Koľko peňazí vám rodičia darovali na začiatku?
Keď ste odchadzali z domu, napríklad za prvou pracou alebo pomohli vám financne a byvanim?Dali vam byt? Kolko je štandard dat svojim dospelym detom
@reia6 my sme dostali svadobný dar 1000€ z mojej strany a 700€ z manželovej strany ……. Potom mi otec prispel 1500€ keď som stavala dom a pozemok som dostala od babky .
My svojim deťom šetríme od ich narodenia a peniaze im dáme až vtedy ked budeme vidieť že vedia hospodáriť, nech to neminú nerozvážne ….. prispejeme im potom buď na pozemok/byt/ dom ale musia ukázať že vedia s peniazmi hospodáriť ……. Určite nie tak že máš 18 a tu máš 30 000€ isto nie ….. a samozrejme každému dieťaťu rovnako ❤️
0€ - ale dali mi moznost studovat + som isla zit a pracovat do zahranicia (tiez mi to nefinancovali) a to bola ta poriadna skola zivota, je to viac ako dostat peniaze len tak. V 31rokoch som mala splatenu hypo na byt (s manzelom a pred x rokmi kedy boli ceny tak polovicne alebo tretinove) a vsetko co mame sme si zarobili sami, o to viac ma to tesi. Tak isto vychovavame deti - snaz sa a budes sa mat dobre. Starsia uz zacina vnimat hodnotu penazi a majetky co mame ale stale jej opakujeme ze jej byt/auto/€€€ nedame, bude si musiet zabezpecit svoj zivot podla seba. Na skolach a vzdelani deti nesetrime …
@liliputka2131 no presne. Mali sme tam iba plynove gamatky a stare drevene okna, ktore netesnili. Priserna kosa bola aj v kupelni, nedalo sa vyhriat. Ten nas podnajom bol navyse nad nevykurovanymi pivnicami a s oknom do velkej krizovatky (smrad). 😅
Napriek tomu na to celkom radi spominame. S tolkym odstupom casu je to aj zabavne😀.
Marnotratnost chapem. Ja to mam takto s jedlom. Musim mat plnu chladnicku aj spajzu. Nasledky z detstva.
Nedali mi nic,este sa otec postaral o to aby sme s bratom ani nededili,po maminej smrti sme sa vzdali dedicstva v jeho prospech keby sme vedeli co spravi v zivote to neurobime.Uz je mrtvy aj on.Bol na hovno otec cely zivot radsej ziadny ako taky.
@mamaaja82 aj u nás to tak bolo. Žiaľ, je to tak, ale to z nás nerobí rovnakých rodičov. Deťom dám aj to, čo sme my nemali
so segrou.
@reia6 maminka mi prispela 2000€ na svadbu a do bytu kupila chladnicku. Pred 10 rokmi. to je vsetko. Byt som si kupila s manzelom na uver, potom aj dom, zarabam, staram sa o deti, a mamina si zije svoj zivot - to co ma byt, ze co dali rodicia.... kks, ved mi financovala studium, konecne sa mohla po mojom a bratovom odchode kus pozbierat a prestat zivorit, ani by ma nenapadlo od nej cakat nieco viac... A dufam, ze aj moje deti sa postavia na vlastne nohy. Dedit budu ked zomriem.
@sulavikova bola to dobra skola ako to nepokaslat s vlastnymi detmi len ked pocuvas ako sa ini otcovia mali k detom a tento nas nemal pekneho slova nikdy pre nas pride to luto cloveku.A to mame uz po 40tke s bratom obaja a veru aj teraz to este zaboli ked si spomenieme aky bol to su traumy na cely zivot.
A co je problem,ze ti nechcu 1 z tych 6 nehnutelnosti dat? 😂
@mamaaja82 úplne rozumiem, mám 44 a tatko zomrel pred 15. Nikdy sa o nás nestaral. Nesťažujem sa. Zvládli sme to aj bez neho.
Dostala som 5000 eur po skonceni skoly. Nie na byvanie. Aj pocas skoly som dostavala peniaze, hoci som celu vysku brigadovala alebo pracovala. Zvycajne na sviatky. Chcela som si vziat hypo na byvanie, nasi ma odhovorili. Bratovi dali peniaze na byt, mne defakto tiez, hoci v trochu inej forme. Aj ja aj brat si to vazime velmi. Ak by som bola na tom financne dobre a mohla dieta podporit, tiez by som to urobila, bez vycitiek. Nevidim dovod vychovavat dospele dieta tym, ze mu nedam, ak mam dost a radsej dovolim, aby sa na tridsat rokov zadlzilo a najkrajsie roky svojho zivota stravilo starostou o splatky hypoteky, ked to nie je nutne.
