Kedy je ideálny čas na dieťa?
S mm sme spolu už celkom dlho a sme vo veku, kedy je ideál čas na dieťa. Takmer celý náš vzťah sme boli obaja nastavení tak, že deti EŠTE nechceme a že prijmeme aj fakt, ak ich nikdy mať nebudeme. Nechceli sme to tlačiť, stále bolo dačo... ja mám chronické ochorenie, neboli sme finančne dosť zabezpečení a pod. Racionálne dôvody. Mm to mal tak, že z neho som viac cítila, že nechce byť otcom než ja som nechcela byť mamou ešte.
V ostatnom čase mi začalo vŕtať hlavou, že už by som možno aj chcela a šok pre mňa nastal, keď mi povedal, že mu to tiež beží v hlave... ALE necíti sa (šak ani ja) dotatočne finančne pripravení - proste by dieťa malo základ ale na nejaké rozmaznávanie by isto nezostalo... plus stále je tam tá mentalita toho, že sme hovorili, že nechceme deti.
bývanie máme svoje ale vysokú hypo, keby som na materskej neviem či by to utiahol, bojím sa aj kvôli mojej diagnoze (neurologicke ochorenie, neliečitelne ale nie smrtelne), rodina ďaleko ale všetci by sa velmi tešili....plus dianie vo svete, zdražovanie... proste ja ani neviem, čo chcem od vás počuť, skor sa chcem vyrozpravať lebo nemám komu a mám plnú hlavu pocitov a myšlienok.
tiež sa obavam lebo ho už vela rokov poznam, že by mi pomahal s malým aj doma len ked by mu to vyhovovalo, nie vzdy ked by som ja potrebovala... a s tým nie som úplne sototžnena...
Ja viem že ked budeme čakať na ideálny čas, nepríde nikdy lebo stále dačo bude. Nechcem tlačiť ani na seba ani na neho lebo toto by bol pre nás obrovský krok ale nechcem proste prepášť tú hranicu, aby som to ešte fyzicky a zdravotne zvládla a on tiež...
@lavinis ja som toho tiež moc nedostala, nakupovala som v sekacoch a bazaroch.. je to ekonomicke aj ekologické,takže dieťa má dlhy čas stalo smiešny peniaz.. a vôbec mi nieje blbé že aj prvý bike nás stál 30€, serblik,vanička,podsedak spolu 5€ atd, športový kočík za 40€, postieľku za 15€ A všetko som ďalej predala za smiešny peniaz.. doteraz keď natrafím na peknú vec v sekaci tak sa poteším že aký fajn úlovok..
@zafir01 fuu, tak toto som cítila.až v duši, tieto tvoje slová. A pomohli mi asi najviac! 🙏🏻 ďakujem ti...
Vôbec nemáš začo. V dnešnom unahlenom racio svete občas po zabúdame nahliadnuť do seba a pocuvnut srdce. Nech sa rozhodneš akokoľvek, je to len tvoje a partnerove rozhodnutie. Verím, že v sebe nájdeš odpoveď a budeš šťastná. 🙂❤️
@joannita nie, autorka by sa mala riadit podla seba, nie rad na modrom konikovi😉. Ja som reagovala na to, ze nechapem, preco floskula “jedno dieta, ziadne dieta”, uz konecne nevymizla zo slovnika ludi, hlavne zien, matiek. Tak, ako bolo pre teba jedno dieta pohoda-malina, moze byt to jedno pre inu zenu spojene naozaj aj s trapenim. A povedz takej zene, co sa 24 hodin stara napriklad o chore dieta, ze to je “ziadne” dieta=da to lavou zadnou. Alebo si dkus predstavit taku, ktora ma dieta po IVF a presla kadecim, aby to jedno dieta mala. Proste sorry, ani ako srandicka to u mna nejak neprechadza. Je to trapny, hlupy a navyse nepravdivy vyrok, ktory sa proste niektorych zien moze dotknut. A tiez tie vety o tom, ze ved “jedinou starostou je domacnost a dieta”. No to ano, ale tie, ktore pocas tej starostlivosti pocuvali v prvych mesiacoch 5-6 hodin plac a krik kolikoveho dietata, ktory dosahuje 90 decibelov😉, tie, ktore mozno v prvom roku nespali viac ako 2 hodiny vkuse, alebo tie, ktore s tym jedinym jednym dietatom chodili ci chodia od lekara k lekarovi, taketo primitivne vyroky urazaju. Cize za mna by uz tento vyrok mohol konecne vyjst mody. Bud vdacna za pohodovy cas s dietatom a detmi. Nie kazda to mala ci ma take lahke.
