icon

Koľko by mala prispieť návšteva na jedlo a energie?

2. máj 2025

Ahojte, koľko podľa vás je rozumné, aby návšteva prispela na jedlo?
Jedná sa o návštevu, ktorá je u nás už 9. noc. Teda sa u nás stravuje (keď m je čo je navarené), používa vodu, periem mu.. Aby to nebolo prehnane, ale tiež mi príde, že zadarmo to nie je ok, lebo máme na neho náklady. Ešte tu plánuje pár dní ostať. A pracuje na diaľku, takže používa aj 8 hod elektrinu na pc. Myslíte si, že 5 Eur je na deň dosť?

karolinakr
3. máj 2025
@amelie2017

My zijeme v zahranici, roky rokuce k nam chodi rodina, kamarati a od nikoho som nepytala ani cent. A to chodia 7 az 14 dni, mamina aj na mesiace a tej mam chut zobrat kartu, lebo kupuje, aj co nema...Vzdy pred prichodom nakupime viac. Navsteva, vzdy, ked pride, nakupy tiez a potom to nie je kde popchat..aj sestra, aj kamarati pomozu s detmi, upracu..ked som doma a varim, spytam sa, ci si daju s nami alebo uvaria zvlast. Ci maju nieco na pranie..Sestra s partnerom vyriadia aj upratane..neviem, ako by som reagovala v tvojej situacii, ale ako sa poznam, tak na rovinu - Fero, si tu uz 10 dni, treba kupit to a to, zajtra spraces kupelnu ty - tu mame ulozene cistiace a pomozes mi s deckom. Ak sa ti nepaci - tam su dvere.

Ale tak medzi recou - stalo sa nam - bol niekto blizky u nas na dovolenke 14 dni - byt s bazenom, more 3 minuty, mali k dispozicii nase auto aj motorku, aby preliezli cely ostrov, ..boli sme na SK, potrebovali sme odvoz na letisko, zo slusnosti som sa opytala, co sme dlzni a vytiahol kalkulacku na mobile, ze cena benzinu x kilometre+ cas = xy €.. moj muz skoro odpadol, mna hanba fackovala..a to my sme boli po nich na letisko aj sme ich zaviezli..gratis.

@amelie2017 to je presne toto, že ludia zneuživaju pohostinnosť a nemaju hanbu v sebe sa spravať ako burani, a pytať centy za 10minut jazdy..

mamina7070
3. máj 2025

asi je to nejaky vuran ked vidi situaciu v akej ste a necha sa vami zivit a odtrha od ust detom (vyziera spajzu) bez milosti zoznam na nakup pre vsetkych a nech idu spolu bratia a nech nakupuje pre vsetkych vratane trvanlivych veci a tak

karolinakr
3. máj 2025

no počkaj autorka, teraz som si prečítala tvoje posledne prispevky, ty si tehotna, mate deti , manžel nezamestnany a brat jeho vas vyžiera? tak ten by letel jak handra, ked ho teda takto kralovsky hostite roky, namiesto, aby vyjedaval on teraz vas, ak zarobi 2500 v čistom by mal zahrať granda teraz, ked ste v núdzi a na tenko a strčiť ti pod chlebnik 1200eur, kludne, to by som urobila, keby bol brat v nudzi, ak nie viac..no to meni celu situaciu, tak potom on je vyžírka, nič viac

bielasovicka
3. máj 2025
@karolinakr

no počkaj autorka, teraz som si prečítala tvoje posledne prispevky, ty si tehotna, mate deti , manžel nezamestnany a brat jeho vas vyžiera? tak ten by letel jak handra, ked ho teda takto kralovsky hostite roky, namiesto, aby vyjedaval on teraz vas, ak zarobi 2500 v čistom by mal zahrať granda teraz, ked ste v núdzi a na tenko a strčiť ti pod chlebnik 1200eur, kludne, to by som urobila, keby bol brat v nudzi, ak nie viac..no to meni celu situaciu, tak potom on je vyžírka, nič viac

