Koľko posielate svojim deťom na vysokoškolské štúdium?
Premýšľam nad tým pretože tá pár mesiacov to čaká aj náš a teda nejak zbežne internát 150, stravu som vypočítala tak 8€ na den v priemere s tým že samozrejme chcem aby jedla nejak vyvážene a nie vifonky a rožky s pastikou plus telefón 20 a MHD dalších 20cca. Takto mi to vychádza zaokrouhlene nejakých 450€. Myslite že to bude stačit na normálne fungovaniev Prahe? Plus nejaké väčšie jednorazové výdavky by som poslala. Brigádu nechcem aby si hľadala aspoň prvý rok nech sa sústredí hlavne na štúdium.
Je od teba stedre, ze jej tolko budeš davat a budes mysliet este aj na fitko, pivko atd.. Je super, ze nemusi riesit aspon ten prvy rok brigadu, no ja by som ju asi tak nerozmaznavala a posielala jej len na jedlo a samozrejme platila intrak a ine dolezite veci. Fitko, ci pivko by som nesponzorovala. Staci, ak si najde malicku brigadu napr upratovat raz týždenne niekomu byt a zarobi si na tieto "socialne kontakty" i sama. Viac si bude peniaztekov vážiť a len jej to prospeje podla mna. 8€ na stravu jr az az. Ved sk bude v byte a varit si sama, moze si navarit na 2-3dni,urcite jej i ty zabalis nieco ked tam pojde, aj jej nakupis nieco do kuchyne (ako su koreniny, cestoviny a pod...).
@animus o obede za 3€ v jedálni na fakulte alebo najbližšom intraku (Bratislava) môžem dnes už len snívať 😅... ale aj tak si myslím, že 8€ na deň na jedlo je fajn a nezomrie od hladu.. Aj keď záleží, ja jem celkovo málo, autorka ty si poznáš dcéru a vieš to lepšie odhadnúť... Však uvidíte na začiatku ako to pôjde..
Aj môj syn išiel na ťažkú VŠ a nechcela som, aby brigádoval počas školy. Ale medzi maturitou a začiatkom semestra je kopa času na brigádu, takže určite neležal skoro 4 mesiace doma.
450 sa mi zda dost malo. Mhd mesacne vazne len 20e studenti? Nepocitala si cestu domov vlakom a tiez nejaky volny cas.
@katuskamala1 v byte?🤣 na ubytovanie jej mama pocitala 150e. 1 izba v zdielanim byte v Prahe je min 300e. V Bratislave 250.
Moja ségra študuje v BA, Prahu považujem za kus drahšiu a hlavne ti nebude chodiť každý víkend domov, teda aj cez víkendy bude potrebovať sa stravovať. 8 EUR je taký priemer, na bežný deň asi vystačí, ale už len keď pôjde s babami na nejakú kávu či víno, to jej nevyjde. Sestra je víkendy doma, intrák 200, 17 telefón, 15 je MHD, 250 jej rodičia dávajú na základne výdavky ako jedlo, hygiena, ale také kraviny typu make up, kávičky, raňajky s kamoškami, víno s babami a pod si platí z brigády. Asi by som zvýšila ten denný budget aspoň na tých 10-11 eur.
tiez si myslim ze 450 na prahu je malo a urcite nebude tak casto chodit domov si vziat stravu a pod so sebou
@nicegirl369 hovoris o samostatnej izbe v byte? My sme na byte napr boli v jednej izbe 3 dievcata. Platili sme 70e kazda ale samozrejme roky dozadu a na mile daleko od prahy. Neviem ako sa pohybuju ceny.. Ale ja som riesila skor stravu a ine, nie ubytko.