Cim skôr, tým lepšie. Neboj, je to strach z nepoznaného, ale netreba odkladať, aj tak bude všetko inak, ako si predstavuješ. Smelo do toho.
To musíš cítiť a pokiaľ máš stále nejaké "ale" tak asi čas nie je. Ja som to cítila že chcem a muž tiež
@joannita preboha žena, nechceš medailu, lebo máš AŽ dve deti? 😂 Celá téma je zaspamovaná tvojim hnojom o tom, aká si super a dve deti zvládaš s prehľadom a nechápeš, čo ženy nezvládajú na jednom. Ja neviem, strašne to tu prežívate niektoré a tvárite sa, že keď máte, opäť zdôrazňujem AŽ dve deti, tak ste asi lepšie matky alebo čo. Vo svojom okolí mám celkom dosť žien, ktoré majú 3-4 deti, ale ani jedna nemá takéto výroky o tom, že jedno dieťa-žiadne dieťa a ani si nepýtajú potľapkanie po pleci.
@autorka ak chceš čakať na finančné zabezpečenie, tak toho sa nedočkáš nikdy tak, aby si bola spokojná. Človek chce stále viac (osobná skúsenosť 😉 ).
Ahoj, ja mam jedneho patrocneho fesaka 🙂. Mala som ho ked som mala 30. Ale poviem Ti, na dietatko Ta nic nepripravi. Ked pride tak pride, a zariadis sa tak ako treba lebo musis. Ale nie vzdy je vsetko ruzove ako v kazdom filme :-/. Nas maly ma od 3 mesiacov problemy a navstevuje kopec lekarov. Celiakiu ma od dvoch rokov a od styroch cukrovku prveho typu. Nehovoriac o inych veciach, ktore sme popri tom riesili. U mna sa vyvinula silna uzkostna porucha a vyhorenie. Neskutocne sa o neho bojim, a kazdy den mam vycitky, ci sa o maleho dostatocne dobre staram. Do prace nehrozi, som uz siesty rok doma.
Nehovorim ze to caka Vas, to urcite nie! Ale ze proste, na dietatko sa pripravit neda 🙂. Clovek nikdy nevie co ho caka a co je pre neho pripravene o rok, dva, tri…. Velmi preto neplanuj a tes sa z kazdeho pritomneho okamihu 🙂.
Tiež som toho nazoru,že 1 dieťa,akoby žiadne-čo do starostlivosti.Ak je zdravé,samozrejme.Mam 2 a ked nahodou 1 vezmu starki postrážit,ani neviem že mi ešte 1 doma ostalo.A to som si pri prvom myslela,že je brutal naročné sa o to 1 starať.Nuž už si to nemyslím.
K autorke@ak takto rozmýšlaš a váhaš asi by som do toho nešla.Idealne podmienky nebudú nikdy.
Autorke - deti sa rodili vždy. Nemyslím, že existuje správny čas, kedy mať dieťa. Je fajn sa v dnešnej dobe zamyslieť nad tou ekonomickou stránkou, ale ak aspoň trošku túžite po dieťati (vy, nie vaše okolie), tak tomu nechajte voľný priebeh… Prvým dieťaťom sa vždy len učíte, každá jedna situácia bude pre vás nová, ktorú budete musieť vedieť zvládnuť. My sme napríklad dieťatko chceli, rok sme sa snažili, ale keď som mala pozitívny test, tak som sa rozplakala, že ešte nie, že to nezvládneme… Zvládli sme to. A teraz máme dve deti, ktorým, myslim, nič nechýba.
