Kľúče od rodičovského domu
Naši ma dnes fakt dostali, vraj im mám vrátiť kľúče od ich domu. Mozem ich navstevovat len vtedy ked su doma. Je toto správanie z ich strany normálne? Pripadám si zrazu ako cudzia.
V.
S rodičmi bývame na jednom pozemku - my máme dom na jednej strane, rodičia na druhej. Kľúčiky mám aj od ich domu, oni zas od mojho. Tak isto brat má kľúče od rodič. domu. Dokonca aj od svokrovcov máme kľúč - a to bývajú 30 km od nás. Kľúče máme pre prípad, keby náhodou rodičia neboli doma - a my by sme niečo práve z domu súrne potrebovali. Zvláštne, aby si odovzdávala kľúče.... To asi o niečom značí. Nevydala si sa proti ich voli?
My mame kluce od nasich, aj nasi maju od nas, ale to len pre pripad, keby nieco. Nedovolila by som si im vliezt do bytu bez ich vedomia, aj ked vztahy mame super a byval to moj domov, no liezt niekomu do bytu, ci domu bez ohlasenia a dovolenia je jednoducho neakceptovatelne a neslusne. Ak si nasi chcu nieco pozicat a nie sme doma, zavolaju a nemam problem. Takisto aj naopak. Predom zavolam, ci mozem. Samej by sa mi to nepacilo, keby ma bez ohlasenia niekto cakal v mojom dome. 😅
@niki285 no asi po som návštevy obmedzila - po takej odpovedi.
my máme iba jeden kľúč všetci............a ked idú preč......tak je schovaný na jednom mieste..........asi nie moc bezpečné....aleje to už tak 37 rokov
@anetkaadamko jasné že nieje a ešte aj o tom tu všetkým napíšeš 🙂)))))
Mne zase vadí, že moji rodičia prídu k nám hocikedy, neohlásene a keď náhodou nie sme doma, vyvolávajú mi, že kde som (lebo kľúče našťastie nemajú ). Akoby som nemala právo byť kde len chcem. Ja keď idem k nim, vždy zvolám aj deň vopred, že prídem.
@niki285 ja nemam kluce od bytu mojho otca. nevadi mi to. neprisla som o domov. domov mam tam, kde su moje deti a moj muz 😉 ked idem k otcovi, sa ohlasim, dohodneme sa.
moja sestra ma kluce, lebo byva nedaleko - keby daco a otec ma od jej bytu, tiez pre strycka nahodu. ale nechodia si navzajom len tak do bytu, ked nie su doma. taktiez sa dohodnu.
moj muz ma kluce od bytu svojej mamy. ale este sa nestalo, ze by sme jej netelefonovali ci nenapisali, ze kedy prideme.
tvoji rodicia zjavne dokazali nechat vyletiet ta z hniezda, ale ty si to sama este nedokazala, tak to mozno skusaju takto, aby si si to uvedomila. a riesit to ako trucujuce dieta - vzali ste mi hracku, uz sa s vami nekamaratim - neviem, ci je toto zrovna to najlepsie riesenie. 😕 skus sa s nimi o tom porozpravat, ked vravis, ze ti na vztahoch zalezi...
@staronova presne tak suhlasim rodičom sa môže niečo stať či už jednemu alebo druhemu a ked bude sam doma môže prisť o život preto iba s praktickeho hľadiska by som tie kľuče nechala a zvlašť deťom ja od mojej rodiny byvam preč 10 rokov byvaju 400 km a kľuče mam stale na zväzku tak isto môj priateľ ma kľuče od bytu svojej mamy pre pripad nudze niečo sa muselo medzi vami stať podľa mňa je to nespravne ked deťom vzali s kľučmi aj domov tym dali najavo aby si za nimi nechodila môj nazor.
Vies, mozno im zacalo vadit, ze tam chodievas bez ohlasenia... Mozno len ten pocit, ze nikto nie je doma a aj tak im moze niekto smirovat po byte je neprijemny, prichadzaju o sukromie, ktore potrebuje kazdy clovek, aj nasi rodicia...
Ak som dobre pochopila, tak tvoja mamina si zelala, aby si sa dopredu ozvala a ty si jej zelanie nerespektovala.