Od mamy nič, ani by som nechcel a od tatka 💩 a to som tiež nechcel.
@reia6 od 16 mali brigády a keď skončili školu zamestnali sa normálne a išli do podnájmu nedávali sme im nič
Autorka uz nema ucet na MK 🤔
@reia6 ako dcéra som dostala na byt pár tisíc zo stavebného sporenia, zvyšok som si odmakala v zahraničí. Ako mama šetrím deťom na vzdelanie a určite dostanú aj nejaké peniaze na svadbu, bývanie. Výška je otázna, záleží, v akej situácií budeme, keď budú deti dospelé. V neposlednom rade musíme myslieť na dôchodok. Aby sme neostali deťom na krku. Bo pri tejto vláde to ružovo nevidím…
Mama mi po svadbe dala 30K. Nechcela mi dať ani cent, kým som sa nevydala a hlavne kým som s mužom nezarobila na vlastné bývanie. Za mňa super riešenie, lebo keď som bola mladšia, bola som uderená na hlavu a keby aom dostala takéto prachy skôr, bolo by po nich do dvoch rokov. Takto sme dostali pekné imanie a ja som to rovno vrazila na účet pre dcéru a ak sa nič vážne nestane, naložím s tým rovnako ako moja mama 🙂
@reia6 nedali mi nič extra myslím. Dvere som mala vždy otvorené, nikto ma z domu nevyháňal, len som chcela ísť bývať s frajerom do podnájmu z intráku. Keďže sme obaja si po škole našli zamestnanie (obaja sme začali brigádne už počas písania diplomovky), nejak som neočakávala, že by mi mali ešte niečo naši dávať ako odchodné z domu... 🤔. Ale tak u nás doma sa to ani nenosilo a ani u svokrovcov pokiaľ viem, tak ani vtedy priateľ, teraz už manžel nič nedostal za odchod z domu.
@liliputka2131 inak moj otec ma tiez kopec penazi, ale len preto, ze je totalny zrglos. Cely zivot nas podporovala financne mama(ano otec zarabal dobre, ziskal nehnutelnosti…ale celu domacnost a deti financovala moja mama) a vkuse sme museli skryvat pred nim ako decka nove veci a klamat, co kolko stalo. On dozeraz chodi jak bezdomovec, neminie ani cent na seba a pritom prachy napchate v ponozke😏 mna to teda nenaucilo nicomu, otrasny pristup
Najhoršie, čo môže byť, je keď rodič vyšliape dieťaťu cestu. Keď mu dá peniaze, nehnuteľnost, vybaví prácu atď. Mam pár takých známych a úprimne ti poviem, že sú to ľudia, ktorí si nič nevážia a nepoznajú hodnotu vecí. Ak rodičia majú peniaze a chcú ich deťom dať, nech ich radšej raz zanechajú cez závet. Ale myslim si, že každý mladý človek by si mal vyskúšať, čo znamená postarať sa o seba a prikrývať sa len takou perinou, na akú on sám má…
@reia6 a prečo by mali dávať? Zabezpečili mi vzdelanie a život po dospelosť, ďalej je to na mne. Nerozumiem, prečo by mi ako zdravej osobe, ktorej platili x rokov vzdelanie aby sa sám živila, mali ešte niečo dávať. To je nejaká ich povinnosť? Ani by som to po nich nechcela, dali mi do života dosť, hlavne výchovu.
45 tisíc v roku 2011
Aj ja dám deťom ďaleko viac počítam takých 500000
Pred 15 rokmi mi mama dala 30eur. Nájom v Prahe, zdieľaný, má vtedy stal 4000 kč na mesiac. Nemala viac a mne to nevadilo, prežila som.

@reia6 pre moje deti mám pre každého založené sporiace účty, kde im mesačne posielam sumu určitú a plus sa tam dávajú vacsie sumy od starých rodičov cca raz ročne. Týchto peňazí sa nedotýkam a plánujem im ich dať keď sa osamostatnia ako pomoc napr. na svadbu, kúpu bytu, a pod.