@karolinakr no ja neviem ci on o tom vôbec vie. Ved keby mu povedali, ako sú natom finančné, tak hádam by im aj prispel, a nevyzieral ich. Ved to by bolo logické nie? Len sa obávam, že oni o tom nehovoria, takže to nevie. Taky blbec nemôže byť predsa nikto...

karolinakr
3. máj 2025
@bielasovicka

@karolinakr no ja neviem ci on o tom vôbec vie. Ved keby mu povedali, ako sú natom finančné, tak hádam by im aj prispel, a nevyzieral ich. Ved to by bolo logické nie? Len sa obávam, že oni o tom nehovoria, takže to nevie. Taky blbec nemôže byť predsa nikto...

@bielasovicka a ešte zje 20 pirohov 😀

autor
3. máj 2025
@karolinakr

@bielasovicka a ešte zje 20 pirohov 😀

@bielasovicka vie o tom, pretože ho už manžel pýtal požičať peniaze. Už ale sme od neho požičiavali v minulosti práve na doplatenie hypotéky, takže ja som mužovi vravela, aby sme si zatiaľ od neho znovu nepožičiavali kým to ešte zvládam ťahať tie nutné výdavky ja. Aby sme sa nezamotali viac v dlhoch. Takže áno, vie o tom.
@karolinakr on je obézny (nad 100kg pri 170cm a svaly to nie sú), je zvyknutý jesť veľa

karolinakr
3. máj 2025

je načase mu naznačit, že ide teplo a treba chudnut do plaviek, mate na tesno financie, alebo nech to pochopi, alebo smola, no ked zje 20 knedlikov, tak tych 5eur, čo si naňhéo vypočítala, je hodne pod cenu

karolinakr
3. máj 2025

v takejto situacii by som ho neprijala vôbec, alebo sa s mužom dohodla dopredu, ako to chce riešiť, ked nema chochmes, teraz už s ním nepohneš a ked ho vyhodiš, sa urazi , tak vam nič nepožičia, čiže si v pasci, do ktorej ste sa sami zo slušnosti dostali

aurora33
3. máj 2025

O jezin, ja asi troska mimo tému, ale vy ste na tom finančne zle, požičiavame si peniaze aby ste zvládli splácať hypotéku a ty si ešte do toho tehotná? Fuuuha

eleanor2510
3. máj 2025

Presne tak, ved tvoj muz asi neprisiel o pracu den pred bratovym prichodom, ked pises, ze je to uz dlhsie. Cela navsteva sa mala zrusit, akoze to co mas za muza? Nevie tresnut do stola? Vy minate uspory a ty tehotna budes este po panovi upratovat? No taku este nehrali! Mas svoju rodinu, rodicov, surodencov? Ak ano, este dnes tam odid, ked je tvoj muz neschopny

mamina7070
3. máj 2025

za tychto okolnosti mysli hlavne na deti a posli ho hned prec a na robinu mu povedz ze ho nemozete zivit a platit za neho energie na ukor svojich deti a tehotnej zeny
nech sa zbali a ide a nieze mu na cestu desiatu pobalis

autor
3. máj 2025
@eleanor2510

Presne tak, ved tvoj muz asi neprisiel o pracu den pred bratovym prichodom, ked pises, ze je to uz dlhsie. Cela navsteva sa mala zrusit, akoze to co mas za muza? Nevie tresnut do stola? Vy minate uspory a ty tehotna budes este po panovi upratovat? No taku este nehrali! Mas svoju rodinu, rodicov, surodencov? Ak ano, este dnes tam odid, ked je tvoj muz neschopny

