som kulila novy. Kedine polozky boli plienky a Nutrilon, ano niesu to lacne veci, ale znesitelne.
Ja som asi z inej dimenzie. Najlepsie je, ze aj moja sestra a kamoska to mali presne ako ja, myslim ten pristup, nastavenie k materskej a rodicovskej (spominam uz aj MD a RD, lebo oni sa snad chytia kazdeho slovicka 😃)
Jedno dieta, aj ked ti vresti, aj ked nespis, aj ked je narocne.... Ako pardon, ale jedine co co mas na starosti je to dieta a domacnost, varenie. Za mna je to zle zorganizovany cas.
Ked ma zena 2 deti, to je ine kafe, tam uz nemozes ist spat ked ti spi dieta, lebo kazde spi v inom case, atd atd. Alebo ked zena pracuje popri dietati, to je ine kafe detto.
Ale jedno dieta + zena na MD a RD. Halo.
@h2 teraz vybuchne od toho ako sa urazi, ale prosimta napis mi tvoj denny rezim. Lebo ja to stale nechapem, co teda robis ked nestihas?
@h2 ale ved to neber. Ja nepotrebujem aby si zobrala. Ja si za tym stojim.
A precitaj si este raz, co som ti napisala vcera:
"SAMOZREJME je to myslene co sa problemov a starostlivosti tyka. Nie ze to dieta pre mna nic neznamena 😂 To sa sa tak hovori ked to dieta neberies ako nejaku zataz, starost, alebo ako to mam napisat. Ked si proste matersku vyslovene uzivas (ako ja)
Netreba hladat problem tam kde nieje 😉"
Ale ty si ides svoje. Hladas to co nieje. Vztahivacna si. Bud. Tvoj problem
@joannita ale prosim ta, ze dve deti su uz ine kafe? dve deti su ovela jednoduchsie, ako jedno.. dve deti sa spolu prehraju a nelozi ti to jedno furt za zadkom, lebo sa nudi a nikto iny doma nie je.. ked si to dobre zorganizujes, tak ti deti spia v jednom case a mas fraj.. a ked popritom este pracujes, tak je to este jednoduchsie, lebo ked pracujes, tak decko das do skolky alebo do jasli, alebo zaplatis opatrovatelku a mas este vacsi fraj, ako ked sa musis furt iba ty o ne starat, do roboty si ides de facto oddychnut.. .. ze dve deti su ine kafe? .. WTF??? ja ti tak poviem, ze dve deti - ziadne deti!
😀
@h2 ty to chápeš,ale si neskutočne vzťahovacna.. proste výrok jedno dieťa,žiadne dieťa = Mať jedno dieťa je oveľa jednoduchšie, ako mať dve.. presne ako si napísala.. nikto sa tu nadradený nerobí, proste sa to tak hovorí,len tebe to tak nepasuje a vidíš v 1 výroku neskutočný útok na 1 detne ženy..
@joannita Ty už fakt radšej nepíš, je to len horšie. To, že TY si 95% vecí podostávala, zrejme z tvojho pohľadu znamená, že každá to tiež tak dostala, lebo to je tvoja skúsenosť. A navyše, zase sa staviaš do nadradenej pozície: "Jedno dieťa je nič, ale dve, to už je iné kafe!" Ako by si sa cítila, keby ti začala nejaká matka 3 detí neustále opakovať, ako tvoje dve deti sú NIČ, ako vlastne dve deti sú žiadne deti, lebo s troma je to iné kafe, úplne o inom a až pri troch deťoch si vlastne naozaj matka?
@elizita Lebo jednodetné ženy proste sú objektami tejto skoro až šikany. Nikoho nezaujíma, či žena má jedno dieťa preto, že ďalšie už mať nemôže. Má jedno dieťa = je sebecká, pohodlná, karieristka, nedopraje dieťaťu súrodenca, je neschopná, neochotná sa obetovať, lenivá... Veď si prečítaj diskusie na túto tému tu na koníku.

@joannita lenže ty si v tvojom prvom príspevku nedala svoju skúsenosť, ty si jej napísala, že jedno dieťa zvládnu s prehľadom. Pritom autorku ani jej partnera vôbec nepoznáš a netušíš ako by jeden či druhý rodičovstvo zvládali, už len s ohľadom na jej zdravotný stav. A áno, treba brať do úvahy aj to, že nie všetky deti sa rodia zdravé a nemusia byť hneď hendikepované, stačia dnes veľmi bežné alergie či intolerancie a už je to finančne náročnejšie. To bol príklad na margo toho, že sa necítia dostatočne finančne pripravený. A že žena zostane slobodnou mamičkou je v dnešnej dobe bohužiaľ práveže veľmi štandardná situácia, sama som sa ňou stala ešte počas RD a ver mi, že keď sme s ex plánovali mať dieťa, som s tým vôbec nerátala. A prečo som uviedla práve tieto príklady? Lebo boli prvé čo ma z okolia napadli, kedy to tie mamičky až také easy nemali a tiež s tým v čase rozhodovania sa, či mať dieťa, nepočítali. Život prináša rôzne príbehy.