Je tu vela tem, kde sa nevesty stazuju na mamy, svokry, ze nerespektuju ich sukromie... tak ak chceme aby oni respektovali nase sukromie (vidis, aj ked sme ich deti, priznavame, ze to sukromie potrebujeme), mali by sme respektovat aj ich sukromie a ich poziadavky. Neviem, ci by sa tvojmu manzelovi pacilo, keby vedel, ze hocikedy moze svokra prist k vam a ani o tom nebudete vediet. Garantujem ti, ze ak by to urobila viac krat, tvoj manzel a aj ty by ste to isli riesit.
@niki285 pišeš že oni od tvojho bytu kľuče maju vypytaj si ich nech ti ich vratia že nevydiš žiaden dôvod prečo by ich mali mať ked ich nepotrebuju a navyše oni ti ich zobrali tak načo by im boli tvoje zvlašť ak je to daleko a bude pokoj nekontaktuj sa s nimi a ked ti zavolaju aby si prišla ja by som nešla ako si pisala išla si daleko a odrazu išli preč nechali ťa minuť peniaze na cestu a ked si tam prišla neboli doma hamba vykašli sa na nych ako to môžu rodičia tak urobiť nechapem vlastne dieťa nalanaria aby prišlo a oni sa zobrali a išli preč a bajky typu že na poslednu chviľu no to neverim hluposť nekontaktuj ich karta sa raz obrati a oni budu teba prosiť o pomoc ani sa s nimi nebav su to rodičia ale ked sa zamysliš nad tym ako toto môžu urobiť vlastnemu dieťatu že ho vylakaju aby prišlo z daleka idu preč nepripustne a nepochopiteľne nič viac k tomu niet čo dodať ešte ťa potrebovať budu ver mi mladši už nebudu iba starši tak že asi tak.
Teraz idem trochu prehanat, ale nech:
Predstav si, ze po vasnivej noci s manzelom (rano sa ponahlate do prace a nestihnete upratat) zostanu po byte porozhadzovane biciky, zeliezka, pripadne dalsia osoba, ktoru ste si zobrali do trojky a nechavate ju dospat. No a teraz ti pride neohlasena rodicovska navsteva s vlastnymi klucami...
Ja netvrdim, ze tvoji rodicia holduju podobnym praktikam, tvoja mamina mozno potrebuje mat navarene a upratane ked prides, je to uz starsia osoba, ma pravo na svoje zvyky, ak nikomu neublizuju. Aj ked, nikdy nevies... 😀
@niki285 aky postoj zaujat?pytat si kluce od svojho domu
podľa mňa je to normálne, veď tam nebývaš... my sme najprv kľúče normálne vrátili, neskôr sme rodičom dali naše a my sme mali ich, tiež z čisto praktických dôvodov - polievanie kvetín počas dovolenky a podobne... bohužiaľ moji rodičia si to vysvetlili tak, že môžu hocikedy prísť a keď s tým neprestali ani po upozorneniach, proste som im kľúče vzala... Dosť nepríjemné bolo, keď som pri žehlení v obývačke zdvihla hlavu a vo dverách môj otec... bez zaklopania, bez ohlásenia, proste pošli a hotovo...
@dilino ty si si naozaj dobre precitala co napisala - ona napisala ze volala s mamou a mama je povedala ze asi doma nebudu lebo idu niekam - mali nieco naplanovane a to aj isli robit - myslim si ze jej matka nema povinnost zrusit vsetko co robi a co ma naplanovane preto lebo jej rano zavola dcera ze za 3hodiny tam bude - ako to sa len mne zda cudne ze matka s otcom chcu mat vlastny program a vlastny zivot a nie byt na snurke a cakat kedy im zavola dcera a stat v pozore - zvelicene hovorene samozrejme - zase to neprehanaj a nerob z toho dramu rodicia su zjavne uz trochu unaveni z toho ze musia byt v pozore 24h/7dni v tyzdni kedy sa im objavi dcera vo dverach a rozhodli sa mat vlastny zivot a dcera to akosi nechce pochopit.