@dennkka i ja som to tak pocas vysky robila. 4m v lete som sla do zahranicia, rychlo som si urobila skusky a letela som. A zila som z toho cely rok a aj som usporila. Nasi mi davali len na stravu a cestu smiešnych 70eur. Aj to som bola vdacna, lebo siahali hlboko do penazenky
Ahoj. Ja som studovala v Prahe medicinu. Je to sice uz viac ako 10 rokov dozadu,ale vtedy mi nasi posielali 350€. Tusim od tretieho do piateho rocnika som aj brigadovala,to uz sa dalo stihat aj popri uceni. Myslim si,ze ked posles 500€, tak je to az az. Teraz sa az divim,ako som s takym budgetom dokazala fungovat,pretoze teraz miniem take peniaze ako nic. Neboj sa nic,zostane je aj na kavicky aj na party aj na vsetko a este bude s laskou spominat😇
A nezaraba si? Moje deti si brigaduju pomaly od detstva a vsetky osobne vydavky si hradia sami..prispievame im na skolne a na dopravu, obedy v skole, ked potrebuju pomocky..a vacsie veci ako lyziarsky a pod..inak nic nepytaju od nas..mame 3 deti tak som rada ze si vazia hodnotu penazi..najmladsia ma 6, tej hradime vsetko zatial🙂
Ja by som dieta ktore si neprivyraba do Prahy ani nikdy neposlala..musi sa skratka vediet obracat v zivote..vybavit si stipendium, vediet ako usetrit, sledovat si vydavky, vyssia financna gramotnost skratka..inak nech ostane na sk, najlepsie v mieste bydliska..a casto krat je to aj tak ze rodicia vsetko poplatia, daju na studium a potomok uz necha 3.skolu a neprevezme zodpovednost nikdy za seba..naopak deti ktore vedia co je financna zodoovednost tak aj lahsie studuju..poznam deti z naozaj solventnych rodin, ktore popri studiu pracuju od 17 rokov, konkretne v Prahe..vydavky by inak mali rodicia brutalne. Tak radsej prezisti dopredu..kolko co vychadza..
Je to dosť pre študenta určite ...podľa mňa stačí keby dávaš viac zvykne si a napríklad sa nebude učiť 🙂
Závisi to od toho, koľko zaplatí za ubytovanie, obávam sa, že bude drahšie, než spominate. Tiež by som nechcela, aby brigádovala prvý rok, pridala by som jej aj na spoločensky zivot, ak by som na to mala. Pri tejto inflácii radšej by som dopriala deťom, nech
tie peniaze nechala prepadnúť.
S 8€ na deň bude musieť v Phe držať hladovku. Trávim v Phe veľmi veľa času a priemerná cena bežného jedla je 100-150,- Kc v úplne obyčajnej reštaurácii
Ešte si zabudla na knihy a skriptá, ktoré bude potrebovať. Pre mňa to bola relatívne vysoká položka ...
@mell27 to beriem ako jednorazové výdavky, takže pošlem v čase potreby.
Medzi maturitou a zaciatkom semestra je kopec casu na brigady a nasetrit si na spolocensky zivot na cely rok, cize podla mna je 450E uplne dostacujuce.
@animus známa ma dcéru v Brne a platí 120 korun za obed v škole. To je necelých 5€
@lacibo teraz chodí na strednú, víkendy maka nočné v bare vie si peniaze zarobiť a aj s nimi hospodarit ale na úkor času ktorý by mala venovať štúdiu? Myslím že je jedno či by žila v prahe blave alebo v hornej dolnej a dochádzala
Inak tuto temu by si mohli precitat mamicky rozmyslajuce nad napr. 4.tym dietatom, lebo vychova dietata nie je len o tych prvych rokoch, casom je to fakt financne narocne.
Fuuuha.... To za mojich čias bola cena menička v reštaurácii, keď sme si chceli dať k obedu pivo a veru 4 roky nie je tak dávno. Hrozné kam to speje.
@animus Ja si tiež pamätám také sumy, keď som pred 5 rokmi začala šrudovať ... ale dnes okolo 4,20€ polievka + hlavné jedlo s už odčítanou dotáciou, tie sú stále 2 na deň... ale teda, aby som úplne nekrivdila, dá sa aj za tie 3€ na niektorých intrákoch, ale to ja nestíham otočiť cez obed 😅 vlastne si nosím radšej vlastné obedy, lebo sa mi to oplatí viac... aj by som zaplatila, keby to aspoň dobré bolo, ale kvalita nič moc veru 🙄
@animus ono ceny v ČR sú celkovo vyššie hlavne čo sa služieb týka. Viem že 4 roky dozadu platila obed kamaratkina dcéra 4€ na eurá a za bezmäsité o niečo menej. Takže nemôžeme úplne porovnávať s meničkom v motoreste na Slovensku
@animus a tiež napríklad moja dcéra rada varí a zdravo sa stravuje, je zvyknutá chystať si jedlo sama od svojich 15r, takže určite ušetrí aj tým na strave že si bude varit keď bude čas. Ale zas to čo ušetri minie na proteíny a flavdropsky atď takže sme tam kde sme boli :D ale tak to sú také veci ktoré nemusí nutne mať keby jej to nevychádza.

@loginexistuje už som si robila prieskum, tak ubytovanie na študentskom byte vychádza podobne ako internat.