A k tomu výroku jedno dieťa = žiadne dieťa - to podľa mňa môže napísať žena, ktorá kvôli materstvu nemusela nič obetovať/odložiť/zmeniť svoju každodennú rutinu. Žena, ktorá nenastúpila na materskú dovolenku, ktorá sa nemusela vzdať na istý čas svojej práce, ak nie vzdať sa jej úplne… Pretože príchodom dieťaťa sa všetko mení… A keď už píšeme osobné skúsenosti - moje okolie mi hovorí, že som najpohodovejšia mamička, ktorú stretli, čo si užíva materstvo a nerobí si z ničoho ťažkú hlavu. A s rukou na srdci môžem prehlásiť, že mať dve deti boli jednoduchšie ako jedno dieťa - medzi deťmi je dvojročný rozdiel a do štyroch rokov staršej som na ne bola “sama”, keďže manžel bol kvôli práci doma len na vikendy. A to som si hovorila pri prvej, že takýchto detí môžeme mať aj 10.
@gab1sol nastupila som na matersku v 39, mala som slubne rozbehnutu karieru, zmenil sa mi kompletne zivot, od zakladov, 3 roky som bola na RD. Jedno dieta - ziadne dieta. Aj tak.
Lenze ja som nic NEOBETOVALA. Ja to neberiem ako OBEŤ. Ja som to brala ako radost, uzasnu zmenu, MOJE DIETA 🙏
A presne o tom to je. Ked to beries ako obet, tvoj pristup je iny, tvoje nastavenie.
@joannita Už prestaňte s tými svojimi omáčkami, nikoho to nezaujíma. Mám jedno dieťa žiadne dieťa, je zrejme inak obdarované, nejako prežívame a neviem, či si niekedy budem materstvo užívať. Fakt je to indi vindi, tak sa na to už vybodnite, aj tak to autorke nepomáha.
@joannita a čo keď to budú dvojičky 🤣🤣🤣
@joannita nie, neberiem svoje deti ako obeť, svoje deti beriem ako dar a práve pre ne som bola schopná, ochotná sa vzdať niečoho, čo pre mňa nebolo dôležitejšie ako deti. Či už to bola vtedy moja práca, alebo aj spoločensky život s mojim manželom (keď sa malá narodila, už sme si nemohli len tak, keď sme si zmysleli, vybehnúť vo dvojici do kina, do mesta na vínko…), ale hlavne jedno dieťa = žiadne dieťa mi nejako nejde dokopy s tvojou “zmenou”. Pretože jedno dieťa - žiadne dieťa znamená, že sa nič v živote nezmení. A to je to podstatné, nikdy dopredu nevieš, aká tá zmena v živote matky bude, keď sa jej narodí prvé dieťa.
@elizita bábätko nie je finančný šok, ak si ekonomická a vieš zohnať second hand veci. Ale od tých 2 rokov, keď začnú krúžky, záujmové činnosti, škôlka, v škôlke každé dva mesiace nejaké platené kurzy, tak je to dosť. A takto dosť je to až do 16-18-25, kým si na to môže začať dieťa zarábať samo. Dieťa má šport a hneď do toho idú stovky mesačne. Samozrejme, sú rodičia, ktorí svojim deťom nedajú iné vyžitie, iba súrodenca. V štátnej školke mu zaplatia 20€ už aj so stravou (čo tam po kvalite), v lete ich vezmú na týždeň na dovcu a to je všetko. Však majú súrodencov, nech sa prehrajú. Ja okolo seba takých nemám našťastie, rodičia v mojom okolí dbajú na všeobecný rozvoj svojich detí a kým je dieťa malé a tvarne rozpoznávajú postupne jeho talenty a podporujú ho v ich zveľaďovaní. A to stojí peniaze. Mňa momentálne stojí jedno dieťa okolo 700€/mesačne. Nedá sa teda povedať, že jedno dieťa= žiadne dieťa. Stojí ma, čas, peniaze, trpezlivosť, musím si k nemu prispôsobiť režim, musím sa zariadiť v práci, tak aby sme stíhali. Keby dieťa nemám, začínam robiť o 12tej a končím o 20tej. Ale dieťa má škôlku a teda napriek tomu, že môžem pracovať hocikedy, musím sa prispôsobiť škôlke a krúžkom. Na výlety musíme chodiť na také, ako dieťa zvládne. Je veľmi zavádzajúce povedať, že jedno dieťa neexistuje a nič sa pri jednom dieťati nezmení. Skôr si myslím, že každým ďalším dieťaťom sa už nič nezmení, lebo ten režim je zabehnutý už od prvého. Akurát človek na viac detí potrebuje viac času, viac trpezlivosti a viac peňazí a to sa násobí každým ďalším. Môj život ako bezdetnej vyzeral úplne inak ako s dieťaťom. A niekoho nie, tak potom je tam chyba v matrixe - buď svoj život vôbec dieťaťu neprispôsobil a nevenuje sa mu, alebo bol jeho život práca-domov-praca-domov aj pred dieťaťom a teda s dieťaťom sa mu pridala iba ďalšia povinnosť navyše
@h2 suhlasim 🙂 ja sa lahko nevytocim,ale toto ma tiez celkom nasralo...