@niki285 ja som kluce od nasich dakde stratila :( ale dam si urobit nove,lebo babka je uz stara a je tazke pre nu ist odomknut ... a tiez, clovek nikdy nevie, co sa komu stane (rezervne kluce od babky su aj u susedy)
... tvojim pocitom rozumiem. snazim sa pochopit aj rodicov, no nejako tam nenachadzam zmysel ... takze ani ty, netrap sa, maminy sa asi dotkol tvoj telefonat. nech si to ona rozlezi v hlave a basta. ked sa to utrasie, aj ty aj mama sa na to pozriete s odstupom. mamine to mozno dopne, ked sa niekedy zastavis ne navstevu zo sluzobky a ona bude u susedy/v obchode/ .... a ty bud budes cakat ako somrak na ulici, alebo jednoducho odides a nechas len odkaz vo dverach, ze bola som tu, ale neboli ste doma :(
mysli zatial na nieco pozitivne, keby kluce boli tym najvacsim problemom, ze? 🙂 mozno doma niekde pestuju marisku a musia ju pred navstevami skryvat :P
@diskutujuci no a čo, ved ma tu nikto nepozná,nemám tu jednu fotku 🙂
@anetkaadamko veď sa len smejem 🙂
bolo to milé a hlavne podstata tvojej odpovede smerovala k dôvere a vzájomnej láske 🙂
@prasiatko30 no potom ked som to dočitala napisala som reakciu opravila som sa že ked telefonovala a dobre vedela že idu preč načo tam išla potom som to opravila nevieme čo tam za tym bolo pozname len verziu od nej a nie od rodičov tak o to je to ťažšie radiť.
je to zvláštne a fakt asi aj dosť blbý pocit ... u mňa to bolo inak, mama sa odsťahovala od nás k novému manželovi, doma sme ostali ja a sestra. potom som sa vydala a sestra bývala s nami, na striedačku, ako slobodná ak s niekym akurát nebývala niekde inde .... ale potom mama prepísala byt na mňa a muža, vzali sme si hypotéku a sestru som vyplatila .... to už bývala trvale ona so svojím nastávajúcim a stavali si svoje ... vedela som, že u nás bola a niečo si požičala a nedala mi vedieť, zastavila sa u nás a počkala nás u nás doma a to mi teda dosť vadilo, aj keď ja som jej nedokázala povedať, aby mi dala kľúče ... ona to brala ako že ide "domov" .... ale to už bol domov mojej rodiny, ja som ku nim nechodila, nemala som kľúče ... a že chodila občas bez môjho vedomia som zistila, že nemám formu na tortu??? hľadám zháňam a potom že ona potrebovala, ale boli sme na víkend v TT a ona si došla požičať a také prkotiny .... vyriešilo sa to tak, že sme museli meniť dvere a už som jej nedala kľúč, aj keď ju to dosť prekvapilo .... manžel odišiel z rodičovského a kľúč si nechal, ideme k svokrovcom vždy ohlásený, ale odomykáme si a dokonca, keď im menili kľúč od vchodu, tak babka dala urobiť aj jeden pre nás .... a teda moja mama sa odsťahovala pre mňa vtedy cudzieho domu, sú to roky a teraz sme sa bavili, že asi mi dá kľúče, lebo aj keď bývame ďalej, starnú a pre istotu, keby niečo, nech máme kľúče
ja sa len musim nad niektorymi komentarmi usmievat lebo som asi tak na 95% presvedcena ze kebyze tu pise nevesta, ktora by napisala ze svokra jej robi to iste ako niki285 - hocikedy sa zastavi u nich doma ked prechadza okolo, vola aj niekolko krat denne, dojde ku nim aj ked nie su doma a hned na to im vola ze kde su a preco nie su doma tak by tie iste baby co tu rozhorcene pisu ze to nie je normalne a treba pytat od rodicov aby jej vratili jej kluce a velmi sa nastvat - tak by urcite radili aby si to so svokrou velmi razne vyjasnila a stanovili si presne mantinely aby svokra vedela odkial-pokial a ze nema ziadne pravo im narusovat ich sukromie - ked sa snazia svoje sukromie uchranit rodicia a ten co narusuje to sukromie je dieta tak vtedy to uz nie je kosher 😅
Ahoj, pripájam sa k tým, čo majú kľúče od domu rodičov a opačne. Z praktických dôvodov hlavne. Tiež nechodíme neohlásení, ale napr. keďže naši bývajú v dome, nezamykajú sa cez deň, takže keĎ sme dohodnutí, že prídeme, neklopeme, rovno vojdeme (naši majú dosť rozľahlý dom, čiže by sa veľmi ľahko mohlo stať, že by sme sa nedozvonili 😀 + môj ocino je ešte aj nahluchlý trochu, tak naňho zvoniť ... 😀 ) Naši, keď idú k nám na návštevu, tak obvykle zvonia (my bývame v byte, preventívne kvôli deťom aj zamykáme dvere), ale keď napr. mi chodili ráno pre dcérku do škôlky (keď sa narodil synček), tak to nezvonili, odomkli si, aby ho nebudili.