@aurora33 nepožičiavame si na splácanie hypotéky. Požičali sme si na rekonštrukciu pri bratí hypotéky, aby sme mali hotovosť. Pred pár rokmi. Splácali sme si hypotéku normálne sami a jemu máme splácať keď bude brať hypotéku on (refinancovať potom našu).
@eleanor2510 už pár mesiacov nemá prácu. Preto ideme z rezervy a z môjho.
Deti už sú vonku, manžel tiež už vonku robí a on ešte stále spí. Ani popratať tam nemôžem.

aurora33
3. máj 2025

No ale aj tak, písala si že na konci mesiaca vám ostane 5€. Masaker

lienka.7
3. máj 2025
@anonym_autor

@marryen Chodí dva razy do roka, keď má dovolenku. Muž nemá viac súrodencov, takže chce aby prišiel. Mne nevadí ak príde na pár dní, ale začína mi vadiť to, aký je. Jeho režim, jeho jedálenské návyky, nadváha, proste och. Nabudúce poviem, že maximálne týždeň. Ako človek nie je zlý. Ale je tak hrozne spomalený, nerozhodný a čo mu nepoviem, to neurobí a aj to čo poviem urobí o hodinu dve neskor alebo vôbec.
@luccija nechcela som čakať do 13 tej s obedom, keď potrebujem robiť vonku. Lebo on ešte spal. Budiť ho nemá zmysel, nevyjde z izby keď nie je sám zobudený. Tak sme sa najedli zvlášť. Snáď keď vstane môže zjesť len chlieb som si myslela. Ale nechcel. Chcel obed. Tak sa prišiel pýtať von čo má zjesť.

@autorka prepáč za uptimnost, ale ty nie si proste normálna... švagor-nesvagor, ale aby mi niekto robil v baraku bordel, to teda nie. Prišiel, ok, tak sa prispôsobí nám. Nie my jemu. Je u nás, tak platia naše pravidlá. Ak je debil, tak mu poviem, že keď sa umyje, umyje vanu, keď sa vysere, umyje wc. Ked to teda chudáčik nevie, nebude tieto výdobytky modernej doby používať. Keď narobí neporiadok v kuchyni, uprace to. Nie som jeho slúžka ani práčka... ak sa mu nepáči, nože spat v stane na terase/dvore. A keby milý mužíček pindal, upracem aj jeho, či ňu toto akoze nevadí? Ci aj on by sa u niekoho choval ako primitiv. A ak to takto ma bývať, jednoducho k nám chodiť nebude. Bodka. Lebo on sa ako návšteva rozhodne nechova.
PS.a to decko si si mala "obriadit" sama a nespoliehat sa na leniveho tupca.
Inak zaujímalo by ma kde a ako inak žije. V jaskyni?

ukulela
3. máj 2025

autorka, ked je taky nechapavy, tak si jednoducho - v pokoji a bez predsudkov - sadni oproti nemu za stol a daj mu na stol argumenty tak, ako su:
Jozo, si muzov jediny brat, detom stryko, Si rodina, mame ta radi, radi ta privbitame, ALe - nam peniaze vychadzaju len tak tak, ked tu nie si, idmeem na nulu, A ked ti si a zjes 2x tolko masa, ako my s muzom dokopy, ideme do minusu, Ked odides, potom zivorime dalsi mesiac. Preto, prosim, nakup tak, aby si sa ty mal z coho najest, co chces pit navyse, ked chces maso, tak dost masa, ked potrebujes prat, tak aj prach na pranie. A prepac, ale som tehotna, nevladzem skakat okolo dospeleho chlapa. AK mi nepomozes, nebudem ti prat a upratovat, Musis si po sebe umyt riad a musis mi pomoct, Nie sme hotel, ano, sme rodina, ale tak, ako my pomozeme tebe s ubytovanim, ty pomoz mne/nam. Velmi to ocenim ....