@elementissa @elementissa Som muz a mozno preto vidim veci inak, ako vy zeny.
Velmi dobre chapem prirodzenu ludsku tuzbu, mat deti.
Ale to uz naozaj neexistuje ziadna ina otazka, ktora je na zvazenie, len kedy je idealny cas?
To vas naozaj netrapi nic ine, len vek a nic ine nevidite?
Nemyslite, ze je to voci tym detom sebecke, lebo vas vobec nezaujima, co sa okolo vas deje, ako sa vsetko, zo dna na den zhorsuje a vas nijako netrapi, v akom svete budu zit???
Pretoze pred nedavnon nastala doba, kedy ludia musia riesit take vazne problemy, ako su napr.existencne problemy, pretoze nastala doba, ktora ohrozuje, ich existenciu a tych, ktori to este zatial riesit nemusia, to onedlho dostihne.
Ja by som teda do tejto doby, ktora sa od tych cias, kedy som bol dietatom ja, neporovnatelne zhorsila a stale sa rychlym tempom zhorsuje, dieta priviest nechcel, pretoze som si velmi dobre vedomy toho, ze za to, ako by sa v takom svete mojmu dietatu zilo, by som bol zodpovedny ja.
Ahoj autorka - neviem o com sa tu baby hadaju, ale k tvojmu prispevku chcem iba povedat, ze my sme to mali uplne rovnako s manzelom, aj s vekom, aj s hypo a tak celkovo nastavenie, ze je zla doba atd. Ja som sa na rolu matky nikdy necitila ale manzel chcel, "vyskusali" sme (ze ak nam to nebude sudene, tak proste budeme vediet) a hned som ostala tehotna. Za par tyzdnov sa nam narodi chlapec. Velmi sa tesime a uplne vsetko sa da tomu prisposobit, zistis ze tie "problemy a prekazky" v skutocnosti ani niesu take velke, ze sa to da vsetko zvladnut a ze ta radost z dietata stoji aj za kompromisy. Isto to bude narocne, ale nebojim sa toho, ak mas oporu v muzovi, vsetko zvladnete.
Tak ideálny čas 🤔 prvé som mala v dvadsiatich, druhé v 28-mich a teraz v 37-mich čakám tretie....ani jedno sme naplánovali..proste prišlo...tiež sme neni finančne extra zabezpečení...tiež drieme v práci obaja ako sa len dá...no na materskej som vďaka tomuto vždy bola len desať mesiacov a hneď som šla do práce....aj teraz to tak plánujem....ale muž je živnostník a ja robím na smeny...takže sa nám to dá zladiť...deti nemajú všetko na čo si ukážu, sú skromne vychované, ale za to im nič nikdy nechýbalo...a som rada, že ich je viac..vždy tu aspoň niekoho budú mať a nebudú tu sami 😍..ja vždy tvrdím, že nič lepšie ako deti nám do života nemohlo prísť ♥️

@joannita my sne žili v zahraničí, takže zabudni na každý dostane veci od rodiny a kamarátov, keď žijú na inom kontinente
Áno, dieťa je brutálna finančná záťaž Ja som za 7r nedostala od nikoho nič