Píšeš, že máte zvláštne vzťahy, tak možno tam niekde to bude - tá príčina, prečo si vypýtali kľúče. Je to trochu zvláštne, ale tak majú na to právo.
@prasiatko30 ale mne prišlo, že situácia s príchodom - možno nebudeme doma, ale ona prišla, lebo išla okolo bola iba raz a mama takto zareagovala, že sa jej nemusia spovedať 😒 keby bývali v susednej ulici, kde by hrozilo, že ich tam bude vyčkávať obdeň, tak sa nedivím ... mantinely by mali byť aj pri svokre aj pri mame !!! to je jasné ... možno si to ešte vyriešia, keď budú spolu osobne 🙂
podla mna to je ok...mam sice inu situaciau, rodicia ziju v zahranici, ale nemam kluce od ich bytu iba ked sme u nich "ubytovani"..ja zijem v rodicovskom byte mojej mamy tiez nema od bytu kluce, odovzdala ich hned ako sa od rodicov odstahovala. ani manzel nema kluce od domu svojich rodicov. pride mi uplne normalne chodit si s klucami iba tam, kde zijem byvam nie??
@sylvia225 mne sa skor zda ze to bola ta povestna posledna kvapka co preliala uz plny dzban - my pozname len dcerinu verziu a ja napr si nemyslim ze to bolo len raz - lebo pise ze chodieva na sluzbky a ked ide okolo
Tak sa stavi -nevieme kolko krat za mesiac su tie sluzobky - mozno raz za dva tri mesiace ale skor by som povedala ze omnoho castejsie😉
Ešte trošku k tejto téme - my máme, napr. kľúče aj od susedov a oni od nás - dlhé roky. Tiež z praktických dôvodov - už sa nám párkrát stalo, že sme sa vzájomne vymkli členovia rodiny, tak sme boli radi, že nemusíme sedieť pol dňa na schodoch 😀 plus polievanie kvetov (aby naši nemuseli cez pol mesta chodiť, keď ideme na dlhšie). Ale to neznamená, že si k sebe chodíme, kedy sa nám zachce 🙂 Vždy až po požiadaní. Ale zas to je iné, nie je to rodina, no...
@tslobik u nás nápodobne, hlavne mama, nabehne a ešte pred pozdravom ma stihne zdr...t ze mam bordel a mohla by som sa trocha viac venovať domacnosti a upratovaniu, normálne mám z toho vždy nervy. Klúč nemá,mala v minulosti a to chodila knám pravidelne bez ohlasenia, pekne si otvorila a vosla, občas som dostala takmer infarkt kedže som bola v druhej izbe s malym nepocula som otvaranie dveri a zrazu ked som ju zbadala ma skoro museli ozivovať...potom sa nam pokazil zámok a druhy kluč nedostala.
U nas je to podobne.Moji rodičia sa rozviedli ked som sa vydala a mamina sa odsťahovala k priateľovi do jeho domu a ocino zostal s frajerkou v rodičovskom samozrejme hned vymenil zamky a kluče sme ani ja ani sestra nedostali a nemožme tam už ani prespať iba deti ocovej frajerky. Hlavne že od domu mamininho priatela kluče mam
@prasiatko30 to je fakt, že toto nevieme, veď snáď si to vydiskutujú a stanovia si pravidlá
@kochanka u nás to bolo obdobné ... u macochy sme boli so sestrou vždy iba trpené, ale čo bolo bolo. kľúče by som si tam ani vo sne nepýtala, to nie, ale kôli nám, že prídeme oni skoro vstávali a varili, kôli nám toto a toto a ja som kôli ocinovi bola ticho

@niki285 ja neviem ale ani ja niekedy nedviham telefon ved nie vzdy sa cloveku da a ozaj mam z tej maminej reakcie co si napisala pocit ze jej vadi ze ju stale kontrolujes kde su kde isli a podobne.... Ja tiez nehlasim mame kde vsade poobede ideme a podobne. ked sa chce zastavit vzdy mi vola ci mame cas ci nemame iny program a to je aj opacne ved kazda rodina mate aj svoj zivot svoje zaujmy svojich priatelov....