eleanor2510
3. máj 2025

Autorka, ako casto chodite vy k nemu? Ako casto hosti on vas? Hovoris, ze chodi dvakrat do roka. Cize nabuduce pride, ked budete mat novorodenca, a ty mu budes okolo riti skakat? Ked tvoj muz nie je normalny, musis mat rozum ty. Hned v tejto chvili povedz muzovi, ze bud este dnes odide brat, alebo odides ty s detmi, nech si vyberie. Ako prepac, ale ja fakt nedokazem pochopit, ako si dvaja dospeli ludia, rodicia, nedokazu poradit s jednou navstevou.

autor
3. máj 2025
@eleanor2510

Autorka, ako casto chodite vy k nemu? Ako casto hosti on vas? Hovoris, ze chodi dvakrat do roka. Cize nabuduce pride, ked budete mat novorodenca, a ty mu budes okolo riti skakat? Ked tvoj muz nie je normalny, musis mat rozum ty. Hned v tejto chvili povedz muzovi, ze bud este dnes odide brat, alebo odides ty s detmi, nech si vyberie. Ako prepac, ale ja fakt nedokazem pochopit, ako si dvaja dospeli ludia, rodicia, nedokazu poradit s jednou navstevou.

@eleanor2510 nechodíme. Žije v garsónke, nemali by sme tam kde prespať.

mk1111111111
3. máj 2025

A muž čo robí? či nechá aj on sám seba obskakovať? keď mu nedohovorí on?

libusak
3. máj 2025

Neviem si predstavit, ze by som od rodiny pytala peniaze na navstevu 🤷
A ano mala som navstevu aj 2 mesiace, kym prerabali 🤷

petsvk
3. máj 2025

Sem mal skorej napísať dotyčný , ako by sa vám revanšoval , ale on to berie proste ako samozrejmosť, hotovú vec . Proste podaj prst a beriem celú ruku . Ja ho síce nepoznám ale niekto môže byť ešte urazený keď sa ho na to slušne opýtate

miadi
3. máj 2025

Normalne sa hnevam na tvojho muza. Ty si teho on nema job ( preco teda neperie bratovi a neuprace po nom on Ved nema pracu ma cas ked uz mu nevie povedat nech to po sebe urobi sam ? ) Tvoj muz mal mat rozum a povedat mu ze jednoducho nie je pre vas vhodne obdobie pre jeho navstevu. A z opisu jeho vobec nezaujimate vy ako rodina len potrebuje niekde zadarmo zabit dva tyzdne. Bolo by to ine Keby bol navsteva ktoru tam chces . Taka navsteva u nas je 6tyzdnov zadara. Ale vy si nemozete dovolit zivit aj jeho ked nemate $ je to na ukor vasich deti . Tlac na muza nech pyta od brata peniaze na jedlo alebo nech uz ide odkial prisiel Lebo si unavena.

miadi
3. máj 2025

Je to vas byt tak mas narok rozhodovat kolko v nom
Svagra budes tolerovat. Nie ze on dojde a ostane kolko chce a ty ani netusis kedy to trapenie skonci . Muz nech pekne ide pytat $ za stravu nech sa nehanbi mal by sa hanbit ze nema pracu dalsie dieta na ceste a on zivy brata ktory to ani nepotrebuje. A Nabuduce moze byt u vas 5 dni alebo vobec ked sa chova ako bezprizorne prasiatko .

betulinka1
3. máj 2025

5 € urcite nie je dost. Hotel by ho stal kolko? Este by mu ani nevyprali. Urcite 10€ na den. Stale ušetrilbkopec eur

margotka17
3. máj 2025

Ou, od návštev neberieme peniaze, ani keď prídu 4 na 5 dní. Od súrodenca? Ty srandujes? Nikdy by som od svojej sestry nevzala ani cent, ani ona do mňa, ani od manzelovych súrodencov nie. Jasne, že jeme rovnaké jedla, net používajú, sprchuju sa, v lete bazenuju, grilujeme. Som rada, že nie som tvoj súrodenec 😏

lucianak
3. máj 2025

Mlady pan nech si zaplati hotel, a k vam nech pride na navstevu. A co, ze chodi 2x do roka?
Necha zadrbanu vanu??? Zavolam ho, nech si ju po sebe umyje. Sa ho opytaj, ci do tej vane teraz mas dat svoje deti.
Naje sa? Nech sa paci, varila som ja, ty uprac.
A ked sa mu nepaci, moze ist.
Ja by som ho tam netrpela, keby ma toto stvalo.

autor
3. máj 2025
@margotka17

Ou, od návštev neberieme peniaze, ani keď prídu 4 na 5 dní. Od súrodenca? Ty srandujes? Nikdy by som od svojej sestry nevzala ani cent, ani ona do mňa, ani od manzelovych súrodencov nie. Jasne, že jeme rovnaké jedla, net používajú, sprchuju sa, v lete bazenuju, grilujeme. Som rada, že nie som tvoj súrodenec 😏

@mk1111111111 muž pohovoruje, chcem aby tu prácu získal, tak jeho nechcem teraz zaťažovať.
@margotka17 od sestry by som nevzala ani ja. Ale tá vie za sebou spratať tanier do umývačky, keď som už aj uvarila to, čo by si priala a nenechá ho na stole spolu s omáčkami, ktoré treba po jedle odpratať do chladničky, vie aj dať dosku dole na záchode, postráži mi dieťa keď treba pár minút, alebo pomôže s prípravou jedla. A určite ma neobíde, keď ma vidí tehotnú kosiť záhradu, alebo sadiť cibuľu ako ma on obišiel dnes. A keď sa ho opýtam, či prišiel pomôcť, tak že nie, iba sa prejsť na slnko a musí ísť naspäť robiť. To sa radšej nemal ani približovať, lebo len nervózna potom som.

autor
3. máj 2025
@lucianak

Mlady pan nech si zaplati hotel, a k vam nech pride na navstevu. A co, ze chodi 2x do roka?
Necha zadrbanu vanu??? Zavolam ho, nech si ju po sebe umyje. Sa ho opytaj, ci do tej vane teraz mas dat svoje deti.
Naje sa? Nech sa paci, varila som ja, ty uprac.
A ked sa mu nepaci, moze ist.
Ja by som ho tam netrpela, keby ma toto stvalo.

@lucianak Varila som dnes mäso, čo chcel ešte pred 2 dňami aj s manželom. Ja som sa najedla, do toho prišiel môj otec mi urobiť pomôcť hriadku na zeleninu, tak som vybehla vonku. Vrátim sa po 2 hod., a na stole taniere z jedla - po deťoch, po dospelých. Nikoho nenapadlo spratať to do umývačky. Omáčky, čo sa majú chladiť v chladničke pekne na stole v teple 2 hodiny na slnku vyložené. Ja to kašlem. Bude to ďalšie dni jesť, nemienim otvárať nové veci. Ešte chápem, že to neurobili deti, ale keď už dostanem navarené a nepopracem po sebe po jedle, tak aspoň tú blbú omáčku neodložím po jedle?

margotka17
3. máj 2025

Mala si ho zastaviť, že dobré, že ideš tu, treba mi cibuľky zasadiť aj trávu vypliet a mne sa tehotnej zle zohyna.

autor
3. máj 2025
@margotka17

Mala si ho zastaviť, že dobré, že ideš tu, treba mi cibuľky zasadiť aj trávu vypliet a mne sa tehotnej zle zohyna.

@margotka17 Keby to nebolo vidno, ale myslím, že 9 mesiac je viditeľný viac než dosť.

alex49
3. máj 2025

doteraz robíš pre všetkých slúžku, tak prečo by zrazu mal niekto upratovať po obede. Vylož si nohy a nech kmitá okolo domácnosti muž aj z bračekom. Tehotná, dve deti a ešte máš opatrovať dvoch dospelých chlapov?